HBO Rechten nvao

HBO Rechten
 • Best beoordeelde onderwijsinstelling
 • Hogeschool NTI, erkend door het ministerie van Onderwijs
 • Inhoudelijk in de top 3 beste opleidingen van Nederland
 • Inclusief meer dan € 1000,- aan vakliteratuur
 • Studiefinanciering mogelijk

HBO Rechten: de NVAO-geaccrediteerde opleiding

Heb jij interesse in de advocatuur en wil jij graag rechten studeren? Goed nieuws: er is op de arbeidsmarkt dringend behoefte aan specifiek opgeleide professionals, zoals juridisch geschoolden op HBO-niveau. We zijn er trots op dat Hogeschool NTI als eerste in Nederland een NVAO-geaccrediteerde opleiding HBO Rechten aanbood die via afstandsonderwijs kan worden gevolgd. Wanneer je de opleiding met goed gevolg hebt afgerond, krijg je een door de overheid en het bedrijfsleven gewaardeerd diploma. Deze HBO-opleiding is bij uitstek geschikt voor mensen die hun rechtenstudie willen combineren met een fulltime baan. Ben jij ambitieus en wil je studeren aan het HBO? Het recht wacht op jou!

Breed en praktijkgerichte juridische opleiding

Deze rechtenstudie is een praktijkgerichte juridische opleiding. Het onderwijsprogramma sluit aan bij actuele thema’s uit de beroepspraktijk en je wordt als student gestimuleerd om de rol van de aanstaande beroepsbeoefenaar aan te nemen. Je verwerft algemene competenties en beroepscompetenties om realistische beroepstaken uit te kunnen voeren. Het oefenen in realistische werksituaties in de diverse beroepsrollen helpt je bij het integreren van kennis, vaardigheden en houdingen. Je wordt daarbij begeleid door praktijkdocenten die in het juridische werkveld werkzaam zijn.

De opleiding HBO Rechten leidt op voor drie hoofdfuncties:

 • Juridisch adviseur 
 • Juridisch secretaris/griffier 
 • Juridisch documentatiemanager

Nieuw: HBO Rechten Klassikaal!

Wil jij rechten studeren, maar heb je behoefte aan net dat beetje extra begeleiding? Dan is de opleiding HBO Rechten Klassikaal voor jou de beste keuze! Met de klassikale opleiding heb je de mogelijkheid om op verschillende locaties in Nederland lessen te volgen in kleine groepen op een vaste dag in de week.Lees meer over HBO Rechten Klassikaal.

Uniek: vakliteratuur van meer dan € 1.000 inbegrepen bij het lesgeld

Waar andere afstandsopleiders gebruikmaken van losbladig en zelf ontwikkeld materiaal, kiest Hogeschool NTI ervoor om te werken met de beste vakliteratuur.

 • Studieboeken die bijvoorbeeld ook bij reguliere hogescholen op de literatuurlijst staan.*
 • Voor deze studieboeken betaal je in de winkel al gauw € 1.000,-.
 • Bij Hogeschool NTI zijn ze volledig bij het lesgeld inbegrepen!
 • Je betaalt dus niets extra aan dure studieboeken en je bespaart hierdoor veel geld.
 • Kies daarom voor kwaliteit en het beste en meest actuele studiemateriaal.

*Een wettenbundel is niet bij de literatuur inbegrepen.

Bekijk het lesmateriaal van de opleiding HBO Rechten

Inclusief 13 tot 16 praktijkbijeenkomsten waarin je de beroepsvaardigheden leert

Bij HBO Rechten volg je 13 tot 16 interessante praktijkbijeenkomsten verspreid over 3/4 studiejaren. Bij de minor Openbaar bestuur volg je 13 praktijkbijeenkomsten en bij de minor Mediation zijn 16 praktijkbijeenkomsten inbegrepen. Je volgt praktijkbijeenkomsten over bijvoorbeeld privaatrecht, ondernemingsrecht en verbintenissenrecht. Tijdens je rechtenstudie bezoek je ook een rechtbank en woon je verschillende zittingen bij. Het grote voordeel van de praktijkbijeenkomsten is dat de stof meer voor je gaat leven en dat je in gesprek komt met medestudenten. De modules waarvoor een verplichte praktijkbijeenkomst volgt, worden niet afgesloten met een examen. Na actieve deelname aan de praktijkbijeenkomst en na inlevering van de voor- en eindopdracht, is de module met voldoende resultaat afgesloten. De praktijkbijeenkomsten zijn inbegrepen bij het lesgeld. Je ontvangt een certificaat wanneer je de praktijkbijeenkomst met een voldoende hebt afgerond.

Studieprogramma

HBO Rechten 8504

Bij deze opleiding kun je 240 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:

Jaar 1

In het eerste jaar staan vier themablokken centraal: Juridische vaardigheden, Het juridisch perspectief, De onderneming en Het juridisch proces. Dit jaar maak je kennis met het recht en je leert praktische juridische vaardigheden. Hierdoor heb je een goed beeld van wat het recht in de praktijk inhoudt. Je dit jaar volg je onder andere de modules Inleiding recht, Schriftelijke communicatie voor juristen, Inleiding privaatrecht en Strafrecht.

Inleidende fase
 • Startbijeenkomst (SBO-dag)
  2 EC
 • Inleiding Recht
  3 EC
 • Juridische Vaardigheden
  4 EC
 • Praktijktraining Juridische Vaardigheden
  2 EC
 • Schriftelijke Communicatie voor Juristen
  2 EC
 • Integr. Beroepsopdracht Juridische Vaardigheden
  2 EC
 • Inleiding Privaatrecht
  4 EC
 • Praktijktraining Privaatrecht
  2 EC
 • Rechtssociologie
  2 EC
 • Juridische Beroepsethiek I
  3 EC
 • Integr. Beroepsopdracht Het Juridisch Perspectief
  2 EC
 • Ondernemingsrecht
  4 EC
 • Praktijktraining Ondernemingsrecht
  2 EC
 • Bedrijfseconomie voor Juristen
  3 EC
 • Juridisch Engels
  2 EC
 • Mondelinge communicatie voor juristen
  4 EC
 • Integr. Beroepsopdracht De Onderneming
  2 EC
 • Burgerlijk Procesrecht
  4 EC
 • Praktijktraining Procesrecht
  2 EC
 • Strafrecht
  4 EC
 • Bestuursprocesrecht
  3 EC
 • Integr. Beroepsopdracht Het juridisch proces
  2 EC
 • Examentraining financiële vakken
  0 EC
 • Examentraining Rechtssociologie
  0 EC
 • Examentraining Bedrijfseconomie voor juristen
  0 EC

Jaar 2

Dit is de hoofdfase van je studie. Je gaat je verdiepen in vier verschillende thema's: Juridische zekerheid, Het (overheids)project, Vermogensrecht en Juridische advisering. Je volgt vakken als Arbeids- en sociaal recht, Staats- en bestuursrecht, Intellectueel eigendomsrecht en Belastingrecht.

Jaar 3/4

In de eindfase van HBO Rechten begin je met het themablok Internationalisering. Je maakt hierdoor kennis met het hanteren van grensoverschrijdende rechtelijke aangelegenheden en leer je welk recht er op internationale rechtsverhoudingen van toepassing is. Daarnaast heb je de keuze uit verschillende minors: Openbaar bestuur en Mediation. Je bepaalt zelf waar jij je in verdiept.

Stageduur HBO Rechten

Als je HBO Rechten gaat studeren heeft de stage een omvang van 840 uur. Hiervan loop je 700 uur daadwerkelijk stage. De resterende uren besteed je thuis aan het stageverslag en opdrachten. Tijdens de stage word je vanuit Hogeschool NTI begeleid door een stageadviseur. Deze persoon is ook de contactpersoon voor het stagebedrijf.

Wettelijk erkend hbo-getuigschrift Rechten

HBO-opleidingen van Hogeschool NTI zijn geaccrediteerd door de NVAODeze rechtenstudie is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de meest recente kwaliteitseisen van het ministerie van OCW. Je ontvangt het wettelijk erkende hbo-getuigschrift Rechten. Je mag je dan Bachelor of Law noemen.

Examenkosten

De examenkosten worden per jaar in rekening gebracht, waarbij je 6 jaar de tijd hebt om de examens in te plannen wanneer jij er klaar voor bent.

De examenkosten bedragen € 1.080,00 voor jaar 1, € 1.080,00 voor jaar 2 ,€ 955,00 voor jaar 3/4.*

Deze kosten zijn inclusief de gekozen minor en afstudeerexamen.

*Prijswijzigingen onder voorbehoud.

Direct aan de slag na je opleiding HBO Rechten

Klaar met rechten studeren? Op de arbeidsmarkt is grote behoefte aan HBO-juristen die breed inzetbaar zijn. Als HBO-jurist adviseer je het management met betrekking tot juridische vraagstukken en wikkel je zelfstandig juridische dossiers af. Je bent na afronding van de opleiding HBO Rechten prima in staat juridische ontwikkelingen te signaleren en het management hierover te informeren. Naast het opstellen en beoordelen van contracten en conceptbesluiten, vervaardig je als HBO-jurist allerhande juridische en niet-juridische documenten, zoals brieven, algemene voorwaarden, gedragscodes, processtukken en personeelsdossiers.

Aan de slag in de advocatuur: van juridisch adviseur tot gerechtsgriffier

Je kunt na je opleiding HBO Rechten als juridisch adviseur of juridisch manager aan de slag in de advocatuur, het notariaat, bij overheden en bij accountants- en belastingadvieskantoren. Ook juridische functies in het bank- en verzekeringswezen behoren tot de mogelijkheden. Denk aan functies op het gebied van juridische ondersteuning en advisering bij het behandelen van zaken. Bij kleinere organisaties in het midden- en kleinbedrijf fungeert een HBO-jurist als juridisch (beleids)medewerker of juridisch coördinator. In de rechterlijke macht kan de HBO-jurist de functie van gerechtsgriffier of gerechtssecretaris vervullen. Bij zaken waarvoor geen verplichte procesvertegenwoordiging is, kun je als HBO-jurist als vertegenwoordiger worden ingezet.

HBO Rechten 8504

Termijnen 3 Jaar 3 Jaar 36 Maanden * 36 Maanden *
Lesgeld per termijn € 1.793,15 € 1.745,00 € 152,90 € 156,90
Opmerkingen HP laptop actie HP laptop actie
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 75,-
 • Prijswijzigingen voorbehouden

Tijdelijk HP laptop actie bij inschrijving

Bij een inschrijving van een volledige (klassikale) hbo- of masteropleiding ontvang je voor slechts een paar euro per maand een razendsnelle HP laptop!  Zorg dat je er op tijd bij bent, want op = op. Schrijf je snel in. Bekijk hier de actievoorwaarden

Ontvang tot 50% van je studiekosten terug van de Belastingdienst!

Je kunt de kosten voor een opleiding die aansluit bij je (toekomstige) beroep van de belasting aftrekken. Ben jij benieuwd naar jouw belastingvoordeel voor deze opleiding? Vul dan hieronder je persoonlijke gegevens in en bereken jouw voordeel direct.

Jouw belastingvoordeel:

Over 2015 ontvang je € 1.364,04 aan studiekosten terug van de belasting!*

* Dit voorbeeld geldt als indicatie. Bekijk de uitgebreide informatie hier.

HBO Rechten 4 sterren - gebaseerd op 29 ervaringen

Wil jij anderen helpen bij het maken van een weloverwogen studiekeuze? Laat hier jouw ervaring achter.

Beoordeling HBO Rechten
 • : "Ik heb gekozen voor afstandsonderwijs en daar is mijn ervaring dus op gebaseerd. Wanneer je een tekst goed/snel begrijpt na het lezen is het niveau van de opleiding en het studieprogramma goed te doen. De studieboeken zijn al aan de dunne kant en bestaan ook uit plaatjes en een redelijk groot lettertype, dus al met al stelt de leerstof qua hoeveelheid niet veel voor maar is de kwaliteit hiervan wel goed. Echter wat mij persoonlijk erg stoort is de feedback bij opdrachten van sommige docenten. Het is totaal misleidend en geeft geen goed beeld van wat je foutief hebt genoteerd c.q. wat zij verbeterd/anders willen zien. Maar de meerderheid van de docenten doet dit juist uitstekend en zij zorgen ervoor dat je echt gaat uitpluizen wat je fout genoteerd hebt, zodat je de stof goed gaat begrijpen. Zoals het NTI aangeeft op de website: “Bij een groot aantal NTI-opleidingen maken startdagen, praktijkdagen, praktijktrainingen, workshops, examentrainingen en/of stage deel uit van de opleidingen.” Alleen zijn de examentrainingen (geen ETCS maar wel van belang voor je tentamens) bij HBO Rechten, na meer dan 7 maanden de studie te volgen, niet te boeken. De praktijkdagen die wel beschikbaar zijn (90% ongeveer) zijn leerzaam en ook gezellig vanwege het samenkomen van studenten en contact met de praktijkdocent. Maar de overige 10% is ook wederom 7 maanden lang niet “op voorraad” en dus niet te boeken. Hierdoor wacht je jammerlijk erg lang voordat je de ECTS kunt behalen, want er wordt geen alternatief aangeboden. Dit laatste is zowel door mij als veel medestudenten aangekaart bij het NTI. Al met al dus een beduidend meer positieve dan negatieve ervaring want de docenten hebben echt erg veel kennis van de leerstof en het is fijn om daarvan te profiteren!"

 • : "Ik studeer pas een maand. Het is ideaal je hoeft niet elke dag naar school maar werkt thuis op je eigen tempo. Zelf heb ik hiervoor Juridisch Medewerker gedaan en tot nu toe is het herhaling voor mij. Voor iemand zonder juridische opleiding is het goed te doen. Alles is duidelijk! Ideale opleiding als je wilt werken én leren!"

 • : "Je kan goed je eigen tijd inplannen. Echter worden sommige dingen te streng beoordeeld. Je moet het dan al heel goed kunnen, er wordt dan geen rekening gehouden met je achtergrond."

 • : "Bij NTI is het fijn dat je professioneel materiaal krijgt en altijd hulp kan krijgen van de mentoren als je die belt. Je kan lekker studeren op je eigen tempo, dus als je even achterloopt kan je dat weer inhalen zo snel als je zelf kan en wil. Op die manier kan je zelfs vooruit lopen! "

 • : "Je bent bij het NTI erg op jezelf aangewezen, maar dit betekent ook dat je meer vrijheid hebt en de studie goed kunt combineren met je baan en/of familie. Ik ben erg tevreden!"

 • : "Mijn ervaring is heel erg positief want als je even geen tijd hebt om te studeren dan kan je dat uitstellen en dan daarna weer snel doorgaan op het tempo dat je zelf aankunt."

 • : "Ik vind het super om te doen en alles zeer goed geregeld behalve de feedback op opdrachten."

 • : "HBO rechten is een erg motiverende en boeiende studie. Het is beslist geen saaie studie en de praktijk opdrachten zijn van deze tijd. De praktijktrainingen zijn op zaterdagen en hier kan je vragen stellen aan de docent en leren van de gestelde vragen door mede studenten. Verder is er een dagdeel op de rechtbank (strafrecht) die je zeker niet moet missen. Tijdens de strafzaken gaf de rechter gelegenheid tot vragen stellen dit was echt een praktijk moment om niet te vergeten. Studierechten is beslist de moeite waard en daarnaast kan je kiezen of je een zelfstudie of de klassikale opleiding wilt volgen. Verder wordt je goed begeleid door de vriendelijke mentoren en kan je contact zoeken met medestudenten. Als je genoeg motivatie hebt en doorzettingsvermogen en ben je geinteresseerd in dit vak: ga ervoor, ik had dit veel eerder moeten doen en heb er zeker geen spijt van! "

 • 1656000616699771732070714748497n1.jpg

  : "Het niveau ligt hoog, vooral vergeleken met andere studies (hiervoor deed ik een aantal maanden Bedrijfskunde en dat was een stuk gemakkelijker). Het programma is ook dubbel zo vol als bij andere HBO studies van het NTI. Dat zou niet zo moeten zijn lijkt me. Docenten liggen niet altijd op één lijn, dat is lastig met huiswerk- en tentamenopdrachten. Verder is het programma wel interessant en is alles duidelijk en overzichtelijk."

 • : "In mei 2013 ben ik begonnen met de opleiding HBO Rechten. Ik heb hiervoor eerst een toelatingsexamen gedaan, dit was op zich goed te doen. Maar het laat absoluut niet het niveau zien wat in de studie HBO Rechten naar voren komt. De studie is zeer complex en je moet echt veel discipline bezitten om deze opleiding te kunnen volgen. Ik vind dat NTI de opleiding goed heeft verzorgd, zij besteedt ook veel aandacht aan de evaluatie van praktijkdagen en/of examens. Wat ik wel jammer vind, is dat de docenten er erg lang over doen om alles na te kijken. Ik moet er vaak achteraan bellen, om te vragen of er al uitslagen bekend zijn, dat vind ik een beetje jammer. Wat mij betreft mag het NTI ook wel iets meer opties geven voor een praktijkdag, maar verder toppie!
  "

 • : "Mijn ervaring tot nu toe is perfect."

 • : "Ik heb behoefte aan uitgebreide feedback op de huiswerkopdrachten. Ik merk dat dat nogal verschilt per docent. Verder vind ik de tijdsduur voor een tentamen zoals bijvoorbeeld Inleiding Recht te kort om dit goed uit te werken. Op de andere hogescholen krijgt men hier 120 minuten voor. En ik denk dat dit ook redelijk is. Waar ik geen rekening mee had gehouden is dat het huiswerk tijdens de vakantieperiode minder snel wordt nagekeken. Misschien een tip om dit tijdens de SBO dag wel te benadrukken. Ze adviseren tijdens deze praktijkdag een planning te maken en examens in te plannen, alleen was ik toen niet op de hoogte van de max. 2 weken "nakijk tijd".
  Maar verder vind ik het een hele leuke studie en vind ik het tot nu prima gaan. "

 • : "Het is een hele leuke en uitdagende opleiding om te doen. Het niveau is bijzonder hoog, hoger dan je in eerste instantie misschien zou verwachten van een thuisstudie. Het lesmateriaal en de praktijkdagen zijn keurig verzorgd. De studielast is heel goed zelf in te delen en daarom goed te combineren met je overige bezigheden. "

 • : "Het is een leuke opleiding, maar de literatuur had wel iets makkelijker geschreven kunnen worden."

 • : "Ik vind het een goede flexibele opleiding. Makkelijk te combineren met je werk."

 • : "ik ben erg tevreden!"

 • : "Tevreden over de opleiding, had liever meer praktijkdagen in Utrecht gehad in plaats van in Leiden. Digitale examens in Harderwijk zijn perfect, zou goed zijn als beroepsopdrachten ook digitaal af te leggen zijn."

 • : "Pittige studie die thuis prima te doen is. Communicatie met docenten verloopt niet altijd even vlot. Over de mentoren heb ik niks te klagen en ook niet over het studiemateriaal."

 • : "Ben erg tevreden over het NTI, goede manier om in je eigen tempo en eigen tijd te studeren."

 • : "Het is leuk, maar je moet wel gedreven zijn."

 • : "Ik vind het een erg leuke opleiding. Echter mis ik de begeleiding van docenten enorm! Tevens vond ik de start erg moeilijk. Ik heb de opleiding niet afgerond en zal om deze reden weer deeltijd gaan studeren waar ik 6 uur per week les zal krijgen van docenten."

 • : "Zeer goede en uitgebreide studiematerialen. Studeren kan op eigen tempo. Mentoren snel en makkelijk via mail of telefoon bereikbaar. Zouden wellicht wat meer praktijkdagen ingepland kunnen worden! Verder zeer positief over de opleiding!"

 • : "Leuke opleiding, goede lesstof, prettige mentoren. Docenten laten helaas huiswerk nog wel eens lang liggen."

 • 379.jpg

  : "Ik ben erg tevreden met de studie bij het NTI. Het geeft mij meer mogelijkheden m.b.t. andere dagelijkse bezigheden. Ik heb veel gehad aan de praktijkdagen en heb deze als zeer leerzaam ervaren. Vooral het rechtbankbezoek vond ik erg leuk en informatief! Soms heb ik wel moeite met de hoge mate van zelfstandigheid: je bent "

 • : "Ik volg sinds september '09 de opleiding HBO Rechten. Ik moet zeggen dat, ondanks het een thuisstudie is, het me goed afgaat. De mentoren zijn vaak bereikbaar, en ook als ze het antwoord even niet weten, komen ze zsm bij je terug met het antwoord. De praktijkdagen geven je weer het 'klasgevoel', wat heel handig is voor je motivatie! Ik raad deze opleiding aan iedereen aan! "

 • : "Sinds Juni 2010 volg ik de opleiding HBO Rechten. Dit is een volwaardige HBO opleiding. Wat me er zo aan bevalt is dat er geen losbladige modules worden gebruikt maar goede, actuele studieboeken. Examens doe ik simpel ''om de hoek'' vlak bij mijn woonplaats, en de praktijkdagen, standaard in deze opleiding, zijn leuke contactmomenten. Nu ik 3 maanden bezig ben loop ik ruim een maand voor op schema. Het is goed te doen naast een drukke baan en een gezin. Hopelijk ben ik na 4 jaar klaar en kan ik een interessant diploma aan mijn cv toevoegen!"

 • 185.jpg

  : "Door omstandigheden kon ik mijn opleiding HBO Rechten via regulier onderwijs niet afmaken. Doodzonde natuurlijk, want ik stond al aan het begin van het vierde jaar.
  Via NTI heb ik voor een aantal vakken vrijstelling gekregen, en kwam er achter dat de opleiding via het NTI een stuk uitgebreider en diepgaander is. Ik weet nu zeker dat ik straks een goede opleiding heb.
  De praktijkdagen zijn geweldig! Goede docenten, vaak zo uit het bedrijfsleven de klas in. Hierdoor worden die dagen ook "

 • 210.jpg

  : "Studeren bij het NTI is super goed te combineren met een fulltime baan, of als je te lang moet reizen om naar school te gaan. De praktijkdagen worden gegeven door docenten met ervaring in de praktijk, zij geven super boeiende dagen en je leert daar heel veel. Er is wel enig minpunt en dat zijn de examens, er wordt niet duidelijk aangegeven wat je zoal in een examen kan verwachten. De leerboeken en de uitleg van het huiswerk zijn wel heel goed. Als je je huiswerk opdracht instuurt krijg je altijd snel een nagekeken bestand terug.
  Ik raad het heel erg aan. "

 • : "De opleiding HBO Rechten is een aanrader: je krijgt uitstekend studiemateriaal thuisgestuurd, de praktijkdagen zijn goed verzorgd en de mentoren erg behulpzaam. Het enige minpunt dat ik zou kunnen noemen is dat het vrij lang duurt voordat opdrachten worden nagekeken en dat de examencommissie er lang de tijd voor neemt een klacht te behandelen. Verder: niets dan lof!"

Inschrijven voor deze opleiding Studiegids aanvragen Studieadvies aanvragen Offerte aanvragen