Docent Jasper
Welkom bij de Proefles! Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in deze cursus! In deze stories starten we met wat uitleg over FlexibelStuderen® bij NTI.
Bij NTI studeer je waar en wanneer jou dat uitkomt. Je werkt met de nieuwste lesmethodes.
En je oefent in jouw persoonlijke online leeromgeving, met handige studietools.
Bij vragen staan jouw docenten en mentoren voor je klaar. Zo sta je er niet alleen voor tijdens je studie.
Start wanneer het jou uitkomt, want bij NTI kun je meteen aan de slag.
We willen je graag laten zien hoe ons lesmateriaal eruit ziet.
Scroll naar beneden om jouw proefles voor de cursus te starten! ⇩
scroll

Filosofie

1 Welkom!

Welkom bij de proefles van de opleiding Filosofie. Door het doen van deze proefles krijg je meer inzicht in wat je kunt verwachten van het studeren bij NTI. Wij vinden het belangrijk dat jij een weloverwogen studiekeuze maakt. In deze proefles duik je in de lesstof en zie je hoe het lesmateriaal eruitziet. Natuurlijk kunnen we in deze proefles maar een heel klein gedeelte van de lesstof behandelen, we hopen dan ook dat dit onderwerp je aanspreekt ;-). Tijdens het doornemen van de lesstof kun je jouw kennis gelijk testen met de meerkeuzevragen! 

Succes met de proefles!

2 Proefles: Filosofie

Cursus Filosofie

Inleiding

Met deze proefles krijg je een indruk van de cursus Filosofie van het NTI. Je krijgt inzicht in de lesstof. Tijdens het lezen van de lesstof kun je jezelf testen door vragen te beantwoorden.

Start proefles

Het verhaal van de westerse filosofie begint in Griekeland

Het Griekse woord Logos verwijst naar een bepaalde manier van denken over de wereld. Het gaat om een soort logische analyse die alle dingen vanuit de rede bekijkt en ze verklaart met puur denken. Men dacht dat zo’n intellectuele onderneming tot wijsheid (Sophia) zou leiden, en men dacht ook dat iemand die zich wijdde aan Logo’s een grote liefde (philo) voor wijsheid had. Daarom heette zo iemand een filosoof.

Opleiding FilosofieWat was er vóór filosofie, vóór Logos? Er was mythos een bepaalde manier van denken die wereld in een context van bovennatuurlijke oorzaken plaatste. Mythos verklaarde de wereldse dingen door ze in verband te brengen met uitzonderlijke, soms heilige gebeurtenissen. Die hadden de wereld gemaakt tot wat ze nu is. In het geval van de Grieken hield dit in dat de dingen werden toegeschreven aan de theatrale levenswijze van de goden op de berg Olympus.

 

De verhalen over deze oorzaken – de mythen – geven niet alleen een verklaring, ze zijn ook morele voorbeelden én ze geven richtlijnen voor rituele handelingen. Daarom zijn ze behoudend van aard. Hun doel is om de situatie zo te houden als hij is, door voorbeelden na te doen: ‘Zo gedroegen de heilige voor vaderen zich, dus moeten wij ons ook gedragen.’

NTI Opleiding FilosofieHet voordeel van mythen was dat ze een complete maatschappij schiepen waarin alle gebeurtenissen een betekenis hadden. Het nadeel ervan was dat mythen de samenleving star maakten, dat ze vernieuwing tegenhielden en dat ze, zouden velen zeggen, onwaar waren. Toen, ineens, brak de filosofie door. Logos verscheen op het toneel, tenminste volgens de overlevering. Er zijn namelijk ook andere theorieën. Die zeggen dat de westerse Logos filosofie en wetenschap – gewoon onze versie van mythen is. Maar laten we aannemen dat er echt iets veranderde in het Griekenland van ongeveer 700 v.Chr. Laten we aannemen dat de eerste filosofische verklaring voor het overstromen van de Nijl in de zomer (de meeste rivieren drogen tijdens de zomer juist op), namelijk door woestijnwinden (woestijnwinden en NIET door oorlogen of liefdesverwikkelingen tussen goden) werkelijk iets nieuws betekende. Natuurlijke gebeurtenissen werden verklaard met behulp van andere natuurlijke gebeurtenissen, niet met behulp van bovennatuurlijke gebeurtenissen in de ‘droomtijd’. In dat opzicht lijkt Griekenland werkelijk de bakermat van de westerse filosofie.

Opleiding Filosofie

Waarom Griekenland en niet bijvoorbeeld Egypte of Judea?

Welnu, één reden is dat er in Griekenland geen priester-klasse van censoren bestond.

Een andere reden is dat de Griekse verbeelding altijd vruchtbaar was geweest en oog had voor de kleinste details. De beschrijving die Homerus gaf van het schild van Archilles beslaat bijvoorbeeld vier pagina’s van het heldendicht de Ilias.

4Opleiding Filosofie

Bovendien waren de Grieken zich bijzonder bewust van de verandering, van de strijd tussen tegengestelden: zomer tegenover winter, heet tegenover koud, licht tegenover donker, en van die meest dramatische verandering van alles, van het leven naar de dood. Zeker, deze fijngevoeligheid voor de vergankelijke aard van alle dingen bracht de Grieken soms tot pessimisme. (De dichter Simonides schreef: ‘Generaties mensen vallen als de bladeren van bomen.’)

6Opleiding FilosofieMaar daardoor verlangden ze ook naar een verklaring. Een verklaring die enkel door de kracht van het menselijk verstand gevonden en bevestigd kon worden en die niet voortkwam uit de macht van de religieuze gewoonten. Hier zien we optimisme achter het pessimisme: de op eigen kracht werkende menselijke geest is in staat onwrikbare waarheden over de werkelijkheid te ontdekken. 

 

Dit is het einde van het lesstof-gedeelte van de proefles. Hopelijk heb je hiermee een goed beeld gekregen van het lesmateriaal van de opleiding. Naast de literatuur studeer je bij NTI ook met allerlei online studietools. Wil je hier meer over weten? Scroll dan snel verder naar "Studeren bij NTI"!

3 Studeren bij NTI

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Ben jij een vroege vogel, of duik jij liever ‘s avonds laat de boeken in? Met de flexibele opleidingen van NTI kan iedereen, overal studeren. Je kiest zelf je startmoment en bepaalt je eigen tempo. Je krijgt les van topdocenten en wordt tijdens je opleiding begeleid door een mentor. Met jouw online leeromgeving en échte studieboeken studeer je op jouw manier. FlexibelStuderen® doe je bij NTI.

Studietools

Bij NTI gebruik je, afhankelijk van je opleiding, verschillende studietools. Zo ga je aan de slag in de online leeromgeving, gebruik je jouw Mijn NTI en werk je met studieboeken.

Demo online leeromgeving

De online leeromgeving is beschikbaar waar en wanneer je wilt en geeft jou alle benodigde tools tijdens jouw studie. Om een indruk te krijgen van de online leeromgeving kun je een gratis demo volgen. Hier leggen we overzichtelijk uit welke handige hulpmiddelen er tijdens het studeren voor jou klaar staan.

Ben je benieuwd hoe onze online leeromgeving eruit ziet?

Neem een kijkje in de gratis demo

Daarom FlexibelStuderen®:

  1. Erkende opleidingen, bekende naam
  2. Studeren met veel persoonlijk contact
  3. Voordelig studeren, transparant over kosten
  4. Studeren op jouw moment en jouw manier
  5. Overal studeren met onze online leeromgeving
  6. Persoonlijke begeleiding door mentoren en ervaren docenten
  7. Werkgevers zijn snel overtuigd

Direct inschrijven

Wij zijn trots op onze studenten

Studenten van NTI zijn geen doorsnee studenten. Ze volgen een studie naast hun volle leven; hun baan, gezin, hobby’s en vrienden. Ze bepalen hun eigen weg, gaan ook buiten de gebaande paden en studeren op de raarste momenten en vreemdste plekken. Het zijn doorzetters, vol motivatie. Omdat ze hun droom volgen, stappen zetten, de regie in eigen hand nemen. Ze mogen trots op zichzelf zijn. Wij zijn het in ieder geval.

Lees hier de verhalen van onze studenten

Wat is jouw volgende stap?

We denken graag verder met je mee! Het starten van een studie is spannend en roept misschien nog wel meer vragen op. Maar wist je dat iets nieuws leren ook bijdraagt aan je levensgeluk? Je verder ontwikkelen is bovendien goed voor je zelfvertrouwen en je hebt natuurlijk aan de eettafel weer iets te vertellen ;-)

Klaar om te beginnen?

Schrijf je nu in

Heb je na het doen van deze proefles nog vragen? Of zijn er dingen waar je over twijfelt? Onze studieadviseurs geven je geheel vrijblijvend een persoonlijk studieadvies en beantwoorden al je vragen.

5 Ervaringen

Wat vinden onze eigen studenten van hun opleiding?

Bij NTI streven we naar kwalitatief goed onderwijs dat voor iedereen bereikbaar is. En wie kan dit beter beoordelen dan onze eigen studenten?

Chantal, 47 jaar

5star reviews

"Dit is mijn 2de studie bij de NTI en ik ben nog steeds enthousiast! Er is veel verbeterd vergeleken met mijn eerste studie en het is heel duidelijk wat je wanneer moet doen. Verder heb je veel vrijheid om zelf je tempo te bepalen en is de leerstof duidelijk aangegeven in de meeste boeken. Ik kan studeren bij de NTI van harte aanbevelen!" 

Rick

5star reviews

"Prima opleiding! Het niveau is niet te moeilijk, je kunt er lekker snel doorheen werken. Ik vind de stages die erbij horen erg leuk.. zo leer je direct in de praktijk. Over het NTI zelf, ik zou ze zeker aanraden. Contact verloopt netjes en snel, bij vragen regelen ze vrijwel direct alles voor je. Top!" 

Irene

4star.png

"Een goede ervaring over het algemeen. Het thuis studeren bevalt me erg goed en ik vind het prettig dat ik de vrijheid heb om mijn studie zo in te delen zoals het voor mij goed uitkomt."

Sabine

Foodblogster Sabine volgt de HBO Bachelor Toegepaste Psychologie naast haar blog OhMyFoodness