Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids als PDF binnen enkele minuten in je mailbox.

Vul postcode en huisnummer in

Er zijn geen straat en plaatsnaam gevonden voor deze postcode. Je kunt je straat en plaatsnaam handmatig aanpassen.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

MWD-opleiding Klassikaal: maandelijks samen les!

Vind je het een uitdaging mensen te ondersteunen bij problemen? De opleiding HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) leidt je op tot een maatschappelijk werker die individuen en groepen begeleidt bij sociale problemen. Je helpt bijvoorbeeld mensen met schulden of relationele en psychische problemen. Tijdens deze klassikale variant van de MWD-opleiding heb je maandelijks les bij jou in de buurt. Lees snel verder en kom alles te weten over de opleiding!

Tot € 10.000,- korting voor HBO MWD Klassikaal bij NTI!

Heb jij nog geen bachelor- of masterdiploma in het reguliere onderwijs behaald en ga je HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Klassikaal bij NTI volgen? Dan krijg je maar liefst € 10.000,- korting voor de volledige opleiding! Met deze enorme overheidssubsidie betaal jij alleen het maandelijkse collegegeld, waarbij de voucherkorting al in mindering is gebracht. Kijk hieronder bij Subsidieregeling voor meer informatie.

Inhoud

Wat leer je tijdens de MWD-opleiding Klassikaal?

De opleiding HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Klassikaal is een volledige bacheloropleiding en maakt deel uit van het domein Social Work. Daaronder valt ook de hbo-opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH). Het eerste jaar is voor beide hbo-opleidingen gelijk. In jaar 2 hebben de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening elk een eigen studieprogramma. Tijdens de MWD-opleiding leer je alle vaardigheden die je nodig hebt om een goede maatschappelijk werker te worden, zoals:

 • waarnemen, observeren en interpreteren
 • een hulpverleningsplan opstellen
 • diagnostische vaardigheden

Praktijkbijeenkomsten

De opleiding HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Klassikaal bevat praktijkbijeenkomsten. Deze zijn verplicht en inbegrepen bij het lesgeld. Tijdens de praktijkbijeenkomsten behandel je de stof met je docent en medestudenten. De stof gaat zo ‘meer leven’. De bijeenkomsten worden door studenten als zeer prettig en leerzaam ervaren. Tijdens deze bijeenkomsten ga je onder andere aan de slag met:

 • Agogische gespreksvaardigheden
 • Schuldhulpverlening
 • Het opstellen van een hulpverleningsplan

Webinars

Naast de praktijkbijeenkomsten volg je tijdens je MWD-opleiding ook webinars. Dit zijn online lessen waarbij de docent extra aandacht geeft aan moeilijke vraagstukken of laat zien hoe de kennis toegepast kan worden. Enkele onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • Methodisch werken
 • Signaleren en preventie
 • E-coaching

Subsidieregeling

Volg HBO MWD Klassikaal extra voordelig bij NTI

Om deelname van volwassenen aan het hoger onderwijs te stimuleren, stelt de overheid een hoge subsidie beschikbaar voor een aantal deeltijdopleidingen. NTI neemt met HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Klassikaal deel aan dit unieke overheidsexperiment om deeltijdonderwijs op een nieuwe manier te financieren. Middels vouchers kan jij een korting krijgen van € 10.000,- op het collegegeld. De voucherkorting is beschikbaar voor iedereen die nog geen bachelor- of mastertitel in het reguliere onderwijs heeft behaald.

Hoe werkt de korting en wat zijn de voorwaarden?

Indien je voldoet aan de vouchervoorwaarden kun je je inschrijven voor de deeltijd bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Klassikaal. De voorwaarden zijn:

 • Je hebt nog geen bachelor- of mastertitel in het reguliere onderwijs behaald;
 • Je hebt een havo-diploma en/of een vwo-diploma en/of een mbo-diploma (niveau 4).

Heb je een opleiding in het hoger onderwijs gevolgd maar deze niet afgerond, dan kom je ook in aanmerking. NTI vraagt voor jou de voucher aan van € 1.250 per semester. 

Wat betaal ik allemaal?

Indien je voldoet aan de voorwaarden betaal je slechts € 155 per maand aan collegegeld. Je betaalt geen apart lesgeld en examengeld. De tentamenpogingen zijn inbegrepen in het bedrag. Mocht je het tentamen na één poging niet halen, dan kan je nog twee gratis pogingen doen. Je kunt de volledige opleiding afronden met maar liefst € 10.000 korting.

Heb je al een bachelor- of mastertitel behaald?

Voldoe je niet aan de voorwaarden voor de voucherkorting omdat je al een bachelor- of mastertitel hebt? Dan kun je de reguliere opleiding HBO MWD Klassikaal van NTI volgen. Neem hiervoor contact op met onze studieadviseurs. Als je je inschrijft voor de opleiding met voucherkorting terwijl je niet voldoet aan de voorwaarden, dan word je ingeschreven in deze reguliere variant, die geen deel uitmaakt van het overheidsexperiment.

Locaties

Lesdag Lestijden Frequentie Inschrijven tot 1e college
Lesdag Lestijden Frequentie Inschrijven tot 1e college
Lesdag Lestijden Frequentie Inschrijven tot 1e college
Lesdag Lestijden Frequentie Inschrijven tot 1e college
Lesdag Lestijden Frequentie Inschrijven tot 1e college
Lesdag Lestijden Frequentie Inschrijven tot 1e college
Lesdag Lestijden Frequentie Inschrijven tot 1e college

Toelating

Toelatingseisen

Om te starten met de opleiding HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Klassikaal met voucherkorting dien je nog geen bachelor- of mastertitel te hebben behaald in het reguliere onderwijs én dien je één van de volgende diploma's te hebben:

 • havo-diploma
 • vwo-diploma
 • mbo-diploma (niveau 4)

Met vrijstellingen studeer je sneller

Voor deze opleiding kun je een vrijstellingsverzoek indienen. Na goedkeuring van het verzoek hoef je de vrijgestelde modules in het betreffende semester niet te doen. Je kunt dus sneller door de opleiding heen. Lees hier meer over vrijstellingen.

Stage

Stage tijdens de opleiding

Een stage maakt deel uit van de opleiding MWD-opleiding Klassikaal. Tijdens je stage breng je jouw opgedane kennis voor het eerst in de praktijk. Je kunt stage lopen bij bijvoorbeeld jeugdzorgorganisaties, psychiatrische instellingen of organisaties voor slachtofferhulp.

Stageduur van de opleiding

De stageduur van de MWD-opleiding omvat 840 uur. Je wordt tijdens de stage vanuit Hogeschool NTI begeleid door een stageadviseur. Deze persoon is tevens de contactpersoon voor het stagebedrijf. 

Examen

Wettelijk erkend hbo-getuigschrift Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Erkenning-hbo4.pngHbo-opleidingen van Hogeschool NTI zijn geaccrediteerd door de NVAO. De opleiding HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Klassikaal is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de meest recente kwaliteitseisen van het ministerie van OCW. Als je je MWD-opleiding met goed gevolg afrondt, ontvang je een wettelijk erkend hbo-getuigschrift Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD). Je mag dan de graad Bachelor of Social Work voeren. 

Waar kun je aan de slag na de MWD-opleiding Klassikaal?

Na afloop van de opleiding HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Klassikaal ga je aan de slag als maatschappelijk werker. Je kunt bijvoorbeeld werken als:

 • bedrijfsmaatschappelijk werker bij de politie
 • ambulant ondersteuner bij een psychiatrische dagopvang
 • medisch maatschappelijk werker in een ziekenhuis
 • maatschappelijk werker in de ouderenzorg
 • gezinsbegeleider bij jeugdzorg

Studieduur & lesgeld

All-inclusive collegegeld

Hieronder vind je het all-inclusive collegegeld voor de opleiding met voucherkorting. Schrijf je op deze pagina via de oranje buttons in voor de opleiding indien je nog geen bachelor- of masterdiploma in het reguliere onderwijs hebt behaald. Heb je dit diploma al wel, neem dan contact op met onze studieadviseurs om je in te laten schrijven voor HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Klassikaal zonder voucherkorting.

HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverl. Klassikaal 7719

Termijnen 48 Maanden *
Lesgeld per termijn € 155,00
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 0,-
 • * is het gangbare betaaltempo

Ervaringen

HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Klassikaal
3.5 sterren - gebaseerd op 2 ervaringen
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal

Mijn ervaring met het volgen van Hbo Social Work orientatietraject, vindt ik heel positief. Er is genoeg flexibiliteit in de opleiding, je mag bijvoorbeeld over dit traject een half jaar langer doen. Ik heb voor de klassikale variant gekozen, omdat ik het fijn vind om persoonlijk contact te hebben met de andere studenten en docenten. Dit is handig voor bijvoorbeeld een rollenspel. Hierdoor gaat voor mij de lesstof meer leven, omdat je de stof direct toepast in de groep en met de docent bespreekt. Ook de literatuur sluit goed aan bij deze opleiding.Voor mij is het goed te combineren met mijn werk en gezin. Het is een leuke, interessante opleiding. Mijn orientatietraject loopt deze maand af, en ik heb besloten om verder te gaan voor de volledige HBO opleiding Maatschappelijk Werk. Ik krijg vrijstelling voor mijn behaalde certificaten voor de volledige opleidng.
Met vriendelijke groet,
Lydia Hagendoorn, student 1ste jaars Social Work, MWD

Leuke en leerzame opleiding, maar geen maatwerk mogelijk en veel informatie (zoals roosters, stage, e.d.) komt last minute.

Bekijk alle ervaringen