MBO Verzorgende IG Kraamzorg (KZ)

Proefles: Verzorgende IG Kraamzorg (KZ)

Leuk dat je een proefles hebt aangevraagd! Met deze proefles krijg je een indruk van de opleiding MBO Verzorgende IG Kraamzorg (KZ). Je krijgt inzicht in de lesstof. Je kunt ook vragen maken en deze zelf nakijken. Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Succes en veel plezier met de proefles.


Persoonlijke verzorging, een intieme zaak

Als je opstaat, was je je en kleed je je aan. Het is prettig om schoon te zijn en er verzorgd uit te zien. De persoonlijke verzorging is een intieme gebeurtenis, iets dat je meestal alleen doet. Zelfs kleine kinderen die zichzelf al kunnen verzorgen, willen daarbij niet gestoord worden.

opleiding verzorgende ig

Wat houdt persoonlijke verzorging in?

Persoonlijke verzorging is alles wat je dagelijks doet om jezelf schoon en verzorgd aan de buitenwereld te presenteren. Je wast je onder de douche of aan de wastafel en je zorgt ervoor dat je kleren schoon zijn. Dit zijn heel vanzelfsprekende zaken waar je niet elke dag bij stilstaat.
Persoonlijke verzorging is belangrijk voor mensen om zich schoon, fris en zeker van zichzelf te voelen. Als mensen door een ziekte of handicap zichzelf niet meer persoonlijk kunnen verzorgen, moeten ze zich laten helpen bij iets heel eigens. Je kunt er als verzorgende veel aan doen om zorgvragers hierbij te ondersteunen. Je houdt bijvoorbeeld rekening met de wensen, gewoonten en gebruiken van de zorgvrager, en je benadert hem respectvol.
Als iemand zichzelf niet meer kan verzorgen en door anderen geholpen moet worden, brengt dat vaak gevoelens van schaamte met zich mee. Als verzorgende toon je hier begrip voor en probeer je zorgvragers zo veel mogelijk zelf te laten doen, met of zonder hulpmiddelen.

Methodisch werken bij de persoonlijke verzorging

Als professionele zorgverlener verleen je methodisch zorg. Dat betekent dat de zorgbehoefte van de zorgvrager het uitgangspunt vormt voor jouw aanbod. Jouw taken en acties sluiten precies aan bij de zelfzorgtekorten van de zorgvrager. Je houdt rekening met de wensen, gewoonten en gebruiken van de zorgvrager. Wat de zorgvrager nog zelf kan, laat je hem zelf doen. Om goed te blijven zien wat de zorgvrager nodig heeft, is het belangrijk dat je de zorg goed coördineert en steeds evalueert met de andere betrokkenen.


Zorgbehoefte inschatten

Voordat je iemand helpt bij de persoonlijke verzorging schat je in aan welke zorg hij behoefte heeft. Dat doe je door het zorgplan te lezen. Daarin staat wat de zorgvrager zelf nog kan en waarbij hij hulp nodig heeft. Dit hangt onder andere af van:

 • spierkracht, coördinatie en balans van de zorgvrager;
 • zelfzorgmogelijkheden van de zorgvrager. (Kan hij zonder hulp staan of zitten, bukken, handelingen uitvoeren en zich verplaatsen?);
 • energie van de zorgvrager;
 • conditie van de zorgvrager. (Is hij verzwakt of vermoeid? Heeft hij pijn?);
 • cognitieve vermogens van de zorgvrager;
 • oriëntatie van de zorgvrager. (Kan hij zich oriënteren, weet hij wie hij is, waar hij is, en hoe hij zichzelf persoonlijk moet verzorgen?).

In het zorgplan lees je ook wat de zorgvrager graag wil en wat hij gewend is.

 • Wanneer wil hij zich wassen en aankleden?
 • Welke verzorgings- of cosmetische producten gebruikt hij normaal: zeep, shampoo, deodorant?

Ten slotte vind je in het zorgplan informatie over de volgende zaken.

 • Wil de zorgvrager dingen leren of weten over persoonlijke verzorging?
 • Is de zorgvrager gemotiveerd om zichzelf persoonlijk te verzorgen?

Kind wassen, douchen en baden

Elk kind reageert weer anders op de lichamelijke verzorging door een 'vreemde' verzorgende. Het is jouw taak om ieder kind in de eerste plaats veiligheid te bieden.

Peuters
Peuters hechten aan vaste rituelen en gewoonten. Ze willen graag laten zien dat ze een eigen wil hebben. Douchen vinden ze soms onplezierig, omdat ze niet begrijpen waar de straal water vandaan komt. In bad kunnen ze lekker spelen. Veiligheid staat voorop, want peuters beseffen niet dat er heet water uit kranen komt en dat die kraan heet wordt. Ze kunnen uit bad vallen of verdrinken. Blijf daarom altijd bij ze.


Jij hebt een voorbeeldfunctie voor kinderen.

Kleuters
Kleuters willen graag alles zelf doen. Ze zijn ondernemend en gebruiken graag allerlei producten die ze in de badkamer vinden en die er aantrekkelijk uitzien. Haal daarom alle producten weg die ze niet mogen gebruiken. Geef hun onschuldige plastic flesjes met eigen producten en speeltjes. Blijf altijd bij kleuters in de badkamer tot ze helemaal klaar zijn.

Een schoolgaand kind
Een schoolgaand kind geniet vaak van de warmte en het comfort van een bad. Vaak zijn ze trots op hun eigen toiletartikelen. Ze willen graag zelfstandig en groot zijn en zichzelf zo veel mogelijk verzorgen. Dit is vaak het moment waarop je met hen kunt praten. Let op de veiligheid en blijf bij ze.

Pubers
Zodra kinderen in de puberteit komen, kunnen ze zich gaan schamen voor hun lichaam. Dit komt doordat hun lichaam tot volwassen proporties uitgroeit. Bied pubers privacy en probeer ze op een juiste manier te benaderen. Leg de puber uit waarom je hem wilt helpen met douchen of baden, en geef hem de kans te reageren en zijn mening daarover te geven. Als je absoluut hulp moet bieden om gezondheidsredenen, leg dan uit waarom. Zelfzorg is heel belangrijk voor de puber. Iedere puber heeft daarbij zijn eigen stijl en voorkeur, waar je rekening mee houdt.


Vragen

Ben je benieuwd of je de theorie goed hebt begrepen? Maak dan de onderstaande vragen. De antwoorden komen later in de proefles terug.

 1. Wat houdt persoonlijke verzorging in?
 2. Het verschilt per zorgvrager wat de persoon nog kan en waarbij hij hulp nodig heeft. Noem een aantal dingen waar dit vanaf kan hangen?
 3. Wat zijn typische kenmerken van kleuters waarmee je rekening moet houden als je kinderen gaat wassen, douchen of baden.

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Boekenwurmen, nachtbrakers, ochtendmensen, carrièretijgers; iedereen is anders en iedereen studeert anders. Met FlexibelStuderen® van NTI studeer jij op een manier die echt bij jou past. Start met jouw opleiding wanneer je wilt. Bepaal zelf waar en wanneer je studeert in een online leeromgeving en met echte studieboeken. Zo kun jij een opleiding goed combineren met een drukke baan, hobby’s en gezinsleven. FlexibelStuderen® doe je bij NTI.

Bekijk hier de antwoorden

Onderstaand kun je jouw antwoorden controleren.

 1. Persoonlijke verzorging is alles wat je dagelijks doet om jezelf schoon en verzorgd aan de buitenwereld te presenteren.
 2. Spierkracht, coördinatie, balans, zelfzorgmogelijkheden, energie, conditie, cognitieve vermogen, of oriëntatie van de zorgvrager.
 3. Kleuters zijn nieuwsgierig en ondernemend. Ze willen graag alles zelf doen. Om te voorkomen dat kleuters producten gaan gebruiken die ze niet mogen gebruiken, moeten deze weggehaald worden. Blijf altijd bij kleuters in de badkamer tot ze helemaal klaar zijn.

Ben je na het volgen van de proefles enthousiast geworden?

Je kunt elke dag starten met de opleiding MBO Verzorgende IG Kraamzorg (KZ) dus zet vandaag nog de eerste stap!

Daarom FlexibelStuderen®:

 1. Erkende opleidingen, bekende naam
 2. Studeren met veel persoonlijk contact
 3. Voordelig studeren, transparant over kosten
 4. Studeren op jouw moment en jouw manier
 5. Overal studeren met onze online leeromgeving
 6. Persoonlijke begeleiding door mentoren en ervaren docenten
 7. Werkgevers zijn snel overtuigd

Neem gerust contact met ons op, als je nog vragen hebt. Succes met het kiezen van je opleiding!

1 / 1