Docent Anna
Welkom bij de Proefles. In deze stories starten we met wat uitleg over FlexibelStuderen® bij NTI!
Bij NTI studeer je waar en wanneer jou dat uitkomt. Je werkt met de nieuwste lesmethodes.
En je oefent in jouw persoonlijke online leeromgeving, met handige studietools.
Bij vragen staan jouw docenten en mentoren voor je klaar. Zo sta je er niet alleen voor tijdens je studie.
Start wanneer het jou uitkomt, want bij NTI kun je meteen aan de slag.
We willen je graag laten zien hoe ons lesmateriaal eruit ziet.
Scroll naar beneden om jouw proefles te starten! ⇩
scroll

MBO Financieel-administratief medewerker

1 Welkom!

Welkom bij de proefles van de opleiding MBO Financieel-administratief medewerker. Door het doen van deze proefles krijg je meer inzicht in wat je kunt verwachten van het studeren bij NTI. Wij vinden het belangrijk dat jij een weloverwogen studiekeuze maakt. In deze proefles duik je in de lesstof en zie je hoe het lesmateriaal eruitziet. Natuurlijk kunnen we in deze proefles maar een heel klein gedeelte van de lesstof behandelen, we hopen dan ook dat dit onderwerp je aanspreekt ;-). Tijdens het doornemen van de lesstof kun je je kennis gelijk testen met de mutiplechoicevragen! 

Succes met de proefles!

2 Proefles: Financieel-administratief medewerker

Opleiding Financieel-administratief medewerker

Leuk dat je een proefles hebt aangevraagd! Met deze proefles krijg je een indruk van de mbo-opleiding Financieel-administratief medewerker. Je krijgt inzicht in de lesstof. Je kan ook vragen maken en deze zelf nakijken. Mocht je andere vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Heel veel succes en plezier met de proefles.

Student aan het woord

“Ik vind het prettig dat ik zelfstandig kan studeren, wanneer het mij uitkomt. Als ik hulp nodig heb, dan geef ik dat aan en neemt een docent contact met mij op. Je kunt docenten gewoon mailen en je krijgt altijd binnen 2 dagen reactie, soms zelfs al binnen een paar uur/minuten. Ik ben nog volop met mijn studie bezig en zie het helemaal zitten, wellicht ga ik er zelfs nog een studie bij doen!”

Inschrijven voor deze opleidingStudiegids aanvragenBel me terug

Het journaal of de journaalposten

Een journaal is een systematisch overzicht van alle boekingen die in het grootboek moeten worden verwerkt. Een boeking in het journaal wordt een journaalpost genoemd. In het journaal vermeld je:

 • de datum;
 • de grootboekrekening of rekeningen met het geldbedrag die je gaat debiteren zonder verdere toevoeging;
 • de grootboekrekening of rekeningen die je crediteert. Deze wordt voorafgegaan door het woord aan. Ook daarbij vermeld je het juiste geldbedrag.

Voorbeeld 1
Een voorbeeld maakt dit duidelijk.
Op 12 september wordt per bank € 350 ontvangen van afnemer Smit. Deze journaalpost wordt als volgt genoteerd.

 

Aan het eind van een periode wordt zowel de debetkolom als de creditkolom van het journaal opgeteld. Deze tellingen moeten altijd aan elkaar gelijk zijn. Is dat niet het geval, dan is er zeker een fout gemaakt.

Voorbeeld 2
We gaan verder met het voorbeeld. Op 3 oktober wordt per bank een schuld van € 6.000 aan een leverancier betaald. Op 4 oktober is per kas voor € 5.500 goederen gekocht (btw wordt voorlopig buiten beschouwing gelaten).

 

 

 

 

Je ziet dat bij de journaalposten dezelfde boekhoudregels worden toegepast als die voorafgaand besproken zijn. Als er bijvoorbeeld geld betaald wordt via de bank aan een crediteur, zoals in het bovenstaande voorbeeld, vermindert de bezitting bank; ook vermindert dan de schuld. Zoals regel 2 voorschrijft, wordt de journaalpost aan 110 Bank (credit). Regel 3 geeft aan dat de journaalpost 140 Crediteuren (debet) wordt.

Op deze manier ontstaat een systematisch overzicht van alle boekingen in het grootboek. Waarom maakt men deze extra stap van het journaal? Omdat het de kans op vergissingen bij de boeking in het grootboek verkleint en omdat het journaal makkelijk te controleren is op eventuele fouten. Een journaal wordt vaak per maand gemaakt omdat veel ondernemingen de stand van zaken per maand willen weten in de vorm van een balans en een resultatenrekening.


Vraag 

Je hebt zonet informatie gelezen over journaalposten. Onderstaand kun je een vraag maken die hier bij hoort, het antwoord vind je later terug in de proefles.


AntwoordBen je na het volgen van de proefles enthousiast geworden?

Je kunt elke dag starten met de mbo-opleiding Financieel-administratief medewerker, dus zet vandaag nog de eerste stap!

8 redenen om bij het NTI te studeren

 1. Erkende opleidingen, gewaardeerd in het bedrijfsleven
 2. Prettige en deskundige begeleiding door ervaren docenten
 3. Voordelig lesgeld
 4. Flexibel studeren
 5. Studeren met veel persoonlijk contact
 6. Modern studeren via onze digitale leeromgeving
 7. Persoonlijke studiebegeleiding van een mentor
 8. Studeren op kosten van de werkgever en/of de fiscus

Het nieuwe studeren begint hier

Bij het NTI studeer je op je eigen manier. Je kunt op ieder gewenst moment met de opleiding van je keuze beginnen. Dankzij het nieuwe studeren, bepaal je zelf waar en wanneer je studeert. Het nieuwe studeren brengt nog meer voordelen met zich mee. Het is de ideale combinatie van online thuisstudie en klassikale bijeenkomsten. Je volgt thuis een opleiding en je maakt gebruik van moderne studiemethodes waaronder de digitale leeromgeving, waar je contact met andere studenten en docenten hebt, e-modules, interactieve opdrachten en video-instructies. Hiernaast worden tijdens een groot deel van de opleidingen enkele praktijkdagen en/of workshops georganiseerd.

Inschrijven voor deze opleidingStudiegids aanvragenBel me terug

3 Studeren bij NTI

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Boekenwurmen, nachtbrakers, ochtendmensen, carrièretijgers; iedereen is anders en iedereen studeert anders. Met FlexibelStuderen® van NTI studeer jij op een manier die echt bij jou past. Start met jouw opleiding wanneer je wilt. Bepaal zelf waar en wanneer je studeert in een online leeromgeving en met echte studieboeken. Zo kun jij een opleiding goed combineren met een drukke baan, hobby’s en gezinsleven. FlexibelStuderen® doe je bij NTI.

Studietools

Bij NTI gebruik je, afhankelijk van je opleiding, verschillende studietools. Zo ga je aan de slag in de online leeromgeving, gebruik je jouw Mijn NTI en werk je met studieboeken.

Wil je meer weten?

Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt. Onze adviseurs staan voor je klaar!

Persoonlijk studieadvies    Start een chat

Daarom FlexibelStuderen®:

 1. Erkende opleidingen, bekende naam
 2. Studeren met veel persoonlijk contact
 3. Voordelig studeren, transparant over kosten
 4. Studeren op jouw moment en jouw manier
 5. Overal studeren met onze online leeromgeving
 6. Persoonlijke begeleiding door mentoren en ervaren docenten
 7. Werkgevers zijn snel overtuigd

Direct inschrijven

Wat is jouw volgende stap?

We denken graag verder met je mee! Het starten van een studie is spannend en roept misschien nog wel meer vragen op. Maar wist je dat iets nieuws leren ook bijdraagt aan je levensgeluk? Je verder ontwikkelen is bovendien goed voor je zelfvertrouwen en je hebt natuurlijk aan de eettafel weer iets te vertellen ;-)

Klaar om te beginnen?

Schrijf je nu in

Heb je na het doen van deze proefles nog vragen? Of zijn er dingen waar je over twijfelt? Onze studieadviseurs geven je geheel vrijblijvend een persoonlijk studieadvies en beantwoorden al je vragen.

5 Ervaringen

Wat vinden onze eigen studenten van hun opleiding?

Bij NTI streven we naar kwalitatief goed onderwijs dat voor iedereen bereikbaar is. En wie kan dit beter beoordelen dan onze eigen studenten?

Chantal, 47 jaar

5star reviews

"Dit is mijn 2de studie bij de NTI en ik ben nog steeds enthousiast! Er is veel verbeterd vergeleken met mijn eerste studie en het is heel duidelijk wat je wanneer moet doen. Verder heb je veel vrijheid om zelf je tempo te bepalen en is de leerstof duidelijk aangegeven in de meeste boeken. Ik kan studeren bij de NTI van harte aanbevelen!" 

Rick

5star reviews

"Prima opleiding! Het niveau is niet te moeilijk, je kunt er lekker snel doorheen werken. Ik vind de stages die erbij horen erg leuk.. zo leer je direct in de praktijk. Over het NTI zelf, ik zou ze zeker aanraden. Contact verloopt netjes en snel, bij vragen regelen ze vrijwel direct alles voor je. Top!" 

Irene

4star.png

"Een goede ervaring over het algemeen. Het thuis studeren bevalt me erg goed en ik vind het prettig dat ik de vrijheid heb om mijn studie zo in te delen zoals het voor mij goed uitkomt."

Barbara de Loor

Vakopleiding Gewichtsconsulent