Docent Jasper
Welkom bij de Proefles! Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in deze cursus! In deze stories starten we met wat uitleg over FlexibelStuderen® bij NTI.
Bij NTI studeer je waar en wanneer jou dat uitkomt. Je werkt met de nieuwste lesmethodes.
En je oefent in jouw persoonlijke online leeromgeving, met handige studietools.
Bij vragen staan jouw docenten en mentoren voor je klaar. Zo sta je er niet alleen voor tijdens je studie.
Start wanneer het jou uitkomt, want bij NTI kun je meteen aan de slag.
We willen je graag laten zien hoe ons lesmateriaal eruit ziet.
Scroll naar beneden om jouw proefles voor de cursus te starten! ⇩
scroll

Zelf kleding maken

1 Welkom!

Welkom bij de proefles van de opleiding Zelf kleding maken. Door het doen van deze proefles krijg je meer inzicht in wat je kunt verwachten van het studeren bij NTI. Wij vinden het belangrijk dat jij een weloverwogen studiekeuze maakt. In deze proefles duik je in de lesstof en zie je hoe het lesmateriaal eruitziet. Natuurlijk kunnen we in deze proefles maar een heel klein gedeelte van de lesstof behandelen, we hopen dan ook dat dit onderwerp je aanspreekt ;-). Tijdens het doornemen van de lesstof kun je je kennis gelijk testen met de mutiplechoicevragen! 

Succes met de proefles!

2 Proefles: Zelf kleding maken

Cursus Zelf kleding maken

Proefles: Zelf kleding maken

Leuk dat je een proefles hebt aangevraagd! Met deze proefles krijg je een indruk van de cursus Zelf kleding maken. Je krijgt inzicht in de lesstof. Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Succes en veel plezier met de proefles.


Stoffen

Als je zelf kleding gaat maken, heb je kennis van stoffen nodig. Deze proefles geeft je interessante informatie over verschillende stoffen.

Zelf kleding maken - stoffen

Vezels

Stof is gemaakt van vezels. Elke vezel is een soort haartje. Een groot aantal daarvan vormt in elkaar gedraaid, een garen, en daar is weer een geweven stof of breisel van te maken. Het is altijd van belang dat je de juiste stof voor een werkstuk kiest of het nu om kleding of stoffering gaat. Bekijk in de winkel de stof goed. Voel eraan, kreuk hem met uw hand. Vraag uzelf dan af of hij geschikt is. Denk ook aan de breedte, de prijs en het onderhoud - sommige stoffen moeten gestoomd worden.

Wollen stoffen

Wol is een natuurlijke vezel voornamelijk afkomstig van schapen. Australische merinoschapen geven de mooiste wol. Wol komt ook van geiten (mohair en kasjmier), konijnen (angora). kamelen (kamelenhaar) en lama's (alpaca). Een wolvezel is kort en pluizig, of lang, sterk en glad dan heet het kamgaren. De term 'nieuw' duidt op wolvezels die voor het eerst gebruikt worden. Wol kan namelijk meermalen verwerkt worden en wordt vaak vermengd met andere vezels.

Eigenschappen van wol

 • comfortabel in alle klimaten, want verkrijgbaar in veel diktes en weefsels 
 • warm in de winter en koel in de zomer. doordat hij ademt 
 • neemt vocht beter op dan andere vezels; neemt tot 30 procent van zijn gewicht op voor hij nat aanvoelt
 • vlamwerend
 • relatief kreukbestendig 
 • ideaal voor tailleurwerk want laat zich gemakkelijk met stoom voegen
 • vaak vermengd met andere vezels om de stof minder duur te maken
 • vervilt indien blootgesteld aan hoge temperaturen, vocht en druk 
 • bleekt indien langdurig blootgesteld aan zonlicht 
 • kan door motten aangetast worden

schotse ruit

Challis

Challis

flanel

gabardine

Patronen

Er zijn niet alleen patronen voor kleding, maar ook voor allerlei handwerkprojecten en stoffering. Als je een kant-en-klaar patroon gebruikt moet je jouw maten nemen, zodat je ze met die van het patroon kunt vergelijken. Wellicht moet je het patroon aanpassen voor je de stof gaat knippen. Het is altijd verstandig het patroon eerst van ongebleekte katoen te maken -dit heet een toile. Aan de hand van de toile kun je bepalen of de pasvorm en stijl bij uw figuur passen. Tot slot speld je het patroon op de stof, knip je de delen uit en neem je de pastekens over.


Op de volgende pagina vind je een afbeelding van een patroon.

crepe


Patronen lezen

Er zijn kant-en-klare patronen te koop voor kleding, handwerk en stoffering. Een patroon bestaat uit drie onderdelen: het mapje, het patroon en de instructies. Op het mapje staan een plaatje, suggesties voor de stof en benodigdheden. De patroondelen in het mapje zijn meestal op vloeipapier gedrukt en bevatten een schat aan informatie. Op de instructiebladen staat hoe je het geheel in elkaar moet zetten.

Op de volgende pagina vind je een voorbeeld van een patroonmapje. 

Patroonmapje lezen

crepe


Hoe studeer je bij het NTI?

Dankzij het nieuwe studeren bepaal je zelf waar en wanneer je studeert. Het nieuwe studeren is de ideale combinatie tussen online en klassikaal onderwijs. Onderstaande video laat je het nieuwe studeren zien.Ben je na het volgen van de proefles enthousiast geworden?

Je kunt elke dag starten met de opleiding Zelf kleding maken dus zet vandaag nog de eerste stap!

8 redenen om bij het NTI te studeren

 1. Erkende opleidingen, gewaardeerd in het bedrijfsleven
 2. Prettige en deskundige begeleiding door ervaren docenten
 3. Voordelig lesgeld
 4. Flexibel studeren
 5. Studeren met veel persoonlijk contact
 6. Modern studeren via onze digitale leeromgeving
 7. Persoonlijke studiebegeleiding van een mentor
 8. Studeren op kosten van de werkgever en/of de fiscus

Neem gerust contact met ons op, als je nog vragen hebt. Succes met het kiezen van je cursus of opleiding!

3 Studeren bij NTI

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Boekenwurmen, nachtbrakers, ochtendmensen, carrièretijgers; iedereen is anders en iedereen studeert anders. Met FlexibelStuderen® van NTI studeer jij op een manier die echt bij jou past. Start met jouw opleiding wanneer je wilt. Bepaal zelf waar en wanneer je studeert in een online leeromgeving en met echte studieboeken. Zo kun jij een opleiding goed combineren met een drukke baan, hobby’s en gezinsleven. FlexibelStuderen® doe je bij NTI.

Studietools

Bij NTI gebruik je, afhankelijk van je opleiding, verschillende studietools. Zo ga je aan de slag in de online leeromgeving, gebruik je jouw Mijn NTI en werk je met studieboeken.

Wil je meer weten?

Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt. Onze adviseurs staan voor je klaar!

Persoonlijk studieadvies    Start een chat

Daarom FlexibelStuderen®:

 1. Erkende opleidingen, bekende naam
 2. Studeren met veel persoonlijk contact
 3. Voordelig studeren, transparant over kosten
 4. Studeren op jouw moment en jouw manier
 5. Overal studeren met onze online leeromgeving
 6. Persoonlijke begeleiding door mentoren en ervaren docenten
 7. Werkgevers zijn snel overtuigd

Direct inschrijven

Wat is jouw volgende stap?

We denken graag verder met je mee! Het starten van een studie is spannend en roept misschien nog wel meer vragen op. Maar wist je dat iets nieuws leren ook bijdraagt aan je levensgeluk? Je verder ontwikkelen is bovendien goed voor je zelfvertrouwen en je hebt natuurlijk aan de eettafel weer iets te vertellen ;-)

Klaar om te beginnen?

Schrijf je nu in

Heb je na het doen van deze proefles nog vragen? Of zijn er dingen waar je over twijfelt? Onze studieadviseurs geven je geheel vrijblijvend een persoonlijk studieadvies en beantwoorden al je vragen.

5 Ervaringen

Wat vinden onze eigen studenten van hun opleiding?

Bij NTI streven we naar kwalitatief goed onderwijs dat voor iedereen bereikbaar is. En wie kan dit beter beoordelen dan onze eigen studenten?

Chantal, 47 jaar

5star reviews

"Dit is mijn 2de studie bij de NTI en ik ben nog steeds enthousiast! Er is veel verbeterd vergeleken met mijn eerste studie en het is heel duidelijk wat je wanneer moet doen. Verder heb je veel vrijheid om zelf je tempo te bepalen en is de leerstof duidelijk aangegeven in de meeste boeken. Ik kan studeren bij de NTI van harte aanbevelen!" 

Rick

5star reviews

"Prima opleiding! Het niveau is niet te moeilijk, je kunt er lekker snel doorheen werken. Ik vind de stages die erbij horen erg leuk.. zo leer je direct in de praktijk. Over het NTI zelf, ik zou ze zeker aanraden. Contact verloopt netjes en snel, bij vragen regelen ze vrijwel direct alles voor je. Top!" 

Irene

4star.png

"Een goede ervaring over het algemeen. Het thuis studeren bevalt me erg goed en ik vind het prettig dat ik de vrijheid heb om mijn studie zo in te delen zoals het voor mij goed uitkomt."

Barbara de Loor

Vakopleiding Gewichtsconsulent

Studieadvies

studieadvies chat pop upHeb je een vraag of wil je studieadvies? Onze studieadviseurs zijn nu bereikbaar via de chat.

Start een chat