Docent Anna
Welkom bij de Proefles. In deze stories starten we met wat uitleg over FlexibelStuderen® bij NTI!
Bij NTI studeer je waar en wanneer jou dat uitkomt. Je werkt met de nieuwste lesmethodes.
En je oefent in jouw persoonlijke online leeromgeving, met handige studietools.
Bij vragen staan jouw docenten en mentoren voor je klaar. Zo sta je er niet alleen voor tijdens je studie.
Start wanneer het jou uitkomt, want bij NTI kun je meteen aan de slag.
We willen je graag laten zien hoe ons lesmateriaal eruit ziet.
Scroll naar beneden om jouw proefles te starten! ⇩
scroll

HBO 21+ toets

1 Welkom!

Welkom bij de proefles van de opleiding HBO 21+ toets. Door het doen van deze proefles krijg je meer inzicht in wat je kunt verwachten van het studeren bij NTI. Wij vinden het belangrijk dat jij een weloverwogen studiekeuze maakt. In deze proefles duik je in de lesstof en zie je hoe het lesmateriaal eruitziet. Natuurlijk kunnen we in deze proefles maar een heel klein gedeelte van de lesstof behandelen, we hopen dan ook dat dit onderwerp je aanspreekt ;-). Tijdens het doornemen van de lesstof kun je jouw kennis gelijk testen met de meerkeuzevragen! 

Succes met de proefles!

2 Oefentoets: hbo-toelatingsexamen (21+ toets)

Hbo 21+ toets oefentoets

De hbo-toelatingstoets is opgebouwd uit 4 verschillende onderwerpen:

 • Nederlands tekstverklaren
 • Engels tekstverklaren
 • Rekenvaardigheden
 • Logica (cijferreeksen, figuurreeksen, syllogismen en analogieën).

In deze proefles krijg je de mogelijkheid om de verschillende onderdelen van het hbo- toelatingsexamen te oefenen, aan de hand van soortgelijke vragen.

Nederlands tekstverklaren

In het onderdeel Nederlands tekstverklaren krijg je een tekst te lezen. Tijdens het examen zul je vragen over deze tekst krijgen waarin wordt gekeken of je de grote lijnen van de tekst ziet en begrijpt. Weet je wat de hoofdgedachte is? En wat is het doel van de schrijver? (informeren, overtuigen, amuseren, anders?). Het is ook belangrijk dat je signaalwoorden herkent, zoals vervolgens, eerst, daarna of echter.
Lees bij het onderdeel tekstverklaren de tekst goed door en let hierbij ook goed op de tussenkopjes en eventuele plaatjes. Hieronder vind je een korte tekst waarmee je alvast kunt oefenen.


Lees de tekst goed door en beantwoord de vragen.

[1] Het succes van bol.com is het effect van de 'lange staart'

[2] Het grote succes van bol.com is volgens Ropers, algemeen directeur, het enorme aanbod van ruim 7 miljoen producten. 'We hebben alles, we weten alles en we zijn overal. We willen de beste winkel worden die er is', zegt Ropers. In de vensterbank ligt een stapeltje boeken. Bovenop ligt het boek The Long Tail van Chris Anderson uit 2006. Daarin beschrijft de auteur hoe de komst van het internet zorgde voor een revolutie in wereld van de retail. 'Wij zijn het levende voorbeeld van de theorie van Anderson', zegt Ropers. Hij vertelt enthousiast dat hij het boek bij wijze van spreken zelf had kunnen schrijven.

Long Tail
[3] De essentie van de 'Long Tail' is het onbeperkte aanbod. 'Een klant moet bij ons altijd kunnen vinden wat hij zoekt', vertelt Ropers. Een traditionele boekwinkel koopt slechts in wat deze verwacht te verkopen. 'Een Bruna of AKO heeft misschien duizend boektitels, een grote boekhandel heeft een voorraad van ongeveer twintigduizend boeken en wij hebben een aanbod van ruim een miljoen boektitels. Als je daar het aanbod van Nederlandstalige tweedehands boeken bij optelt kom je uit op bijna twee miljoen boektitels', vertelt Ropers.

Bron: Over Bol.com en de Long Tail – Dorpspomp Overvecht (2010-2020) (wordpress.com)


3. Hoe zou je de houding van Ropers het best omschrijven?

Engels tekstverklaren

In het onderdeel Engels tekstverklaren krijg je een Engelstalige tekst te lezen. Net als bij het Nederlandse tekstverklaren hier is het belangrijk dat je de grote lijnen van de tekst ziet en begrijpt.
Let ook hier op signaalwoorden. Veelgebruikte Engelse signaalwoorden zijn: also (ook), besides (bovendien), in fact (sterker nog), futhermore (bovendien), neither (noch), moreover (bovendien) of after all (tenslotte).
Oefenen met Engelse teksten kun je doen door een Engelstalige tekst erbij te pakken en deze in het Nederlands te vertalen en voor jezelf te verklaren. Gebruik hiervoor ook de vragen: wat is de hoofdgedachte?, wat is het doel van de schrijver? (informeren, overtuigen, amuseren, anders?). Let ook bij Engelse tekstverklaring goed op de tussenkopjes en de eventuele plaatjes, deze kunnen je ook veel over de tekst vertellen.
In deze oefentoets vind je een Engelse tekst waar je alvast mee kunt oefenen.

Read the following text and answer the questions

[1] Understand tipping etiquette in the USA
[2] Many visitors to the USA do not always know how to deal with tips. However, it is quite a good idea to carry some extra $1 banknotes to hand to cabdrivers or hotel bellboys. Of course, it is entirely up to you if you wish to tip someone who somehow helps you out but there are some unwritten rules.[3] In restaurants you can often decide for yourself how much extra you want to give but it is not done to give nothing extra. Sometimes there is already an extra amount on your bill. You recognize it from the words 'service charge' or 'gratuity'. 
[4] If it is not already on your bill, it is customary to offer between 15 and 25% on the total amount. By the way, it is* (3)  …………. to give coins. It is considered an insult.
[5] The reason why tipping is seen as a matter of course is that wages in the USA tend to be very low and many people in the service industry depend on tips to earn a decent wage.

Which of the following words would fit best at the * (3) in paragraph 4?

What other word could be used for customary in paragraph 4?
Rekenonderdeel

In het rekenonderdeel van de hbo-toelatingstoets kom je van alles tegen: optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, percentages, breuken, inhoudsmaten, lengtematen, gemiddelden berekenen. Maar ook begrijpend lezen is in dit onderdeel erg belangrijk. Tijdens de toelatingstoets mag je een rekenmachine gebruiken maar het is natuurlijk wel van belang dat je weet hoe je een som moet uitrekenen. In deze proefles krijg je een aantal voorbeelden waar je mee kunt oefenen.

Bas rijdt vandaag van Groningen naar Middelburg en rijdt 90 km per uur. De afstand is 351 km. Hij vertrekt om 11:21 uur en neemt 20 minuten pauze als hij op de helft is. Hoe laat komt Bas aan als hij precies 90 km/uur rijdt?


Annet gaat tijdens een dorpsfeest zelfgemaakte chocolademelk verkopen.
Ze gebruikt hiervoor onderstaande recept:
Voor 1 liter chocolademelk:
1 liter melk
35 gram cacaopoeder
30 gram suiker

De melk wordt verkocht in 1,5 liter pakken en kost € 1,60 per pak. De cacaopoeder wordt verkocht per 400 gram en kost €2,99. De suiker wordt verkocht per 500 gram en kost €1,05.
Plastic bekers kosten €4,99 voor een rol van 150 bekers.

Ze verwacht dat er 750 mensen op het dorpsfeest komen.
Voor elk persoon zal zij 200 ml chocolademelk gebruiken.
Voor een chocolademelk vraagt Annet € 0,75 per beker.

Hoeveel winst maakt Annet als zij aan alle 750 personen 1 kop chocolademelk verkoopt?


Logica

Het onderdeel logica bestaat uit 4 verschillende onderdelen:

 • Cijferreeksen
 • Figuurreeksen
 • Syllogismen
 • Analogieën

Hieronder leggen we deze kort uit.

Cijferreeksen
Bij cijferreeksen zie je een reeks van bestaande cijfers. Deze cijfers staan er niet willekeurig, er is een bepaalde logica aanwezig. Het is aan jou om uit te vinden wat het verband is tussen deze cijfers en welk cijfer op de openstaande plek komt te staan.

Figuurreeksen
In een figuurreeks zie je een rij met verschillende afbeeldingen naast elkaar. Het is de bedoeling dat jij de onbekende reeks bepaalt door logisch te redeneren.

Syllogismen
Een syllogisme is een geldige redenering. De conclusie vloeit namelijk voort uit de voorafgaande premissen. Een voorbeeld is:

Alle mensen slagen voor het examen (majorpremisse: universeel bevestigend)
Kees is een mens (minorpremisse: mens is de middenterm en slagen is het predicaat)
Kees slaagt voor het examen (conclusie: omdat de voorafgaande premissen ware beweringen zijn is deze conclusie waar)

Analogieën
Bij analogieen dien je onderlinge verhoudingen tussen objecten of constructen in te schatten. Je kunt meestal kiezen uit verschillende antwoorden.

Voorbeeld:
Benzine staat tot auto als kerosine staat tot … (het juiste antwoord is: vliegtuig)

Wil je jouw logica oefenen? We hebben een aantal opdrachten in deze toets. Je kunt ook eens kijken bij de IQ-test op onze website, ook daar vind je een aantal soortgelijke opdrachten.

Welke conclusie kan je met zekerheid trekken op basis van de volgende bewerkingen?

1. Alle meisjes lusten taart
2. Sommige meisjes zijn gelukkig


Welke van de gele figuren heb je nodig om de witte figuur samen te stellen?


 

3 Studeren bij NTI

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Ben jij een vroege vogel, of duik jij liever ‘s avonds laat de boeken in? Met de flexibele opleidingen van NTI kan iedereen, overal studeren. Je kiest zelf je startmoment en bepaalt je eigen tempo. Je krijgt les van topdocenten en wordt tijdens je opleiding begeleid door een mentor. Met jouw online leeromgeving en échte studieboeken studeer je op jouw manier. FlexibelStuderen® doe je bij NTI.

Studietools

Bij NTI gebruik je, afhankelijk van je opleiding, verschillende studietools. Zo ga je aan de slag in de online leeromgeving, gebruik je jouw Mijn NTI en werk je met studieboeken.

Demo online leeromgeving

De online leeromgeving is beschikbaar waar en wanneer je wilt en geeft jou alle benodigde tools tijdens jouw studie. Om een indruk te krijgen van de online leeromgeving kun je een gratis demo volgen. Hier leggen we overzichtelijk uit welke handige hulpmiddelen er tijdens het studeren voor jou klaar staan.

Ben je benieuwd hoe onze online leeromgeving eruit ziet?

Neem een kijkje in de gratis demo

Daarom FlexibelStuderen®:

 1. Erkende opleidingen, bekende naam
 2. Studeren met veel persoonlijk contact
 3. Voordelig studeren, transparant over kosten
 4. Studeren op jouw moment en jouw manier
 5. Overal studeren met onze online leeromgeving
 6. Persoonlijke begeleiding door mentoren en ervaren docenten
 7. Werkgevers zijn snel overtuigd

Direct inschrijven

Wij zijn trots op onze studenten

Studenten van NTI zijn geen doorsnee studenten. Ze volgen een studie naast hun volle leven; hun baan, gezin, hobby’s en vrienden. Ze bepalen hun eigen weg, gaan ook buiten de gebaande paden en studeren op de raarste momenten en vreemdste plekken. Het zijn doorzetters, vol motivatie. Omdat ze hun droom volgen, stappen zetten, de regie in eigen hand nemen. Ze mogen trots op zichzelf zijn. Wij zijn het in ieder geval.

Lees hier de verhalen van onze studenten

Wat is jouw volgende stap?

We denken graag verder met je mee! Het starten van een studie is spannend en roept misschien nog wel meer vragen op. Maar wist je dat iets nieuws leren ook bijdraagt aan je levensgeluk? Je verder ontwikkelen is bovendien goed voor je zelfvertrouwen en je hebt natuurlijk aan de eettafel weer iets te vertellen ;-)

Klaar om te beginnen?

Schrijf je nu in

Heb je na het doen van deze proefles nog vragen? Of zijn er dingen waar je over twijfelt? Onze studieadviseurs geven je geheel vrijblijvend een persoonlijk studieadvies en beantwoorden al je vragen.

5 Ervaringen

Wat vinden onze eigen studenten van hun opleiding?

Bij NTI streven we naar kwalitatief goed onderwijs dat voor iedereen bereikbaar is. En wie kan dit beter beoordelen dan onze eigen studenten?

Chantal, 47 jaar

5star reviews

"Dit is mijn 2de studie bij de NTI en ik ben nog steeds enthousiast! Er is veel verbeterd vergeleken met mijn eerste studie en het is heel duidelijk wat je wanneer moet doen. Verder heb je veel vrijheid om zelf je tempo te bepalen en is de leerstof duidelijk aangegeven in de meeste boeken. Ik kan studeren bij de NTI van harte aanbevelen!" 

Rick

5star reviews

"Prima opleiding! Het niveau is niet te moeilijk, je kunt er lekker snel doorheen werken. Ik vind de stages die erbij horen erg leuk.. zo leer je direct in de praktijk. Over het NTI zelf, ik zou ze zeker aanraden. Contact verloopt netjes en snel, bij vragen regelen ze vrijwel direct alles voor je. Top!" 

Irene

4star.png

"Een goede ervaring over het algemeen. Het thuis studeren bevalt me erg goed en ik vind het prettig dat ik de vrijheid heb om mijn studie zo in te delen zoals het voor mij goed uitkomt."

Sabine

Foodblogster Sabine volgt de HBO Bachelor Toegepaste Psychologie naast haar blog OhMyFoodness