Claudia over haar opleiding Communicatie vanuit Duitsland

Claudia is voor haar sport naar Duitsland verhuisd en heeft veel gereisd. Toch wilde ze graag een Nederlandse opleiding volgen vanuit Duitsland en is zo bij NTI uitgekomen. Ze vertelt over haar leven in Duitsland en wat haar motiveert haar studie te halen.

Welke opleiding volg je?
"Ik ben in 2015 gestart met de opleiding HBO Communicatie."

Hoe ver ben je nu met de opleiding?
"Ik ben nu net klaar met mijn stage. Dus als het verslag wordt goedgekeurd kan ik meteen verder met het afstudeertraject."

Waarom heb je gekozen om jouw opleiding bij NTI te volgen?
"Ik woonde vanaf 2013 in Duitsland en wilde na mijn vwo graag studeren. Eigenlijk was ik van plan aan een Duitse universiteit te studeren maar door de taal was dit toen nog te moeilijk. Toen ben ik gaan kijken naar Nederlandse opleidingen die ik ook in het buitenland kon volgen. Ik wist al een beetje welke richting ik op wilde dus toen heb ik een aantal afstandsopleiders met elkaar vergeleken. NTI sprak mij toen het meeste aan. De flexibiliteit die ze bieden paste heel erg bij mijn levensstijl. Zo kon ik toch een hbo-opleiding in mijn eigen taal volgen, ondanks dat ik niet in Nederland woonde!"

Wat was jouw reden om voor deze opleiding te kiezen?
"Ik ben altijd al graag met taal bezig geweest. Ook had ik al wat ervaring met het schrijven van blogs, nieuwsbrieven en artikelen. Dus deze richting leek mij leuk. Maar omdat ik het nog niet precies wist heb ik voor communicatie gekozen, deze opleiding is namelijk heel breed. Ik heb ook getwijfeld over journalistiek, maar de breedte van de opleiding Communicatie sprak mij meer aan."

Je hebt de afgelopen periode je studie gecombineerd met topsport, kun je daar iets over vertellen?
"Ja, al meer dan 10 jaar beoefen ik op professioneel niveau de sport kanoslalom. Dat is een watersport waarbij je in een kano een parcours aflegt op wildwater. In Nederland is het niet zo bekend maar internationaal is het wel een grotere sport. Hiervoor ben ik 6 jaar geleden naar Duitsland verhuisd, in de buurt van München. Daar zijn betere trainingsmogelijkheden en daar woonde mijn coach ook. De meeste wedstrijden en trainingen zijn in het buitenland waardoor ik veel landen en bijzondere plekken heb bezocht. Mijn focus lag altijd op de Olympische Spelen. Helaas heb ik deze droom nog niet kunnen waarmaken. Dit jaar heb ik even vrij genomen, een sabbatical kun je het wel noemen. In dit jaar wil ik afstuderen en even niet bezig zijn met sport."

Is een opleiding volgen als je topsporter bent te doen, hoe gaat dat in z'n werk?
"Ja, het kan wel maar het is niet eenvoudig. Sommige sporters kiezen er voor wel een opleiding te volgen aan een reguliere universiteit of hogeschool in Nederland. Als je een topsportstatus hebt krijg je bepaalde voordelen zodat het gemakkelijker te combineren is. Maar ik wist al vroeg dat ik na mijn vwo absoluut wilde verhuizen naar het buitenland. Een opleiding op afstand lag dus wel voor de hand. En nu ik bijna klaar ben kan ik zeggen dat het niet gemakkelijk was maar wel de juiste keus. Ik moest mijn studie combineren met topsport maar ook met een bijbaan van 10 tot 15 uur per week. Op de momenten dat ik aan het reizen was kon ik meestal goed studeren. Dan had ik wat meer vrije tijd en was het leren ook een fijne afleiding van de trainingen of wedstrijden. Maar als ik thuis in Duitsland zat was het soms echt jongleren met al die dingen."

Wat zijn de belangrijkste lessen die je geleerd hebt?
"Focus je alleen op de dingen die je zelf in de hand hebt. Ik ben soms een echte piekeraar, en maak me echt zorgen over dingen die misschien ooit kunnen gebeuren. Ik kreeg hierdoor ook lichamelijke klachten. Zo heb ik ooit één dag voor het EK moeten afzeggen omdat ik een te stijve nek had van de stress. Nu heb ik geleerd sommige dingen wat minder serieus te nemen en me minder zorgen te maken als ik ergens toch geen controle over heb."

Hoe heb je jezelf steeds weer weten te motiveren?
"Mijn leven staat al zo lang ik mij kan herinneren in het teken van sport. Maar eigenlijk is dat maar een klein onderdeel van het leven. Er komt een moment dat ik het niet meer kan of niet meer leuk vind, en dan kan ik mijn maatschappelijke carrière starten. Dus mijn motivatie was eigenlijk dat ik goed voorbereid wil zijn op een leven na de sport."

Wat was er fijn aan studeren bij NTI?
"Dat ik gewoon in het buitenland kon blijven wonen en veel kon blijven reizen tijdens de opleiding. Dus de flexibiliteit. Tijdens trainingsstages of wedstrijden zat ik vaak met mijn neus in de boeken of had ik digitaal contact met docenten. Ik plande meestal 2 of 3 tentamens in één week zodat ik een bezoek aan mijn familie in Nederland kon combineren met een aantal examens of praktijkdagen."

Wil je al direct iets met je studie gaan doen als je straks klaar bent?
"Ja heel graag. Hoe ik dat ga invullen weet ik nu nog niet. Dat hangt er vooral van af of ik mijn topsportleven weer oppak of niet. Maar ik zou wel graag aan de slag willen zodat ik veel praktijkervaring kan opdoen."

Ben je helemaal klaar met studeren of ga je nog verder met leren?
"Ik denk dat iemand nooit helemaal ‘klaar’ is met studeren. Ik ga straks wel even genieten van een tijd zonder studie, maar ik zou best nog een opleiding willen volgen. Het lijkt me wel leuk en interessant iets als Voeding & Diëtetiek te studeren. Dus wie weet zien jullie mij weer terug als student ;)"

Hoe zien de komende 5 jaar eruit voor jou?
"Ik zie twee wegen. Of ik probeer toch nog die Olympische droom waar te maken en dan worden het 5 jaren vol harde trainingen en veel gereis. Of ik begin echt vol aan mijn carrière. Maar eerlijk gezegd ben ik daar nu nog niet mee bezig. Mijn hoofd is nog even bezet met mijn zorgen over het afstuderen ;)"

Wat zijn jouw dromen?
"Op korte termijn? Absoluut mijn diploma halen! En verder droom ik van een leven vol vrijheid en zonder zorgen."

Heb je nog een tip voor iemand die bij NTI gaat studeren?
"Mijn tip voor nieuwe studenten is om niet te beginnen met de eerste module in het overzicht. In mijn opleiding was de eerste module bedrijfseconomie, niet mijn favoriete vak. Ik ben automatisch gestart met deze module, want ik houd van lijstjes afwerken. Maar door deze lastige module verloor ik meteen een groot deel van mijn enthousiasme voor de opleiding. Ik werd er bijna moedeloos van. Studeren bij NTI kan flexibel, had ik daar maar meer gebruik van gemaakt. Dus start de opleiding met een module waar je echt in geïnteresseerd bent en maak zo een vliegende start!"