Rechten gespiegeld
scroll

HBO Bachelor Rechten voltijd

1 Welkom!

Welkom bij de proefles van de opleiding HBO Bachelor Rechten voltijd. Door het doen van deze proefles krijg je meer inzicht in wat je kunt verwachten van het studeren bij NTI. Wij vinden het belangrijk dat jij een weloverwogen studiekeuze maakt. In deze proefles duik je in de lesstof en zie je hoe het lesmateriaal eruit ziet. Natuurlijk kunnen we in deze proefles maar een heel klein gedeelte van de lesstof behandelen, we hopen dan ook dat dit onderwerp je aanspreekt ;-). Tijdens het doornemen van de lesstof kun je je kennis gelijk testen met de mutiple choice vragen! 

Succes met de proefles!

2 Proefles: HBO Bachelor Rechten voltijd

HBO Bachelor Rechten voltijd

Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in de opleiding HBO Bachelor Rechten voltijd van Hogeschool NTI. De opleiding is opgebouwd uit verschillende modules. We geven je met deze proefles zicht in twee modules van de opleiding:

 1. Module: Juridische vaardigheden (kennisclip)
 2. Module: E-juridische dienstverlening (theorie + casussen)

Je start zo direct met een kennisclip over Juridische vaardigheden. Daarna lees je een interessant stuk uit de module E-juridische dienstverlening. Na het lezen van de lesstof kun je jezelf testen door vragen te beantwoorden. Uiteraard krijg je de antwoorden later in de proefles. 

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op.
Veel plezier met de proefles!

HBO Studieadvies


Hoe ziet HBO Rechten voltijd eruit?

De opleiding HBO Rechten voltijd biedt je structuur, maar ook maximale flexibiliteit. Ideaal als je ook een bijbaan hebt. Zo past de opleiding zich aan jou aan, in plaats van andersom. Hieronder staan 5 voordelen van de opleiding HBO Rechten voltijd:

 • Je hebt 1 keer in de week les in Utrecht of Leiden;
 • Je kunt een studievoorschot aanvragen bij DUO;
 • De beste studieboeken t.w.v. ruim €1000,- zit bij je lesgeld inbegrepen;
 • Je volgt dagelijks e-colleges van praktijkdocenten via jouw online leeromgeving;
 • Je kunt je kennis testen met de Memotrainer app.

Ontdek onze nieuwe online leeromgeving


Start proefles

Module Juridische vaardigheden

Elke module van HBO Rechten voltijd heeft een aantal kennisclips. Een kennisclip geeft je handige tips tijdens je studie. Bekijk onderstaand  de kennisclip van de module Juridische vaardigheden.


Module E-juridische dienstverlening

HBO Rechten voltijd opleiding

Tijdens de module E-juridische dienstverlening leer je een aantal juridische vaardigheden. Je wordt hierdoor perfect klaargestoomd voor de praktijk.

Theorie I: Juridisch relevante feiten uit een casus onderscheiden.

Als jurist is het van belang dat je de juridisch van belang zijnde feiten uit een casus of een arrest kunt halen. Welke feiten zijn van belang voor het oplossen van de casus? Als de juridisch relevante feiten zijn geselecteerd is het mogelijk om de juiste rechtsregel te vinden die op de casus ‘past’. Op deze wijze kan een casus uiteindelijk worden opgelost.

Een arrest van het Hof of de Hoge Raad is vaak een omvangrijk stuk tekst. Een jurist heeft niet altijd de tijd om uitgebreid een arrest van A tot Z te lezen. Het onderscheiden van juridisch relevante feiten is een vaardigheid die bij een jurist daarom niet mag ontbreken.

Test je kennis en vaardigheden met de onderstaande casus. De antwoorden kun je later in de proefles bekijken. Succes!

Casus I

De heer Boorsma koopt bij de plaatselijke dierenwinkel een blik kattenvoer (1). De volgende dag blijkt dat zijn kat ernstig ziek is geworden(2) door het eten van dit kattenvoer. De heer Boorsma brengt zijn kat bij de dierenarts(3) die er gelukkig in slaagt het dier te genezen (4). De totale kosten(5) van de behandeling inclusief medicijnen bedragen EUR 800,-. 
De dierenarts heeft verklaard dat de kat ziek is geworden door het eten van het kattenvoer.  Op het etiket van het blik heeft de fabrikant vermeld dat deze geen enkele aansprakelijkheid aanvaardt (6) voor enige schade als gevolg van het eten van het product (de zogenaamde exoneratieclausule).

Vragen bij casus I

 1. Welke onderstreepte passages zijn juridisch relevante feiten?
 2. Welke feiten zijn nog meer van belang? Meerdere antwoorden zijn mogelijk
  • door het eten van het kattenvoer
  • kosten EUR 800,-
  • etiket van het blik
  • fabrikant
  • verklaring dierenarts kat ziek door eten voer

Theorie II: Juridische vaardigheden toepassen binnen een advies

Zonder juridische vaardigheden geen jurist. Met name in de adviserende functie van de jurist zijn goede vaardigheden van belang. Dit geldt zowel voor mondelinge als schriftelijke vaardigheden.

Een juiste structuur in een adviesbrief en een juiste toonzetting en taalgebruik in een brief zorg en ervoor dat de cliënt de brief kan volgen en begrijpt.

Benieuwd of jij je juridische vaardigheden kunt toepassen binnen een advies?  Bekijk de onderstaande casus en maak de vragen. De antwoorden kun je later bekijken in de proefles.

Casus II

Mevrouw Gulf komt langs op het spreekuur van de sociaal raadslieden. Ze vertelt dat er de afgelopen week kinderen uit de buurt in haar straat aan het voetballen waren. Normaal gesproken doen zij dit op het speelveld een paar straten verderop, maar de gemeente was hier aan het grasmaaien, zodat ze hun heil zochten in de straat van mevrouw Gulf.

Ondanks verschillende waarschuwingen om goed op te letten, gebeurde het toch: één van de kinderen schopte de bal keihard door de ruit van mevrouw Gulf. Ze heeft met spoed een gespecialiseerd bedrijf laten komen om het raam te herstellen. De kosten bedroegen EUR 769,-.

De verzekering wil niet vergoeden en geeft aan dat mevrouw Gulf de kosten maar op de ouders van kind moet verhalen. De ouders weigeren echter te betalen. Ze wil toch echt de schade vergoed zien en vraagt jou om advies.

Vragen

 1. Na het intakegesprek schrijf je een adviesbrief aan mevrouw Gulf. Geef hier aan wat je in de openingsalinea zou zetten.
 2. Formuleer de probleemdefinitie.

Antwoorden

Bekijk hier je antwoorden van beide casussen.

Casus I

Antwoord 1
De volgende passages zijn juridisch relevante feiten: 1, 2, 5 en 6

Voor vergoeding van schade op grond van productaansprakelijkheid is met name van belang wat de oorzaak is van het ziek worden en wat de hoogte van de schade is. Daarnaast is het van belang dat de fabrikant zich op een exoneratieclausule beroept.

Antwoord 2
De volgende feiten zijn nog meer van belang:
a. geeft aan hoe de kat ziek is geworden
b. geeft aan wat de hoogte van de schade is
e. geeft aan dat er een causaal verband is tussen het ziek worden
van de kat en het eten van het voer
c/d. etiket van het blik en de term ‘fabrikant’ zijn niet relevant. De tekst met de exoneratieclausule wel.

Casus II

Antwoord 1
Op 3 oktober jl. hebben wij een gesprek gehad (aanleiding)over de schade aan uw ruit die graag vergoed zou willen hebben (onderwerp). Ik adviseer u wat u het beste kunt doen (doel van de brief).

Antwoord 2
Vorige week heeft een kind dat aan het voetballen was in de straat waar u woont een bal door uw ruit geschopt. U heeft de ruit met spoed door een gespecialiseerd bedrijf laten vervangen. De totale kosten voor dit herstel bedroegen EUR 769,-.

De verzekeringsmaatschappij weigert de schade te vergoeden en stelt zich op het standpunt dat u de schade op de ouders van het kind moet verhalen. Deze ouders weigeren echter ook te betalen. U bent bij mij gekomen met de vraag hoe u de schade toch op de ouders kunt verhalen.


Hoe studeer je bij het NTI?

Dankzij het nieuwe studeren bepaal je zelf waar en wanneer je studeert. Het nieuwe studeren is de ideale combinatie tussen online en klassikaal onderwijs. De onderstaande video laat je het nieuwe studeren zien.


Ervaringen van studenten

Hogeschool NTI heeft al veel studenten geholpen bij het afronden van hun opleiding. Een kleine greep uit de ervaringen van onze huidige studenten. 

testimonialCarieke Pol
“Studeren bij het NTI past precies bij mij. Je hebt zelfdiscipline en doorzettingsvermogen nodig, dat wel. Maar als je dat in huis hebt kun je voor de rest vertrouwen op het vakmanschap van het NTI.”

Kaylin Verhulst-Boesten
“Ik vind het zeer prettig om bij het NTI te studeren. De studiestof is duidelijk omschreven en ik kan in mijn eigen tempo werken. Als ik een periode minder tijd heb, studeer ik wat minder en andersom. De praktijkdagen zijn een aanvulling op de leerstof, hier oefen je ook goed met de geleerde theorie. Zeker een aanrader!”

Sebastiaan Dalen
“Ik loop nu tegen het eind van mijn studie en ik moet zeggen dat het mij erg goed bevallen is. Het studieprogramma is prima te doen als je er voldoende aandacht aan geeft. De combinatie studie/werk is mij erg meegevallen. Het is voor mij de perfecte manier van leren. Ik zou het anderen zeker aanbevelen.”


Ben je na het volgen van de proefles enthousiast geworden?

Je kunt vier keer in het jaar starten met de opleiding HBO Bachelor Rechten voltijd dus zet vandaag nog de eerste stap!

Neem gerust contact met ons op, als je nog vragen hebt. Succes met het kiezen van je studie!

3 Studeren bij NTI

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Boekenwurmen, nachtbrakers, ochtendmensen, carrièretijgers; iedereen is anders en iedereen studeert anders. Met FlexibelStuderen® van NTI studeer jij op een manier die echt bij jou past. Start met jouw opleiding wanneer je wilt. Bepaal zelf waar en wanneer je studeert in een online leeromgeving en met echte studieboeken. Zo kun jij een opleiding goed combineren met een drukke baan, hobby’s en gezinsleven. FlexibelStuderen® doe je bij NTI.

Studietools

Bij NTI gebruik je, afhankelijk van je opleiding, verschillende studietools. Zo ga je aan de slag in de online leeromgeving, gebruik je jouw Mijn NTI en werk je met studieboeken.

Wil je meer weten?

Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt. Onze adviseurs staan voor je klaar!

Persoonlijk studieadvies    Start een chat

Daarom FlexibelStuderen®:

 1. Erkende opleidingen, bekende naam
 2. Studeren met veel persoonlijk contact
 3. Voordelig studeren, transparant over kosten
 4. Studeren op jouw moment en jouw manier
 5. Overal studeren met onze online leeromgeving
 6. Persoonlijke begeleiding door mentoren en ervaren docenten
 7. Werkgevers zijn snel overtuigd

Direct inschrijven

Wat is jouw volgende stap?

We denken graag verder met je mee! Het starten van een studie is spannend en roept misschien nog wel meer vragen op. Maar wist je dat iets nieuws leren ook bijdraagt aan je levensgeluk? Je verder ontwikkelen is bovendien goed voor je zelfvertrouwen en je hebt natuurlijk aan de eettafel weer iets te vertellen ;-)

Klaar om te beginnen?

Schrijf je nu in

Heb je na het doen van deze proefles nog vragen? Of zijn er dingen waar je over twijfelt? Onze studieadviseurs geven je geheel vrijblijvend een persoonlijk studieadvies en beantwoorden al je vragen.

5 Ervaringen

Wat vinden onze eigen studenten van hun opleiding?

Bij NTI streven we naar kwalitatief goed onderwijs dat voor iedereen bereikbaar is. En wie kan dit beter beoordelen dan onze eigen studenten?

Chantal, 47 jaar

5star reviews

"Dit is mijn 2de studie bij de NTI en ik ben nog steeds enthousiast! Er is veel verbeterd vergeleken met mijn eerste studie en het is heel duidelijk wat je wanneer moet doen. Verder heb je veel vrijheid om zelf je tempo te bepalen en is de leerstof duidelijk aangegeven in de meeste boeken. Ik kan studeren bij de NTI van harte aanbevelen!" 

Rick

5star reviews

"Prima opleiding! Het niveau is niet te moeilijk, je kunt er lekker snel doorheen werken. Ik vind de stages die erbij horen erg leuk.. zo leer je direct in de praktijk. Over het NTI zelf, ik zou ze zeker aanraden. Contact verloopt netjes en snel, bij vragen regelen ze vrijwel direct alles voor je. Top!" 

Irene

4star.png

"Een goede ervaring over het algemeen. Het thuis studeren bevalt me erg goed en ik vind het prettig dat ik de vrijheid heb om mijn studie zo in te delen zoals het voor mij goed uitkomt."

Barbara de Loor

Vakopleiding Gewichtsconsulent

Studieadvies

studieadvies chat pop upHeb je een vraag of wil je studieadvies? Onze studieadviseurs zijn nu bereikbaar via de chat.

Start een chat