scroll

Brancheopleiding Schoonheidsspecialist Klassikaal

1 Welkom!

Welkom bij de proefles van de opleiding Brancheopleiding Schoonheidsspecialist Klassikaal. Door het doen van deze proefles krijg je meer inzicht in wat je kunt verwachten van het studeren bij NTI. Wij vinden het belangrijk dat jij een weloverwogen studiekeuze maakt. In deze proefles duik je in de lesstof en zie je hoe het lesmateriaal eruit ziet. Natuurlijk kunnen we in deze proefles maar een heel klein gedeelte van de lesstof behandelen, we hopen dan ook dat dit onderwerp je aanspreekt ;-). Tijdens het doornemen van de lesstof kun je je kennis gelijk testen met de mutiple choice vragen! 

Succes met de proefles!

2 Proefles: Brancheopleiding Schoonheidsspecialist Klassikaal

Inleiding

Proefles: Brancheopleiding Schoonheidsspecialist Klassikaal

Met deze proefles krijg je een indruk van de Brancheopleiding Schoonheidsspecialist Klassikaal van het NTI. Je krijgt inzicht in de lesstof. Tijdens het lezen van de lesstof kun je jezelf testen door vragen te beantwoorden.

Klassikaal studeren bij het NTI

Vind jij het fijn om net een beetje extra begeleiding te krijgen tijdens je studie? Dan is een klassikale opleiding perfect voor jou! Je studeert flexibel in kleine groepen. Een klassikale opleiding is perfect te combineren met je drukke baan en/of gezinsleven. Je krijgt 1 of 2 keer per maand les van de beste vakdocenten op een locatie bij jou in de buurt.

Schoonheidsspecialist

Het beroep schoonheidsspecialist is gebaseerd op de algemeen gehanteerde regels voor gezondheidsvoorzorg. Hierbij wordt uitgegaan van de overtuiging dat een gezonde huid mede afhankelijk is van een gezonde geest en een gezond lichaam. Tot het behandelingsgebied hoort:

 1. Het behandelen van niet-pathologische veranderingen in huidstructuur en huidfuncties zoals verschillende reinigingsmethoden van de huid, ontharen van huidgebieden, het geven van verschillende massages, het werken met apparatuur, het decoreren d.m.v. make-up en het geven van cosmetische hand- en voetbehandelingen.
 2. Het geven van individuele adviezen op het gebied van cosmeticagebruik en kuurbehandelingen.
 3. Het verkopen van cosmetica en dergelijke.

Hiervoor heeft de schoonheidsspecialist niet alleen technische vakkennis nodig, maar ook parate theoretische kennis, preparatenkennis, commercieel inzicht en moet hij/zij kunnen omgaan met cliënten.

Werkterreinen

Als schoonheidsspecialist kun je je werkzaamheden vanuit verschillende werkterreinen verrichten:

Als zelfstandige vanuit een thuispraktijk. Er wordt dan een kleine ruimte in of aan het huis gebruikt voor een kleinschalige salon. Als zelfstandige in een eigen pand, bijvoorbeeld een winkelpand, of inpandig in een kapsalon.

cursus schoonheidsspecialist

In dienst bij bijvoorbeeld een beautyinstituut, saunabedrijf of drogisterij. Als voorlichter of vertegenwoordiger bij een cosmetische groothandel. Je kunt je werk als schoonheidsspecialist ook uitoefenen in combinatie of in teamverband met aanverwante beroepen zoals pedicure of kapper. Een schoonheidsspecialist is nooit uitgeleerd; er zijn vele specialisaties of speciale behandelmethoden waarin je je kunt bekwamen. Bijvoorbeeld:

 • Cosmetische camouflage
 • Elektrisch ontharen
 • Lymfedrainage
 • Bindweefselmassage
 • Visagie
 • Acnebehandelingen
 • Aromatherapie en nog veel meer.

De onderzoekstechnieken

Voor een goed onderzoek naar de toestand van de huid zijn nodig:

De anamnese
Het woord komt weer uit het Grieks en betekent letterlijk: herinnering. Wij verstaan er de voorgeschiedenis van de aandoening of ziekte onder. In het instituut is het de achtergrond of de reden, waarom de klant zich tot het cosmetisch instituut wendt.

De inspectie
Dit woord komt uit het Latijn. Inspectare betekent: nauwkeurig bekijken, onderzoeken. Dat geeft goed aan wat de handeling inhoudt: het heel goed en nauwkeurig bekijken van de huid.

De palpatie
Ook dit woord komt uit het Latijn. Palpare betekent letterlijk: met de vlakke hand strelen. Wij verstaan er onder het betasten, het bevoelen van de huid. Daardoor kunnen ook niet direct met het blote oog waarneembare onregelmatigheden worden geconstateerd.

Huidanalyse

Hieronder verstaan we het nauwkeurig waarnemen van de huid, om te constateren welke behandelingen dienen te worden ingezet en welke producten dienen te worden geadviseerd voor thuisgebruik. Hoewel deze gehele handeling wordt samengevat onder het begrip huidanalyse wordt de uit deze analyse getrokken conclusie de huiddiagnose genoemd. Beide begrippen worden vaak door elkaar gebruikt. Ter verduidelijking: Analyse komt uit het Grieks. Analusoo = losmaken, ontleden in bestanddelen. Diagnose komt ook uit het Grieks. Diagnoosis = onderkenning, vaststelling.

De huidsoort wordt ingedeeld naar:

 • talgproductie
 • vochtgraad
 • doorbloeding
 • huidspanning
 • verhoorning

Enkele van de gegevens kunnen bevestigd of verduidelijkt worden door de “Woodlightanalyse”. De woodlamp produceert een UV licht van 366 nm, dat zelf onzichtbaar is, maar een duidelijke fluorescentie (oplichten in een bepaalde kleur) geeft. Deze waarneming dient in het donker te gebeuren om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen. Daarom kan die het beste na de huidanalyse gedaan worden. Bij de onderstaande gegevens zijn de mogelijkheden met de woodlamp aangegeven.

schoonheidsspecialist worden

1. De talgproductie

 • Normale talgproductie, de huid ziet er “normaal” uit, niet vet en niet droog.
 • Te weinig talgproductie, de huid maakt een droge, wat "strakke" indruk, de poriën zijn eigenlijk niet zichtbaar.
 • Te veel talgproductie, de huid is glimmend en duidelijk vet, de poriën zijn vergroot. Woodlight laat talg helgeel tot knalrood oplichten. De plaatsen waar veel of weinig talg geproduceerd wordt zijn goed te zien.

2. De vochtgraad

 • Normale vochtigheid hoort bij het gemiddelde huidtype.
 • Te weinig vocht geeft een duidelijke vochtarme huid, droog en enigszins craqueléachtig.
 • Teveel vocht komt bijna niet voor, dat valt onder de afwijkingen van de zweetklieren.

Woodlight geeft een indirect beeld van de vochtigheid van de huid. Een vochtarme huid geleidt elektriciteit slecht en wordt gemakkelijk statisch geladen. Hoe vochtarmer de huid, des te statischer. De lucht om ons heen is vol kleine stofjes. Een vochtarme huid trekt veel meer stofjes aan dan een huid met een normale vochtigheidsgraad. Onder woodlight kunnen we die stofjes als helwitte puntjes zien. De dichtheid van die lichtpuntjes geeft een beeld van de huidvochtigheid.

3. De doorbloeding

Een goede doorbloeding toont een huid met een egale kleur. Met een vinger weggedrukt bloed moet snel weer terugstromen. Te trage doorbloeding toont een bleke, wat vale huid. Met de vinger weggedrukt bloed komt pas langzaam weer terug. Te sterke doorbloeding toont een huid die snel rood wordt. Met een vinger weggedrukt bloed komt veel te snel weer terug. Woodlight laat bloed blauwviolet reflecteren. Bij een te zwakke doorbloeding is de huid vaal violet, bij een te sterke doorbloeding bijna donkerblauw.

4. De huidspanning

De huidspanning wordt getest door de huid voorzichtig op te nemen en los te laten. Een te hoge huidspanning doet de huid meteen terugspringen, zonder dat nog gezien kan worden, waar die opgenomen werd. Een te lage huidspanning doet de huid langzaam terugveren en de plek waar de huid is opgenomen blijft nog enige tijd zichtbaar. Woodlight: met de woodlamp kan geen nadere informatie verkregen worden over de huidspanning.

5. De verhoorning

Oververhoorning maakt een huid ruw en grof. Te geringe verhoorning maakt een huid dun en overgevoelig. Woodlight geeft een uitstekend beeld van de verhoorning, omdat die wit oplicht, zodat goed kan worden waargenomen waar de huid oververhoornd is en in welke mate en waar de verhoorning te wensen overlaat.

Daarna wordt gekeken naar de afwijkingen van het normale patroon wat betreft:

 • de talgklieren:
  witte, gesloten comedoen en zwarte open comedonen, acne, talgkysten, rosacea.

 • de verhoorning: verhoogde afschilfering, psoriasis, ichthyosis, roos.

 • de pigmentatie: hyperpigmentaties als sproeten, moedervlekken, zwangerschapsmasker en andere chloasmata. hypopigmentaties als vitiligo en albinisme.

 • de bloedcirculatie: verhoogde doorbloeding als wijnvlekken, teleangiëctasieën, erytheem, spinnaevi en hematomen, vertraagde doorbloeding, overmatige bleekheid.
 • het bindweefsel:
 • steelwratjes (fibromen).
 • de beharing:
 • overbeharing, hypertrichose, hirsutisme, onderbeharing, allopecia areata, haaruitval, kaalheid.

Huidsoorten worden ingedeeld naar 5 onderdelen. Welk onderdeel hoort hier niet bij?

In verband met het verschil tussen de vrouwenhuid en de mannenhuid is een goed inzicht in dat verschil nodig om de juiste conclusies uit de bovenstaande gegevens te trekken. Op de cliëntenkaart wordt verder genoteerd:

 • De diverse behandelingen waarbij in het kort de resultaten worden vermeld.
 • De gemaakte afspraken.
 • De gebruikte producten en apparatuur.
 • De geadviseerde producten voor thuisbehandeling en de daarvan gekochte hoeveelheden.

 

Dit is het einde van het lesstof-gedeelte van de proefles. Hopelijk heb je hiermee een goed beeld gekregen van het lesmateriaal van de opleiding. Naast de literatuur studeer je bij NTI ook met allerlei online studietools. Wil je hier meer over weten? Scroll dan snel verder naar "Studeren bij NTI"!

 

3 Studeren bij NTI

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Boekenwurmen, nachtbrakers, ochtendmensen, carrièretijgers; iedereen is anders en iedereen studeert anders. Met FlexibelStuderen® van NTI studeer jij op een manier die echt bij jou past. Start met jouw opleiding wanneer je wilt. Bepaal zelf waar en wanneer je studeert in een online leeromgeving en met echte studieboeken. Zo kun jij een opleiding goed combineren met een drukke baan, hobby’s en gezinsleven. FlexibelStuderen® doe je bij NTI.

Studietools

Bij NTI gebruik je, afhankelijk van je opleiding, verschillende studietools. Zo ga je aan de slag in de online leeromgeving, gebruik je jouw Mijn NTI en werk je met studieboeken.

Wil je meer weten?

Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt. Onze adviseurs staan voor je klaar!

Persoonlijk studieadvies    Start een chat

Daarom FlexibelStuderen®:

 1. Erkende opleidingen, bekende naam
 2. Studeren met veel persoonlijk contact
 3. Voordelig studeren, transparant over kosten
 4. Studeren op jouw moment en jouw manier
 5. Overal studeren met onze online leeromgeving
 6. Persoonlijke begeleiding door mentoren en ervaren docenten
 7. Werkgevers zijn snel overtuigd

Direct inschrijven

Wat is jouw volgende stap?

We denken graag verder met je mee! Het starten van een studie is spannend en roept misschien nog wel meer vragen op. Maar wist je dat iets nieuws leren ook bijdraagt aan je levensgeluk? Je verder ontwikkelen is bovendien goed voor je zelfvertrouwen en je hebt natuurlijk aan de eettafel weer iets te vertellen ;-)

Klaar om te beginnen?

Schrijf je nu in

Heb je na het doen van deze proefles nog vragen? Of zijn er dingen waar je over twijfelt? Onze studieadviseurs geven je geheel vrijblijvend een persoonlijk studieadvies en beantwoorden al je vragen.

5 Ervaringen

Wat vinden onze eigen studenten van hun opleiding?

Bij NTI streven we naar kwalitatief goed onderwijs dat voor iedereen bereikbaar is. En wie kan dit beter beoordelen dan onze eigen studenten?

Chantal, 47 jaar

5star reviews

"Dit is mijn 2de studie bij de NTI en ik ben nog steeds enthousiast! Er is veel verbeterd vergeleken met mijn eerste studie en het is heel duidelijk wat je wanneer moet doen. Verder heb je veel vrijheid om zelf je tempo te bepalen en is de leerstof duidelijk aangegeven in de meeste boeken. Ik kan studeren bij de NTI van harte aanbevelen!" 

Rick

5star reviews

"Prima opleiding! Het niveau is niet te moeilijk, je kunt er lekker snel doorheen werken. Ik vind de stages die erbij horen erg leuk.. zo leer je direct in de praktijk. Over het NTI zelf, ik zou ze zeker aanraden. Contact verloopt netjes en snel, bij vragen regelen ze vrijwel direct alles voor je. Top!" 

Irene

4star.png

"Een goede ervaring over het algemeen. Het thuis studeren bevalt me erg goed en ik vind het prettig dat ik de vrijheid heb om mijn studie zo in te delen zoals het voor mij goed uitkomt."

Barbara de Loor

Vakopleiding Gewichtsconsulent

Studieadvies

studieadvies chat pop upHeb je een vraag of wil je studieadvies? Onze studieadviseurs zijn nu bereikbaar via de chat.

Start een chat