Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids als PDF binnen enkele minuten in je mailbox.

Vul postcode en huisnummer in

Er zijn geen straat en plaatsnaam gevonden voor deze postcode. Je kunt je straat en plaatsnaam handmatig aanpassen.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

MWD-opleiding Klassikaal: maandelijks samen les!

Vind je het een uitdaging mensen te ondersteunen bij problemen? De opleiding HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) leidt je op tot een maatschappelijk werker die individuen en groepen begeleidt bij sociale problemen. Je helpt bijvoorbeeld mensen met schulden of relationele en psychische problemen. Tijdens deze klassikale variant van de MWD-opleiding heb je maandelijks les bij jou in de buurt. Lees snel verder en kom alles te weten over de opleiding!

Tot 23 augustus 2019: € 10.000,- korting

Heb jij nog geen bachelor- of masterdiploma in het reguliere onderwijs behaald en ga je HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Klassikaal bij NTI volgen? Dan krijg je maar liefst € 10.000,- korting voor de volledige opleiding! Met deze enorme overheidssubsidie betaal jij maandelijks een laag bedrag, waar de voucherkorting al vanaf is gehaald. Schrijf je voor 23 augustus 2019 in om nog te profiteren van de subsidieregeling. Kijk hieronder bij Subsidieregeling voor meer informatie.

Hoe ziet een klassikale hbo-opleiding eruit?

Tijdens de opleiding HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Klassikaal krijg je 1 of 2 keer per maand les van topdocenten op een locatie bij jou in de buurt. Tijdens deze lessen heb je direct contact met medestudenten. Ideaal om elkaar te helpen bij opdrachten. In de lessen worden de belangrijkste onderwerpen behandeld en je wordt klaargestoomd voor je examens. Je wordt intensief begeleid gedurende je studie, omdat je lessen volgt in kleine klassen.

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Boekenwurmen, nachtbrakers, ochtendmensen, carrièretijgers; iedereen is anders en iedereen studeert anders. Met FlexibelStuderen® van NTI studeer jij op een manier die echt bij jou past. Start met jouw opleiding wanneer je wilt. Bepaal zelf waar en wanneer je studeert in een online leeromgeving en met echte studieboeken. Met veel of weinig begeleiding van je studiecoach, samen met studiegenoten of juist in je eentje. Jij kiest! Ervaar FlexibelStuderen® van NTI en haal dat erkende diploma.

Keuze uit meerdere lesdagen en -avonden

De lessen van de opleiding HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Klassikaal worden gegeven op meerdere dagen in de week. Je kunt kiezen voor een locatie bij jou in de buurt. HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Klassikaal start meerdere keren per jaar. De lessen worden buiten de vakantieperiodes om gepland. Je ontvangt twee weken voor het eerste college je studiepakket. Onder het tabblad locaties vind je een overzicht van alle startdata en beschikbare klassen per locatie.

Kies je eigen studievariant

Bij Hogeschool NTI bepaal je zelf hoe je een opleiding volgt, flexibel of klassikaal. Studeer je het liefste zelfstandig, in het tempo dat jij prettig vindt? Dan kies je voor de flexibele variant. Je volgt enkele klassikale bijeenkomsten op een moment dat het jou uitkomt. Wil je liever vaste contactmomenten en meer klassikale bijeenkomsten? Dan kies je voor de klassikale variant.

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Enkele klassikale bijeenkomsten per jaar 

Elke dag starten

Lesgeld vanaf € 65,00 per maand 

Locaties:
Variabel

Inschrijven

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Vaste klassikale bijeenkomsten 1 of 2 keer per maand 

Start in oktober en maart

Lesgeld vanaf € 125,00 per maand 

Locaties:
Leiden, Rotterdam, Amsterdam, Almere, Utrecht, Zwolle, Eindhoven

Inschrijven


Heb je hulp nodig bij het maken van je keuze? Onze studieadviseurs staan voor je klaar. Vraag gratis een studieadviesgesprek aan.

Inhoud

Het studieprogramma

In het studieprogramma kun je zien uit welke modules de opleiding bestaat. De studiepunten geven een indicatie van de omvang per vak. De studiepunten zijn vermeld volgens de Europese standaard (EC's of ECTS).

HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Klassikaal 7719

Bij deze opleiding kun je 240 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:

Jaar 1

In het eerste jaar van de MWD-opleiding Klassikaal leer je de basisvaardigheden van een maatschappelijk werker. Je leert ook over de verschillen tussen de sociale beroepen: maatschappelijk werker en sociaal pedagogisch hulpverlener.

Inleidende fase
 • Startmodule
  0 EC
 • Examentraining Methodisch werken (optioneel)
  0 EC
 • Agogische gespreksvaardigheden
  8 EC
 • Groepsdynamica
  8 EC
 • Methodisch werken
  8 EC
 • Portfolio-opdracht 1.1 SPH/MWD Werkveld SW
  6 EC
 • Onderzoeken en rapporteren in de hulpverlening
  8 EC
 • Waarnemen en observeren
  8 EC
 • Signaleren en preventie
  8 EC
 • Portfolio-opdracht 1.2 SW/Ped. T en K sog.ag. wrk
  6 EC

Jaar 2

Het tweede jaar ga je je meer verdiepen in het beroep en de functies waarvoor je wordt opgeleid. Ook ga jij tijdens dit jaar van de MWD opleiding aan de slag met het versterken van je communicatieve vaardigheden, zoals diagnostische vaardigheden.
Bekijk het studieprogramma van jaar 2

Jaar 3/4

In het derde jaar van de opleiding kies je een specialisatie: Hulp- en dienstverlening, Cultuur en maatschappij of Welzijn en zorg voor ouderen. Het vierde jaar richt zich vooral op de stage en het afstuderen.
Bekijk het studieprogramma van jaar 3/4

Wil jij uitgebreide informatie over de inhoud van deze vakken? Bekijk dan de studiegids!

Wat leer je tijdens de MWD-opleiding Klassikaal?

De opleiding HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Klassikaal is een volledige bacheloropleiding en maakt deel uit van het domein Social Work. Daaronder valt ook de hbo-opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH). Het eerste jaar is voor beide hbo-opleidingen gelijk. In jaar 2 hebben de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening elk een eigen studieprogramma. Tijdens de MWD-opleiding leer je alle vaardigheden die je nodig hebt om een goede maatschappelijk werker te worden, zoals:

 • waarnemen, observeren en interpreteren
 • een hulpverleningsplan opstellen
 • diagnostische vaardigheden

Praktijkbijeenkomsten

De opleiding HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Klassikaal bevat praktijkbijeenkomsten. Deze zijn verplicht en inbegrepen bij het lesgeld. Tijdens de praktijkbijeenkomsten behandel je de stof met je docent en medestudenten. De stof gaat zo ‘meer leven’. De bijeenkomsten worden door studenten als zeer prettig en leerzaam ervaren. Tijdens deze bijeenkomsten ga je onder andere aan de slag met:

 • Agogische gespreksvaardigheden
 • Schuldhulpverlening
 • Het opstellen van een hulpverleningsplan

Webinars

Naast de praktijkbijeenkomsten volg je tijdens je MWD-opleiding ook webinars. Dit zijn online lessen waarbij de docent extra aandacht geeft aan moeilijke vraagstukken of laat zien hoe de kennis toegepast kan worden. Enkele onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • Methodisch werken
 • Signaleren en preventie
 • E-coaching

HBO Startbijeenkomst

Je start de opleiding HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Klassikaal met de HBO Startbijeenkomst. Een dag waarop jij je medestudenten ontmoet, samen bekijkt hoe je studeren het best kunt aanpakken en hoe jij je leerdoelen behaalt. Zo zorg je voor een vliegende start van je opleiding.

Subsidieregeling

Volg HBO MWD Klassikaal extra voordelig bij NTI

De opleiding HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Klassikaal volg je bij NTI met maar liefst € 10.000,- korting. Deze korting krijg je omdat de NTI MWD-opleiding valt onder een subsidieregeling van de overheid. Zowel de overheid als wij vinden het belangrijk dat volwassenen zich blijven ontwikkelen en doorleren. Dankzij deze subsidieregeling krijg jij deze unieke kans. De korting is beschikbaar voor iedereen die nog geen bachelor- of mastertitel in het reguliere onderwijs heeft behaald.
Let op: deze subsidieregeling loopt 23 augustus 2019 af. Schrijf je voor die tijd in om met korting te studeren.

Kom ik in aanmerking voor de korting?

Kom jij in aanmerking voor de korting? Het is eigenlijk heel simpel: je mag nog geen bachelor- of mastertitel in het reguliere onderwijs behaald hebben. In het particuliere onderwijs, bijvoorbeeld bij NTI, mag dit dus wel. En heb je een opleiding in het reguliere onderwijs gevolgd maar deze niet afgerond, dan kom je ook in aanmerking.

Hoe werkt de korting?

Om de korting te kunnen krijgen hoef jij eigenlijk niks te doen. NTI regelt dit allemaal en vraagt voor jou per semester een voucher aan van € 1.250.

Heb je al een bachelor- of mastertitel behaald?

Voldoe je niet aan de voorwaarden voor de korting omdat je een bachelor- of mastertitel hebt? Dan kan je de opleiding HBO MWD Klassikaal volgen (tegen de reguliere kosten) zonder korting. Neem hiervoor contact op met onze studieadviseurs.

Locaties

Locaties

Je krijgt 1 of 2 keer per maand les van de beste vakdocenten op een locatie bij jou in de buurt. Wanneer de locaties en tijdstippen bekend zijn voor deze klassikale opleiding, dan vind je deze informatie hieronder. 

Eerste college

Datum eerste college zoals hieronder vermeld onder voorbehoud.

Lesdag Lestijden Frequentie Inschrijven tot 1e college
Lesdag Lestijden Frequentie Inschrijven tot 1e college
Lesdag Lestijden Frequentie Inschrijven tot 1e college
Lesdag Lestijden Frequentie Inschrijven tot 1e college
Lesdag Lestijden Frequentie Inschrijven tot 1e college
Lesdag Lestijden Frequentie Inschrijven tot 1e college
Lesdag Lestijden Frequentie Inschrijven tot 1e college

Toelating

Toelatingseisen

Om te starten met de opleiding HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Klassikaal met voucherkorting dien je nog geen bachelor- of mastertitel te hebben behaald in het reguliere onderwijs (particulier onderwijs, zoals NTI, mag wel) én dien je één van de volgende diploma's te hebben:

 • havo-diploma
 • vwo-diploma
 • mbo-diploma (niveau 4)

Voldoe je niet aan de toelatingseis en ben je 21 jaar of ouder?

Dan kun je de 21+-toets doen. Wie slaagt voor de 21+-toets kan direct starten met een hbo-opleiding van Hogeschool NTI. Het doel van deze toets is vaststellen of je een goede kans hebt om deze hbo-opleiding succesvol af te ronden. De toets kost € 75,-. Dit bedrag krijg je terug wanneer je je binnen 14 dagen na de uitslag van de toets bij ons inschrijft voor een hbo-opleiding. Meld je hier aan voor de 21+-toets.

Met vrijstellingen studeer je sneller

Voor deze opleiding kun je een vrijstellingsverzoek indienen. Na goedkeuring van het verzoek hoef je de vrijgestelde modules in het betreffende semester niet te doen. Je kunt dus sneller door de opleiding heen. Lees hier meer over vrijstellingen.

Hulp nodig bij je studiekeuze?

Hogeschool NTI vindt het belangrijk dat jij de juiste studiekeuze maakt. Wij hebben een team van professionele hbo-studieadviseurs. Zij beantwoorden al je vragen en kunnen je helpen bij het kiezen van een studie. Je kunt een vrijblijvend studieadviesgesprek aanvragen. Dit gesprek kan plaatsvinden op onze hoofdlocatie in Leiden, maar ook telefonisch. Overdag, ’s avonds of in het weekend. Meld je nu aan voor een vrijblijvend studieadviesgesprek.

Stage

Stage tijdens de opleiding

Een stage maakt deel uit van de opleiding MWD-opleiding Klassikaal. Tijdens je stage breng je jouw opgedane kennis voor het eerst in de praktijk. Je kunt stage lopen bij bijvoorbeeld jeugdzorgorganisaties, psychiatrische instellingen of organisaties voor slachtofferhulp.

Stageduur van de opleiding

De stageduur van de MWD-opleiding omvat 840 uur. Je wordt tijdens de stage vanuit Hogeschool NTI begeleid door een stageadviseur. Deze persoon is tevens de contactpersoon voor het stagebedrijf. 

Stageplaats

Tijdens de opleiding HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Klassikaal mag je de stageplaats zelf uitkiezen. Heb je een baan in het vakgebied van je studie? Dan kun je die voordragen als stageplaats. Het stagebureau van Hogeschool NTI kan je ook helpen bij het vinden van een stageplek. De stageplaats wordt vooraf eerst goedgekeurd en erkend door een vakdeskundige. Hierdoor weet je zeker dat de stageplek aansluit bij jouw opleiding.

Een leuke stageplek vinden via Stage Instituut
Om het jou makkelijker te maken bij het vinden van een stageplek, hebben we een exclusieve overeenkomst met een stagebemiddelingsbureau: het Stage Instituut. Als student van Hogeschool NTI kun je op de website van het Stage Instituut gratis zoeken naar een stage die past bij jouw opleiding en solliciteren op vacatures. Dit maakt het zoeken naar een stageplek leuker en makkelijker! Bekijk hier de website van het Stage Instituut.

Niet in staat om stage te lopen?

Ben je niet in staat om stage te lopen tijdens de HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Klassikaal, omdat je hier bijvoorbeeld geen tijd voor hebt door je werk? Schrijf je dan in voor een korte opleiding op hbo-niveau, zoals een hbo-programma.

Examen

Wettelijk erkend hbo-getuigschrift Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Erkenning-hbo4.pngHbo-opleidingen van Hogeschool NTI zijn geaccrediteerd door de NVAO. De opleiding HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Klassikaal is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de meest recente kwaliteitseisen van het ministerie van OCW. Als je je MWD-opleiding met goed gevolg afrondt, ontvang je een wettelijk erkend hbo-getuigschrift Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD). Je mag dan de graad Bachelor of Social Work voeren. 

Elke dag digitaal examen doen

Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je digitaal examen wilt doen. Het merendeel van de examens bij Hogeschool NTI wordt dagelijks digitaal op tal van locaties door heel Nederland afgenomen. En als je een keer niet direct voor je examen slaagt, kun je snel weer een herexamen inplannen. Dit biedt jou optimale flexibiliteit! Lees hier meer over de digitale examens.

Erkende onderwijsinstelling

De kwaliteit van het onderwijs is van levensbelang voor een onderwijsinstelling. Hogeschool NTI is daarom erg trots op de erkenning die verschillende organisaties hebben verleend aan de opleidingen die wij aanbieden:

 • Onze HBO-opleidingen zijn geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) die toeziet op de kwaliteit van het hoger onderwijs en erkend door het ministerie van OCW;
 • Wij beschikken over certificering voor de ISO 9001-kwaliteitsnorm, toegekend door QualityMasters;
 • Wij zijn gecertificeerd voor het Cedeo-kwaliteitskeurmerk voor human resources dienstverleners. 

Iedereen die een opleiding volgt bij het NTI is hierdoor verzekerd van een gedegen kwaliteit.

Waar kun je aan de slag na de MWD-opleiding Klassikaal?

Na afloop van de opleiding HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Klassikaal ga je aan de slag als maatschappelijk werker. Je kunt bijvoorbeeld werken als:

 • bedrijfsmaatschappelijk werker bij de politie
 • ambulant ondersteuner bij een psychiatrische dagopvang
 • medisch maatschappelijk werker in een ziekenhuis
 • maatschappelijk werker in de ouderenzorg
 • gezinsbegeleider bij jeugdzorg

Studieduur & lesgeld

€ 10.000,- korting op je lesgeld als je je voor 23 augustus 2019 inschrijft

Dankzij de subsidieregeling kun je deze opleiding zeer voordelig doorlopen. Je betaalt een laag bedrag aan lesgeld en lesmateriaal, waar de voucherkorting al vanaf is gehaald, en kan dit in maandelijkse termijnen betalen. Hierbij zijn afstuderen, diplomering, reprorecht en examenkosten inbegrepen. Mocht je het tentamen na één poging niet halen, dan kan je zelfs nog twee gratis pogingen doen.

Compleet lesmateriaal

Tijdens jouw opleiding krijg je alle studieboeken thuisgestuurd. Handig, zo hoef je niet zelf achter het lesmateriaal aan. Je krijgt geen losbladig materiaal, maar echte studieboeken die ook bij reguliere hogescholen op de literatuurlijst staan. Daarnaast vind je veel inspirerend lesmateriaal in jouw persoonlijke online leeromgeving. Zo heb je alles wat je nodig hebt om te studeren binnen handbereik.

HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverl. Klassikaal 7719

Termijnen 48 Maanden *
Lesgeld per termijn € 125,00
Studiemateriaal € 38,00
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 0,-
 • * is het gangbare betaaltempo

Levenlanglerenkrediet: Nu studeren, straks betalen

Lenen via DUO mogelijk stickerWil jij deze opleiding heel graag volgen, maar heb je daar het geld niet voor? Dan hebben we goed nieuws, je kunt het les- en examengeld bij DUO tegen zeer gunstige voorwaarden lenen. Zo kun je direct aan jouw opleiding beginnen. Na je studie heb je 15 jaar de tijd om terug te betalen. Lees nu meer over de voorwaarden van dit Levenlanglerenkrediet.

Korting op software, hardware en meer via Surfspot!

surfspot websiteAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo kun je bijvoorbeeld 80% korting krijgen op Office, tot 50% korting op Photoshop en heb je een virusscanner voor maar €5,-.  Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger.

Ervaringen

HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Klassikaal
4 sterren - gebaseerd op 2 ervaringen
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal

Mijn ervaring met het volgen van Hbo Social Work orientatietraject, vindt ik heel positief. Er is genoeg flexibiliteit in de opleiding, je mag bijvoorbeeld over dit traject een half jaar langer doen. Ik heb voor de klassikale variant gekozen, omdat ik het fijn vind om persoonlijk contact te hebben met de andere studenten en docenten. Dit is handig voor bijvoorbeeld een rollenspel. Hierdoor gaat voor mij de lesstof meer leven, omdat je de stof direct toepast in de groep en met de docent bespreekt. Ook de literatuur sluit goed aan bij deze opleiding.Voor mij is het goed te combineren met mijn werk en gezin. Het is een leuke, interessante opleiding. Mijn orientatietraject loopt deze maand af, en ik heb besloten om verder te gaan voor de volledige HBO opleiding Maatschappelijk Werk. Ik krijg vrijstelling voor mijn behaalde certificaten voor de volledige opleidng.
Met vriendelijke groet,
Lydia Hagendoorn, student 1ste jaars Social Work, MWD

Leuke en leerzame opleiding, maar geen maatwerk mogelijk en veel informatie (zoals roosters, stage, e.d.) komt last minute.

Bekijk alle ervaringen