Studente Ilse volgt de opleiding Toegepaste psychologie - jeugd- en kinderpsychologie bij NTI. Wij hebben haar geïnterviewd om te vragen hoe het gaat, op welke manier zij studeert en waar zij zichzelf over 5 jaar ziet.

Hoe gaat het met je studie?  
Met mijn studie gaat het super goed. Mijn 3e leerjaar is helemaal vlekkeloos verlopen, wat ik nooit had durven dromen. De vakken van mijn specialisatie kinder- en jeugdpsychologie waren enorm leuk en leerzaam. Nu zit ik in mijn 4e en laatste jaar.  

Hoe ver ben je nu met de opleiding? 
Ik zit nu in mijn laatste jaar. Ik ben sinds september bezig met mijn stage in de jeugdzorg. Ik loop stage op een woongroep met jongeren van 12 tot 18 jaar oud. Deze jongeren kampen met verschillende complexe problematieken. Aan het einde van mijn stage ga ik mij richten op het afstuderen. 

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen? 
De specialisatie/minor kinder- en jeugdpsychologie was er niet op de (voltijd) hogeschool (HVA of HU). Dit bood NTI als enige aan. Ik werk al een lange tijd met kinderen en jongeren, waardoor het mij erg aansprak. Daarnaast merkte ik dat ik erg geïnteresseerd was in de geest van de mens. Wat gaat er in zijn of haar hoofd om? Waar komt dat gedrag vandaan? 

Wat vind je van de opleiding? 
Ik vind de opleiding hartstikke leuk. De tijd is enorm snel gegaan! Bij deze opleiding moet ik als student heel veel zelf doen. Dit is mij prima afgegaan, omdat ik alles interessant vond en veel snel begreep. Als ik een vraag had kreeg ik via de mail snel antwoord van het NTI.  

En waarom bij NTI?  
Ik wilde graag bij mijn studie blijven werken met kinderen en jongeren. Dit was mogelijk bij deze opleiding via het NTI. Ik heb in de kinderopvang/buitenschoolse opvang gewerkt, ambulante begeleiding gegeven en met jonge vluchtelingen gewerkt. Dit is allemaal mogelijk geweest omdat ik deze studie via NTI heb gedaan. Daarnaast wilde ik wel graag een klas hebben, omdat ik het prettig vind om met klasgenoten te kunnen overleggen en samenwerken, maar niet om wekelijks vast te zitten aan lessen. 

Wat ga je doen met de opleiding als je klaar bent? 
Ik wil in de jeugdzorg gaan werken. Ik vind eigenlijk van alles leuk, dus wat ik ga doen weet ik nog niet precies. Het liefste wel met kinderen of jongeren tot 21 jaar oud. Misschien dat ik met alleenstaande minderjarige vluchtelingen wil werken of op een woongroep. Veilig thuis spreekt mij ook erg aan. Daar wil ik misschien gaan werken als ik meer ervaring heb opgedaan.  

Hoe ziet je ideale baan eruit? 
Een baan in de jeugdzorg waarbij ik kinderen en jongeren kan gaan helpen met hun problemen, in een fijn team waar een goede communicatie is.  

Heb je een vast dagritme, of ziet bij jou iedere dag er anders uit? 
Als ik doordeweeks niet aan het werk ben zit ik een groot gedeelte van de dag aan mijn studie. Soms werk ik alleen een ochtend, maar soms ook tot in de middag (met pauzes). Het ligt eraan hoe snel ik iets af wil of moet krijgen. 

Hoe ziet jouw studeerplek eruit? 
Ik zit vaak beneden aan tafel als ik alleen thuis ben. Zo niet, dan zit ik boven achter een bureau. Ik zoek altijd een rustige plek uit, waarbij ik mij kan concentreren.  

Volg ons op Instagram

Klik hier

Combineer je je opleiding met een baan, gezin of beide? 
Ik heb het altijd gecombineerd met een baan. Ik werkte 3 of 4 dagen. Nu loop ik 3 dagen stage per week en daarnaast werk ik nog af en toe. Ik ben dit nu gewend en het werkt erg goed voor mij. Ik doe zelfs meer aan mijn studie als ik 4 dagen werk, dan als ik 1 dag werk. 

Is de opleiding goed te combineren? 
Zeker weten. Ik stel altijd doelen en maak een planning. Voor mij is er geen betere optie dan deze studie waarbij ik kon werken en leren. 

Hoeveel tijd ben jij per week bezig geweest aan je studie?  
Als ik vier dagen werkte had ik vaak de donderdag als vaste dag om te studeren. Bij een driedaagse werkweek werd het vaak donderdag en nog een andere dag doordeweeks. In het weekend doe ik vaak leuke dingen, maar als ik een rustig weekend had deed ik gerust zaterdag en zondag ook nog wat aan mijn studie.  

Hoe motiveer jij jezelf om te gaan studeren?  
In het eerste jaar was het voor mij ook nog erg zoeken. Vanaf het tweede jaar had ik echt mijn draai gevonden en alle vakken globaal gepland in het jaar. Ik maak altijd een globale planning van het jaar. Ik wil bijvoorbeeld Ontwikkelingspsychopathologie in mei afhebben. In april moet ik er dan echt mee gaan starten.
 
Maak je bijvoorbeeld ook een planning waar je je aan moet houden? 
Eerst maak ik altijd een globale planning. Zodra ik met een vak bezig ben maak ik voor dat vak een planning. Ik kijk wanneer ik de komende maand tijd heb om te studeren en zo plan ik in wat wanneer af moet.  

Welke van de volgende types ben jij? Chaoot, Ochtendmens, Nachtbraker, Carrièretijger, Master, Dromer, Boekenwurm of Party animal? En waarom? 
Ochtendmens en dromer. Ik vind het fijn om in de ochtend te starten met mijn studie. Ik heb dan nog de hele dag voor me en heb dan al gelijk een goed gevoel als ik bijvoorbeeld om 10.00 uur al veel heb gedaan. Daarnaast ben ik ook een dromer. Ik kan ook een hele tijd naar buiten kijken of nadenken over van alles tijdens het studeren. Dit heb ik vooral in het eerste jaar gehad.  

Waar zie jij jezelf over 5 jaar? 
Ik wil dan graag op mezelf wonen en een baan hebben waar ik het echt naar mijn zin heb. Een baan met uitdaging.  

Heb je een tip voor huidige of toekomstige studenten van NTI? 
Stel jezelf een doel op en denk vooruit! Uitstellen heeft geen zin. Plan dagen in wanneer je iets kan gaan doen aan je studie. Beginnen met een paper of portfolio is altijd lastig. Maar als je eenmaal bent begonnen kan ik altijd helemaal mijn draai vinden en dan loopt het vanzelf. Maak een globale planning, zodat je niet te veel vakken mee hoeft te nemen naar het volgende jaar. Ik heb nooit vakken meegenomen naar het volgende jaar, omdat ik me aan de planning heb gehouden.  


  

Benieuwd welke kanten je nog meer op kan met Toegepaste psychologie?

klik hier voor alle informatie