Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids als PDF binnen enkele minuten in je mailbox.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

Verkorte opleiding Doktersassistent

De verkorte opleiding Doktersassistent is ideaal voor wie in korte tijd beroepsspecifieke kennis wil opdoen in dit vakgebied. Je hebt geen vooropleiding nodig en hoeft geen stage te lopen, maar je rondt al wel een groot deel van de erkende MBO-opleiding Doktersassistent af. Als doktersassistent zorg je voor de optimale zorgverlening aan patiënten. Dit doe je in afstemming met de patiënt en de arts en volgens bepaalde richtlijnen en protocollen. Na afloop van de korte MBO-opleiding Doktersassistent ken je de theorie bij de belangrijkste taken, heb je kennisgemaakt met laboratoriumvaardigheden en medisch technisch handelen.

Wat doet een doktersassistent?

Een doktersassistent kan werkzaam zijn in diverse soorten organisaties, zoals de huisartsenpraktijk, (poli-)kliniek, sociale of jeugdgezondheidszorg en een laboratorium. Een doktersassistent heeft uiteenlopende taken, waarbij de optimale zorgverlening aan de patiënt het belangrijkst is. Andere taken omvatten:

 • Verwerken van patiëntgegevens
 • Hulpvraag in behandeling nemen
 • Assisteren bij uitvoering van medische verrichtingen
 • Voorlichting geven
 • Bevorderen en bewaken van kwaliteitszorg

Belangrijke competenties van de doktersassistent zijn beslissen en activiteiten initiëren, begeleiden, aandacht en begrip tonen, samenwerken en ethisch en integer handelen.

Inhoud

Wat leer ik tijdens Kort MBO Doktersassistent?

Tijdens deze verkorte opleiding Doktersassistent verdiep je je in de uiteenlopende taken van een doktersassistent. Terwijl je de korte doktersassistente opleiding doorloopt, doe je zo belangrijke theoretische en praktische kennis op. Als stevige basis verdiep je je eerst in de werking van het menselijk lichaam en ziekteleer. Vervolgens leer je hoe de organisatie van een dokterspraktijk eruit ziet. Als doktersassistent zorg je er onder andere voor dat alles op rolletjes loopt in de praktijk of organisatie. Ook doe je kennis op over geneesmiddelen, over advies geven en over triage. Triage zorgt ervoor dat de patiënt de juiste zorg krijgt, op het juiste moment en bij de juiste hulpverlener.

Studieprogramma

De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens de korte MBO-opleiding:

 • Anatomie, fysiologie en pathologie (deel 1)
 • Anatomie, fysiologie en pathologie (deel 2)
 • De organisatie van de dokterspraktijk
 • Deskundigheidsbevordering
 • Geneesmiddelenkennis
 • Kwaliteit en professionaliteit
 • Triage, voorlichting en advies

Inclusief praktijkdagen

Bij de verkorte opleiding Doktersassistent zijn twee gratis praktijkdagen inbegrepen. Tijdens de praktijkdagen ga je onder begeleiding van een vakdocent aan de slag met medisch technische handelingen en laboratoriumvaardigheden. Jouw toekomstige werkplek wordt hierbij nagebootst. Het lijkt dus op een echte werksituatie. Onder andere de volgende onderwerpen staan centraal op deze dagen:

 • Hygiëne
 • Pols tellen
 • Hechtingen verwijderen
 • Vingerprik
 • Bloedbepaling: glucose, cholesterol, hemoglobine

Toelating

Heb ik een vooropleiding nodig?

Je hebt geen bepaalde vooropleiding nodig voor Kort MBO Doktersassistent. Je kunt direct van start!

Examen

Hoe rond ik de opleiding af?

De geleerde kennis van de opleiding Kort MBO Doktersassistent wordt getoetst door middel van theorie-examens.

Doorstuderen?

Wil je na afloop alsnog voor een erkend mbo-diploma (niveau 4) gaan, dan kun je doorstromen naar een verkort en voordeliger traject van de volledige MBO-opleiding Doktersassistent. De vakken die je al hebt behaald en praktijkdagen die je hebt bijgewoond hoef je dan niet meer te volgen.

Examenkosten

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt lesgeld en examenkosten volgens het door jou gekozen studietempo. Je krijgt vervolgens twee keer zo lang de tijd om je studie af te ronden, zonder extra kosten. Je doet dus pas examen wanneer jij er klaar voor bent.

De examenkosten bedragen € 45,77 per maand op basis van het aanbevolen studietempo.

Studieduur & lesgeld

Kort MBO Doktersassistente 4638

Termijnen 13 Maanden *
Lesgeld per termijn € 135,25
Nu met 25% korting € 101,44
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 50,-
 • 5% korting bij betaling ineens
 • * is het aanbevolen studietempo

Tijdelijk cadeau naar keuze t.w.v. minimaal € 35,- bij inschrijving

Profiteer nu van een cadeau geheel naar keuze. Je kunt kiezen uit ruim 70 producten of uitjes met een minimale waarde van € 35,-. Kies jij Rituals producten, een blender, een handig gadget of liever vier bioscoopbonnen? 

Welkomstcadeau naar keuze bij NTI

Zorg dat je er op tijd bij bent, want op = op. Lees meer over de actie

Ontvang tot 50% van je studiekosten terug van de Belastingdienst!

Je kunt de kosten voor een opleiding die aansluit bij je (toekomstige) beroep van de belasting aftrekken. Ben jij benieuwd naar jouw belastingvoordeel voor deze opleiding? Vul dan hieronder je persoonlijke gegevens in en bereken jouw voordeel direct.

Jouw belastingvoordeel:

Over 2017 ontvang je € 891,12 aan studiekosten terug van de belasting!*

* Dit voorbeeld geldt als indicatie. Bekijk de uitgebreide informatie hier.

Wees de eerste om een review achter te laten

Laat hier jouw beoordeling achter

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten, bekijk tot die tijd op The Feedback Company hoe onze studenten NTI beoordelen:

Reviews Feedback company 8.3