Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids als PDF binnen enkele minuten in je mailbox.

Vul postcode en huisnummer in

Er zijn geen straat en plaatsnaam gevonden voor deze postcode. Je kunt je straat en plaatsnaam handmatig aanpassen.

SJD studeren: verdiep je in 6 maanden

Wil jij proeven aan de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening? Wil je signalen leren herkennen in probleemsituaties en inzicht krijgen in juridische dienstverlening? Dan is het korte hbo-programma SJD van Hogeschool NTI iets voor jou! In slechts 6 maanden behaal jij een certificaat. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder en kom meer te weten over het korte hbo-programma Sociaal Juridische Dienstverlening. 

Is dit korte hbo-programma iets voor mij?

Het kort hbo-programma SJD geeft je een inleiding in de sociaal juridische dienstverlening. Als jij signalen in probleemsituaties wilt leren herkennen en inzicht wilt krijgen in juridische dienstverlening, past het kort hbo-programma Juridische dienstverlening perfect bij jou! 

Onderdeel van volledige HBO Bachelor

Dit korte hbo-programma is een onderdeel van de erkende HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening. Je bent dus verzekerd van erkende kwaliteit en kunt bovendien studiefinanciering krijgen tegen gunstige voorwaarden. Lees hier meer over bij de tab Studieduur & lesgeld.

Het sociaal-juridische vakgebied

Tijdens het kort hbo-programma Sociaal Juridische Dienstverlening maak jij kennis met het sociaal-juridische vakgebied. Sociaal juridisch dienstverlener is een veelzijdig beroep waarmee je veel kanten op kunt. Je kunt bijvoorbeeld mensen advies geven over juridische zaken, mensen met schulden helpen of beleid ontwikkelen bij gemeentes. Een aantal functies in het vakgebied zijn bijvoorbeeld:

 • juridische medewerker vluchtelingenwerk
 • sociaal medewerker
 • UWV werkcoach
 • schuldhulpverlener

Inhoud

Wat leer ik?

Het kort hbo-programma Sociaal Juridische Dienstverlening trapt af met de module Inleiding Sociaal Juridische Dienstverlening. Deze module behandelt de samenhang en wisselwerking van het Nederlands recht. Ook verken je het SJD-werkveld. In de tweede module Signaleren en Preventie krijg je inzicht in interpersoonlijke en maatschappelijke verhoudingen, waardoor je sociaal-agogische probleemsituaties leert te signaleren. In de module E-juridische dienstverlening leer je de methodische vaardigheden aan die nodig zijn om het instrument E-Juridische dienstverlening te kunnen hanteren.

Inclusief praktijkbijeenkomsten en webinars

Het korte hbo-programma Sociaal Juridische Dienstverlening bevat interessante praktijkbijeenkomsten en webinars. Tijdens de praktijkbijeenkomsten geven topdocenten jou uitleg over de theorie. Zo gaat die beter voor je leven. Naast de praktijkbijeenkomsten volg je webinars. Webinars zijn online lessen waarbij de docent extra aandacht geeft aan moeilijke vraagstukken of laat zien hoe de kennis toegepast kan worden. Je volgt tijdens de opleiding de volgende praktijkbijeenkomsten en webinars:

 • Startbijeenkomst (praktijkbijeenkomst)
 • Inleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (webinar)
 • Signaleren en preventie (webinar)
 • E-juridische dienstverlening (webinar)

Toelating

Heb ik een vooropleiding nodig?

Om te starten met het kort hbo-programma Sociaal Juridische Dienstverlening heb je geen vooropleiding nodig. Wel dien je er rekening mee te houden dat deze opleiding op hbo-niveau gegeven wordt.

Examen

Hoe rond ik de opleiding af?

Je sluit het kort hbo-programma Sociaal Juridische Dienstverlening af met twee papers en één examen. Na afronding van het volledige kort hbo-programma SJD ontvang je een certificaat. 

Kan ik doorstuderen?

Heb je het kort hbo-programma Sociaal Juridische Dienstverlening succesvol afgerond? Dan kun je besluiten om de HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening te volgen. Je dient dan uiteraard wel te voldoen aan de toelatingseisen. Je certificaat voor het kort hbo-programma SJD is mogelijk als vrijstelling in te brengen. Informeer hierover bij de studieadviseurs.

Examenkosten voor het Kort HBO-programma Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD)

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt lesgeld en examenkosten volgens de door jou gekozen betaalfrequentie. Je doet pas examen wanneer jij er klaar voor bent.

De examenkosten bedragen € 50,00 per maand.

Studieduur & lesgeld

Kort HBO-Programma Sociaal Juridische Dienstverlening 7766

Termijnen 6 Maanden *
Lesgeld per termijn € 195,00
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 50,-
 • 5% korting bij betaling ineens
 • * is het aanbevolen studietempo

Ontvang tot 50% van je studiekosten terug van de Belastingdienst!

Je kunt de kosten voor een opleiding die aansluit bij je (toekomstige) beroep van de belasting aftrekken. Ben jij benieuwd naar jouw belastingvoordeel voor deze opleiding? Vul dan hieronder je persoonlijke gegevens in en bereken jouw voordeel direct.

Jouw belastingvoordeel:

Over 2017 ontvang je € 127,40 aan studiekosten terug van de belasting!*

* Dit voorbeeld geldt als indicatie. Bekijk de uitgebreide informatie hier.

Wees de eerste om een review achter te laten

Laat hier jouw beoordeling achter

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten, bekijk tot die tijd op The Feedback Company hoe onze studenten NTI beoordelen:

Reviews Feedback company 8.5