Erkenning
Erkend diploma
15 maanden
Looptijd

Wil je graag een secretariële functie binnen een organisatie? Start dan met de NTI-opleiding MBO Secretarieel medewerker op niveau 2. Je leert in sneltreinvaart hoe je werkzaamheden kunt verrichten als postverwerking, archivering, telefoonbediening en tekst- en dataverwerking. Je wordt klaargestoomd voor het beroepsveld met behulp van praktijkgericht lesmateriaal en je loopt stage. Aan het eind van de opleiding heb je jouw officiële MBO-diploma op zak en kun je direct aan de slag bij een bedrijf of instelling als secretarieel medewerker, administratief medewerker of receptionist.

 • Officieel diploma voor jouw droombaan
 • Voordelig lesgeld inclusief lesmateriaal
 • Hulp bij je studiekeuze door onze studieadviseurs
 • Persoonlijke begeleiding van een mentor
 • Inclusief 2 praktijkdagen

Over de opleiding MBO Secretarieel medewerker

Bij het NTI studeer je voor waardevolle en erkende diploma's. Onze opleidingen voldoen aan de kwaliteitseisen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Iets voor jou?

Start een administratieve carrière met de MBO-opleiding Secretarieel medewerker!

Wil je een administratieve spin in het web zijn van een bedrijf of instelling? Dan is de MBO-opleiding Secretarieel medewerker van het NTI MBO-College absoluut iets voor jou!

Deze MBO-opleiding volg je op niveau 2.

Afwisselend werk als secretarieel medewerker

Secretariële functies zijn er bij nagenoeg alle bedrijven en organisaties. Je kunt als secretarieel medewerker aan de slag bij allerlei grote en kleine bedrijven en instellingen. Je krijgt opdrachten van een ervaren collega, maar je werkt wel zelfstandig. Je doet zowel administratieve werkzaamheden zoals data- en tekstverwerking, maar je houdt je ook bezig met de personeelsadministratie, postverwerking, archivering en telefoonbediening.

Wettelijk erkend diploma voor jouw droombaan

Alle MBO-opleidingen van het NTI MBO-College zijn wettelijk erkend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Dit betekent dat je een officieel MBO-diploma krijgt als je de opleiding afrondt. Het NTI is lid van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO heeft in overleg met de Consumentenbond de Algemene Voorwaarden samengesteld die gelden bij de opleidingen van het NTI. Lees hier meer over de erkenningen van het NTI MBO-College.

Persoonlijke begeleiding door je mentor en docenten

Bij het NTI studeer je op je eigen manier, maar sta je er nooit alleen voor:

 • De docenten en mentoren begeleiden jou op onze online leeromgeving.
 • Hier heb je ook contact met medestudenten
 • Tijdens je stage is er een speciale stageadviseur die jou en de werkbegeleider ondersteunt.

"Studeren doe je tenslotte op je eigen manier"

A.Stomps - Manager Mentorenteam NTI"Studeren bij het NTI doe je vooral zelfstandig. Toch is het fijn om een aanspreekpunt te hebben, dat is je mentor. Voor alle niet-inhoudelijke vragen over je studie kun je bij mij en mijn collega’s terecht en zullen wij jou zo goed mogelijk helpen. Wij zijn zowel per e-mail als per telefoon bereikbaar. Overdag, maar ook 's avonds. Studeren doe je tenslotte op je eigen manier én in je eigen tijd."

- A. Stomps, manager mentorenteam

Het nieuwe studeren begint hier

Bij het NTI studeer je waar en wanneer jij dat wil. Vanuit huis, onderweg of op je werk.

Met het nieuwe studeren volg je online les en werk je met officiële studieboeken. De lesstof wordt verduidelijkt met behulp van filmpjes die je kunt bekijken in de online leeromgeving. Tijdens de opleiding volg je verschillende praktijkdagen die de lesstof nog meer voor je laten leven. Een ervaren docent brengt de theorie in de praktijk.

Als je behoefte hebt aan extra begeleiding kun je kiezen voor de klassikale variant van de opleiding. Je volgt dan meer praktijkdagen op een door jou gekozen locatie.

Uniek: Voordelig lesgeld inclusief officiële studieboeken

Waar andere afstandsopleiders gebruikmaken van losbladig en zelf ontwikkeld materiaal, kiest NTI MBO-College ervoor om te werken met de beste studieboeken:

 • Studieboeken die bijvoorbeeld ook bij ROC’s worden gebruikt.
 • Voor deze studieboeken betaal je in de winkel al gauw honderden euro’s.
 • Bij NTI MBO-College zijn ze volledig bij het voordelige lesgeld inbegrepen!
 • Je betaalt dus niets extra aan dure studieboeken en je bespaart hierdoor veel geld.
 • Kies daarom voor kwaliteit en het beste en meest actuele studiemateriaal.
Naar boven

Opbouw van de opleiding

Wat leer je in de MBO-opleiding Secretarieel medewerker?

Tijdens de MBO-opleiding Secretarieel medewerker ga je aan de slag met twee kerntaken: het verrichten van ondersteunende secretariële werkzaamheden en het verrichten van ondersteunende (financieel) administratieve werkzaamheden. 

Gratis Start- en stagedag en Praktijkdag algemene vakken

Iedereen die een MBO-opleiding volgt bij NTI MBO-College volgt twee algemene praktijkdagen: de Start- en stagedag en de Praktijkdag algemene vakken. Daarnaast bevatten veel opleidingen ook specifieke praktijkdagen. Op de Start- en stagedag leer je:

 • Op welke manier je het beste kunt studeren, hoe je werkt met de digitale leeromgeving en wat je van je opleiding kunt verwachten.
 • Hoe je de stage het beste kunt voorbereiden, wat er allemaal komt kijken bij het stagelopen, welke stagedocumenten er zijn en hoe je ze invult.

Tijdens de Praktijkdag algemene vakken krijg je les in de vakken Nederlands, Rekenen en Loopbaan en burgerschap. Deze twee gratis praktijkdagen zorgen ervoor dat je optimaal bent voorbereid op je opleiding.

Derde leerweg beroepsopleidend of Derde leerweg beroepsbegeleidend

NTI MBO-College biedt voor MBO-opleidingen zowel de Derde leerweg beroepsopleidend als de Derde leerweg beroepsbegeleidend aan. Je kunt jouw MBO-opleiding dus via twee leerwegen volgen.

Wat is het verschil tussen Derde leerweg beroepsopleidend of Derde leerweg beroepsbegeleidend?

Bij de Derde leerweg beroepsopleidend bestudeer je thuis de lesstof. Daarnaast loop je tijdens deze opleiding stage om praktijkervaring op te doen. Hierbij bestaat minimaal 20% van de opleiding uit een stage.

De andere variant is de Derde leerweg beroepsbegeleidend. Ook deze variant is een combinatie van thuis de lesstof bestuderen en stagelopen, maar hierbij bestaat de opleiding voor 60% uit een stage. 

Het programma van beide opleidingsvarianten is zo optimaal mogelijk vormgegeven en afgestemd op de beroepspraktijk. Overstappen van de Derde leerweg beroepsopleidend naar de Derde leerweg beroepsbegeleidend of van de Derde leerweg beroepsbegeleidend naar de Derde leerweg beroepsopleidend is bij het NTI MBO-College geen probleem. 

Leveren Derde leerweg beroepsopleidend of Derde leerweg beroepsbegeleidend hetzelfde diploma op?

Derde leerweg beroepsopleidend of Derde leerweg beroepsbegeleidend leiden op voor hetzelfde diploma. De waarde van beide diploma’s is dan ook gelijk.

Switchen van leerweg

Je kunt tijdens de opleiding switchen van leerweg. Hiervoor kun je contact opnemen met je mentor en het leerbedrijf.

Naar boven

Toelating en vrijstelling

Onze studieadviseurs helpen je bij je studiekeuze

Het kiezen van een opleiding die bij je past is niet gemakkelijk. Daarom hebben wij professionele MBO-studieadviseurs die zijn geschoold om jou een zo goed mogelijk studieadvies te geven. De MBO-studieadviseur praat met je over:

 • Je ambities
 • Je droombaan
 • Je vooropleiding
 • Je persoonlijke situatie

Op deze manier komen jullie er samen achter wat voor jou de beste opleiding is.

Omdat wij dit zo belangrijk vinden, nodigen we iedereen die geïnteresseerd is uit voor een gratis en vrijblijvend studieadviesgesprek. Dit gesprek kan plaatsvinden op onze hoofdlocatie in Leiden, maar ook telefonisch. Overdag, ’s avonds of in het weekend.

Meld je nu aan voor een vrijblijvend studieadviesgesprek.

Vooropleidingseisen voor de MBO-opleiding Secretarieel medewerker

Om toegelaten te worden tot de MBO-opleiding Secretarieel medewerker, moet je in het bezit te zijn van een van de volgende diploma’s of bewijzen:

 • MBO niveau 1 
 • VMBO (B, K, G, T) 
 • LBO, VBO, MAVO, MAVO-VBO, HAVO, VWO 
 • Overgangsbewijs HAVO/VWO naar het vierde leerjaar

Systeemeisen voor de MBO-opleiding Secretarieel medewerker

Om aan deze opleiding te kunnen beginnen, heb je het volgende nodig:

 • Windows XP, Vista, 7 of 8
 • Microsoft Office 2003, 2007, 2010 of 2013
 • Cd-romspeler

Kom je in aanmerking voor vrijstellingen?

Denk je dat je kans maakt op vrijstellingen voor de MBO-opleiding van jouw keuze? Bij NTI MBO-College kom je in aanmerking voor vrijstellingen op basis van eerder behaalde diploma's of certificaten. Je kunt ook vrijstellingen ontvangen op basis van jouw ervaringscertificaat. Lees meer over het ervaringscertificaat.

Als je vrijstellingen wilt aanvragen op basis van behaalde diploma's, dien je een vrijstellingsverzoek in bij de vrijstellingscommissie van NTI MBO-College. Lees meer over vrijstellingen.

Naar boven

Stage

Aan de slag in de praktijk

Het stagelopen is een belangrijk onderdeel van je opleiding:

 • Onder begeleiding van de stagebegeleider ga je aan de slag in jouw toekomstige werkomgeving.
 • Je past de dingen die je hebt geleerd toe in de praktijk.
 • Je leert alle handelingen verrichten die horen bij jouw beroep.
 • Je ervaart hoe het is om dit werk te doen.

Veel studenten kunnen stagelopen op hun eigen werkplek. Dat is wel zo gemakkelijk.

Na afronding van de eerste studieperiode kun je beginnen met de stage. Je kunt alleen stagelopen bij een erkend leerbedrijf voor deze MBO-opleiding. Op die manier weet je zeker dat je op een goede manier wordt begeleid bij je stage. Tijdens je opleiding krijg je op de gratis Start- en stagedag een goede uitleg over het stagelopen. Zo weet je vooraf precies wat je kunt verwachten en hoe je een stageplek vindt.

Je stageadviseur begeleidt je tijdens de stage

Zodra je begint met de stage krijg je een stageadviseur toegewezen. Je stageadviseur begeleidt je tijdens de stage en is ook het contactpersoon voor jouw leerbedrijf. Aan het begin van de stage bezoekt de stageadviseur je bij het leerbedrijf voor een gesprek waarin jij en jouw stagebegeleider handige informatie en adviezen krijgen. Je kunt tijdens de gehele stageperiode terecht bij je stageadviseur voor alle vragen over de stage.

Stagelopen tijdens de MBO-opleiding Secretarieel medewerker

Tijdens de opleiding Secretarieel medewerker breng je tijdens de stageperiode je kennis in de praktijk. Je moet hiervoor rekening houden met 576 uur (De Derde leerweg, beroepsopleidend) of 1728 uur (De Derde leerweg, beroepsbegeleidend).

Naar boven

Diploma en examen

De examens voor de MBO-opleiding Secretarieel medewerker

De opleiding bevat theoretische examens en daarnaast examens die je tijdens de stage aflegt: de proeven van bekwaamheid.

Uniek bij NTI MBO-College: elke dag digitaal examen doen!

Een groot deel van de examens bij NTI MBO-College wordt digitaal op locatie afgenomen. Dit is dagelijks mogelijk op meer dan 20 locaties in Nederland.

 • Het voordeel hiervan is dat je zelf kunt bepalen waar en wanneer je examen wilt doen.
 • En als je een keer niet direct voor jouw examen slaagt, kun je snel weer een herexamen inplannen.
 • Een unieke service die alleen NTI MBO-College je biedt!

De overige examens worden minimaal 4 keer per jaar schriftelijk geëxamineerd.

Lees hier meer over hoe digitaal examineren in de praktijk werkt en waar de testcenters zijn.

Examinering van de stage

Tijdens de stage word je ook geëxamineerd. Dit zijn de zogenaamde proeven van bekwaamheid. Je dient dit onderdeel met een voldoende af te sluiten.

Erkende onderwijsinstelling

De kwaliteit van het onderwijs is van levensbelang voor een onderwijsinstelling. Het NTI MBO-college is daarom erg trots op de erkenning die verschillende organisaties hebben verleend aan de opleidingen die wij aanbieden:

 • Onze MBO-opleidingen worden goed beoordeeld door de Onderwijsinspectie en zijn erkend door het ministerie van OCW; 
 • Wij beschikken over certificering voor de ISO 9001-kwaliteitsnorm, toegekend door QualityMasters; 
 • Het NTI is lid van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO heeft in overleg met de Consumentenbond de Algemene Voorwaarden samengesteld die gelden bij de opleidingen van het NTI.

Examenkosten

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt lesgeld en examenkosten volgens het door jou gekozen studietempo. Je krijgt vervolgens twee keer zo lang de tijd om je studie af te ronden, zonder extra kosten. Je doet dus pas examen wanneer jij er klaar voor bent.

De examenkosten bedragen € 700,00 .*

Deze kosten zijn inclusief de NTI theorie- en praktijkexamens, de proeven van bekwaamheid (indien van toepassing) en de eindbeoordeling van de stage.

*Prijswijzigingen onder voorbehoud.
Naar boven

Na je opleiding

Wat kun je na de opleiding Secretarieel medewerker?

Als secretarieel medewerker werk je op een afdeling waar secretariële en administratieve werkzaamheden worden verricht. Je ontvangt wel opdrachten van een leidinggevende, maar de uitvoering verricht je zelfstandig. jouw werkzaamheden zijn o.a.:

 • verzorgen en uitwerken van standaardcorrespondentie;
 • bijhouden van de agenda en maken van afspraken;
 • ontvangen en informeren van bezoekers;
 • verzorgen van uitnodigingen voor bijeenkomsten;
 • verzorgen van vergaderingen en besprekingen;
 • verzorgen van uitgaande en binnenkomende post;
 • afhandelen van binnengekomen telefoongesprekken;
 • versturen en afhandelen van faxen en e-mailberichten;
 • aanleggen en bijhouden van dossiers;
 • onderhouden van het archief.

Mogelijke extra taken

Mogelijke extra taken op het gebied van personeelsadministratie:

 • registreren van ADV/ATV en bijzonder verlof van de werknemers, inclusief de ziek- en herstelmeldingen;
 • onderhouden van contacten met de Arbo-dienst over ziek- en herstelmeldingen.

Mogelijke beroepen

Een secretarieel medewerker is doorgaans werkzaam als:

 • Secretarieel medewerker;
 • Receptioniste;
 • Administratief medewerkster.

Arbeidsmarktperspectief

Voor het arbeidsmarktperspectief van deze opleiding verwijzen wij je graag naar het kwalificatiedossier. Je vindt het kwalificatiedossier op de site van het kenniscentrum: www.ecabo.nl. Bekijk in dit document deel A - Beeld van de beroepengroep - Trends en innovatie.

Naar boven

Studiekosten MBO Secretarieel medewerker

Je profiteert van de beste prijs-kwaliteitsverhouding bij het NTI. We zijn altijd duidelijk en transparant, daarom geven we je onderstaand alle kosten in één overzicht.

Studieduur & lesgeld

Bij het NTI MBO-College betaal je alleen lesgeld en examenkosten

Het NTI MBO-College hanteert een uniek all-in concept met maximale flexibiliteit voor jou als student. Dit betekent dat er geen extra kosten voor studiemateriaal, afstuderen, diplomering, reprorecht en hand-outs in rekening worden gebracht. Het lesgeld en de examenkosten kunnen in maandelijkse termijnen worden voldaan. Vergelijk de totale kosten van onze erkende opleidingen gerust met andere opleiders en je zult zien dat het NTI MBO-College ook financieel de beste keuze is.

Admin. medw. - uitstroom Secretarieel medewerker 5526

Studiekosten Studietempo Totaalkosten
   
Lesgeld € 108,94 € 87,10 € 62,25 € 1.306,50
25% korting - € 27,24 - € 21,78 - € 15,56 - € 326,63
Examenkosten € 58,33 € 46,67 € 33,33 € 700,00
Inschrijfgeld Eenmalig in de eerste maand € 50,00
Studiemateriaal Inclusief € 0,00
Totaal € 140,04 € 112,00 € 80,02 € 1.729,88
 

Tijdelijk tablet cadeau bij inschrijving

Profiteer nu van ons unieke welkomstcadeau. Bij het NTI ontvang je nu tijdelijk een tablet cadeau. Zorg dat je er op tijd bij bent, want op = op. Het nieuwe studeren begint hier. Schrijf je snel in. Bekijk hier de actievoorwaarden

Ontvang tot 50% van je studiekosten terug van de Belastingdienst!

Je kunt de kosten voor een opleiding die aansluit bij je (toekomstige) beroep van de belasting aftrekken. Ben jij benieuwd naar jouw belastingvoordeel voor deze opleiding? Vul dan hieronder je persoonlijke gegevens in en bereken jouw voordeel direct.

Jouw belastingvoordeel:

Over 2014 ontvang je € 769,84 aan studiekosten terug van de belasting!*

* Dit voorbeeld geldt als indicatie. Bekijk de uitgebreide informatie hier.

Profiteer tijdelijk van 25% jubileumkorting en onze laagste lesgeld garantie

Bij het NTI ben je gegarandeerd voordelig uit! Al 70 jaar profiteren onze studenten van betaalbaar en kwalitatief onderwijs én erkende diploma’s. Het NTI helpt ook jou graag om je dromen en ambities waar te maken. Om die reden ontvang je tijdelijk maar liefst 25% korting op alle MBO-opleidingen, speciaal omdat het NTI 70 jaar bestaat. Vind je een vergelijkbare opleiding elders goedkoper? Het NTI betaalt jou het verschil terug. Jij grijpt toch ook die kans? Bekijk de actievoorwaarden.

Gratis verlenging van je MBO-opleiding!

Bij de meeste volledige MBO-opleidingen hoef je het studieprogramma niet af te ronden binnen de tijd die ervoor staat, maar kan je studieduur gratis worden verdubbeld! Vraag een (digitale) studiegids aan en bekijk of de verdubbeling van de opleidingsduur ook geldt voor de MBO-opleiding van jouw keuze. Je kunt je ook gratis laten terugbellen door een MBO-studieadviseur

Aantrekkelijke korting op software en hardware

Als student van het NTI MBO-College heb je toegang tot www.surfspot.nl. Via deze website kun je gebruik maken van aantrekkelijke kortingen op softwarelicenties en hardware van diverse leveranciers.

Naar boven

Wees de eerste om een review achter te laten

Wil jij anderen helpen bij het maken van een weloverwogen studiekeuze? Laat hier jouw ervaring achter.

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten, bekijk tot die tijd op trustpilot.nl hoe onze studenten het NTI beoordelen: