Als medisch secretaresse ben je de schakel tussen de patiënt en de specialist. Jij draagt zorg voor een helder en accuraat overzicht in de voortgang van de werkzaamheden voor de specialist. Naast administratieve taken ontvang je patiënten en voorziet hen van (medische) informatie, verzorg je zelfstandig het spreekuur: je maakt afspraken met patiënten voor het spreekuur, onderhoudt de patiëntenregistratie, de patiëntendossiers. Iets voor jou? Volg dan de MBO-opleiding Medisch Secretaresse van het NTI MBO-College!

 • Officieel diploma voor jouw droombaan 
 • Voordelig lesgeld inclusief lesmateriaal 
 • Persoonlijke begeleiding door je mentor en docenten
 • Inclusief 2 praktijkdagen

Over de opleiding MBO Medisch secretaresse

Bij het NTI studeer je voor waardevolle en erkende diploma's. Onze opleidingen voldoen aan de kwaliteitseisen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Omschrijving

Medisch Secretaresse: de schakel tussen patiënt en specialist!

Heb jij interesse in het medische werkveld? Weet jij op een adequate wijze om te gaan met vertrouwelijke informatie en ben jij communicatief vaardig? Dan is de opleiding tot medisch secretaresse van het NTI MBO-College echt iets voor jou!

Deze MBO-opleiding volg je op niveau 4.

Een zelfstandig beroep met een diversiteit aan taken

Het beroep van een medisch secretaresse kent een grote diversiteit aan taken. Je adviseert ondersteunt de specialisten en draagt oplossingen aan voor problemen die gerelateerd zijn aan jouw taken. Als medisch secretaresse verzorg je zelfstandig het spreekuur. Je maakt hiervoor afspraken met patiënten en beheert hun (vertrouwelijke) dossiers. Je ontvangt patiënten, voorziet ze van (medische) informatie en verwijst ze naar de juiste arts of afdeling binnen de zorginstelling. Daarnaast draag je ook zorg voor de financiële afhandeling: je stelt declaraties, nota’s en rekeningen op voor patiënten. Je besteedt als medisch secretaresse vooral tijd aan organisatorische en coördinerende taken.Het is in dit beroep van belang dat je specifieke kennis hebt van medische terminologie. Dit komt in deze MBO-opleiding uitgebreid aan bod.

Wettelijk erkend diploma voor jouw droombaan

Alle MBO-opleidingen van het NTI MBO-College zijn wettelijk erkend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Dit betekent dat je een officieel MBO-diploma krijgt als je de opleiding afrondt. Het NTI is lid van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO heeft in overleg met de Consumentenbond de Algemene Voorwaarden samengesteld die gelden bij de opleidingen van het NTI. Lees hier meer over de erkenningen van het NTI MBO-College.

Persoonlijke begeleiding door je mentor en docenten

Bij het NTI studeer je op je eigen manier, maar sta je er nooit alleen voor:

 • De docenten en mentoren begeleiden jou op onze online leeromgeving.
 • Hier heb je ook contact met medestudenten
 • Tijdens je stage is er een speciale stageadviseur die jou en de werkbegeleider ondersteunt.

"Studeren doe je tenslotte op je eigen manier"

A.Stomps - Manager Mentorenteam NTI"Studeren bij het NTI doe je vooral zelfstandig. Toch is het fijn om een aanspreekpunt te hebben, dat is je mentor. Voor alle niet-inhoudelijke vragen over je studie kun je bij mij en mijn collega’s terecht en zullen wij jou zo goed mogelijk helpen. Wij zijn zowel per e-mail als per telefoon bereikbaar. Overdag, maar ook 's avonds. Studeren doe je tenslotte op je eigen manier én in je eigen tijd."

- A. Stomps, manager mentorenteam

Het nieuwe studeren begint hier

Bij het NTI studeer je waar en wanneer jij dat wil. Vanuit huis, onderweg of op je werk.

Met het nieuwe studeren volg je online les en werk je met officiële studieboeken. De lesstof wordt verduidelijkt met behulp van filmpjes die je kunt bekijken in de online leeromgeving. Tijdens de opleiding volg je verschillende praktijkdagen die de lesstof nog meer voor je laten leven. Een ervaren docent brengt de theorie in de praktijk.

Als je behoefte hebt aan extra begeleiding kun je kiezen voor de klassikale variant van de opleiding. Je volgt dan meer praktijkdagen op een door jou gekozen locatie.

Uniek: Voordelig lesgeld inclusief officiële studieboeken

Waar andere afstandsopleiders gebruikmaken van losbladig en zelf ontwikkeld materiaal, kiest NTI MBO-College ervoor om te werken met de beste studieboeken:

 • Studieboeken die bijvoorbeeld ook bij ROC’s worden gebruikt.
 • Voor deze studieboeken betaal je in de winkel al gauw honderden euro’s.
 • Bij NTI MBO-College zijn ze volledig bij het voordelige lesgeld inbegrepen!
 • Je betaalt dus niets extra aan dure studieboeken en je bespaart hierdoor veel geld.
 • Kies daarom voor kwaliteit en het beste en meest actuele studiemateriaal.
Naar boven

Inhoud

Wat leer je tijdens de opleiding MBO Medisch Secretaresse

In deze opleiding ga je aan de slag met de vaardigheden die een medisch secretaresse nodig heeft om zo optimaal te kunnen functioneren. Een belangrijk onderdeel binnen het vak een medisch secretaresse is de specifieke kennis van medische terminologie. Dit komt in deze MBO-opleiding uitgebreid aan bod. Om je optimaal voor te bereiden op jouw toekomstige baan ga je diep in op de volgende kerntaken, hierop wordt je ook getoetst:

 • Voert taken rondom informatiemanagement uit
 • Voert taken rondom planning en organisatie uit 

Bij deze opleiding zijn 2 verplichte praktijkdagen inbegrepen. Tevens maak je toetsen/opdrachten voor de vakken Loopbaan en Burgerschap (LB), Nederlands, Engels en Rekenen. Je leert ook werken met een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP). Hierin geef je aan wat je wilt leren en wat je persoonlijke leerdoelen zijn.

Gratis Start- en stagedag en Praktijkdag algemene vakken

Iedereen die een MBO-opleiding volgt bij NTI MBO-College volgt twee algemene praktijkdagen: de Start- en stagedag en de Praktijkdag algemene vakken. Daarnaast bevatten veel opleidingen ook specifieke praktijkdagen. Op de Start- en stagedag leer je:

 • Op welke manier je het beste kunt studeren, hoe je werkt met de digitale leeromgeving en wat je van je opleiding kunt verwachten.
 • Hoe je de stage het beste kunt voorbereiden, wat er allemaal komt kijken bij het stagelopen, welke stagedocumenten er zijn en hoe je ze invult.

Tijdens de Praktijkdag algemene vakken krijg je les in de vakken Nederlands, Rekenen en Loopbaan en burgerschap. Deze twee gratis praktijkdagen zorgen ervoor dat je optimaal bent voorbereid op je opleiding.

Het studieprogramma

Bekijk het onderstaande studieprogramma om te zien uit welke onderdelen de opleiding van jouw keuze bestaat.

Kerntaken

Kerntaak 1: Voert taken rondom informatiemanagement uit.
Kerntaak 2: Voert taken rondom planning en organisatie uit

Werkprocessen

Werkproces 1.1: Zorgt voor de schriftelijke informatie-uitwisseling.
Werkproces 1.2: Zorgt voor de mondeling informatie-uitwisseling.
Werkproces 1.4: Verzorgt de dossiervorming en het dossierbeheer.
Werkproces 1.5: Onderhoudt het relatienetwerk.
Werkproces 2.1: Beheert de agenda.
Werkproces 2.2: Regelt vergaderruimten en faciliteiten.
Werkproces 2.4: Maakt verslag en handelt zaken af.
Werkproces 2.5: Ontvangt bezoekers.
Werkproces 2.6: Bereidt het spreekuur voor, ontvangt patienten, maakt vervolgafspraken en handelt zaken af.
Werkproces 2.7: Regelt reizen en accomodaties.
Werkproces 2.9: Handelt facturen en declaraties af.

Algemene vakken

Nederlands 3F
Rekenen 3F
Engels
Loopbaan en Burgerschap

Examens

Theorietoets 1: Informatiemanagement
Theorietoets 2: Algemene medische kennis
Theorietoets 3: Plannen en organiseren.
Proeven van bekwaamheid
Nederlands
Rekenen
Engels
Loopbaan en Burgerschap

Praktijkdagen

Start- en stagedag
Praktijkdag algemene vakken

Beroepspraktijkvorming

Zie voor het exacte aantal stage-uren bij deze opleiding de studie-informatie onder het kopje "stage".

* Wijzigingen voorbehouden

Naar boven

Toelating

Vooropleidingseisen voor de MBO-opleiding Medisch Secretaresse

Om toegelaten te worden tot de MBO-opleiding Medisch Secretaresse op niveau 4, moet je in het bezit zijn van een van de volgende diploma’s of bewijzen:

 • VMBO (K, G, T)
 • LBO, VBO, MAVO, HAVO, VWO 
 • MBO niveau 3 
 • Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO/VWO

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Doe de gratis toelatingstoets!

Wanneer je niet aan de opleidingseis voldoet kan je deelnemen aan de toelatingstoets. Als je voor deze toets slaagt mag je starten met de MBO-opleiding van jouw keuze. Besluit je binnen 14 dagen na ontvangst van de uitslag te starten met een MBO- of basisopleiding van het NTI, dan krijg je de kosten voor de toelatingstoets terug.

Meer informatie

Met de toets worden jouw taal-, reken- en leesvaardigheden getoetst. Je hoeft de toelatingstoets niet voor te bereiden. De toets wordt digitaal afgenomen op 25 verschillende locaties in Nederland.

Als je slaagt voor de toelatingstoets, mag je starten met de MBO-opleiding van jouw keuze. Wanneer je niet slaagt voor de toets, kun je starten met een basisopleiding van het NTI. Hierna kun je doorstromen naar de volledige MBO-opleiding. Je haalt dan hetzelfde diploma als wanneer je rechtstreeks met de volledige MBO-opleiding start.

 • De toelatingstoets kost € 75,-.
 • Dit bedrag krijg je terug als je je inschrijft voor een MBO- of basisopleiding van het NTI.
 • Je moet dit dan wel doen binnen 14 dagen nadat je de uitslag van de toets hebt gekregen.

Meld je hier aan voor de toelatingstoets.
Let op: je kunt je aanmelding annuleren tot 8 dagen voor de datum van de toelatingstoets. Hierna ben je de volledige betaling verschuldigd. Annuleren kan via e-mail (klantenservice@nti.nl) of telefonisch (088 - 1 630 630).

Onze studieadviseurs helpen je bij je studiekeuze

Het kiezen van een opleiding die bij je past is niet gemakkelijk. Daarom hebben wij professionele MBO-studieadviseurs die zijn geschoold om jou een zo goed mogelijk studieadvies te geven. De MBO-studieadviseur praat met je over:

 • Je ambities
 • Je droombaan
 • Je vooropleiding
 • Je persoonlijke situatie

Op deze manier komen jullie er samen achter wat voor jou de beste opleiding is.

Omdat wij dit zo belangrijk vinden, nodigen we iedereen die geïnteresseerd is uit voor een gratis en vrijblijvend studieadviesgesprek. Dit gesprek kan plaatsvinden op onze hoofdlocatie in Leiden, maar ook telefonisch. Overdag, ’s avonds of in het weekend.

Meld je nu aan voor een vrijblijvend studieadviesgesprek.

Kom je in aanmerking voor vrijstellingen?

Denk je dat je kans maakt op vrijstellingen voor de MBO-opleiding van jouw keuze? Bij NTI MBO-College kom je in aanmerking voor vrijstellingen op basis van eerder behaalde diploma's of certificaten. Je kunt ook vrijstellingen ontvangen op basis van jouw ervaringscertificaat. Lees meer over het ervaringscertificaat.

Als je vrijstellingen wilt aanvragen op basis van behaalde diploma's, dien je een vrijstellingsverzoek in bij de vrijstellingscommissie van NTI MBO-College. Lees meer over vrijstellingen.

Naar boven

Stage

Aan de slag in de praktijk

Het stagelopen is een belangrijk onderdeel van je opleiding:

 • Onder begeleiding van de stagebegeleider ga je aan de slag in jouw toekomstige werkomgeving.
 • Je past de dingen die je hebt geleerd toe in de praktijk.
 • Je leert alle handelingen verrichten die horen bij jouw beroep.
 • Je ervaart hoe het is om dit werk te doen.

Veel studenten kunnen stagelopen op hun eigen werkplek. Dat is wel zo gemakkelijk.

Na afronding van de eerste studieperiode kun je beginnen met de stage. Je kunt alleen stagelopen bij een erkend leerbedrijf voor deze MBO-opleiding. Op die manier weet je zeker dat je op een goede manier wordt begeleid bij je stage. Tijdens je opleiding krijg je op de gratis Start- en stagedag een goede uitleg over het stagelopen. Zo weet je vooraf precies wat je kunt verwachten en hoe je een stageplek vindt.

Je stageadviseur begeleidt je tijdens de stage

Zodra je begint met de stage krijg je een stageadviseur toegewezen. Je stageadviseur begeleidt je tijdens de stage en is ook het contactpersoon voor jouw leerbedrijf. Aan het begin van de stage bezoekt de stageadviseur je bij het leerbedrijf voor een gesprek waarin jij en jouw stagebegeleider handige informatie en adviezen krijgen. Je kunt tijdens de gehele stageperiode terecht bij je stageadviseur voor alle vragen over de stage.

Naar boven

Examen

De examens tijdens de opleiding MBO Medisch Secretaresse

De opleiding bevat theoretische examens en daarnaast examens die je tijdens de stage aflegt: de proeve van bekwaamheid. Examengelden zijn niet bij het lesgeld inbegrepen.

Examinering van de stage

Tijdens de stage word je ook geëxamineerd. Dit zijn de zogenaamde proeven van bekwaamheid. Je dient dit onderdeel met een voldoende af te sluiten.

Erkende onderwijsinstelling

De kwaliteit van het onderwijs is van levensbelang voor een onderwijsinstelling. Het NTI MBO-college is daarom erg trots op de erkenning die verschillende organisaties hebben verleend aan de opleidingen die wij aanbieden:

 • Onze MBO-opleidingen worden goed beoordeeld door de Onderwijsinspectie en zijn erkend door het ministerie van OCW; 
 • Wij beschikken over certificering voor de ISO 9001-kwaliteitsnorm, toegekend door QualityMasters; 
 • Het NTI is lid van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO heeft in overleg met de Consumentenbond de Algemene Voorwaarden samengesteld die gelden bij de opleidingen van het NTI.

Uniek bij NTI MBO-College: elke dag digitaal examen doen!

Een groot deel van de examens bij NTI MBO-College wordt digitaal op locatie afgenomen. Dit is dagelijks mogelijk op meer dan 20 locaties in Nederland.

 • Het voordeel hiervan is dat je zelf kunt bepalen waar en wanneer je examen wilt doen.
 • En als je een keer niet direct voor jouw examen slaagt, kun je snel weer een herexamen inplannen.
 • Een unieke service die alleen NTI MBO-College je biedt!

De overige examens worden minimaal 4 keer per jaar schriftelijk geëxamineerd.

Lees hier meer over hoe digitaal examineren in de praktijk werkt en waar de testcenters zijn.

Examenkosten

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt lesgeld en examenkosten volgens het door jou gekozen studietempo. Je krijgt vervolgens twee keer zo lang de tijd om je studie af te ronden, zonder extra kosten. Je doet dus pas examen wanneer jij er klaar voor bent.

De examenkosten bedragen € 775,00 .*

Deze kosten zijn inclusief de NTI theorie- en praktijkexamens, de proeven van bekwaamheid (indien van toepassing) en de eindbeoordeling van de stage.

*Prijswijzigingen onder voorbehoud.
Naar boven

Beroepen

Het werkveld van een Medisch Secretaresse

Als medisch secretaresse kun je aan de slag bij een zorginstelling, een medische overheidsdienst of in een medisch centrum, waar sprake is van diverse medische en paramedische specialismen. Medisch secretaresse is een zeer verantwoordelijke en zelfstandige functie, waarbij het belangrijk is dat je zowel communicatief als sociaal vaardig bent. Je bent dienstverlend, accuraat, assertief en werkt klantgericht. Belangrijk in deze functie is dat je om kunt gaan met vertrouwelijke informatie. Een medisch secretaresse moet snel kunnen schakelen en beschikt over uitstekende kennis van de Nederlandse en Engelse taal.

De belangrijkste taken van een Medisch Secretaresse zijn:

Als medisch secretaresse besteedt vooral tijd aan organisatorische en coördinerende taken. Veel voorkomende taken zijn:

 • adviseren en ondersteunen van de medisch specialist;
 • verwerken van patiëntengegevens in het patientendossier;
 • zelfstandig verzorgen van het spreekuur;
 • opstellen van declaraties, nota’s en rekeningen
Naar boven

Studiekosten MBO Medisch secretaresse

Je profiteert van de beste prijs-kwaliteitsverhouding bij het NTI. We zijn altijd duidelijk en transparant, daarom geven we je onderstaand alle kosten in één overzicht.

Studieduur & lesgeld

Bij het NTI MBO-College betaal je alleen lesgeld en examenkosten

Het NTI MBO-College hanteert een uniek all-in concept met maximale flexibiliteit voor jou als student. Dit betekent dat er geen extra kosten voor studiemateriaal, afstuderen, diplomering, reprorecht en hand-outs in rekening worden gebracht. Het lesgeld en de examenkosten kunnen in maandelijkse termijnen worden voldaan. Vergelijk de totale kosten van onze erkende opleidingen gerust met andere opleiders en je zult zien dat het NTI MBO-College ook financieel de beste keuze is.

Medisch Secretaresse 4 5622

Studiekosten Studietempo Totaalkosten
   
Lesgeld € 59,50 € 38,50 € 1.428,00
25% korting - € 14,88 - € 9,63 - € 357,00
Examenkosten € 32,29 € 21,53 € 775,00
Inschrijfgeld Eenmalig in de eerste maand € 50,00
Studiemateriaal Inclusief € 0,00
Totaal € 76,92 € 50,41 € 1.896,00
 

Tijdelijk tablet cadeau bij inschrijving

Profiteer nu van ons unieke welkomstcadeau. Bij het NTI ontvang je nu tijdelijk een tablet cadeau. Zorg dat je er op tijd bij bent, want op = op. Het nieuwe studeren begint hier. Schrijf je snel in. Bekijk hier de actievoorwaarden

Ontvang tot 50% van je studiekosten terug van de Belastingdienst!

Je kunt de kosten voor een opleiding die aansluit bij je (toekomstige) beroep van de belasting aftrekken. Ben jij benieuwd naar jouw belastingvoordeel voor deze opleiding? Vul dan hieronder je persoonlijke gegevens in en bereken jouw voordeel direct.

Jouw belastingvoordeel:

Over 2014 ontvang je € 855,92 aan studiekosten terug van de belasting!*

* Dit voorbeeld geldt als indicatie. Bekijk de uitgebreide informatie hier.

Profiteer tijdelijk van 25% jubileumkorting en onze laagste lesgeld garantie

Bij het NTI ben je gegarandeerd voordelig uit! Al 70 jaar profiteren onze studenten van betaalbaar en kwalitatief onderwijs én erkende diploma’s. Het NTI helpt ook jou graag om je dromen en ambities waar te maken. Om die reden ontvang je tijdelijk maar liefst 25% korting op alle MBO-opleidingen, speciaal omdat het NTI 70 jaar bestaat. Vind je een vergelijkbare opleiding elders goedkoper? Het NTI betaalt jou het verschil terug. Jij grijpt toch ook die kans? Bekijk de actievoorwaarden.

Gratis verlenging van je MBO-opleiding!

Bij de meeste volledige MBO-opleidingen hoef je het studieprogramma niet af te ronden binnen de tijd die ervoor staat, maar kan je studieduur gratis worden verdubbeld! Vraag een (digitale) studiegids aan en bekijk of de verdubbeling van de opleidingsduur ook geldt voor de MBO-opleiding van jouw keuze. Je kunt je ook gratis laten terugbellen door een MBO-studieadviseur

Aantrekkelijke korting op software en hardware

Als student van het NTI MBO-College heb je toegang tot www.surfspot.nl. Via deze website kun je gebruik maken van aantrekkelijke kortingen op softwarelicenties en hardware van diverse leveranciers.

Naar boven

Wees de eerste om een review achter te laten

Wil jij anderen helpen bij het maken van een weloverwogen studiekeuze? Laat hier jouw ervaring achter.

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten, bekijk tot die tijd op trustpilot.nl hoe onze studenten het NTI beoordelen: