Profiteer nog tot eind 2021 van belastingvoordeel voor jouw opleiding

Volg je een opleiding die aansluit op je werk of toekomstige baan, en betaal je zelf de kosten? Dan kan je deze studiekosten aftrekken van de belasting, met een maximum van € 15.000 euro per jaar. Superfijn! Helaas komt hier binnenkort verandering in. Het ministerie van Sociale zaken en werkgelegenheid heeft besloten deze regeling per 1 januari 2022 stop te zetten. Wat betekent dit voor jou?

Studiekosten aftrekbaar 2021 

Voor opleidingskosten die je maakt tot en met 31 december 2021 kan je de gemaakte studiekosten nog van je inkomstenbelasting aftrekken. Dit heet scholingsaftrek. Dit geldt dus ook voor een opleiding die je al eerder bent gestart in 2021 of die je start in 2022, zolang je de studiekosten maakt in 2021. Uiteraard gelden er een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Deze vind je hier. Studiekosten die je kunt opgeven zijn onder meer lesgeld, examengeld en praktijkdagen. Dit belastingvoordeel kan, afhankelijk van de opleiding, flink oplopen. Voor de HBO Bachelor Toegepaste Psychologie kun je voor het fiscale jaar 2021 bijvoorbeeld € 1374,12 terugvragen van de belasting! 

Geen studiekosten aftrekbaar 2022 

Vanaf 2022 is bovenstaande dus niet meer mogelijk. Het kabinet vervangt per 1 januari de scholingsaftrek door een nieuwe regeling, het STAP-budget. Dit kan gevolgen hebben voor jouw financiële situatie. In 2021 kan je nog tot € 15.000 aan studiekosten aftrekken van de belasting. Vanaf 2022 geldt het nieuwe STAP-budget ter waarde van €1.000 per jaar.

Ben jij van plan binnenkort een opleiding te starten die aansluit op je (toekomstige) beroep? Als je je in 2021 inschrijft en het lesgeld betaalt, mag je de gemaakte studiekosten van het hele jaar aftrekken van de belasting. Wil je niet nu al beginnen met de opleiding maar wel nog profiteren van deze regeling? Kies dan bij het inschrijven voor een latere startdatum in 2021 of zelfs begin 2022, en betaal de studiekosten vóór 1 januari 2022.

SCHRIJF JE DIRECT IN     BEREKEN JOUW BELASTINGVOORDEEL

De voorwaarden

  • Je schrijft je vóór 1 januari 2022 in voor de opleiding en betaalt het lesgeld in 2021.
  • Jij of jouw fiscale partner maken de kosten voor jouw studie of die van jouw fiscale partner. Kosten voor de studie van je kind mag je dus niet aftrekken.
  • Je kunt geen studiekosten aftrekken als je recht hebt op studiefinanciering of studievoorschot. Het Levenlanglerenkrediet valt hier niet onder; heb je het Levenlanglerenkrediet aangevraagd, dan mag je de gemaakte studiekosten aftrekken.
  • De opleiding is gericht op je (toekomstige) beroep.
  • Er is sprake van een leertraject. Hierbij doe je kennis op onder begeleiding of toezicht.

Meer informatie over de scholingsaftrek en de voorwaarden vind je bij de Belastingdienst.