scroll

Filosofie

1 Welkom!

Welkom bij de proefles van de opleiding Filosofie. Door het doen van deze proefles krijg je meer inzicht in wat je kunt verwachten van het studeren bij NTI. Wij vinden het belangrijk dat jij een weloverwogen studiekeuze maakt. In deze proefles duik je in de lesstof en zie je hoe het lesmateriaal eruit ziet. Natuurlijk kunnen we in deze proefles maar een heel klein gedeelte van de lesstof behandelen, we hopen dan ook dat dit onderwerp je aanspreekt ;-). Tijdens het doornemen van de lesstof kun je je kennis gelijk testen met de mutiple choice vragen! 

Succes met de proefles!

2 Proefles: Filosofie

Cursus Filosofie

Proefles Filosofie

Leuk dat je een proefles hebt aangevraagd! Met deze proefles krijg je een indruk van de cursus Filosofie. Je krijgt inzicht in de lesstof. Je kunt ook vragen maken en deze zelf nakijken. Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Succes en veel plezier met de proefles.


Start proefles

Het verhaal van de westerse filosofie begint in Griekeland

Het Griekse woord Logos verwijst naar een bepaalde manier van denken over de wereld. Het gaat om een soort logische analyse die alle dingen vanuit de rede bekijkt en ze verklaart met puur denken. Men dacht dat zo’n intellectuele onderneming tot wijsheid (Sophia) zou leiden, en men dacht ook dat iemand die zich wijdde aan Logo’s een grote liefde (philo) voor wijsheid had. Daarom heette zo iemand een filosoof.

Opleiding FilosofieWat was er vóór filosofie, vóór Logos? Er was mythos een bepaalde manier van denken die wereld in een context van bovennatuurlijke oorzaken plaatste. Mythosverklaarde de wereldse dingen door ze in verband te brengen met uitzonderlijke, soms heilige gebeurtenissen. Die hadden de wereld gemaakt tot wat ze nu is. In het geval van de Grieken hield dit in dat de dingen werden toegeschreven aan de theatrale levenswijze van de goden op de berg Olympus.

De verhalen over deze oorzaken – de mythen – geven niet alleen een verklaring, ze zijn ook morele voorbeelden én ze geven richtlijnen voor rituele handelingen. Daarom zijn ze behoudend van aard. Hun doel is om de situatie zo te houden als hij is, door voorbeelden na te doen: ‘Zo gedroegen de heilige voor vaderen zich, dus moeten wij ons ook gedragen.’

NTI Opleiding FilosofieHet voordeel van mythen was dat ze een complete maatschappij schiepen waarin alle gebeurtenissen een betekenis hadden. Het nadeel ervan was dat mythen de samenleving star maakten, dat ze vernieuwing tegenhielden en dat ze, zouden velen zeggen, onwaar waren. Toen, ineens, brak de filosofie door. Logos verscheen op het toneel, tenminste volgens de overlevering. Er zijn namelijk ook andere theorieën. Die zeggen dat de westerse Logos filosofie en wetenschap – gewoon onze versie van mythen is. Maar laten we aannemen dat er echt iets veranderde in het Griekenland van ongeveer 700 v.Chr. Laten we aannemen dat de eerste filosofische verklaring voor het overstromen van de Nijl in de zomer (de meeste rivieren drogen tijdens de zomer juist op), namelijk door woestijnwinden (woestijnwinden en NIET door oorlogen of liefdesverwikkelingen tussen goden) werkelijk iets nieuws betekende. Natuurlijke gebeurtenissen werden verklaard met behulp van andere natuurlijke gebeurtenissen, niet met behulp van bovennatuurlijke gebeurtenissen in de ‘ droomtijd ’. In dat opzicht lijkt Griekenland werkelijk de bakermat van de westerse filosofie.

Opleiding Filosofie

Waarom Griekenland en niet bijvoorbeeld Egypte of Judea?

Welnu, één reden is dat er in Griekenland geen priester-klasse van censoren bestond.

Een andere reden is dat de Griekse verbeelding altijd vruchtbaar was geweest en oog had voor de kleinste details. De beschrijving die Homerus gaf van het schild van Archilles beslaat bijvoorbeeld vier pagina’s van het heldendicht de Ilias.

4Opleiding Filosofie

Bovendien waren de Grieken zich bijzonder bewust van de verandering, van de strijd tussen tegengestelden: zomer tegenover winter, heet tegenover koud, licht tegenover donker, en van die meest dramatische verandering van alles, van het leven naar de dood. Zeker, deze fijngevoeligheid voor de vergankelijke aard van alle dingen bracht de Grieken soms tot pessismisme. (De dichter Simonides schreef: ‘Generaties mensen vallen als de bladeren van bomen.’)

6Opleiding FilosofieMaar daardoor verlangden ze ook naar een verklaring. Een verklaring die enkel door de kracht van het menselijk verstand gevonden en bevestigd kon worden en die niet voortkwam uit de macht van de religieuze gewoonten. Hier zien we optimisme achter het pessimisme: de op eigen kracht werkende menselijke geest is in staat onwrikbare waarheden over de werkelijkheid te ontdekken.


Vragen

1. Waar verwijst het woord Logos naar?

2. Hoe verklaarde Mythos de wereldse dingen?

3. Benoem een voordeel van mythen en een nadeel.


Antwoorden

Onderstaand kun jij je vragen nakijken.

1. Het Griekse woord Logos verwijst naar een bepaalde manier van denken over de wereld. Het gaat om een soort logische analyse die alle dingen vanuit de rede bekijkt en ze verklaart met puur denken.

2. Mythos verklaarde de wereldse dingen door ze in verband te brengen met uitzonderlijke, soms heilige gebeurtenissen. Die hadden de wereld gemaakt tot wat ze nu is. In het geval van de Grieken hield dit in dat de dingen werden toegeschreven aan de theatrale levenswijze van de goden op de berg Olympus.

3. Het voordeel van mythen was dat ze een complete maatschappij schiepen waarin alle gebeurtenissen een betekenis hadden. Het nadeel ervan was dat mythen de samenleving star maakten, dat ze vernieuwing tegenhielden en dat ze, zouden velen zeggen, onwaar waren.


Hoe studeer je bij het NTI?

Dankzij het nieuwe studeren bepaal je zelf waar en wanneer je studeert. Het nieuwe studeren is de ideale combinatie tussen online en klassikaal onderwijs. De onderstaande video laat je het nieuwe studeren zien.


Ben je na het volgen van de proefles enthousiast geworden?

Je kunt elke dag starten met de cursus Filosofie dus zet vandaag nog de eerste stap!

8 redenen om bij het NTI te studeren

 1. Erkende opleidingen, gewaardeerd in het bedrijfsleven
 2. Prettige en deskundige begeleiding door ervaren docenten
 3. Voordelig lesgeld
 4. Flexibel studeren
 5. Studeren met veel persoonlijk contact
 6. Modern studeren via onze digitale leeromgeving
 7. Persoonlijke studiebegeleiding van een mentor
 8. Studeren op kosten van de werkgever en/of de fiscus

Neem gerust contact met ons op, als je nog vragen hebt. Succes met het kiezen van je cursus of opleiding!

3 Studeren bij NTI

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Boekenwurmen, nachtbrakers, ochtendmensen, carrièretijgers; iedereen is anders en iedereen studeert anders. Met FlexibelStuderen® van NTI studeer jij op een manier die echt bij jou past. Start met jouw opleiding wanneer je wilt. Bepaal zelf waar en wanneer je studeert in een online leeromgeving en met echte studieboeken. Zo kun jij een opleiding goed combineren met een drukke baan, hobby’s en gezinsleven. FlexibelStuderen® doe je bij NTI.

Studietools

Bij NTI gebruik je, afhankelijk van je opleiding, verschillende studietools. Zo ga je aan de slag in de online leeromgeving, gebruik je jouw Mijn NTI en werk je met studieboeken.

Wil je meer weten?

Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt. Onze adviseurs staan voor je klaar!

Persoonlijk studieadvies    Start een chat

Daarom FlexibelStuderen®:

 1. Erkende opleidingen, bekende naam
 2. Studeren met veel persoonlijk contact
 3. Voordelig studeren, transparant over kosten
 4. Studeren op jouw moment en jouw manier
 5. Overal studeren met onze online leeromgeving
 6. Persoonlijke begeleiding door mentoren en ervaren docenten
 7. Werkgevers zijn snel overtuigd

Direct inschrijven

Wat is jouw volgende stap?

We denken graag verder met je mee! Het starten van een studie is spannend en roept misschien nog wel meer vragen op. Maar wist je dat iets nieuws leren ook bijdraagt aan je levensgeluk? Je verder ontwikkelen is bovendien goed voor je zelfvertrouwen en je hebt natuurlijk aan de eettafel weer iets te vertellen ;-)

Klaar om te beginnen?

Schrijf je nu in

Heb je na het doen van deze proefles nog vragen? Of zijn er dingen waar je over twijfelt? Onze studieadviseurs geven je geheel vrijblijvend een persoonlijk studieadvies en beantwoorden al je vragen.

5 Ervaringen

Wat vinden onze eigen studenten van hun opleiding?

Bij NTI streven we naar kwalitatief goed onderwijs dat voor iedereen bereikbaar is. En wie kan dit beter beoordelen dan onze eigen studenten?

Chantal, 47 jaar

5star reviews

"Dit is mijn 2de studie bij de NTI en ik ben nog steeds enthousiast! Er is veel verbeterd vergeleken met mijn eerste studie en het is heel duidelijk wat je wanneer moet doen. Verder heb je veel vrijheid om zelf je tempo te bepalen en is de leerstof duidelijk aangegeven in de meeste boeken. Ik kan studeren bij de NTI van harte aanbevelen!" 

Rick

5star reviews

"Prima opleiding! Het niveau is niet te moeilijk, je kunt er lekker snel doorheen werken. Ik vind de stages die erbij horen erg leuk.. zo leer je direct in de praktijk. Over het NTI zelf, ik zou ze zeker aanraden. Contact verloopt netjes en snel, bij vragen regelen ze vrijwel direct alles voor je. Top!" 

Irene

4star.png

"Een goede ervaring over het algemeen. Het thuis studeren bevalt me erg goed en ik vind het prettig dat ik de vrijheid heb om mijn studie zo in te delen zoals het voor mij goed uitkomt."

Barbara de Loor

Vakopleiding Gewichtsconsulent

Studieadvies

studieadvies chat pop upHeb je een vraag of wil je studieadvies? Onze studieadviseurs zijn nu bereikbaar via de chat.

Start een chat