Het is algemeen bekend dat als je een waargebeurd verhaal gaat schrijven of een journalistiek stuk, je goed onderzoek doet naar de feiten. Fictie is dan wel een verzonnen verhaal waarbij alle feiten zijn gecreëerd door de schrijver, toch is het ontzettend belangrijk om een geloofwaardig verhaal neer te zetten. Die geloofwaardige ‘touch’ creëer je mede dankzij goede research, maar goede research hoeft geen hele opgave te zijn. Dus hoe schrijf je een boek? 

zelf een boek schrijven

Kijk af bij andere auteurs

Het woord research of onderzoek kan het beeld oproepen van een schrijver die maanden bezig is met het neuzen in boeken, het kijken van documentaires, het lopen langs de grachten en gebouwen van je boeklocatie, of het interviewen van vakmensen. Toch hoeft dit niet zo te zijn. Tenzij je een historische roman schrijft over een zeldzame gebeurtenis in de Nederlandse geschiedenis, kun je met hedendaagse fictie al ver komen door gewoonweg van andere auteurs af te kijken. Kijk bij het schrijven van een misdaadroman af bij beroemde misdaadauteurs. Agatha Christie doet het prima zonder alle rompslomp van CSI er omheen, en Baantjer ook. Ook bij Fantasy en Science-fiction hoef je geen sterrengeleerde of scheikundige te zijn. Kijk hoe andere auteurs hun wereld geloofwaardig maken zonder alles tot in de details te hoeven uitleggen en vreemde termen en begrippen te hoeven gebruiken.

Draai het eens om

Onderzoek kan je soms ook zo bezig houden, dat je niet toe komt aan het schrijven van je verhaal of dat je maar blijft piekeren over die ene passage. Soms kan het helpen om het eens om te draaien: schrijf eerst je verhaal af, maak je nog geen zorgen over de feiten, en pas daarna je verhaal aan met research. Door eerst je verhaal af te schrijven, kun je gericht onderzoek doen. Soms kun je tijdens het doen van research vervallen in het ‘ik weet nooit genoeg’-syndroom, en kun je eindeloos blijven dooronderzoeken. Door je verhaal eerst te schrijven, kun je veel gerichter zoeken en weet je wanneer je genoeg informatie hebt.

Volg ons op Instagram

Klik hier

Schrijf wat je weet

Het is spannend om te schrijven over die ene spion in dat ene land ver ver bij Nederland vandaan, werkend bij die ene internationale en geheime organisatie, gebruikmakend van bijzondere en nog niet uitgevonden gadgets. Maar waarom zou je niet kunnen schrijven over een personage dichter bij huis, met die doodnormale baan, werkend bij een doodnormale organisatie, gebruikmakend van zijn doodnormale kantoorartikelen terwijl hij verwikkeld raakt in een spannend avontuur? Veel werk kan achterwegen blijven door jezelf en je netwerk als bron te gebruiken. Waarom zou een treinmachinist niet net zo’n spannend avontuur kunnen beleven als die spion in Verweggistan, terwijl hij van Den Helder naar Nijmegen reist met de intercity?

Slot

Research hoeft dus zeker niet te betekenen dat je uren, maanden of zelfs jaren besteed aan het zoeken naar geloofwaardige feiten voor je verhaal. Er zijn zoveel bronnen om je heen die in feite de research al voor je hebben gedaan. Leer van deze bronnen, lees en kijk zoveel mogelijk boeken, films, series in jouw genre en leer van de profs. Gebruik daarnaast jezelf en je netwerk als bron. Waarom schrijven over een land duizenden kilometers van je vandaan, als je een net zo spannend verhaal kan schrijven over je eigen stad en je vertrouwde kroeg?

Zelf een boek schrijven?

Wil jij alles weten over het schrijven van een boek? En antwoord op de vraag; hoe schrijf je een boek? Bekijk de cursus Kinderboeken schrijven, Creatief schrijven of Korte verhalen en romans schrijven.