Boekenwurmen zijn veeleisend

Een mooi verhaal, een leuke reportage: je kunt er volledig in opgaan. Maar wat is ‘mooi’ of ‘leuk’? Dat is zeker niet voor iedereen hetzelfde, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht.

Populaire teksten pakkender?

Vaak wordt gedacht dat mensen minder opgaan in literaire teksten, omdat daarin veel aandacht is voor de vorm en de inhoud op de achtergrond kan raken. Uit het onderzoek bleek dat mensen net zo goed kunnen opgaan in literaire als in populaire teksten. Maar hoe vaak iemand leest, bepaalt de voorkeur voor een type tekst. Lees jij liever populaire teksten of literaire teksten? Of misschien schrijf je wel liever zelf! Dan kun je eens een kijkje nemen bij deze cursussen:

 

 

 

 

 

 

 

Literatuurwetenschapper Moniek Kuijpers legde haar proefpersonen literaire en populaire tekstfragmenten voor. Over het algemeen wordt gedacht dat mensen minder snel opgaan in literaire teksten, omdat daarin veel aandacht is voor de vorm en de inhoud zo op de achtergrond kan raken.
Spanning geen garantie voor leesplezier

Maar wat bleek uit het onderzoek? Mensen kunnen net zo goed opgaan in literaire als in populaire teksten. Het verschil is wel dat ervaren lezers makkelijker opgaan in literaire teksten en mensen die minder lezen een voorkeur hebben voor populaire teksten. Kuijpers denkt dat meer ervaren lezers in populaire teksten niet genoeg bijzondere taalvormen vinden, zoals metaforen, en dat minder ervaren lezers een voorkeur hebben voor de eenvoudigere stijlmiddelen die voorkomen in populaire teksten, zoals spanning.

 

Populaire teksten pakkender?