Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids als PDF binnen enkele minuten in je mailbox.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

Pyschologie en gezondheid

Psychisch en lichamelijk welzijn zijn nauw met elkaar verbonden. Lichamelijke klachten leiden soms tot psychische problemen, bij voorbeeld stress, of kunnen juist worden veroorzaakt door psychisch leed. De specialisatie Pyschologie en gezondheid van de HBO Bachelor Toegepaste psychologie geeft je inzicht in hoe het denken, voelen en gedrag van mensen samenhangt met hun lichamelijke gezondheid. Tijdens deze klassikale variant van HBO Toegepaste psychologie - Psychologie en gezondheid volg je regelmatig klassikale lessen bij jou in de buurt. Past die manier van studeren bij jou?

Hoe ziet een klassikale hbo-opleiding eruit?

Tijdens de opleiding HBO Bachelor Toegepaste psychologie - Psychologie en gezondheid Klassikaal krijg je 1 of 2 keer per maand les van topdocenten op een locatie bij jou in de buurt. Tijdens deze lessen heb je direct contact met medestudenten. Ideaal om elkaar te helpen bij opdrachten. In de lessen worden de belangrijkste onderwerpen behandeld en je wordt klaargestoomd voor je examens. Je wordt intensief begeleid gedurende je studie, omdat je lessen volgt in kleine klassen.

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Boekenwurmen, nachtbrakers, ochtendmensen, carrièretijgers; iedereen is anders en iedereen studeert anders. Met FlexibelStuderen® van NTI studeer jij op een manier die echt bij jou past. Bepaal zelf waar en wanneer je studeert, met de begeleiding die jij nodig hebt. Dat kan online, met inspirerende boeken, via e-colleges, of juist in een echte klas. Ervaar FlexibelStuderen® van NTI en haal dat erkende diploma.

Keuze uit meerdere lesdagen en -avonden

De lessen van de opleiding HBO Bachelor Toegepaste psychologie - Psychologie en gezondheid Klassikaal worden gegeven op meerdere dagen in de week. Je kunt kiezen voor een locatie bij jou in de buurt. HBO Bachelor Toegepaste psychologie - Psychologie en gezondheid Klassikaal start meerdere keren per jaar. De lessen worden buiten de vakantieperiodes om gepland. Je ontvangt twee weken voor het eerste college je studiepakket. Onder het tabblad locaties vind je een overzicht van alle startdata en beschikbare klassen per locatie.

HBO Toegepaste psychologie van NTI vier jaar op rij als beste beoordeeld!

HBOAls jij psychologie wilt studeren, zit je bij Hogeschool NTI goed. In de Nationale Studenten Enquête is HBO Toegepaste psychologie van Hogeschool NTI vier jaar op rij (2012 t/m 2015) inhoudelijk als beste van heel Nederland beoordeeld! Dit is voor jou het bewijs dat studenten de combinatie van echte vakliteratuur, begeleiding van ervaren docenten en (online) studiemogelijkheden hoog waarderen.

Kies je eigen studievariant

Bij Hogeschool NTI bepaal je zelf hoe je een opleiding volgt, flexibel of klassikaal. Studeer je het liefste zelfstandig, in het tempo dat jij prettig vindt? Dan kies je voor de flexibele variant. Je volgt enkele klassikale bijeenkomsten op een moment dat het jou uitkomt. Wil je liever vaste contactmomenten en meer klassikale bijeenkomsten? Dan kies je voor de klassikale variant.

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Enkele klassikale bijeenkomsten per jaar 

Elke dag starten

Lesgeld vanaf € 150,00 per maand 

Locaties:
Variabel

Inschrijven

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Vaste klassikale bijeenkomsten 1 of 2 keer per maand 

Start in oktober en maart

Lesgeld vanaf € 250,00 per maand 

Locaties:
Leiden, De bilt

Inschrijven


Heb je hulp nodig bij het maken van je keuze? Onze studieadviseurs staan voor je klaar. Vraag gratis een studieadviesgesprek aan.

Inhoud

Het studieprogramma

In het studieprogramma kun je zien uit welke modules de opleiding bestaat. De studiepunten geven een indicatie van de omvang per vak. De studiepunten zijn vermeld volgens de Europese standaard (EC's of ECTS).

HBO Bachelor Toegepaste psychologie - Psychologie en gezondheid Klassikaal 7958

Bij deze opleiding kun je 240 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:

Jaar 1

Tijdens jaar 1 van HBO Toegepaste psychologie - Psychologie en gezondheid doe je algemene basiskennis op over het beroep toegepast psycholoog.

Inleidende fase
 • Startmodule
  0 EC
 • Algemene Psychologie
  8 EC
 • Psychologische Gespreksvoering
  8 EC
 • Portfolio-opdracht 1.1 Advies over stress
  4 EC
 • Ontwikkelingspsychologie
  8 EC
 • Diagnostische Vaardigheden
  8 EC
 • Portfolio-opdracht 1.2 Interview met professional
  4 EC
 • Sociale Psychologie
  8 EC
 • Onderzoek en Rapportage domein TP
  8 EC
 • Portfolio-opdracht 1.3 Onderzoek naar zelfbeeld
  4 EC

Jaar 2

Jaar 2 van de opleiding Toegepaste psychologie - Psychologie en gezondheid staat in het teken van verbreding van je kennis op het gebied van o.a. klinische psychologie, gezondheidsgedrag en organisatiepsychologie.
Bekijk het studieprogramma van jaar 2

Jaar 3/4

Tijdens de laatste fase van HBO Toegepaste psychologie specialiseer je je in psychologie en gezondheid. Daarnaast loop je tijdens deze fase van je opleiding stage en schrijf je je scriptie.
Bekijk het studieprogramma van jaar 3/4

Wil jij uitgebreide informatie over de inhoud van deze vakken? Bekijk dan de studiegids!

Wat leer je tijdens HBO Toegepaste psychologie - Psychologie en gezondheid?

Tijdens de opleiding HBO Toegepaste psychologie - Psychologie en gezondheid staat het verband tussen psyche en gezondheid centraal. Je krijgt handvatten om mensen te stimuleren om zich gezonder te gedragen. In de brede opleiding HBO Toegepaste psychologie - psychologie en gezondheid word je opgeleid tot startbekwame, toegepaste psychologische professional. Na je opleiding ben je gekwalificeerd voor het ondersteunen van cliënten en organisaties bij toegepaste psychologische problematiek, waarbij je een ondersteunende functie vervult.

Praktijkbijeenkomsten

Tijdens HBO Toegepaste psychologie - Pyschologie en gezondheid volg je meerdere praktijkbijeenkomsten van topdocenten uit het werkveld. Tijdens de bijeenkomsten oefen je samen met andere studenten de beroepsvaardigheden van toegepaste psychologie. Je verdiept je bijvoorbeeld in de volgende onderwerpen:

 • systeem- en krachtgericht werken 
 • psychologisch adviseren 
 • klinische psychologie 
 • behandelmethoden

Webinars

Naast de praktijkbijeenkomsten volg je webinars. Dit zijn online lessen waarbij de docent extra aandacht geeft aan moeilijke vraagstukken of laat zien hoe de kennis toegepast kan worden. Onderwerpen die aan bod komen tijdens de webinars zijn:

 • ouderenzorg 
 • groepsbegeleiding 
 • gezondheidspsychologie 
 • sociale psychologie

HBO Startbijeenkomst

Je start de opleiding HBO Bachelor Toegepaste psychologie - Psychologie en gezondheid Klassikaal met de HBO Startbijeenkomst. Een dag waarop jij je medestudenten ontmoet, samen bekijkt hoe je studeren het best kunt aanpakken en hoe jij je leerdoelen behaalt. Zo zorg je voor een vliegende start van je opleiding.

Locaties

Locaties

Je krijgt 1 of 2 keer per maand les van de beste vakdocenten op een locatie bij jou in de buurt. Wanneer de locaties en tijdstippen bekend zijn voor deze klassikale opleiding, dan vind je deze informatie hieronder. 

Lesdag Lestijden Frequentie Inschrijven tot 1e college
Lesdag Lestijden Frequentie Inschrijven tot 1e college

Toelating

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot HBO Bachelor Toegepaste psychologie - Psychologie en gezondheid Klassikaal moet je in het bezit zijn van een van de volgende diploma's:

 • HAVO-diploma
 • VWO-diploma
 • MBO-diploma (niveau 4)

Hulp nodig bij je studiekeuze?

Hogeschool NTI vindt het belangrijk dat jij de juiste studiekeuze maakt. Wij hebben een team van professionele hbo-studieadviseurs. Zij beantwoorden al je vragen en kunnen je helpen bij het kiezen van een studie. Je kunt een vrijblijvend studieadviesgesprek aanvragen. Dit gesprek kan plaatsvinden op onze hoofdlocatie in Leiden, maar ook telefonisch. Overdag, ’s avonds of in het weekend. Meld je nu aan voor een vrijblijvend studieadviesgesprek.

Voldoe je niet aan de toelatingseis en ben je 21 jaar of ouder?

Dan kun je de 21+-toets doen. Wie slaagt voor de 21+-toets kan direct starten met een hbo-opleiding van Hogeschool NTI. Het doel van deze toets is vaststellen of je een goede kans hebt om deze hbo-opleiding succesvol af te ronden. De toets kost € 75,-. Dit bedrag krijg je terug wanneer je je binnen 14 dagen na de uitslag van de toets bij ons inschrijft voor een hbo-opleiding. Meld je hier aan voor de 21+-toets.

Met vrijstellingen studeer je sneller en voordeliger!

Vrijstellingen bieden je de mogelijkheid je studie nog sneller en voordeliger te volgen. Als je vrijstelling krijgt voor een bepaalde module hoef je geen examen te doen. Daarnaast ontvang je ook een korting van € 12,50 per EC-punt op het lesgeld. Lees hier meer over vrijstellingen.

Stage

Stage tijdens HBO Toegepaste psychologie - Psychologie en gezondheid Klassikaal

Tijdens de laatste fase van je klassikale opleiding HBO Toegepaste psychologie - Psychologie en gezondheid loop je een leerzame en leuke stage. Waar je kunt stage lopen? Bijvoorbeeld bij (psychiatrische) ziekenhuizen, zorginstellingen, arbodiensten en bureaus voor loopbaanontwikkeling.

Stageduur van HBO Toegepaste psychologie - Psychologie en gezondheid

De stage van HBO Toegepaste psychologie - Psychologie en gezondheid omvat 840 uur. Hiervan loop je 700 uur daadwerkelijk stage. Tijdens de stage word je vanuit Hogeschool NTI begeleid door een stageadviseur. Deze persoon is ook de contactpersoon voor het stagebedrijf. Je kunt stage lopen op een flexibele manier: halve of hele dagen, één of meerdere dagen per week.

Stageplaats

Tijdens de opleiding HBO Bachelor Toegepaste psychologie - Psychologie en gezondheid Klassikaal mag je de stageplaats zelf uitkiezen. Heb je een baan in het vakgebied van je studie? Dan kun je die voordragen als stageplaats. Het stagebureau van Hogeschool NTI kan je ook helpen bij het vinden van een stageplek. De stageplaats wordt vooraf eerst goedgekeurd en erkend door een vakdeskundige. Hierdoor weet je zeker dat de stageplek aansluit bij jouw opleiding.

Een leuke stageplek vinden via Stage Instituut
Om het jou makkelijker te maken bij het vinden van een stageplek, hebben we een exclusieve overeenkomst met een stagebemiddelingsbureau: het Stage Instituut. Als student van Hogeschool NTI kun je op de website van het Stage Instituut gratis zoeken naar een stage die past bij jouw opleiding en solliciteren op vacatures. Dit maakt het zoeken naar een stageplek leuker en makkelijker! Bekijk hier de website van het Stage Instituut.

Niet in staat om stage te lopen?

Ben je niet in staat om stage te lopen tijdens de HBO Bachelor Toegepaste psychologie - Psychologie en gezondheid Klassikaal, omdat je hier bijvoorbeeld geen tijd voor hebt door je werk? Schrijf je dan in voor een korte opleiding op hbo-niveau, zoals een hbo-programma.

Examen

Wettelijk erkend hbo-getuigschrift HBO Toegepaste psychologie - Psychologie en gezondheid

Erkenning-hbo.png

HBO Toegepaste psychologie - Psychologie en gezondheid Klassikaal van Hogeschool NTI is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de kwaliteitseisen van het Ministerie van OCW. Je ontvangt na het voltooien van HBO Toegepaste psychologie - Psychologie en gezondheid het wettelijk erkende hbo-getuigschrift Toegepaste psychologie met de aantekening specialisatie Psychologie en gezondheid. Je mag je dan Bachelor of Science (BSc) noemen.

Examens

Tijdens de HBO Bachelor Toegepaste psychologie - Psychologie en gezondheid Klassikaal heb je alle vrijheid om je examens flexibel in te plannen. De examens zijn vaak een combinatie van digitale examens, portfolio-opdrachten en papers. De papers kun je thuis in je eigen tempo maken en kun je dagelijks inleveren in de online leeromgeving. Digitale examens kun je op tal van locaties in Nederland doen.

Elke dag digitaal examen doen

Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je digitaal examen wilt doen. Het merendeel van de examens bij Hogeschool NTI wordt dagelijks digitaal op tal van locaties door heel Nederland afgenomen. En als je een keer niet direct voor je examen slaagt, kun je snel weer een herexamen inplannen. Dit biedt jou optimale flexibiliteit! Lees hier meer over de digitale examens.

Waar kun je aan de slag na HBO Toegepaste psychologie - Psychologie en gezondheid?

Na HBO Toegepaste psychologie - Psychologie en gezondheid weet je hoe je cliënten en organisaties praktisch kunt begeleiden, coachen en adviseren. Je kunt behandelplannen uitvoeren en diagnoses stellen. Als hbo-psycholoog met de specialisatie Psychologie en gezondheid kun je bijvoorbeeld aan de slag bij:

 • (psychiatrische) ziekenhuizen 
 • zorginstellingen 
 • arbodiensten 
 • bureaus voor loopbaanontwikkeling 
 • organisatieadviesbureaus 
 • re-integratiebedrijven

Examenkosten

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt lesgeld en examenkosten volgens de door jou gekozen betaalfrequentie. Je doet pas examen wanneer jij er klaar voor bent.

De examenkosten bedragen € 75,00 per maand.

Deze kosten zijn inclusief het afstudeerexamen.

Studieduur & lesgeld

Voor een 4-jarige HBO Bachelor betaal je maar 3 jaar

Hogeschool NTI hanteert een uniek all-in concept met maximale flexibiliteit voor jou als student. Dit betekent dat er geen extra kosten voor vakliteratuur, studiemateriaal, diplomering en reprorecht in rekening worden gebracht. Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten. Bovendien betaal je slechts in de eerste 3 jaar voor onze deeltijd bacheloropleidingen, die een wettelijke duur van 4 jaar hebben. Je kunt tot 6 jaar over je studie doen zonder dat er extra kosten in rekening worden gebracht. Voor jouw opleiding heb je artikelen en naslagwerken nodig. Wij raden aan om daarvoor een lidmaatschap bij de Koninklijke Bibliotheek aan te schaffen. Via NTI krijg je 50% korting bij de KB en betaal je slechts €7,50 per jaar.

HBO Bachelor Toegepaste Psychologie en Gezondheid Klassikaal 7958

Termijnen 3 Jaar 36 Maanden *
Lesgeld per termijn € 2.850,00 € 250,00
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 75,-
 • * is het gangbare betaaltempo

Leven lang leren krediet: Nu studeren, straks betalen

Lenen via DUO mogelijk stickerWil jij deze opleiding heel graag volgen, maar heb je daar het geld niet voor? Dan hebben we goed nieuws, je kunt het les- en examengeld bij DUO tegen zeer gunstige voorwaarden lenen. Zo kun je direct aan jouw opleiding beginnen. Na je studie heb je 15 jaar de tijd om terug te betalen. Lees meer over de actie

Ontvang tot 50% van je studiekosten terug van de Belastingdienst!

Je kunt de kosten voor een opleiding die aansluit bij je (toekomstige) beroep van de belasting aftrekken. Ben jij benieuwd naar jouw belastingvoordeel voor deze opleiding? Vul dan hieronder je persoonlijke gegevens in en bereken jouw voordeel direct.

Jouw belastingvoordeel:

Over 2018 ontvang je € 1.820,00 aan studiekosten terug van de belasting!*

* Dit voorbeeld geldt als indicatie. Bekijk de uitgebreide informatie hier.

Korting op software, hardware en meer via Surfspot!

surfspot websiteAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo kun je bijvoorbeeld 80% korting krijgen op Office, tot 50% korting op Photoshop en heb je een virusscanner voor maar €5,-.  Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger.

Ervaringen met NTI

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten. Je kunt hieronder wel zien hoe de NTI-opleidingen gemiddeld scoren op basis van alle ervaringen.

8,2 sterren - gebaseerd op 1398 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal