Docent Anna
Welkom bij de Proefles. In deze stories starten we met wat uitleg over FlexibelStuderen® bij NTI!
Bij NTI studeer je waar en wanneer jou dat uitkomt. Je werkt met de nieuwste lesmethodes.
En je oefent in jouw persoonlijke online leeromgeving, met handige studietools.
Bij vragen staan jouw docenten en mentoren voor je klaar. Zo sta je er niet alleen voor tijdens je studie.
Start wanneer het jou uitkomt, want bij NTI kun je meteen aan de slag.
We willen je graag laten zien hoe ons lesmateriaal eruit ziet.
Scroll naar beneden om jouw proefles te starten! ⇩
scroll

Thuiskapper

1 Welkom!

Welkom bij de proefles van de opleiding Thuiskapper. Door het doen van deze proefles krijg je meer inzicht in wat je kunt verwachten van het studeren bij NTI. Wij vinden het belangrijk dat jij een weloverwogen studiekeuze maakt. In deze proefles duik je in de lesstof en zie je hoe het lesmateriaal eruitziet. Natuurlijk kunnen we in deze proefles maar een heel klein gedeelte van de lesstof behandelen, we hopen dan ook dat dit onderwerp je aanspreekt ;-). Tijdens het doornemen van de lesstof kun je je kennis gelijk testen met de mutiplechoicevragen! 

Succes met de proefles!

2 Proefles: Thuiskapper

Inleiding

Leuk dat je een proefles hebt aangevraagd! Met deze proefles krijg je een inzicht in de lesstof van de cursus Thuiskapper. Tijdens het lezen van de lesstof kun je jezelf testen door vragen te beantwoorden.

De Gereedschappen

Cursus Thuiskapper NTI

Wanneer we naar de opleiding voor kapper(ster) kijken dan kunnen we vaststellen dat het haarknippen het moeilijkste onderdeel van deze hele opleiding is. Men zegt wel eens dat men hiervoor ‘feeling’ moet hebben. Daarom zullen we enkele vaste regels doornemen, zodat het maken van fouten tot een minimum beperkt blijft. Allereerst bespreken we het gereedschap dat men nodig heeft om de haren te kunnen knippen.

Normale kappersschaar
Om haren te kunnen knippen heeft men een schaar nodig die speciaal voor het haarknippen is gemaakt.

Cursus Thuiskapper

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een huishoudschaar zijn de snijplaten van de kappersschaar gebogen; dat wil zeggen als men de schaar gesloten houdt, zullen alleen de punten van de schaar elkaar raken. Men kan dus vanaf de zijkant door de gesloten snijplaten kijken. Bij een huishoudschaar is dat niet zo, daar liggen de snijplaten plat op elkaar. Men kan dus met een huishoudschaar geen haren afknippen.

Cursus Thuiskapper

Er zijn scharen in verschillende modellen en van verschillende grootten. Het belangrijkste is dat de vingers en de duim goed in de ringen van de schaar passen, zodat we de schaar tijdens het knippen goed kunnen vasthouden. Voor het knippen van een dameskapsel wordt wel een iets kleinere en voor mannenkapsels een iets grotere schaar geadviseerd.

Stelling: bij een kappersschaar liggen de snijplaten plat op elkaar.

Effileerschaar

Het komt vaak voor dat onze haardos erg dik aanvoelt. Dit kan komen doordat er veel haren op het hoofd staan, maar ook omdat de haren grof van draad en krullend zijn. Door gebruik te maken van een effileerschaar kan men de dikke haardos uitdunnen, zodat het geheel vloeiender en gemakkelijker valt.

Cursus Thuiskapper

De snijplaten van deze schaar zijn voorzien van openingen. Als we een plukje haar tussen de vingers nemen en de schaar in dit plukje zetten zal er slechts een gedeelte van dit haarplukje afgeknipt worden en het andere deel zal zijn normale lengte behouden. Dit plukje is dus iets uitgedund. Bij nadere beschouwing kan men zien dat de ene snijplaat bestaat uit kleine mesjes en de andere plaat uit wat men noemt 'vangertjes'. De mesjes moeten bij het knippen met deze schaar altijd boven zijn. We kunnen met deze schaar onze haarbos gemakkelijk op twee manieren uitdunnen. Alleen de punten van het haar dunner maken of de hele lengte van het haar bewerken, waardoor het geheel wordt uitgedund.


Thuiskapper

Effileerapparaat en mes

Om de haren uit te dunnen en/of vloeiender te laten vallen wordt er ook veel gewerkt met het effileerapparaat of -mes. Deze gereedschappen zijn gewoon in de winkel te koop. Om echter ongelukjes of foutjes zoveel mogelijk te voorkomen, is het gebruik van het effileerapparaat aan te raden, omdat het scherpe mes hiervan door een kapje afgeschermd wordt. Het effileerapparaat wordt op dezelfde wijze toegepast als de effileerschaar.

Elektrische tondeuse

Wanneer men het haarknippen thuis doet is een elektrische tondeuse zeer goed gereedschap.

Cursus kapper gereedschappen

Tegenwoordig is deze te koop in diverse winkelbedrijven. De bijbehorende hulpstukken worden meestal meegeleverd en zijn zeer goed te gebruiken. De tondeuse is vooral geschikt voor het knippen van kinderen en het opknippen van het haar van mannen. Ook bij het verwijderen van overtollig nekhaar en het afwerken van bakkebaarden kan de tondeuse prima werk doen.

Met welke schaar wordt het haar uitgedund?

Kammen

Bij het haarknippen is uiteraard een kam nodig. Het model van de kam is belangrijk. Wanneer een dameshoofd geknipt moet worden, gebruikt men meestal een groot model kam die goed hanteerbaar is voor degene die de haren moet knippen. Dus niet te grof van tanding maar ook niet te fijn. Voor herenkapsels worden twee modellen aangeraden, een grote kam voor het bewerken van het bovenhaar en een kleinere kam met een dunne rug als de nekpartij opgeknipt moet worden.

Het correct vasthouden van een schaar

 

Cursus kapper

De ringvinger in het oog van de schaar tot het eerste kotje. Middelvinger en wijsvinger rusten op de schaar.

Cursus kapper_techniek

De duim in het tweede oog van de schaar tot voorbij de nagel.

Cursus kapper_techniek

Door alleen de duim te bewegen wordt de knipbeweging gemaakt.

Cursus kapper_techniek

Opleiding kapper_techniek

Wanneer de haren tijdens het knippen gekamd moeten worden, blijft de schaar in de hand.

Opleiding kapper

Stelling: de duim door het ene oog en de middelvinger door het tweede oog is het correct vasthouden van de schaar.

Permanenten. Het bespreken van de lesstof over permanenten valt in twee delen uiteen. Allereerst de belangrijkste zaken uit de theorie, waarop men indien nodig, in de praktijk, kan terugvallen. Daarna zal veel aandacht besteed worden aan het praktische gedeelte: het afdelen van de haren, het maken van deelpermanenten en het opwikkelen van het haar met verschillende soorten wikkels (dikke of dunne, maar ook rechte of diabolisch gevormde wikkels).

Ook alle zaken die voor een goede houdbaarheid van een permanent zorg dragen, zullen uitvoerig behandeld worden. We zullen ons echter beperken tot de behandelingen en producten die tegenwoordig worden toegepast en verkocht. Door het aanhalen van diverse praktijksituaties zullen we veelvoorkomende vragen en problemen, proberen te verduidelijken. Voordat we het ontstaan en de ontwikkeling van het permanenten de revue laten passeren, zullen we eerst het woord permanent onder de loep nemen. Ons woord permanent is een overblijfsel uit het Engelse 'permanent wave' en het Franse 'ondulation permanente'. Als je permanent (blijvend) in het Nederlands vertaalt, krijg je blijvende golf of blijvende krul.

Krul techniek_kapper opleidingKrul techniek_kapper opleiding

Om toch iets te begrijpen van de huidige permanentbehandelingen, is een stukje krulhistorie noodzakelijk en interessant.

De Geschiedenis

Reeds uit de tijden van de Egyptenaren en de Grieken is bekend, dat vrouwen bij hun verzorging hulpmiddelen gebruikten om hun haren die van nature recht waren golvend of krullend te maken.

Uitvinders

In een veel latere tijd, zo rond het jaar 1870, zocht men naar iets wat de krullen nog langer in het haar hield. De Fransman Marcel Grateau vond het onduleren uit (krullen maken met een warme tang). Immers, de houdbaarheid van de krullen en de gevoeligheid voor vocht van de haren vormden het grote probleem en daar wilde men iets aan doen. De uitvinding van de Parijse kapper Nardin, bracht een omwenteling teweeg in het zoeken naar iets blijvends. Hij ontdekte een methode om rechte afgeknipte haren blijvend te laten krullen door ze om stokjes te wikkelen en deze dan te koken in een sodaoplossing. Het zo blijvend gekrulde haar werd gebruikt voor pruiken die toen erg in de mode waren. Deze kapper Nardin heeft in feite de grondslag gelegd voor onze huidige permanentsystemen. Men kende nu een methode om rechte haren blijvend krullend te maken. Het was echter de uitvinding in 1906 van Karl Nessler, een kapper uit het Zwarte woud in Duitsland, waardoor het mogelijk werd met behulp van een krulmakende machine de haren op de hoofdhuid blijvend om te vormen.

Aangezien de wikkeling in het haar spiraalsgewijze werd uitgevoerd, noemde men dit systeem de spiraalwikkeling.

Het knippen van een dameskapsel

We gaan allereerst in op het knippen van een dameskapsel. Wanneer we niet naar een kapsalon willen om onze haren te laten knippen maar dit thuis zelf willen doen of laten doen, moeten we vooraf een aantal zaken overwegen. Wat willen we gaan doen?

a. de gespleten punten afknippen;
b. het gehele kapsel korter maken;
c. de voorpartij in een ander model;
d. een geheel ander kapsel.

Over deze zaken moet men goed nadenken alvorens de schaar of het mes in het haar wordt gezet.

Ad a. De gespleten punten afknippen. Wanneer er veel gespleten punten in het haar zitten, is het verstandig deze weg te knippen.

Als we dit niet doen, lopen we het risico dat de haren nog verder doorsplijten, nog meer beschadigen en onnodig korter worden. Bedenk dat deze kniphandeling het best kan worden gedaan in droog haar, omdat de beschadigde punten dan goed zichtbaar zijn.

Hoe pakken we dit aan? Kam het kapsel zoveel mogelijk in het model zoals het wordt gedragen en bekijk goed waar zich de meeste beschadigde punten bevinden en ga daar dan beginnen.

Met een kam of puntkam wordt het haar in smalle lagen afgedeeld. Elke laag kan men met een klemmetje vastzetten. Begin altijd met het onderste laagje. Neem dit partijtje tussen de vingers en glij dan zoveel mogelijk naar de punten toe. We kunnen de gespleten punten nu goed zien. Knip ze met korte knipbewegingen af, met de normale kappersschaar. Kijk goed naar de haren en knip alleen de gespleten punten weg. Bewerk op deze manier alle afgedeelde lagen.

Is het verstandiger om gespleten haarpunten in droog of in nat haar weg te knippen?

Controle
Als we hiermee klaar zijn, kammen we het kapsel weer in model en controleren of alle beschadigde punten weg zijn. Als er aan de zijkanten of aan de voorpartij ook nog gespleten punten zitten, doe dan zoals hierboven beschreven.

Ad b. Het gehele kapsel korter maken. Uitgaande van haar op één lengte, kunnen we het gehele kapsel korter maken op twee manieren.

We kunnen het in droge toestand knippen of we kunnen het knippen als het haar nat is bijvoorbeeld na het wassen. Voor we uit deze twee manieren kiezen, zullen we de haardos in droge toestand goed moeten kammen en moeten bekijken. In natte haren zijn het model en de lengte zeer moeilijk te zien. Immers, natte haren zijn langer dan droge. Bepaal nu hoeveel er aan lengte van de haren afgeknipt moet worden en of dit overal even veel mag zijn. Wanneer over dit alles een beslissing is genomen, kan met het knippen worden begonnen.

Droog haar
We delen het droge haar op het gehele hoofd af in vier partijen door een scheiding te trekken vanuit het midden van het voorhoofd naar de nekpartij en een scheiding van oor naar oor. Het achtergedeelte van het hoofd heeft nu een linker- en een rechterpartij. We gaan elk vak in dunne horizontale lagen onderverdelen. Deze laagjes mogen ongeveer 1 centimeter breed zijn.

Het onderste laagje, de basisrand genoemd, komt het eerst aan de beurt en dit bepaalt de lengte.

Dit plukje wordt goed naar beneden gekamd en dan op de gewenste lengte afgeknipt. Knip er de eerste keer niet te veel af. Het is beter om, als dat nodig is er nog een tweede maal iets af te knippen. Het is verstandig om vanuit het midden van de nek naar de oren te knippen, hierdoor hebben we houvast wat betreft de lengte. Let dus op dat de punten van de schaar naar een bepaald punt van het oor gericht zijn. Op deze manier kunnen we de nekpartij gelijken recht houden.

Nu is het volgend laagje aan de beurt. We kammen dit laagje samen met het daaronder reeds geknipte gedeelte en nemen dit tussen de vingers. Het gedeelte dat langer is dan de basisrand wordt afgeknipt.

Als het bovenhaar niet te kort mag worden, zorg er dan voor dat de vingers die het te knippen haar opnemen, zo dicht mogelijk bij de basisrand gehouden worden. Omdat het bovenhaar gelijk moet worden aan de lengte van de basis, zal deze het uitgangspunt blijven vormen. Als het bovenhaar iets korter moet worden, dan kan men de handen iets hoger houden. Wanneer men rechtshandig is, werk dan van links naar rechts, zodat men overzicht kan houden over datgene wat men doet. Vervolgens wordt het gehele achterhoofd geknipt, tot de scheiding die loopt van oor naar oor. Nu zijn de zijpartijen aan de beurt.

Hoe wordt het onderste laagje dat de lengte bepaalt genoemd?

We beginnen aan de linkerkant en behandelen deze op dezelfde manier als het achtergedeelte. Een dun laagje boven het oor wordt afgedeeld en geknipt, dit vormt weer de basis. Let goed op de richting van de schaarpunten. Zoek bijvoorbeeld steun aan de ooghoeken of een lager gelegen punt. Op deze manier is het gemakkelijk beide zijden gelijk te knippen. Laag voor laag wordt nu op de geknipte basisrand aangesloten. De rechterkant van het hoofd wordt op dezelfde wijze bewerkt. Wanneer deze is geknipt, wordt het haar terug gekamd in de vorm zoals men het wil dragen.

Nu kan men vaststellen of de lengte goed is. Indien nodig kan men nu nog kleine correcties aanbrengen. Kijk vooral goed of linker- en rechterkant gelijk zijn. Daarna gaat men verder met de nog niet geknipte voorpartij. Deze haren kunnen op de gewenste lengte afgeknipt worden.

Nat haar
Het haar wordt vaak geknipt als het nat is, omdat het dan prettiger te bewerken is. Zoals reeds gezegd moeten we eerst in droog haar bekijken hoeveel centimeter we er willen afknippen.

knippen_thuiskapperknippen_thuiskapper

Wanneer dit bepaald is en het haar is gewassen, kunnen we de werkwijze en de volgorde van werken zoals hierboven beschreven, aanhouden. De twee volgende kniponderdelen (c en d) zullen we in nat, gewassen haar uitvoeren. Dit is raadzaam, omdat het haar naar een ander model moet worden geknipt.

Ad c. De voorpartij in een ander model Door het haar te wassen kan men de oude coupe geheel uit het haar kammen en de nieuwe coupe gemakkelijker vormen.

Wanneer het haar gewassen is en handdoekdroog gewreven, kammen we het in vorm.

Dit is het einde van het lesstof-gedeelte van de proefles. Hopelijk heb je hiermee een goed beeld gekregen van het lesmateriaal van de opleiding. Naast de literatuur studeer je bij NTI ook met allerlei online studietools. Wil je hier meer over weten? Scroll dan snel verder naar "Studeren bij NTI"!

3 Studeren bij NTI

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Ben jij een vroege vogel, of duik jij liever ‘s avonds laat de boeken in? Met de flexibele opleidingen van NTI kan iedereen, overal studeren. Je kiest zelf je startmoment en bepaalt je eigen tempo. Je krijgt les van topdocenten en wordt tijdens je opleiding begeleid door een mentor. Met jouw online leeromgeving en échte studieboeken studeer je op jouw manier. FlexibelStuderen® doe je bij NTI.

Studietools

Bij NTI gebruik je, afhankelijk van je opleiding, verschillende studietools. Zo ga je aan de slag in de online leeromgeving, gebruik je jouw Mijn NTI en werk je met studieboeken.

Demo online leeromgeving

De online leeromgeving is beschikbaar waar en wanneer je wilt en geeft jou alle benodigde tools tijdens jouw studie. Om een indruk te krijgen van de online leeromgeving kun je een gratis demo volgen. Hier leggen we overzichtelijk uit welke handige hulpmiddelen er tijdens het studeren voor jou klaar staan.

Ben je benieuwd hoe onze online leeromgeving eruit ziet?

Neem een kijkje in de gratis demo

Daarom FlexibelStuderen®:

  1. Erkende opleidingen, bekende naam
  2. Studeren met veel persoonlijk contact
  3. Voordelig studeren, transparant over kosten
  4. Studeren op jouw moment en jouw manier
  5. Overal studeren met onze online leeromgeving
  6. Persoonlijke begeleiding door mentoren en ervaren docenten
  7. Werkgevers zijn snel overtuigd

Direct inschrijven

Wij zijn trots op onze studenten

Studenten van NTI zijn geen doorsnee studenten. Ze volgen een studie naast hun volle leven; hun baan, gezin, hobby’s en vrienden. Ze bepalen hun eigen weg, gaan ook buiten de gebaande paden en studeren op de raarste momenten en vreemdste plekken. Het zijn doorzetters, vol motivatie. Omdat ze hun droom volgen, stappen zetten, de regie in eigen hand nemen. Ze mogen trots op zichzelf zijn. Wij zijn het in ieder geval.

Lees hier de verhalen van onze studenten

Wat is jouw volgende stap?

We denken graag verder met je mee! Het starten van een studie is spannend en roept misschien nog wel meer vragen op. Maar wist je dat iets nieuws leren ook bijdraagt aan je levensgeluk? Je verder ontwikkelen is bovendien goed voor je zelfvertrouwen en je hebt natuurlijk aan de eettafel weer iets te vertellen ;-)

Klaar om te beginnen?

Schrijf je nu in

Heb je na het doen van deze proefles nog vragen? Of zijn er dingen waar je over twijfelt? Onze studieadviseurs geven je geheel vrijblijvend een persoonlijk studieadvies en beantwoorden al je vragen.

5 Ervaringen

Wat vinden onze eigen studenten van hun opleiding?

Bij NTI streven we naar kwalitatief goed onderwijs dat voor iedereen bereikbaar is. En wie kan dit beter beoordelen dan onze eigen studenten?

Chantal, 47 jaar

5star reviews

"Dit is mijn 2de studie bij de NTI en ik ben nog steeds enthousiast! Er is veel verbeterd vergeleken met mijn eerste studie en het is heel duidelijk wat je wanneer moet doen. Verder heb je veel vrijheid om zelf je tempo te bepalen en is de leerstof duidelijk aangegeven in de meeste boeken. Ik kan studeren bij de NTI van harte aanbevelen!" 

Rick

5star reviews

"Prima opleiding! Het niveau is niet te moeilijk, je kunt er lekker snel doorheen werken. Ik vind de stages die erbij horen erg leuk.. zo leer je direct in de praktijk. Over het NTI zelf, ik zou ze zeker aanraden. Contact verloopt netjes en snel, bij vragen regelen ze vrijwel direct alles voor je. Top!" 

Irene

4star.png

"Een goede ervaring over het algemeen. Het thuis studeren bevalt me erg goed en ik vind het prettig dat ik de vrijheid heb om mijn studie zo in te delen zoals het voor mij goed uitkomt."

Sabine

Foodblogster Sabine volgt de HBO Bachelor Toegepaste Psychologie naast haar blog OhMyFoodness

Studieadvies

studieadvies chat pop upHeb je een vraag of wil je studieadvies? Onze studieadviseurs zijn nu bereikbaar via de chat.

Start een chat