
Binnenhuisarchitectuur
1 Welkom!
Welkom bij de proefles van de opleiding Binnenhuisarchitectuur. Door het doen van deze proefles krijg je meer inzicht in wat je kunt verwachten van het studeren bij NTI. Wij vinden het belangrijk dat jij een weloverwogen studiekeuze maakt. In deze proefles duik je in de lesstof en zie je hoe het lesmateriaal eruitziet. Natuurlijk kunnen we in deze proefles maar een heel klein gedeelte van de lesstof behandelen, we hopen dan ook dat dit onderwerp je aanspreekt ;-). Tijdens het doornemen van de lesstof kun je jouw kennis gelijk testen met de meerkeuzevragen!
Succes met de proefles!
2 Proefles: Binnenhuisarchitectuur
Inleiding
Leer alles over interieur-design!
Met deze proefles krijg je een indruk van de cursus Binnenhuisarchitectuur van NTI. Je krijgt inzicht in de lesstof. Tijdens het lezen van de lesstof kun je jezelf testen door vragen te beantwoorden.
12.10 Kleurenpsychologie
12.10.1 Ruimtegevoel
Kleuren kunnen de ruimtelijke verhoudingen optisch, voor het oog dus, enorm beïnvloeden. In een grote ruimte kunnen warme tinten aanzienlijk bijdragen tot een behaaglijke sfeer: het interieur wint door toepassing van warme tinten aan intimiteit. In kleine ruimten kan een overvloed van dezelfde warme tinten het effect creëren dat de kamer aanzienlijk kleiner lijkt. In het algemeen kun je stellen dat een ruimte wordt verkleind door tinten met een lage reflectiewaarde, en dat lichte tinten met een hogere reflectiewaarde ruimten groter laten lijken. Lichte meubelen in een klein vertrek, vooral wanneer de wanden iets gebroken wit zijn, doen de ruimte goed. Worden de meubelen donkerder van kleur, dan lijkt het vertrek al gauw kleiner. In alle gevallen is het echter de overdaad.
U kunt met kleuren ook voor een bepaalde balans in ruimten zorgen. Afstemming van kleuren in een woning maakt de overgangen geleidelijk, waardoor een prettige eenheid tot stand komt. De mens heeft namelijk een geheugen voor kleur, waardoor een kleur altijd even blijft ‘hangen’. Komen we in een ruimte waarin de kleuren overheersend contrasteren ten opzichte van een eerst doorlopen ruimte, dan ervaren we dat vaak als onrustig.
Stelling: Kleur is een eigenschap van licht die wordt bepaald door de verschillende golflengtes waaruit dat licht is samengesteld.
12.10.2 Rustgevende en activerende kleuren
Felle kleuren en felle contrasten nodigen uit tot activiteit. Rustiger uitgebalanceerde, wat meer chromatische tinten (dus met kleur in plaats van zwart, wit of grijs) geven rust. Daarmee kunnen we bewust werken. Een hal van een woning is een ruimte waar we tamelijk kort verblijven, waar we gasten ontvangen. U mag daar dus best wat vriendelijke, duidelijke kleuren toepassen. En zo geldt voor elk vertrek een specifiek uitgangspunt.
In zijn totaliteit kun je zeggen dat lichte kleuren een ‘verlichtende’ werking hebben, ze maken mensen en voorwerpen minder zwaar en ernstig, en dat donkere kleuren wat drukker en zwaarder maken.
Rood
Rood is een warme, opwekkende en inviterende kleur. Rood laat voorwerpen en vlakken dichterbij lijken. In zeer grote, hoge ruimten kan een rode wand de ruimte naar de gebruiker toe trekken, waardoor deze plezieriger voelt. Maar meestal moet rood niet in overvloed gebruikt worden, omdat het snel overheersend wordt. Het is zeer geschikt voor accessoires. Bij dezelfde temperatuur voelen mensen zich in een kamer met roodtinten warmer dan in een kamer met blauwtinten. De gevoelsmens wordt, volgens de Zwitserse psychiater dr. Carl Jung, aangetrokken door rood. Rood vraagt in elke combinatie aandacht. In het interieur is het vaak een decoratiekleur.
Geel
Geel is sterk ruimtewerkend en opwekkend. Het is warm en zonnig, maar minder opdringerig dan rood. Geel ‘omvat’ een object met zijn intensiteit en kan de vormen van een object wat vervagen. Geel wordt vaak toegepast in sombere vertrekken, bijvoorbeeld aan het water en op het noorden. Een geraffineerd effect wordt bereikt door een geeltint voor de gordijnen zodanig te kiezen dat deze er als wit uitziet, waar de zon op lijkt te schijnen
Oranje
Oranje ontstaat uit rood en geel en verenigt de eigenschap van beide op een plezierige manier. Het is een warme, zonnige kleur, zonder de agressiviteit van rood en ook zonder de contouren vervagende eigenschap van geel. Het is een opwekkende, stimulerende kleur, die de ademhaling zou bevorderen (denk aan de reacties bij het publiek als men het Nederlandse elftal in belangrijke wedstrijden ziet spelen). In combinatie met geel, zacht geelgroen: zeer zonnig. In combinatie met bruin: rustig en vriendelijk (denk maar eens aan herfsttinten).
Blauw
Blauw is een koele kleur die kalmerend kan werken, mits het niet te overdadig wordt toegepast. Anders krijgt u het er koud van en kunt u er depressief van worden. Blauw is een kleur die wijkt, die de ruimte groter kan maken. ‘Blauw’ zou het denktype van de mens symboliseren. Blauw is klassiek koel en verfrissend. Het is de kleur van het water en de lucht en werkt dan ook ruimtelijk. Maar blauw kan ook een harde uitstraling geven. Blauwtinten zijn goed met elkaar te combineren.
In combinatie met wit wordt het een frisse kleurstelling. Blauw in combinatie met groen geeft een vibrerend geheel, zoiets als spanning. Blauw met roze wordt zeer vrouwelijk en een combinatie met crème geeft een warmte suggestie. Samen met donkerbruin en zwart: steriel en rustig. In blauw groencombinaties: helder koel. Blauw geeft ons een gevoel van oneindigheid: de wijde, blauwe hemel! Een blauwe vloer werkt ruimtelijk.
Groen
Groen is symbolisch voor de natuur, voor rust, voor verzoening. Het is van de chromatische kleuren de minst opvallende. Groen biedt het maximum aan rust en spaart de ogen. In zwaardere tinten en in combinatie met geeloranje is het soms warmer. Groen is rustgevend en huiselijk. De kleur komt niet naar voren, zoals rood, maar wijkt ook niet terug, zoals blauw. Bovendien wordt het vlak niet overstraald, zoals bij geel. Geelgroen lijkt bij kunstlicht veel groener dan overdag, dat kan u dus parten spelen. Naarmate groen meer naar blauw neigt, wordt het koeler. Groennuances laten zich in een interieur zeer goed samenvoegen met natuurlijke materialen, zoals baksteen, parket en dergelijke.
Bruin
Bruin is volgens sommigen een sombere kleur, waarbij je natuurlijk wel rekening moet houden met de nuancering van bruin. Volgens anderen is het een huiselijke, gezellige kleur, die intimiteit schept. Een bruin café kan erg gezellig zijn, maar als gebruik wordt gemaakt van erg donkerbruin in combinatie met weinig licht kan het ook een deprimerende indruk maken. Goed te combineren met andere kleuren. Elegant met zwart.
Wat is geen voordeel van de kleur blauw?
Grijs
In grijzen bestaat een eindeloos aantal mogelijkheden, van een warme tot een koude kleurgewaarwording. Alle nuances hebben met elkaar gemeen dat ze neutraal zijn en een ideale achtergrond vormen voor kleuren.
Grijs in verfwerk lijkt op een groot vlak altijd veel donkerder dan op een kleurenstaaltje. Grijs is op een groot vlak niet gauw te licht. Blauwgrijs kan in verfwerk erg op grondverf lijken. Lichte grijzen, vermengd met een tikje kleur, waardoor bijvoorbeeld beige/grijs kan ontstaan, kunnen een bijzonder resultaat opleveren. Een mooie combinatie kan zijn: grijs-wit-kleur. Grijs versterkt de overige kleuren.
Grijs wordt vaak geassocieerd met zakelijk, serieus en respectvol. Grijs en verschillende grijstonen kunnen een zekere degelijkheid aan een interieur toevoegen.
Grijs is een mix van zwart en wit en komt voor van bijna wit tot bijna zwart. Ook bestaan er nog ontelbare mogelijkheden van warme grijstonen met beige tot koele grijstonen met blauwnuances. Vooral deze laatste combinatie wordt vaak gebruikt voor kantoren en dergelijke. Een combinatie met zalmtinten kan zakelijk en toch vriendelijk overkomen.
Wit
Bij zuiver wit worden alle lichtstralen volledig teruggekaatst. Het laat dus de dingen groter lijken dan ze zijn. Wit kan andere kleuren frisser laten lijken. Wit is spannend te maken door structuur aan te brengen en op bijvoorbeeld matte, glanzende, zachte, harde, gladde of ruwe materialen te gebruiken.
Vaak wordt in een vertrek crème in plaats van wit gebruikt, omdat het warmer oogt. Als crème te veelvuldig of op grote vlakken wordt toegepast, werkt het soms wat saai. Crème en wit in één ruimte bijeengebracht ademen een heel verfijnde sfeer. Crème wordt door wit tot kleur gepromoveerd.
Alle kleuren, vermengd met veel wit, vertonen, evenals wit, de eigenschap dat zij zich op grote vlakken kunnen laten aanbrengen en een vertrek visueel groter doen lijken.
Tegenwoordig zijn in de witten allerlei zachte tinten verkrijgbaar, van warm- tot koelwit en allerlei tinten daartussen. De kleur wordt hierdoor zachter. Lamplicht kan wit ‘s avonds veranderen in een warmwitte tint. Vooral nu er tegenwoordig steeds meer iets getinte lampen te koop zijn. In donkere vertrekken moeten de kozijnen bij voorkeur wit of zo licht mogelijk worden gehouden. Anders wordt het binnenstromende licht, door een te groot contrast, scherp en vermoeiend voor de ogen.
Wit is zeer aantrekkelijk als accent in een zwaarder gekleurde omgeving. Zoals al eerder gezegd, laat wit zich niet alleen met alle kleuren combineren, het verstrekt de werking van de kleuren zelfs! Wit is een bij uitstek neutrale kleur, ruimtewerkend, object vergrotend, maximaal reflecterend en kleurondersteunend.
Zwart
Bij zwart worden alle lichtstralen volledig geabsorbeerd. Zwart werkt object verkleinend, maakt slank en kan daardoor een ruimte benauwd maken. Zwart verzwaart de kleuren en vervaagt de vormen. Zwart is een elegante, sterke kleur. Als zwart goed wordt toegepast, kan het zeer gedurfd en geraffineerd zijn. In kleine ruimten moet men echter voorzichtig zijn. Door een hoogglans zwart te gebruiken worden de pasteltinten als het ware opgewaardeerd. Zwart vraagt om sterke contrasten en valt daarom uitstekend te combineren met gladde, lichte meubelen. Ook mooi in combinatie met meubelen van chroom, glas of messing. Zwart zorgt voor een chique en statige uitstraling.
Pas wél de verlichting aan als u voor zwart kiest, want deze kleur heeft veel accent-en basis-of sfeerverlichting nodig.
Wat is de definitie van vergrijzen?
Naturelle tinten
Dit zijn neutrale tinten die zich makkelijk laten mixen met veel andere kleuren tot een harmonieus geheel. Ze laten andere kleuren op zichzelf staan, zonder dat deze overheersen. De tonen zijn rijk en warm. Beige bijvoorbeeld is een solide en kalme kleur. Ivoor is zeer harmonieus en heeft een natuurlijke en vriendelijke uitstraling. Dierlijke en plantaardige elementen brengen een neutraal gekleurde kamer tot leven. Deze tinten zijn goed te gebruiken bij veel adviezen.
Pasteltinten(sfeervol)
Pasteltinten hebben een transparante uitstraling en in combinatie met wit een frisse uitstraling. De kleuren blijven zacht, maar het wit geeft ze een levendige touch. Alle pasteltinten passen van nature bij elkaar. Pastelkleuren kunnen een donker interieur verzachten en een wit interieur suikerzoet maken. Voorwerpen in pastelkleuren worden vaak het middelpunt van een vertrek, omdat ze gelijk in het oog vallen. Pastellen in combinatie met donkere kleuren, zoals bruin of donkergroen, en rvs kunnen een boeiend resultaat geven. Verschillende tinten roze zijn moeilijk onderling te combineren.
12.11 Veel toegepaste Nederlandse interieurstijlen en de kleuren
De meeste mensen denken bij kleur in het interieur in de eerste plaats aan kleuren op de wanden en het houtwerk. Men verwacht daar vaak veel van en bemerkt vervolgens dat het resultaat tegenvalt. Men vergeet dan dat alles in een interieur kleur draagt, en het gebrek aan afstemming van al die kleuren en materialen is vaak de oorzaak van de ontevredenheid.
Als Interieurontwerp(st)er zal u in uw advies daarom uitgaan van de randvoorwaarden van de ruimte, de kleureffecten, de smaak van uw opdrachtgever en de bestaande zitmeubelen, kasten en/of andere meubelstukken, die duidelijk het middelpunt vormen. Neem bijvoorbeeld het bankstel, bekleed met bruin leer. Vandaar uit kunt u harmonisch dan wel contrasterend te werk gaan, afhankelijk van de wensen en smaak van uw opdrachtgever. Als er veel spulletjes in allerlei uiteenlopende kleuren te vinden zijn, kunt u beter kiezen voor een rustige en harmonische kleurenafstemming. Omdat de bestaande inrichting en stijl van een woning een belangrijk effect zullen hebben op uw kleurenadvies behandelen wij hierna, summier, de meest voorkomende inrichtingsstijlen in Nederland.
Wanneer u een opdracht krijgt waarbij u bijvoorbeeld een art-nouveau-, barok- of andere voor u minder bekende interieurstijl zou moeten ontwerpen, dan is research via interieur-en architectuurfotoboeken, internet, musea en dergelijke de manier om goed beslagen ten ijs te komen. Voor u het weet kan bijvoorbeeld zo’n goed vormgegeven art-nouveau inrichting uw specialisatie worden!
12.11.1 De traditionele en/of klassieke stijl
De klassieke stijl wordt gekenmerkt door elegantie, klassieke vormen en traditionele kleuren. U vindt in de traditionele interieurs vaak wat zwaardere (houten en/of stoffen) antieke meubelen en andere invloeden (klokken, schilderijen, portrettengalerij enzovoort) uit het verleden. Er worden soms nog zware behangsoorten toegepast en velours of satijndamasten gordijnen en draperieën. Op de vloer vindt u vaak chique wollige vloerbedekking of donker parket. Er worden traditionele kleuren toegepast, zoals bordeauxrood, rood, goud, donkergroen, goudgeel, donkerblauw en crème.
In het moderne klassieke interieur zijn de meubelen en materialen (linnen, katoen, wol) minder zwaar. De vormen zijn klassiek en het kleurgebruik is minder traditioneel. Er wordt vaak gebruikgemaakt van combinaties van vergrijsde kleuren of bijvoorbeeld zwart en wit gecombineerd met een accentkleur. Op de vloer vindt u vaak chic natuursteen, hardsteen of parket. In deze interieurs wordt vaak ingericht vanuit symmetrie.
12.11.2 De landelijke stijl
In deze stijl vindt u vaak robuuste boerenmeubels, dominant in het interieur aanwezig. De aankleding van deze interieurs is daardoor vaak wat sober. Wanden bestaan soms ook uit houtdelen, en als ze al geschilderd worden, houdt men de kleuren neutraal en licht. Op de vloer vindt u vaak plavuizen en houten vloerdelen.
In de landelijke stijl speelt een groot deel van het leven zich af rondom een grote eettafel in de keuken. Het eten en tafelen krijgen dan ook veel visuele aandacht. Potten, pannen, manden en het aardewerk maken een belangrijk onderdeel uit van het interieurplaatje.
Er is een aantal stromingen te noemen, zoals:
- de Scandinavische stijl. Hierin wordt een lichte houten vloer vaak gecombineerd met grenen (ongelakte) meubelen en blauw en roodtinten in de verdere aankleding;
- de Bourgondische stijl. Hierin vindt u handgevormde plavuizen vloeren en/of donkere houten vloerdelen. De wanden worden in neutrale, lichte tinten geverfd en hebben vaak een wat oud, gesponsd effect. Met terracotta bakken met kruiden, zoals lavendel en tijm en strengen knoflook, completeert u het geheel;
- de mediterrane stijl. Hierin worden natuurstenen terrakleurige vloeren gecombineerd met wit-gestuukte wanden. Men kiest voor sobere, maar niet robuuste donkere houten meubelen.
- Dit rustige en sobere interieur is in de warme landen van herkomst uitermate geschikt. Buiten vindt u daar immers veel kleur in de vegetatie en een overvloed aan zonlicht. In Nederlandse interieurs is voor het wel slagen van dit type interieurs een goede ligging ten opzichte van de zon en dus warm daglicht zeer essentieel. Met warme kleuren wit en een goede kunstverlichting kunt u koud licht nog enigszins corrigeren, maar in al te donkere ruimten zult u eerder een ‘kloostersfeer’ creëren
12.11.3 De moderne stijl
Hierbij wordt een tamelijk strakke inrichtingslijn toegepast. In combinatie met de in deze stijl vaak toegepaste chroom-of kunststofmeubelen kunnen pittige kleuren worden gebruikt, zoals de primaire of complementaire kleuren. Daarbij zou u gebruik kunnen maken van de neutrale kleuren (wit, zwart of grijs) in combinatie met de op grote vlakken gebruikte hoofdkleuren. Binnen de moderne stijl kan ook gekozen worden voor geometrische vormen in combinatie met natuurlijke materialen en rustige kleuren. De gekozen kleuren sluiten dan meestal aan bij de natuurlijke kleuren van de gebruikte materialen.
U moet uiteraard ook hier rekening blijven houden met de al in het interieur aanwezige kleuren, zoals die van de bekleding van de meubelen.
Wat zijn primaire kleuren?
11.12.4 De sfeervolle stijl
In deze interieurs is er veel aandacht voor accessoires, voor stoffen met prints (strepen, bloemen, stippen) en nostalgie. Men kiest vooral veel sfeer, relatief meer meubelstukken, accessoires en ingelijste foto’s. Meubelen hebben ronde en romantische vormen. Stoffen zijn belangrijk en dan niet alleen de print maar ook de tactiliteit van de stoffen, het gevoel dat ze uitstralen. Kleuren-en materialenafstemmingen zijn harmonieus en rustig. Neutrale en ton sur-ton kleuren worden toegepast, eventueel met een accentkleur. Pasteltinten passen goed bij deze stijl en dragen bij aan de romantiek en zachtheid. De vloer bestaat uit parket, houten planken of vloerbedekking.
12.11.5 De serene stijl
In deze interieurs is ‘minder meer’. Men kiest voor veel ruimte, relatief weinig meubelstukken. Keuzes zijn doordacht: weinig accessoires, enkele goed uitgekozen en geplaatste grote kunstwerken. Kleuren-en materialenafstemmingen zijn harmonieus en rustig. Neutrale en ton-sur-tonkleuren worden toegepast, eventueel met een accentkleur. Voor deze interieurs moet u de kunst van het weglaten beheersen.
12.11.6 Het bruine interieur van toen…
De ‘degelijke’ inrichtingsstijl is nog niet helemaal uitgestorven: bruine plavuizen op de vloer, wanden van schoon metselwerk, plafonds van donkerbruin gebeitste schroten, een openhaardplateau met plavuizen en afgewerkt met zware balken. De meubelen bestaan uit zware meubelen met donkere kussens. Kortom, de bekende ‘bruine stijl’ die u toch nog regelmatig zult tegenkomen.
Het eerste advies moet de kleur van het plafond zijn, bij voorkeur wit. Kies voor de wand(en) een gladde of fijne structuur in een lichte off white of pastelkleur. De kleurenkeuze van de gordijnen zou bij voorkeur neutraal moeten worden gehouden, eventueel met een warm soft dessin. Eén of twee accentkleuren kunnen in verschillende tinten en texturen herhaald worden in de lampenkappen, kussens en decoraties. Pas lichte kleuren, dessins en materialen toe die de donkere zware meubelen, het metselwerk en de balken compenseren.
12.12 Kleuren kiezen
Er zijn dus verschillende kleurensystemen, alle ontwikkeld om zo objectief en eenduidig als mogelijk een kleur te kunnen bepalen en aan te geven. Zoals u weet, gaan wij in deze cursus uit van het NCS-kleurensysteem. Zorg ervoor dat u een kleurenwaaier met dit systeem in uw bezit hebt.
12.12.1 Gebruik van een kleurenwaaier
De kleurenwaaier is, zoals u inmiddels zult begrijpen, een van de belangrijkste gereedschappen bij het maken van een kleurenplan. De waaier is onderverdeeld in acht groepen: geel, oranje, rood (warme kleuren), groen, blauw, paars (koele kleuren), bruin/grijs en steenkleuren. Iedere kleurgroep is onderverdeeld in heldere en vergrijsde tinten (met uitzondering van de groep bruin/grijs). Bij iedere kleurgroep vindt u ook bijpassende wittinten. U kunt uw kleuren voor het desbetreffende interieur harmoniërend (ton sur ton - u kiest hierbij in één kleurgroep een aantal opeenvolgende tinten) kiezen, waardoor u een vriendelijk en rustig resultaat verkrijgt. Kijkt u, voor een goed begrip van het onderstaande, maar mee in uw NCS-kleurenwaaier:
Wij gaan uit van het NCS-kleurensysteem in deze cursus. Waar staat de afkorting NCS voor?
Bijvoorbeeld een combinatie van twee kleuren met de kleurtoon uit de kleurgroep rood (R):
0530-R kleurnaam: allerliefst strip 44
1060-R kleurnaam: genegenheid strip 43
U kunt ook kleuren combineren uit eenzelfde kleurgroep, met eenzelfde vergrijzing maar andere kleurintensiteit:
0520-R10B |
kleurnaam: droom |
strip 41 |
0550-R10B |
kleurnaam: verleiding |
strip 40 |
Of u kiest voor combinaties uit eenzelfde kleurgroep met dezelfde kleurintensiteit, maar met verschillende mate van vergrijzing, bijvoorbeeld ‘licht en donker’:
3020-Y90R |
kleurnaam: essentie |
strip 56 |
7020-Y90R |
kleurnaam: binnen |
strip 56 |
U kiest dan voor een gelijke nuance in vergrijzing en kleurintensiteit, bijvoorbeeld 60 vergrijzing en 20 kleurintensiteit:
6020-R |
kleurnaam: thee |
strip 53 |
6020-R80B |
kleurnaam: staal |
strip 138 |
De waaier gebruikt u dus niet alleen bij het uitzoeken van de kleuren op wand, plafond en houtwerk, maar ook bij alle andere kleurenafstemmingen in het interieur. Archiveer steeds waar u welke kleur (met code) heeft toegepast. Bij de aanschaf van een bank, accessoires en dergelijke kunt u een staal van die kleuren of de kleurenwaaier meenemen, zodat de kleuren- en materialenafstemming goed is. Andersom zou u als u bijvoorbeeld de kleur zoekt voor een wand achter een imposant en kleurig kunstwerk, in de waaier naar een goed passende match met de hoofdkleuren uit het schilderij kunnen kijken.
12.12.2 Criteria voor kleurenkeuze
U weet inmiddels dat de kleurenkeuze en kleurenafstemming in een interieur buitengewoon belangrijk zijn voor een ruimte. Het is daarom ook zeer belangrijk om dit deel van uw (toekomstige) beroep goed onder de knie te krijgen. Bij het selecteren en combineren van de kleuren voor ruimten en objecten gaat u met uw opdrachtgever in elk geval uit van uw kennis van de effecten van kleuren, de randvoorwaarden van de ruimte (onder andere welk type licht, positie en type ramen, grootte en vorm van de ruimte), de bestaande inrichting(stijl), de smaak van uw opdrachtgever en de sfeer die u wilt bereiken in de ruimte. Er zijn natuurtalenten op dit gebied, met een zeer goed ontwikkeld gevoel voor kleuren en combinaties. Deze mensen kiezen en combineren kleuren meer op gevoel dan op basis van de theorie. Dat is natuurlijk mooi meegenomen. Toch schuilt hier het gevaar dat in dat geval onvoldoende rekening gehouden wordt met de te verwachten kleureffecten en de randvoorwaarden van de ruimte en de bewoners. De kleurentheorie is daarom voor iedereen die werkt met kleur, een zeer belangrijk en niet te onderschatten basisuitgangspunt.
12.12.3 Visualiseren van kleurenresultaat
Als u uw keuzes voor de kleurencombinaties in een ruimte heeft gemaakt, is het van belang dat u deze naar uw opdrachtgever kunt motiveren en zo mogelijk ook visualiseren. U weet na verloop van tijd, op basis van oefening en ervaring, hoe het eindresultaat zal zijn, maar uw opdrachtgever moet nog maar afwachten wat uw advies oplevert. Daarom kunt u gebruikmaken van een aantal overdrachtsmiddelen waarmee u uw ideeën kunt visualiseren.
Het kleurenplan
Als alle materialen en kleuren zijn uitgezocht, maken we een ‘kleurenplan’, waarin niet alleen de kleuren voor de wanden en het houtwerk worden opgenomen. U probeert namelijk het totaal aan kleuren in die ruimte te overzien en dit als totaalplaatje te visualiseren. U kunt karton gebruiken of bijvoorbeeld een prikbord, waarop u de gekozen materialen en kleuren voor die specifieke ruimte aanbrengt.
Op de afbeelding kunt u zien hoe u het kleurenplan opbouwt. U gaat als volgt te werk.
- Neem een zodanig groot stuk van het vloermateriaal, dat het ongeveer, in verhouding, de kleur- en materiaalkeuze weergeeft. In principe nemen we de kleur van de vloer als uitgangspunt van het kleurenplan (als de vloer dus neutraal is, maakt u het zichzelf wat makkelijker).
- Daarna plakt u eenzelfde formaat materiaal op, dat het plafond suggereert (vak 2). Let er wel op dat de plafondkleur op de collage lichter zal lijken dan wanneer deze wordt toegepast in een vertrek (in de collage is geen sprake van kleurenreflectie). Bekijk de kleur maar eens van de binnenkant van uw hand en houd dan uw hand tegen het plafond. De kleur zal beduidend donkerder worden!
- Nu neemt u het materiaal en de kleuren op van de wanden. U kunt nu al een beetje zien hoe de basisinrichting eruit komt te zien.
- U neemt de kleur(en) van de gordijnen op.
- Stel dat het om een oud pand of monument gaat, dan zou de kleur van de balken wel eens heel bepalend in het interieur kunnen zijn. De balk raakt het plafond, een stukje wand en misschien een stukje gordijn, vandaar de plaatsing van nummer 5.
- U neemt de kleuren van de meubelen op.
- U brengt de gekozen contrastkleuren in de juiste verhouding in.
- Indien veel hout of ander in het oog springend materiaal aanwezig is, bijvoorbeeld in de meubelen, neemt u dit ook op in de collage.
- Boekenwanden brengen vaak veel kleur in. Dit is lastig in een collage te vervatten, maar beslist iets waar u rekening mee dient te houden. (Tegenover een drukke boekenwand kunt u beter niet ook nog eens een andere ‘drukke’ wand inplannen.)
- De kleuren van het schilderwerk op kozijnen en deuren neemt u op.
- Eventuele grote groene planten zorgen voor een groen accent, waarmee rekening dient te worden gehouden.
U zult begrijpen dat een zo natuurgetrouw mogelijke weergave van het eindresultaat alleen bereikt kan worden met een kleurenplan, bestaande uit echte kleuren en materialen. Het maakt een wezenlijk verschil of u kiest voor een roomwit wollig tapijt of een roomwit laminaat. Op een platte foto kunt u dit verschil onvoldoende overbrengen.
Het moodboard
U kunt een kleurenplan met de juiste stalen wel heel goed aanvullen met een zogenaamd ‘moodboard’. U verzamelt hiervoor interieur foto’s en foto’s van toe te passen materialen en producten die de sfeer en stijl van de ruimte goed weergeven. De combinatie van beide overdrachtsmiddelen is een goede. Een moodboard kunt u overigens ook heel goed laten maken door uw opdrachtgever om aan u duidelijk te maken wat zij precies van u verwachten…
Stalenarchief
Het is aan te raden een goed stalenarchief aan te leggen. U kunt hiervoor rechtstreeks contact opnemen met de diverse fabrikanten (parket, tegels, vloerbedekking, sanitair, verlichting, textiel enzovoort). Men is over het algemeen wel bereid om stalen en productinformatie te verstrekken.
Ook kunt u contacten leggen via de (plaatselijke) winkeliers in de woonbranche. Om te oefenen met het maken van collages kunt u op dit moment nog volstaan met reststukjes (van gordijnen, vloerbedekking) en kleurenstalen en productinformatie uit de schilderswinkel en/ of bouwmarkten. Als u een collage maakt voor een opdrachtgever is het beslist aan te raden om te werken met mooie stalen en niet te bezuinigen op de presentatie.
Kleurenkaarten & -waaiers
Een must voor iedere Interieurontwerp(st)er zijn de kleurenwaaiers en kaarten van diverse verffabrikanten. Want, u weet het inmiddels, het hele interieur bestaat uit kleur. Een waaier is een goed en objectief instrument bij de keuze voor en afstemming van de kleuren in uw interieur. Moet u bij een bestaand bankstel combineren, dan houdt u de waaier bij de bank, u zoekt de kleur op in de waaier, en neemt deze mee naar de winkel. U weet nu zeker dat u uitgaat van de juiste kleur waarbij u kunt combineren. Gebruik uw kleurenwaaier zo veel mogelijk, zodat u zonder moeite de kleuren kunt vinden en de codes kunt hanteren.
U kunt op termijn ook verschillende waaiers van andere verffabrikanten aanschaffen, waardoor u uw opdrachtgevers kunt voorzien van zo volledig mogelijke informatie op dit gebied.
Tijdschriften en vakliteratuur
Hoewel uw advies voornamelijk gebaseerd zal zijn op de al behandelde kleurentheorie en basisprincipes uit de binnenhuisarchitectuur, kunt u natuurlijk niet helemaal heen om de woonontwikkelingen en trends. In woonmagazines en vakbladen kunt u inspiratie opdoen, waarmee u met uw achtergrond doordacht verrassende toepassingen kunt bedenken. Niet bij iedere opdrachtgever, maar zo af en toe, kunt u dan een spannende nieuwe toepassing van de hier geleerde theorie uitproberen, vanzelfsprekend in overleg met uw opdrachtgever.
Ontwerpopdrachten Kleur in het interieur
Opdracht 7
U heeft voor deze oefening een aantal kleurenkaarten nodig van diverse verffabrikanten, papier, een schaar en lijm. Maak nu zelf een kleurencirkel door uit de voorhanden kleurenkaarten de juiste kleuren te knippen. U neemt in uw cirkel op: de primaire, secundaire en tertiaire kleuren. Plak deze zelfgemaakte kleurencirkel op een papier en geef ook de complementaire kleuren aan. (U hoeft deze cirkel niet in te sturen.)
Wat zijn complementaire kleuren?
Dit is het einde van het lesstof-gedeelte van de proefles. Hopelijk heb je hiermee een goed beeld gekregen van het lesmateriaal van de opleiding. Naast de literatuur studeer je bij NTI ook met allerlei online studietools. Wil je hier meer over weten? Scroll dan snel verder naar "Studeren bij NTI"!
3 Studeren bij NTI
FlexibelStuderen® doe je bij NTI
Ben jij een vroege vogel, of duik jij liever ‘s avonds laat de boeken in? Met de flexibele opleidingen van NTI kan iedereen, overal studeren. Je kiest zelf je startmoment en bepaalt je eigen tempo. Je krijgt les van topdocenten en wordt tijdens je opleiding begeleid door een mentor. Met jouw online leeromgeving en échte studieboeken studeer je op jouw manier. FlexibelStuderen® doe je bij NTI.
Studietools
Bij NTI gebruik je, afhankelijk van je opleiding, verschillende studietools. Zo ga je aan de slag in de online leeromgeving, gebruik je jouw Mijn NTI en werk je met studieboeken.
Demo online leeromgeving
De online leeromgeving is beschikbaar waar en wanneer je wilt en geeft jou alle benodigde tools tijdens jouw studie. Om een indruk te krijgen van de online leeromgeving kun je een gratis demo volgen. Hier leggen we overzichtelijk uit welke handige hulpmiddelen er tijdens het studeren voor jou klaar staan.
Ben je benieuwd hoe onze online leeromgeving eruit ziet?
Neem een kijkje in de gratis demo
Daarom FlexibelStuderen®:
- Erkende opleidingen, bekende naam
- Studeren met veel persoonlijk contact
- Voordelig studeren, transparant over kosten
- Studeren op jouw moment en jouw manier
- Overal studeren met onze online leeromgeving
- Persoonlijke begeleiding door mentoren en ervaren docenten
- Werkgevers zijn snel overtuigd
Wij zijn trots op onze studenten
Studenten van NTI zijn geen doorsnee studenten. Ze volgen een studie naast hun volle leven; hun baan, gezin, hobby’s en vrienden. Ze bepalen hun eigen weg, gaan ook buiten de gebaande paden en studeren op de raarste momenten en vreemdste plekken. Het zijn doorzetters, vol motivatie. Omdat ze hun droom volgen, stappen zetten, de regie in eigen hand nemen. Ze mogen trots op zichzelf zijn. Wij zijn het in ieder geval.

Wat is jouw volgende stap?
We denken graag verder met je mee! Het starten van een studie is spannend en roept misschien nog wel meer vragen op. Maar wist je dat iets nieuws leren ook bijdraagt aan je levensgeluk? Je verder ontwikkelen is bovendien goed voor je zelfvertrouwen en je hebt natuurlijk aan de eettafel weer iets te vertellen ;-)
Klaar om te beginnen?
Heb je na het doen van deze proefles nog vragen? Of zijn er dingen waar je over twijfelt? Onze studieadviseurs geven je geheel vrijblijvend een persoonlijk studieadvies en beantwoorden al je vragen.
5 Ervaringen
Wat vinden onze eigen studenten van hun opleiding?
Bij NTI streven we naar kwalitatief goed onderwijs dat voor iedereen bereikbaar is. En wie kan dit beter beoordelen dan onze eigen studenten?
Chantal, 47 jaar
"Dit is mijn 2de studie bij de NTI en ik ben nog steeds enthousiast! Er is veel verbeterd vergeleken met mijn eerste studie en het is heel duidelijk wat je wanneer moet doen. Verder heb je veel vrijheid om zelf je tempo te bepalen en is de leerstof duidelijk aangegeven in de meeste boeken. Ik kan studeren bij de NTI van harte aanbevelen!"
Rick
"Prima opleiding! Het niveau is niet te moeilijk, je kunt er lekker snel doorheen werken. Ik vind de stages die erbij horen erg leuk.. zo leer je direct in de praktijk. Over het NTI zelf, ik zou ze zeker aanraden. Contact verloopt netjes en snel, bij vragen regelen ze vrijwel direct alles voor je. Top!"
Irene
"Een goede ervaring over het algemeen. Het thuis studeren bevalt me erg goed en ik vind het prettig dat ik de vrijheid heb om mijn studie zo in te delen zoals het voor mij goed uitkomt."
Sabine