Ben je leraar en wil je studeren? | Maak gebruik van de Lerarenbeurs

Vanaf 1 april is het weer mogelijk om via DUO een Lerarenbeurs aan te vragen. De beurs is beschikbaar voor leraren die werken in het primair-, voortgezet-, middelbaar- en hoger beroeps -onderwijs. Naast leraren komen ook intern begeleiders, zorgcoördinatoren, ambulant begeleiders en remedial teachers in aanmerking voor de beurs. Werk jij in een van deze beroepen en wil je graag een opleiding volgen? Lees dan vooral verder!

De Lerarenbeurs werd al in 2008 geïntroduceerd om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen en het beroep aantrekkelijker te maken. Daarnaast draagt de beurs bij aan de ‘Leven Lang Leren’- doelstelling van de overheid. Met de Lerarenbeurs krijg je, onder bepaalde voorwaarden, een vergoeding voor je collegegeld, studiemiddelen en reiskosten. De Kamer heeft onlangs ingestemd met de verlenging van de Lerarenbeurs en vanaf 1 april tot en met 15 mei kan de beurs worden aangevraagd voor het schooljaar 2023-2024.

Welke opleidingen kun je volgen?

Je kunt de Lerarenbeurs aanvragen voor alle volledige master- en HBO bacheloropleidingen. Welke opleiding je kiest, dat is helemaal aan jou. Dit hoeft zelfs geen opleiding te zijn gerelateerd aan het onderwijs. Studeer je bij NTI dan voldoet je studie in ieder geval aan de voorwaarden omdat onze opleidingen wettelijk zijn erkend en geaccrediteerd door de NVAO.Het is trouwens goed om te weten dat de Lerarenbeurs tevens aangevraagd kan worden als je al bent begonnen aan een master- of HBO bacheloropleiding.

Hoe hoog is de vergoeding?

De maximale vergoeding voor het collegegeld is per jaar € 7000,-. Daarnaast kun je voor zowel je studie- als reiskosten een vergoeding krijgen tot maximaal € 350,-. De Lerarenbeurs is een voorwaardelijke gift. Dit houdt in dat je minimaal 15 studiepunten per studiejaar dient te halen, om terugbetaling te voorkomen.

Flexibel Studeren en studieverlof

Wie studeert bij NTI studeert flexibel. Dit houdt in dat je zelf bepaalt waar en wanneer je studeert, in je eigen tempo. Zo is jouw opleiding goed te combineren met je werk in het onderwijs. Ben je bang dat je veel vrije tijd kwijt bent door een studie? Weet dan dat je bij jouw werkgever studieverlof kunt aanvragen. Een werkgever krijgt namelijk ook subsidie zodat er voor jouw studie-uren een vervanger geregeld kan worden! Op de website van DUO vind je meer informatie over studieverlof en kun je zien om hoeveel uren dit gaat.

Hoe vraag je de Lerarenbeurs aan?

Wil je gebruik maken van de Lerarenbeurs? Ga voor jouw aanvraag naar de website van DUO. De inschrijfperiode loopt van 1 april tot en met 15 mei. De beurzen worden toegekend per sector en op volgorde van binnenkomst. DUO kan een maximum aantal Lerarenbeurzen uitgeven, is het maximum bereikt dan kun je voor dat jaar geen beurs meer aanvragen. Wacht dus niet te lang en oriënteer je nu alvast op een opleiding!

Lees op deze pagina meer over de Lerarenbeurs en bekijk onze opleidingen die aansluiten op het onderwijs!

Lerarenbeurs