Omschrijving

Word psycholoog

Wil jij voltijd psychologie (40u per week) studeren? En ben je op zoek naar structuur, maar ook maximale flexibiliteit? Dan is de HBO Bachelor Toegepaste psychologie voltijd van NTI iets voor jou! Tijdens deze hbo-bachelor leer je gedrag te analyseren met behulp van diagnostisch onderzoek. Je gaat verbanden leggen tussen hersenen, gedrag, emotie en cognitie. Ook leer je interventieplannen ontwikkelen. De theorie die je leert, kun je direct toepassen in de praktijk. Iets voor jou? Lees dan snel verder en kom meer te weten over de HBO Bachelor Toegepaste psychologie voltijd.

Hulp bij studiekeuze

Twijfel jij of deze studie bij je past?
Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs:

ma-vr (09:00-17:00)

Deze opleiding is echt super leuk. De praktijkdagen zijn een goede aanvulling en een aangename afwisseling op het zelf studeren. Dit brengt je studie dan ook echt tot leven. Deze opleiding is echt super leuk. De praktijkdagen zijn een goede aanvulling en een aangename afwisseling op het zelf studeren. Dit brengt je studie dan ook echt tot leven. In het begin was ik wel vastgelopen op inleiding in de psychologie. Er kwam in 1 keer zoveel informatie op me af dat dit niet helemaal goed liep en ik was hiervoor dan ook gezakt. En tip van mij is dan ook om eerst de andere modules af te ronden dan weet je namelijk al meer over het vak in het algemeen. Verder is de studie erg interessant waardoor het ook leuk is om te leren! Ook ben ik zelf door deze opleiding erg veranderd in de positieve zin, je krijgt namelijk een hele andere kijk op de wereld in het algemeen. Je leert veel over hoe andere mensen in elkaar zitten, maar je leert ook super veel over jezelf!

Inhoud

Hoe is deze opleiding opgebouwd

Bij de HBO Bachelor Toegepaste psychologie voltijd kun je EC's halen. EC's zijn studiepunten volgens de Europese standaard (ECTS: European Credit Transfer System). De gemiddelde studielast is 60 EC's per jaar, maar bij NTI kun je dat flexibel indelen. In het studieprogramma hieronder kun je zien hoe de jaren zijn opgebouwd en hoe de EC's zijn verdeeld.

Studieprogramma

HBO Bachelor Toegepaste psychologie voltijd 1718

Jaar 1

In het propedeusejaar van de opleiding Psychologie Voltijd doe je stevige basiskennis op. De modules die je volgt, sluiten aan bij alle toekomstige werkvelden van een hbo-psycholoog. De modules gaan bijvoorbeeld over: gedrag, beïnvloeding, persoonlijkheidsleer, sociale processen, diagnostiek, gespreksvoering en ontwikkeling van de mens.

Inleidende fase
 • Startmodule (introductie)
 • Algemene Psychologie
 • Organisatiepsychologie
 • Onderzoek en Rapportage domein TP
 • Psychologische Gespreksvoering
 • Ontwikkelingspsychologie
 • Sociale Psychologie
 • Professionaliseringsopdracht jaar 1 TP
 • Beroepsopdracht jaar 1 TP

Jaar 2

In dit jaar van de opleiding Psychologie wordt je kennis verder verbreed. Je volgt modules die betrekking hebben op verschillende psychologische terreinen, zoals klinische psychologie, gezondheidsgedrag en organisatiepsychologie. Ook is er tijdens HBO Psychologie aandacht voor praktische verdiepende vaardigheden zoals psychologisch onderzoek doen en motiverende gespreksvoering.

Hoofdfase
 • Klinische Psychologie
 • Diversiteit
 • Gezondheidspsychologie
 • Motiverende Gespreksvoering
 • Diagnostische Vaardigheden
 • Psychologisch Onderzoek
 • Professionaliseringsopdracht jaar 2 TP
 • Beroepsopdracht jaar 2 TP

Jaar 3/4

In jaar 3 van de opleiding Psychologie maak je de keuze voor je specialisatie. Je kunt kiezen uit: Arbeid- en organisatiepsychologie, Psychologie en gezondheid of Kinder- en jeugdpsychologie. In het laatste jaar van Psychologie HBO voltijd loop je stage en sluit je de opleiding af met een afstudeeronderzoek.

Ondersteuning & verbreding
 • Begeleiden en adviseren
 • Praktijkgericht onderzoek (TP)
 • Professionaliseringsopdracht jaar 3 TP
 • Beroepsopdracht jaar 3 TP
 • Specialisatie
 • Stage
 • Training plan van aanpak deel I & II
 • Afstuderen
Wil jij uitgebreide informatie over de inhoud van deze vakken?

Lesdagen

Je krijgt 1 keer per week online les. De praktijkbijeenkomsten volg je op locatie. Je wordt intensief begeleid door jouw docent en mentor. Deze docenten geven extra uitleg over de leerstof, je wordt voorbereid op de examens en je leert alle beroepsvaardigheden die je nodig hebt in je carrière. Enkele onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • Psychologische gespreksvoering
 • Diagnostische vaardigheden
 • Motiverende gespreksvoering

Wat kun je nog meer verwachten

Inclusief praktijkbijeenkomsten

Naast de klassikale lessen volg je een aantal praktijkbijeenkomsten. Dankzij topdocenten gaat de stof meer voor je leven en bovendien kom je in gesprek met medestudenten. De kosten hiervoor zijn bij het lesgeld inbegrepen.

Innovatieve en gepersonaliseerde online leeromgeving

In de online leeromgeving vind je uitdagende oefeningen, e-colleges, video’s en lesmateriaal. Lees meer over de online leeromgeving.

Voordelen van voltijd studeren

Tijdens de HBO Bachelor Klassikaal voltijd krijg je 1 keer per week les van topdocenten. De voordelen van een HBO Bachelor voltijd zijn:

 •  Les van docenten uit het werkveld
 •  Direct contact met je docent en medestudenten
 •  Intensieve begeleiding in kleine klassen

Kies je eigen studievariant

Bij Hogeschool NTI bepaal je zelf hoe je een opleiding volgt:

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Enkele klassikale bijeenkomsten per jaar 

Elke dag starten

Lesgeld vanaf € 189,00 per maand 

Locaties:
Variabel

Inschrijven

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Vaste klassikale bijeenkomsten 1 of 2 keer per maand 

Start in oktober en maart

Lesgeld vanaf € 269,00 per maand 

Locaties:
Leiden, Rotterdam, Amsterdam, Almere, Utrecht, Zwolle, Eindhoven

Inschrijven

Intensieve begeleiding van vakdocent en mentor 

Vaste wekelijkse klassikale bijeenkomst 

Start in september, november en maart

Lesgeld vanaf € 299,00 per maand 

Locaties:
Leiden, Utrecht

Inschrijven

Studeren bij NTI

Ben je toe aan een carrièreswitch of wil je dat diploma halen waarmee je aan de slag kunt in jouw droombaan? En wil je graag extra begeleiding en vaste contactmomenten tijdens je studie? Dan ben je hiervoor bij NTI aan het juiste adres. NTI helpt je graag bij het bereiken van jouw doel!

Bekijk de voordelen van FlexibelStuderen®

FlexibelStuderen®

Studeren via jouw online leeromgeving

Praktijkdagen volgen van echte vakdocenten

Examen doen als jij er klaar voor bent

Vrije tijd als jij daar zin in hebt!

Locaties

Locaties

Deze 4-jarige voltijd opleiding van Hogeschool NTI kent een duidelijke, vaste structuur. Je volgt op een vaste dag in de week online les. 

Locaties

Lestijd
10.00 - 16.00
Frequentie
Wekelijks
1e college
21 maart 2022
Deadline
28 februari 2022
Lestijd
10.00 - 16.00
Frequentie
Wekelijks
1e college
21 maart 2022
Deadline
28 februari 2022

Toelating

Toelatingseis

Je kunt direct starten met de opleiding HBO Bachelor Toegepaste psychologie voltijd als je een van de volgende diploma's hebt:

 • havo-diploma
 • vwo-diploma
 • mbo-diploma (niveau 4)
 • 21+ toets behaald

Voldoe jij aan één van deze eisen?

Schrijf je direct in voor deze opleiding

Niet de juiste diploma's, wel ouder dan 21?

Dan kun je de 21+ toets doen. Als je deze haalt kun je direct starten met een hbo-opleiding van NTI. Lees meer over deze toets.

Met vrijstellingen studeer je sneller

Als je in aanmerking komt voor vrijstellingen, kun je sneller door de opleiding heen. Daarnaast ontvang je dan een korting van € 12,50 per EC-punt op het lesgeld. Lees hier meer over vrijstellingen.

Stage

Stageduur

Tijdens de HBO Bachelor Toegepaste psychologie voltijd loop je stage. Zo ervaar je hoe het is om als psycholoog te werken. De stage heeft een omvang van 700 uur. Je kunt onder andere stage lopen bij: onderwijsbegeleidingsdiensten, jeugdzorg, justitiële instellingen, bureaus voor loopbaanontwikkeling, organisatieadviesbureaus en re-integratiebedrijven. Je wordt vanuit NTI begeleid door een stageadviseur.

Stageplaats

Je mag zelf je stageplaats uitkiezen. Mocht het nodig zijn, dan kun je terecht bij Het Stage Instituut. Werk je al in het vakgebied? Dan heb je ook de mogelijkheid daar stage te lopen. We kijken dan nog wel of de stageplek voldoet aan de eisen van de opleiding HBO Bachelor Toegepaste psychologie voltijd. 

Je gaat pas stage lopen vanaf je vierde jaar, je hebt dus nog even de tijd om een stageplek te vinden! Mocht dit door bijvoorbeeld tijdgebrek toch niet lukken, dan raden wij je aan om een hbo-programma te volgen.

Examen

Examens

Tijdens de HBO Bachelor Toegepaste Psychologie voltijd zijn de examens vaak een combinatie van digitale examens, portfolio-opdrachten en papers. Je doet pas examen wanneer jij er klaar voor bent. De voordelen van het examen doen bij NTI:

 • Examen doen wanneer jij er klaar bent.
 • Digitaal examen doen op tal van locaties door heel Nederland.
 • Actueel overzicht van je cijfers en examens in Mijn NTI.

Examenkosten

De examenkosten bedragen € 61,79 per maand. Deze kosten zijn inclusief het afstudeerexamen.

Wettelijk HBO-getuigschrift Toegepaste psychologie

HBO Toegepaste Psychologie van Hogeschool NTI is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de kwaliteitseisen van het Ministerie van OCW. Na afronding van de opleiding Toegepaste Psychologie Klassikaal krijg je het wettelijk erkende hbo-getuigschrift Toegepaste Psychologie. Je mag je dan Bachelor of Science noemen. Zo ben je verzekerd van de beste kwaliteit en een internationale erkenning.

ministerie OCW logo 250pxbNVAO geaccrediteerd logo 250pxb

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten

Je bent een stuk voordeliger uit bij Hogeschool NTI dan bij reguliere hogescholen. Je profiteert namelijk van ons unieke all-in concept. Dit betekent dat er geen extra kosten in rekening worden gebracht voor: vakliteratuur, studiemateriaal, diplomering en reprorecht. Hogeschool NTI is de enige hogeschool waar de kosten van alle vakliteratuur in het lesgeld zit. Daarnaast heb je voor jouw opleiding artikelen en naslagwerken nodig. Wij raden aan om daarvoor een lidmaatschap bij de Koninklijke Bibliotheek aan te schaffen. Via NTI krijg je 50% korting bij de KB en betaal je slechts €7,50 per jaar.

Vraag een offerte aan

Kosten HBO Bachelor Toegepaste Psychologie Voltijd 1718

Onderdelen Kosten Termijnen / aantal
Lesgeld per termijn € 189,00 36 maanden
Examenkosten € 82,39 36 maanden
Studiemateriaal gratis
Inschrijfgeld en dossiervorming € 75,00 Eenmalig
Onderdelen Kosten Termijnen / aantal
Lesgeld per termijn € 269,00 36 maanden
Examenkosten € 82,39 36 maanden
Studiemateriaal gratis
Inschrijfgeld en dossiervorming € 75,00 Eenmalig
Onderdelen Kosten Termijnen / aantal
Lesgeld per termijn € 299,00 48 maanden
Examenkosten € 61,79 48 maanden
Studiemateriaal gratis
Inschrijfgeld en dossiervorming € 75,00 Eenmalig
Het lesgeld is inclusief
 • Alle benodigde vakliteratuur
 • Begeleiding tijdens je hele studie
 • Gratis verlenging van je studieduur
 • Praktijkdagen met topdocenten
 • Jouw felbegeerde diplomering

Levenlanglerenkrediet: Nu studeren, straks betalen

Lenen via DUO mogelijk stickerWil jij deze opleiding heel graag volgen, maar heb je daar het geld niet voor? Dan hebben we goed nieuws, je kunt het les- en examengeld bij DUO tegen zeer gunstige voorwaarden lenen. Zo kun je direct aan jouw opleiding beginnen. Na je studie heb je 15 jaar de tijd om terug te betalen. Lees nu meer over de voorwaarden van dit Levenlanglerenkrediet.

Voordelig studeren met speciale regelingen

Voor de kosten van een opleiding kun je in sommige gevallen gebruikmaken van subsidies. Een van die regelingen is het nieuwe STAP-budget. In de loop van 2022 maakt de overheid meer bekend over deze regeling. Meld je aan voor onze nieuwsbrief om als eerste op de hoogte gehouden te worden over STAP en andere nieuwe regelingen.

Studievoorschot mogelijk

Bij HBO Toegepaste Psychologie en HBO Rechten van Hogeschool NTI kun je net als bij reguliere hogescholen studievoorschot aanvragen. Deze opleidingen kun je namelijk in deeltijd of voltijd volgen. Per september 2015 is het nieuwe leenstelsel ingegaan. Daarmee is de basisbeurs een lening geworden. Je kunt het bedrag wat je nodig hebt voor je studie lenen bij DUO. Meer informatie vind je op DUO.nl.

Korting op software, hardware en meer via Surfspot!

surfspot websiteAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo kun je bijvoorbeeld 80% korting krijgen op Office, tot 50% korting op Photoshop en heb je een virusscanner vanaf €5,-. Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger.

Veelgestelde vragen

Wat is HBO Toegepaste psychologie voltijd?

HBO Toegepaste psychologie voltijd is een erkende opleiding op hbo-niveau die jou opleidt tot hbo-psycholoog. Voltijd betekent dat je samen met je klas 1 keer per week les krijgt van jouw docent. Ook wordt je praktijkgericht opgeleid zodat je na je studie direct aan de slag kunt als psycholoog. Een voordeel van de voltijd-variant bij NTI is dat je kunt studeren mét een DUO-studievoorschot en maximale flexibiliteit.

Hoe lang duurt de opleiding HBO Toegepaste psychologie voltijd?

De opleiding HBO Toegepaste Psychologie Voltijd heeft een wettelijke duur van 4 jaar. Bij NTI mag je er ook langer over doen zonder dat je extra betaalt. Dankzij het all-in-concept bij NTI betaal je alleen de eerste 4 jaar lesgeld en examenkosten. Daarna mag nog langer over de opleiding doen zonder extra kosten.

Wat kun je met HBO Toegepaste psychologie voltijd?

Na de opleiding toegepaste psychologie kan je werken als psycholoog bij onder andere bedrijven, gezondheidsorganisaties, de overheid, scholen of je kunt werken als zelfstandige. Na de hbo-opleiding ben je breed opgeleid en weet jij alles van het menselijke gedrag en psychologische ziektebeelden. Jouw werkzaamheden bestaan uit begeleiden, coachen en adviseren. Tijdens de opleiding loop je ook een aantal uur stage. Dan ervaar je hoe het echt is om als psycholoog te werken.

Welke vakken krijg je bij HBO Toegepaste psychologie voltijd?

Bij de opleiding Toegepaste psychologie volg je onder andere de volgende vakken:

 • Algemene psychologie
 • Organisatie psychologie
 • Psychologische gespreksvoering
 • Ontwikkelingspsychologie
 • Sociale psychologie
 • Klinische psychologie
 • Diversiteit
 • Gezondheidspsychologie
 • Motiverende gespreksvoering
 • Diagnostische vaardigheden
 • Psychologisch onderzoek
 • Begeleiden en adviseren

In het derde jaar kies je een specialisatie. Je hebt de keuze uit vier richtingen.

Kan ik de opleiding HBO Toegepaste psychologie in deeltijd volgen?

Je kunt de opleiding hbo toegepaste psychologie ook in deeltijd volgen. Wil jij een opleiding volgen naast je werk of gezinsleven? Volg dan de flexibele variant van deze opleiding. Je studeert waar en wanneer het jou uitkomt, en je krijgt persoonlijke begeleiding via jouw digitale leeromgeving. Tijdens de deeltijd opleiding leer je hetzelfde als tijdens de voltijd opleiding, maar dan bepaal je zelf het studietempo en hoef je niet verplicht in de schoolbanken te zitten. Ontdek nog meer voordelen van FlexibelStuderen bij NTI.

Handige extra's

NTI Premium

NTI introduceert NTI Premium. Een maandabonnement met meer dan vijfhonderd online trainingen. Krijg toegang tot podcasts, webinars en cursussen vol actuele thema’s. Een compleet aanbod voor elk type student, flexibel te volgen en elke maand opzegbaar. Ontdek hier alle voordelen.

€ 14,95    (Maandelijks)

Ervaringen

HBO Bachelor Toegepaste psychologie voltijd

4 sterren - gebaseerd op 7 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal
Examens

 

Tijdens de praktijkdagen kun je de theorie bespreken met een docent, en al het geleerde in praktijk brengen, dat motiveert enorm om nog wat extra tijd en aandacht aan de opleiding te besteden. Op de startdag mensen ontmoet die dezelfde opleiding volgen. Fijn om contact te krijgen en onderhouden met medeleerlingen, zo kunnen we elkaar helpen.

De studie is erg leuk en het is prettig dat je zelf de dagen in kan delen en de tentamens. Als je vragen hebt word je meestal wel goed geholpen. Ik vind wel dat je op moet passen met de proeftentamens. Deze komen soms totaal niet overeen met de echte toets. Dan in de vorm van de vraagstelling. Vb: proeftoets is een casus en toets zijn open vragen.

Bekijk alle ervaringen

Kunnen wij je verder helpen?

We zijn benieuwd of alles duidelijk voor je is. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. Of ben je klaar om de volgende stap te zetten? Je kunt zelf je startdatum kiezen mocht je je binnen 14 dagen toch nog bedenken, dan kun je je studie weer stopzetten; even goede vrienden.