Romee Leuchter studeren blogDe 19-jarige Romée Leuchter is al sinds haar 4e gek op voetbal. Haar droom is om onderdeel te worden van het Nederlands elftal. In 2019 tekende ze een contract met PSV. NOS nam haar afgelopen jaar zelfs op in de lijst van de 20 grootste talenten in het Nederlandse vrouwenvoetbal. Doordat ze vorig jaar overtraind raakte besloot ze een tussenjaar te nemen. Sinds februari is ze weer begonnen met het opbouwen van haar trainingen. Naast het vele trainen volgt ze sinds kort een cursus Sportspychologie bij NTI.

Waar komt jouw passie voor voetbal vandaan?
"Ik ben begonnen toen ik ongeveer 4 jaar oud was. Ik vond het gewoon heel leuk om te doen. Het is niet zo dat mijn vader vroeger voetbalde. Ik begon met de jongens uit mijn klas te voetballen en dat vond ik echt heel erg leuk. Toen ik jong was, was er ook geen meisjesteam. Dus ik heb altijd met de jongens mee gevoetbald."

Hoe zagen de afgelopen maanden er voor jou uit?     
"Ik ben overtraind geweest. Dat betekent dat ik vaak last had van een hoge hartslag tijdens trainingen en ook herstelde ik niet meer. Op een gegeven moment was het zo erg dat ze me uit de training moesten halen. Ik moest toen een lange rustperiode hebben om beter te worden. Sinds februari ben ik weer langzaam begonnen met trainen. Ik begon met twee krachttrainingen per week. Er kwam steeds meer training bij, en uiteindelijk kon ik ook weer trainen op het veld. Nu gaat het echt goed. Over twee weken begint de voorbereiding en ik hoop dat ik dan weer grotendeels mee kan trainen.

De coronacrisis kwam voor mij misschien wel goed uit. In die periode stond iedereen stil dus ik kon alleen maar dichter bij de rest komen. In die periode kon ik thuis trainen en zo kon ik ook weer steeds fitter worden. Vanwege de coronacrisis heb ik bepaalde wedstrijden en toernooien ook niet gemist, die ik anders wel had moeten missen. Dus aan de ene kant, vooral voor de rest, is het een hele vervelende periode geweest. Maar voor mij is het misschien wel goed uitgekomen." 

Nu volg je een cursus Sportpsychologie. Waarom heb je voor deze cursus gekozen?
"Ik heb vorig jaar mijn havo-diploma gehaald. Toen heb ik een tussenjaar genomen, ook wel doordat ik met die blessure zat. Ik wilde me helemaal op het herstel focussen. Maar ik vond het toen wel belangrijk om er ook iets bij te gaan doen. En toen heb ik voor een cursus Sportpsychologie gekozen. Ik ben nieuwsgierig naar wat er zich op dat gebied afspeelt. En het is ook interessant voor mezelf. Ik denk dat ik bepaalde dingen uit de cursus kan halen die ik in mijn sport weer kan gebruiken."

Hoe ver ben je al met de cursus?
"Nu ben ik met het tweede hoofdstuk bezig. Het is nu nog vooral algemene kennis. Dus ik heb nog geen echte praktische dingen geleerd. Maar het is wel al erg interessant."

Volg ons op Instagram

Klik hier

Wil je doorleren in de richting van (sport)psychologie?
"Dat weet ik nog niet. Ik vind personal training ook interessant. En ik denk dat deze twee dingen goed te combineren zijn. Dus ik wil misschien, nadat ik dit heb afgerond, nog iets anders gaan leren."

Waarom heb je gekozen voor NTI?
"Ik weet dat het combineren van topsport en een reguliere opleiding heel lastig is. Je zit dan vast aan een aantal verplichtingen en tijden waarop je op school moet zijn. En bij NTI kun je gewoon zelf je tijd indelen. Je kunt je studie om je sport heen plannen. Dat is eigenlijk de belangrijkste reden voor mij om voor NTI te kiezen."

Hoe blijf je gemotiveerd om te studeren?
"Ik heb iets gekozen dat ik leuk vind. En dat maakt het gemakkelijker daarmee aan de slag te gaan. Het is fijn dat ik iets leuks gekozen heb. Dus ik denk dat een gebrek aan motivatie voor mij geen probleem is."

Wat staat er de komende maanden op de planning?
"Dat is nog niet echt bekend. Maar we beginnen over twee weken met de voorbereiding. Na zes weken start de competitie. Eind januari is het Wereldkampioenschap voetbal onder 20 met het Nederlands elftal. Ik hoop ook dat ik daar bij kan zijn. Het ligt er aan of ik voor die tijd fit ben en of ik weer wedstrijden heb gespeeld. De selectie wordt meestal een paar weken vóór het toernooi bekend gemaakt."

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?
"Ik hoop dat ik dan in het Nederlands elftal speel en dat ik bij een mooie topclub in het buitenland mag spelen."

Wat is jouw tip voor NTI-studenten?
"Kies iets wat je leuk vindt. Iets waardoor je echt zin hebt om te gaan studeren. Dan gaat het je gemakkelijker af."


Benieuwd naar de cursus van Romée?

Bekijk de cursus Sportpsychologie