Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids binnen enkele minuten in je mailbox.

Vul postcode en huisnummer in

Er zijn geen straat en plaatsnaam gevonden voor deze postcode. Je kunt je straat en plaatsnaam handmatig aanpassen.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

HBO Bouwkunde Klassikaal iets voor jou?

Wil jij ontwerpen, constructies berekenen en uitvoeringsplannen opstellen voor gebouwen? En vind je het leuk om de schakel te zijn tussen de opdrachtgever, de ontwerper en de uitvoerende partij tijdens de bouw? Dan is de hbo-opleiding Bouwkunde iets voor jou!

Na de opleiding ben jij bouwkundig ingenieur

Na het succesvol afronden van HBO Bouwkunde Klassikaal heb jij de titel Bachelor of Science op zak. Je bent dan een bouwkundig ingenieur die precies weet hoe je een bouwproces kunt leiden. Je kunt direct aan de slag in de dynamische bouwsector bij talloze organisaties. Je kunt werken bij architectenbureaus, aannemersbedrijven, ingenieursbureaus, de overheid en projectontwikkelaars. Je kunt denken aan functies als:

 • Bouwmanager
 • Tekenaar
 • Bouwkostendeskundige
 • Technisch ontwerper
 • Projectmanager
 • Adviseur

Hoe ziet een klassikale hbo-opleiding eruit?

Tijdens de opleiding HBO Bachelor Bouwkunde Klassikaal krijg je 1 of 2 keer per maand les van topdocenten op een locatie bij jou in de buurt. Tijdens deze lessen heb je direct contact met medestudenten. Ideaal om elkaar te helpen bij opdrachten. In de lessen worden de belangrijkste onderwerpen behandeld en je wordt klaargestoomd voor je examens. Je wordt intensief begeleid gedurende je studie, omdat je lessen volgt in kleine klassen.

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Boekenwurmen, nachtbrakers, ochtendmensen, carrièretijgers; iedereen is anders en iedereen studeert anders. Met FlexibelStuderen® van NTI studeer jij op een manier die echt bij jou past. Bepaal zelf waar en wanneer je studeert, met de begeleiding die jij nodig hebt. Dat kan online, met inspirerende boeken, via e-colleges, of juist in een echte klas. Ervaar FlexibelStuderen® van NTI en haal dat erkende diploma.

Keuze uit meerdere lesdagen en -avonden

De lessen van de opleiding HBO Bachelor Bouwkunde Klassikaal worden gegeven op meerdere dagen in de week. Je kunt kiezen voor een locatie bij jou in de buurt. HBO Bachelor Bouwkunde Klassikaal start meerdere keren per jaar. De lessen worden buiten de vakantieperiodes om gepland. Je ontvangt twee weken voor het eerste college je studiepakket. Onder het tabblad locaties vind je een overzicht van alle startdata en beschikbare klassen per locatie.

Kies je eigen studievariant

Bij Hogeschool NTI bepaal je zelf hoe je een opleiding volgt, flexibel of klassikaal. Studeer je het liefste zelfstandig, in het tempo dat jij prettig vindt? Dan kies je voor de flexibele variant. Je volgt enkele klassikale bijeenkomsten op een moment dat het jou uitkomt. Wil je liever vaste contactmomenten en meer klassikale bijeenkomsten? Dan kies je voor de klassikale variant.

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Enkele klassikale bijeenkomsten per jaar 

Elke dag starten

Lesgeld vanaf € 199,50 per maand 

Locaties:
Variabel

Inschrijven

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Vaste klassikale bijeenkomsten 1 of 2 keer per maand 

Start in oktober en maart

Lesgeld vanaf € 285,00 per maand 

Locaties:
Leiden, Rotterdam, Amsterdam, Almere, Utrecht, Zwolle, Eindhoven

Inschrijven


Heb je hulp nodig bij het maken van je keuze? Onze studieadviseurs staan voor je klaar. Vraag gratis een studieadviesgesprek aan.

NTI en corona: starten gewoon mogelijk

NTI is de uitvinder van FlexibelStuderen®, dat betekent dat wij veel ervaring hebben in het geven van erkende online opleidingen. Je studeert in een handige online leeromgeving met een combinatie van zelfstudie, online lessen en opdrachten. Eventuele praktijkdagen zijn tijdelijk vervangen door virtual classrooms. Zo loop je geen enkel risico en kun je met een gerust hart blijven werken aan een betere toekomst. Starten is dus gewoon mogelijk. Wil je meer weten? Lees meer over FlexibelStuderen® in de coronaperiode.

Inhoud

Het studieprogramma

In het studieprogramma kun je zien uit welke modules de opleiding bestaat. De studiepunten geven een indicatie van de omvang per vak. De studiepunten zijn vermeld volgens de Europese standaard (EC's of ECTS).

HBO Bachelor Bouwkunde Klassikaal 9255

Bij deze opleiding kun je 240 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:

Jaar 1

Het eerste jaar geeft een introductie in het vakgebied. Je volgt o.a. vakken over technisch tekenen en bouwmanagement in de ontwerpfase.

Inleidende fase
 • Startmodule
  0 EC
 • Algemene bouwkunde
  8 EC
 • Architectuur en technisch tekenen
  8 EC
 • Draagconstructies - woningbouw
  8 EC
 • Bouwfysica en installaties - woningbouw
  8 EC
 • Bouwmanagement in de ontwerpfase
  8 EC
 • BIM en communicatie
  8 EC
 • Integrale beroepsopdracht - jaar 1
  6 EC
 • Professionaliseringsopdracht - jaar 1
  6 EC

Jaar 2

In het tweede jaar verdiep je je verder in de bouwtechniek, architectuur en bouwmanagement in de uitvoeringsfase.

Hoofdfase
 • Tektoniek en vormgeving
  8 EC
 • Transformatie in de bouw
  8 EC
 • Bouwfysica en installaties - utiliteitsbouw
  8 EC
 • Draagconstructies - utiliteitsbouw
  8 EC
 • Bouwmanagement in de uitvoeringsfase
  8 EC
 • Informatiemanagement en adviesvaardigheden
  8 EC
 • Integrale beroepsopdracht - jaar 2
  6 EC
 • Professionaliseringsopdracht - jaar 2
  6 EC

Jaar 3/4

In de laatste fase van HBO Bouwkunde Klassikaal volg je twee specialisaties en ga je afstuderen. Je kunt kiezen uit de specialisaties Architectuur, Bouwtechniek en Management. Ook loop je in deze fase stage.

Ondersteuning & verbreding
 • BIM en integraal ontwerpen
  8 EC
 • Bouwkundig onderzoek
  8 EC
 • Integrale beroepsopdracht - jaar 3
  6 EC
 • Professionaliseringsopdracht - jaar 3
  6 EC
 • Minor Bouwkunde
  32 EC
 • Stage
  30 EC
 • Training Plan van aanpak Deel I
  2 EC
 • Training Plan van aanpak Deel II
  0 EC
 • Afstuderen
  28 EC
Wil jij uitgebreide informatie over de inhoud van deze vakken?

Opbouw van de opleiding Bouwkunde

In de opleiding HBO Bouwkunde Klassikaal maak je kennis met alle facetten van de bouwkunde. Je verdiept je in het managen van informatie en BIM (Bouw Informatie Model), bouwmanagement, constructie- en uitvoeringstechnieken, architectuur, toekomstgericht bouwen, analyseren, en onderzoeken en softskills. Je ontwikkelt je ruimtelijk inzicht en technische vaardigheden.

Klassikale bijeenkomsten

Tijdens de klassikale bijeenkomsten leer je de beroepsvaardigheden van een bouwkundig ingenieur. Hierbij kun je denken aan het uitrekenen en het beoordelen van constructies, het tekenen van krachtenschema’s en het berekenen, specificeren en beoordelen van technische adviezen van specialisten in de bouw. Ook leer je hoe je als bouwkundig ingenieur kunt communiceren en presenteren.

Webinars

Naast de bijeenkomsten volg je webinars. Dit zijn online lessen waarbij de docent extra aandacht geeft aan moeilijke vraagstukken of laat zien hoe de kennis toegepast kan worden. De webinars gaan onder andere over:

 • Bouwmanagement in de ontwerp- en uitvoeringsfase
 • Draagconstructies - utiliteitsbouw
 • BIM en communicatie

HBO Startbijeenkomst

Je start de opleiding HBO Bachelor Bouwkunde Klassikaal met de HBO Startbijeenkomst. Een dag waarop jij je medestudenten ontmoet, samen bekijkt hoe je studeren het best kunt aanpakken en hoe jij je leerdoelen behaalt. Zo zorg je voor een vliegende start van je opleiding.

Locaties

Locaties

Je krijgt 1 of 2 keer per maand les van de beste vakdocenten op een locatie bij jou in de buurt. Wanneer de locaties en tijdstippen bekend zijn voor deze klassikale opleiding, dan vind je deze informatie hieronder.

Lesdag Lestijden Frequentie Inschrijven tot 1e college
Lesdag Lestijden Frequentie Inschrijven tot 1e college
Lesdag Lestijden Frequentie Inschrijven tot 1e college
Lesdag Lestijden Frequentie Inschrijven tot 1e college
Lesdag Lestijden Frequentie Inschrijven tot 1e college
Lesdag Lestijden Frequentie Inschrijven tot 1e college
Lesdag Lestijden Frequentie Inschrijven tot 1e college

Toelating

Toelatingseisen HBO Bachelor Bouwkunde klassikaal

Voor deze opleiding is een vooropleiding nodig. Je kunt starten met de opleiding HBO Bouwkunde als je in bezit bent van één van de volgende diploma’s:

 • Havo-diploma
 • Vwo-diploma
 • Mbo-diploma (niveau 4)

Heb je een ander diploma en wil je weten of dit aan de toelatingseisen voor HBO Bouwkunde voldoet? Neem dan contact op met onze studieadviseur voor een gratis studieadviesgesprek.

Voldoe je niet aan de toelatingseis en ben je 21 jaar of ouder?

Dan kun je de 21+-toets doen. Wie slaagt voor de 21+-toets kan direct starten met een hbo-opleiding van Hogeschool NTI. Het doel van deze toets is vaststellen of je een goede kans hebt om deze hbo-opleiding succesvol af te ronden. De toets kost € 75,-. Dit bedrag krijg je terug wanneer je je binnen 14 dagen na de uitslag van de toets bij ons inschrijft voor een hbo-opleiding. Meer info en aanmelden voor de 21+-toets.

Aanvullende eisen

Voor HBO Bouwkunde gelden enkele aanvullende toelatingseisen. Deze opleiding vraagt om zeer goede wiskundige kennis. Daarnaast zijn een goede basiskennis van natuurkunde en technisch tekenen van belang tijdens de opleiding HBO Bouwkunde. Ontbreekt één van deze vakken in jouw vooropleiding? Dan kun je via het NTI een snelcursus volgen om jouw kennis bij te spijkeren.

Havo-profiel

Havo-diploma behaald vanaf 2009*

Natuur & Techniek (N&T)

Direct toelaatbaar

Natuur & Gezondheid (N&G)

Natuurkunde of Natuur, Leven en Technologie

Economie & Maatschappij (E&M)

Wiskunde B en Natuurkunde

Cultuur & Maatschappij (C&M)

Niet toelaatbaar

Vwo-profiel

Vwo-diploma behaald vanaf 2010*

Natuur & Techniek (N&T)

Direct toelaatbaar

Natuur & Gezondheid (N&G)

Natuurkunde of Natuur, Leven en Technologie

Economie & Maatschappij (E&M)

Natuurkunde

Cultuur & Maatschappij (C&M)

Niet toelaatbaar

MBO-diploma

- Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding
- Met het diploma Middenkaderfunctionaris Bouwkunde ben je direct toelaatbaar.
- Met een ander mbo-diploma adviseren we je om de Snelcursus Wiskunde B, Natuurkunde en Technisch Tekenen te volgen.

HBO- of WO-propedeuse

HBO- of WO-bachelor

We adviseren je om de Snelcursus Wiskunde B, Natuurkunde en Technisch Tekenen te volgen.

Relevante werkplek

Tijdens HBO Bouwkunde wordt van je verwacht dat je opdrachten in de praktijk kunt uitvoeren. Bij inschrijving voor HBO Bouwkunde is een relevante werkplek niet verplicht. Houd er wel rekening mee dat je later in de opleiding bouwkunde wel een werkplek moet hebben om de praktijkopdrachten uit te voeren.

Hulp nodig bij je studiekeuze?

Hogeschool NTI vindt het belangrijk dat jij de juiste studiekeuze maakt. Wij hebben een team van professionele hbo-studieadviseurs. Zij beantwoorden al je vragen en kunnen je helpen bij het kiezen van een studie. Je kunt een vrijblijvend studieadviesgesprek aanvragen. Dit gesprek kan plaatsvinden op onze hoofdlocatie in Leiden, maar ook telefonisch. Overdag, ’s avonds of in het weekend. Meld je nu aan voor een vrijblijvend studieadviesgesprek.

Stage

Stageduur HBO Bouwkunde Klassikaal

Je loopt in de laatste fase van de opleiding stage. Voor HBO Bouwkunde Klassikaal gelden 840 stage-uren. Hiervan loop je 700 uur daadwerkelijk stage. De resterende uren besteed je thuis aan het stageverslag en de opdrachten. Tijdens de stage word je vanuit Hogeschool NTI begeleid door een stageadviseur. Deze persoon is ook de contactpersoon voor het stagebedrijf.

Stageduur

De stageduur van de opleiding HBO Bachelor Bouwkunde Klassikaal heeft een omvang van ongeveer 840 uur. Hiervan loop je 700 uur daadwerkelijk stage. Tijdens de stage word je vanuit Hogeschool NTI begeleid door een stageadviseur. Deze persoon is ook de contactpersoon voor het stagebedrijf.

Stageplaats

Tijdens de opleiding HBO Bachelor Bouwkunde Klassikaal mag je de stageplaats zelf uitkiezen. Heb je een baan in het vakgebied van je studie? Dan kun je die voordragen als stageplaats. Het stagebureau van Hogeschool NTI kan je ook helpen bij het vinden van een stageplek. De stageplaats wordt vooraf eerst goedgekeurd en erkend door een vakdeskundige. Hierdoor weet je zeker dat de stageplek aansluit bij jouw opleiding.

Een leuke stageplek vinden via Stage Instituut
Om het jou makkelijker te maken bij het vinden van een stageplek, hebben we een exclusieve overeenkomst met een stagebemiddelingsbureau: het Stage Instituut. Als student van Hogeschool NTI kun je op de website van het Stage Instituut gratis zoeken naar een stage die past bij jouw opleiding en solliciteren op vacatures. Dit maakt het zoeken naar een stageplek leuker en makkelijker! Bekijk hier de website van het Stage Instituut.

Stageplaats

Tijdens je stage pas je alles wat je hebt geleerd toe in de praktijk. De leerstof gaat zo nog meer voor je leven: alle modules vallen op hun plek en vormen samen een geheel. Je gaat bij twee verschillende soorten bedrijven stagelopen en een beroepsopdracht maken: bij een architectenbureau en bij een aannemer. Je zoekt zelf stageplaatsen die hierop aansluiten. Als je baan daarvoor geschikt is, kun je deze laten meetellen als stage. Het stagebureau van Hogeschool NTI kan je, indien nodig, helpen bij het vinden van een geschikte stageplek. Voordat je aan de stage kunt beginnen, dient de stageplaats te worden goedgekeurd. De aanvraag hiervoor wordt beoordeeld door een vakdeskundige, zodat je zeker weet dat de stageplek aansluit bij je opleiding.

Stageopdrachten

Voor de stage dien je twee opleidingsspecifieke opdrachten te maken. De eerste opdracht maak je tijdens het meelopen bij een architectenbureau. Je gaat fases in het bouwproces bekijken in de praktijk. De opdracht kan bijvoorbeeld zijn dat je de fases van een project dat bijna in de uitvoeringsfase zit analyseert.  De tweede beroepsopdracht doe je bij een aannemer. Deze opdracht kan bijvoorbeeld zijn dat je een detailplanning opzet voor een kleinschalig project of dit calculeert.

Niet in staat om stage te lopen?

Ben je niet in staat om stage te lopen tijdens de HBO Bachelor Bouwkunde Klassikaal, omdat je hier bijvoorbeeld geen tijd voor hebt door je werk? Schrijf je dan in voor een korte opleiding op hbo-niveau, zoals een hbo-programma.

Examen

Wettelijk erkend hbo-getuigschrift

Bouwkunde HBO Bouwkunde van Hogeschool NTI is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de kwaliteitseisen van het Ministerie van OCW. Je ontvangt het wettelijk erkende bachelordiploma Bouwkunde. Daarna mag je de titel Bachelor of Science voeren. Je bent verzekerd van de beste kwaliteit en een internationale erkenning.

Examens

Tijdens de HBO Bachelor Bouwkunde Klassikaal heb je alle vrijheid om je examens flexibel in te plannen. De examens zijn vaak een combinatie van digitale examens, portfolio-opdrachten en papers. De papers kun je thuis in je eigen tempo maken en kun je dagelijks inleveren in de online leeromgeving. Digitale examens kun je op tal van locaties in Nederland doen.

Elke dag digitaal examen doen

Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je digitaal examen wilt doen. Het merendeel van de examens bij Hogeschool NTI wordt dagelijks digitaal op tal van locaties door heel Nederland afgenomen. En als je een keer niet direct voor je examen slaagt, kun je snel weer een herexamen inplannen. Dit biedt jou optimale flexibiliteit! Lees hier meer over de digitale examens.

Examenkosten

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt lesgeld en examenkosten volgens de door jou gekozen betaalfrequentie. Je doet pas examen wanneer jij er klaar voor bent.

De examenkosten bedragen € 76,11 per maand.

Deze kosten zijn inclusief het afstudeerexamen.

Studieduur & lesgeld

HBO Bachelor Bouwkunde Klassikaal 9255

Termijnen 3 Jaar 36 Maanden *
Lesgeld per termijn € 3.249,00 € 285,00
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 75,-
 • * is het gangbare betaaltempo

Leven lang leren krediet: Nu studeren, straks betalen

Lenen via DUO mogelijk stickerWil jij deze opleiding heel graag volgen, maar heb je daar het geld niet voor? Dan hebben we goed nieuws, je kunt het les- en examengeld bij DUO tegen zeer gunstige voorwaarden lenen. Zo kun je direct aan jouw opleiding beginnen. Na je studie heb je 15 jaar de tijd om terug te betalen. Lees meer over de actie

Ontvang tot 50% van je studiekosten terug van de Belastingdienst!

Je kunt de kosten voor een opleiding die aansluit bij je (toekomstige) beroep van de belasting aftrekken. Ben jij benieuwd naar jouw belastingvoordeel voor deze opleiding? Vul dan hieronder je persoonlijke gegevens in en bereken jouw voordeel direct.

Jouw belastingvoordeel:

Over 2020 ontvang je € 1.447,56 aan studiekosten terug van de belasting!*

* Dit voorbeeld geldt als indicatie. Bekijk de uitgebreide informatie hier.

Voor een 4-jarige HBO Bachelor betaal je maar 3 jaar

Hogeschool NTI hanteert een uniek all-in concept met maximale flexibiliteit voor jou als student. Dit betekent dat er geen extra kosten voor vakliteratuur, studiemateriaal, diplomering en reprorecht in rekening worden gebracht. Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten. Bovendien betaal je slechts in de eerste 3 jaar voor onze deeltijd bacheloropleidingen, die een wettelijke duur van 4 jaar hebben. Je kunt tot 6 jaar over je studie doen zonder dat er extra kosten in rekening worden gebracht. Voor jouw opleiding heb je artikelen en naslagwerken nodig. Wij raden aan om daarvoor een lidmaatschap bij de Koninklijke Bibliotheek aan te schaffen. Via NTI krijg je 50% korting bij de KB en betaal je slechts €7,50 per jaar.

Korting op software, hardware en meer via Surfspot!

surfspot websiteAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo kun je bijvoorbeeld 80% korting krijgen op Office, tot 50% korting op Photoshop en heb je een virusscanner vanaf €5,-. Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger.

Ervaringen met NTI

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten. Je kunt hieronder wel zien hoe de NTI-opleidingen gemiddeld scoren op basis van alle ervaringen.

8,2 sterren - gebaseerd op 1398 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal