Docent Anna
Welkom bij de Proefles. In deze stories starten we met wat uitleg over FlexibelStuderen® bij NTI!
Bij NTI studeer je waar en wanneer jou dat uitkomt. Je werkt met de nieuwste lesmethodes.
En je oefent in jouw persoonlijke online leeromgeving, met handige studietools.
Bij vragen staan jouw docenten en mentoren voor je klaar. Zo sta je er niet alleen voor tijdens je studie.
Start wanneer het jou uitkomt, want bij NTI kun je meteen aan de slag.
We willen je graag laten zien hoe ons lesmateriaal eruit ziet.
Scroll naar beneden om jouw proefles te starten! ⇩
scroll

Chinees voor beginners

1 Welkom!

Welkom bij de proefles van de opleiding Chinees voor beginners. Door het doen van deze proefles krijg je meer inzicht in wat je kunt verwachten van het studeren bij NTI. Wij vinden het belangrijk dat jij een weloverwogen studiekeuze maakt. In deze proefles duik je in de lesstof en zie je hoe het lesmateriaal eruitziet. Natuurlijk kunnen we in deze proefles maar een heel klein gedeelte van de lesstof behandelen, we hopen dan ook dat dit onderwerp je aanspreekt ;-). Tijdens het doornemen van de lesstof kun je jouw kennis gelijk testen met de meerkeuzevragen! 

Succes met de proefles!

2 Proefles: Chinees voor beginners

Inleiding

Proefles: Chinees voor beginners

Met deze proefles krijg je een indruk van de cursus Chinees voor beginners van het NTI. Je krijgt inzicht in de lesstof en hiermee kun je al een beetje Chinees leren. Tijdens het lezen van de lesstof kun je jezelf testen door vragen te beantwoorden.

Chinees leren: kenmerken van de taal

Toonverandering bij meer 3de tonen in een reeks

De vier tonen zijn de belangrijkste karakteristiek van de Chinese spreektaal. Je weet al, dat je de tonen correct moet 'zingen' om verstaan te kunnen worden. Derhalve moet meteen in deze les al een opmerking gemaakt worden over de tonen. Als meer 3de tonen op elkaar volgen, behoudt alleen de laatste lettergreep zijn eigen toon. De daaraan voorafgaande lettergrepen verliezen hun 3de toon. Zij krijgen dan de 2de toon. Bijvoorbeeld:Let op: in de dialoog staat zǎo, zǎo , . De derde toon blijft dus gehandhaafd als de reeks onderbroken wordt door interpunctie. Waar in dit cursusboek de oorspronkelijke toon van karakters wordt gewijzigd, is de gewijzigde toon in de Pinyin-transcriptie afgedrukt.

Het maken van een vraagzin door middel van het partikel ma

De eenvoudigste manier om in het Chinees een vraagzin te maken, is door gewoon achter een zin het partikel ma te plaatsen. Een partikel is een klein woordje, dat zelf geen betekenis heeft. Het heeft alleen een grammaticale functie. ma zou beschouwd kunnen worden als een uitgesproken vraagteken. Wat betreft de uitspraak: ma heeft geen toon. Als van een gewone zin door middel van ma een vraag gemaakt wordt, dan verandert de oorspronkelijke zinsbouw niet.
Voorbeelden:
Ní hǎo?

De naam van de cursus luidt Ní hǎo? . In de dialoog komt Ní hǎo ook voor en heeft de betekenis 'Hoe maakt u het?'. Deze vraag kan gemaakt worden zonder het partikel ma . Ní hǎo en Ní hǎo ma . komen naast elkaar voor. Beide zinnen zijn correct.

Het partikel Ne

Het vraagwoord ne wordt om een vraag te maken, die in het verlengde ligt van de er aan voorafgaande uitspraak. De betekenis van de vraagzin wordt dan ontleend aan het voorafgaande. Ne geeft een nuance aan de vraag, die in het Nederlands vertaald kan worden met: 'en......dan?' of 'en hoe zit het dan met … ?'
Bijvoorbeeld:

 

Twee opmerkingen over 'niet'

betekent maken. Er is echter één belangrijke uitzondering: het werkwoord yŏu wordt absoluut niet ontkennend gemaakt met . Yŏu heeft een eigen ontkenningswoord, dat je later zal leren. Bovendien moet je er op letten dat de 4de toon van verandert in een 2de toon, als gevolgd wordt door een lettergreep die zelf de 4de toon heeft. Bijvoorbeeld:

De constructie Yào + werkwoord + le

Met behulp van deze constructie wordt aangegeven, dat de toestand of de actie dadelijk en onvermijdelijk gebeuren zal of bereikt zal worden. Bijvoorbeeld:Het weglaten van het onderwerp in een zin

In het Chinees wordt het onderwerp van de zin vaak weggelaten, als de deelnemers aan dat gesprek duidelijk weten over wie of wat het gaat. Zo staat in de dialoog als antwoord op de vraag Ní hǎo?

 

Dit is het einde van het lesstof-gedeelte van de proefles. Hopelijk heb je hiermee een goed beeld gekregen van het lesmateriaal van de opleiding. Naast de literatuur studeer je bij NTI ook met allerlei online studietools. Wil je hier meer over weten? Scroll dan snel verder naar "Studeren bij NTI"!

3 Studeren bij NTI

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Ben jij een vroege vogel, of duik jij liever ‘s avonds laat de boeken in? Met de flexibele opleidingen van NTI kan iedereen, overal studeren. Je kiest zelf je startmoment en bepaalt je eigen tempo. Je krijgt les van topdocenten en wordt tijdens je opleiding begeleid door een mentor. Met jouw online leeromgeving en échte studieboeken studeer je op jouw manier. FlexibelStuderen® doe je bij NTI.

Studietools

Bij NTI gebruik je, afhankelijk van je opleiding, verschillende studietools. Zo ga je aan de slag in de online leeromgeving, gebruik je jouw Mijn NTI en werk je met studieboeken.

Demo online leeromgeving

De online leeromgeving is beschikbaar waar en wanneer je wilt en geeft jou alle benodigde tools tijdens jouw studie. Om een indruk te krijgen van de online leeromgeving kun je een gratis demo volgen. Hier leggen we overzichtelijk uit welke handige hulpmiddelen er tijdens het studeren voor jou klaar staan.

Ben je benieuwd hoe onze online leeromgeving eruit ziet?

Neem een kijkje in de gratis demo

Daarom FlexibelStuderen®:

  1. Erkende opleidingen, bekende naam
  2. Studeren met veel persoonlijk contact
  3. Voordelig studeren, transparant over kosten
  4. Studeren op jouw moment en jouw manier
  5. Overal studeren met onze online leeromgeving
  6. Persoonlijke begeleiding door mentoren en ervaren docenten
  7. Werkgevers zijn snel overtuigd

Direct inschrijven

Wij zijn trots op onze studenten

Studenten van NTI zijn geen doorsnee studenten. Ze volgen een studie naast hun volle leven; hun baan, gezin, hobby’s en vrienden. Ze bepalen hun eigen weg, gaan ook buiten de gebaande paden en studeren op de raarste momenten en vreemdste plekken. Het zijn doorzetters, vol motivatie. Omdat ze hun droom volgen, stappen zetten, de regie in eigen hand nemen. Ze mogen trots op zichzelf zijn. Wij zijn het in ieder geval.

Lees hier de verhalen van onze studenten

Wat is jouw volgende stap?

We denken graag verder met je mee! Het starten van een studie is spannend en roept misschien nog wel meer vragen op. Maar wist je dat iets nieuws leren ook bijdraagt aan je levensgeluk? Je verder ontwikkelen is bovendien goed voor je zelfvertrouwen en je hebt natuurlijk aan de eettafel weer iets te vertellen ;-)

Klaar om te beginnen?

Schrijf je nu in

Heb je na het doen van deze proefles nog vragen? Of zijn er dingen waar je over twijfelt? Onze studieadviseurs geven je geheel vrijblijvend een persoonlijk studieadvies en beantwoorden al je vragen.

5 Ervaringen

Wat vinden onze eigen studenten van hun opleiding?

Bij NTI streven we naar kwalitatief goed onderwijs dat voor iedereen bereikbaar is. En wie kan dit beter beoordelen dan onze eigen studenten?

Chantal, 47 jaar

5star reviews

"Dit is mijn 2de studie bij de NTI en ik ben nog steeds enthousiast! Er is veel verbeterd vergeleken met mijn eerste studie en het is heel duidelijk wat je wanneer moet doen. Verder heb je veel vrijheid om zelf je tempo te bepalen en is de leerstof duidelijk aangegeven in de meeste boeken. Ik kan studeren bij de NTI van harte aanbevelen!" 

Rick

5star reviews

"Prima opleiding! Het niveau is niet te moeilijk, je kunt er lekker snel doorheen werken. Ik vind de stages die erbij horen erg leuk.. zo leer je direct in de praktijk. Over het NTI zelf, ik zou ze zeker aanraden. Contact verloopt netjes en snel, bij vragen regelen ze vrijwel direct alles voor je. Top!" 

Irene

4star.png

"Een goede ervaring over het algemeen. Het thuis studeren bevalt me erg goed en ik vind het prettig dat ik de vrijheid heb om mijn studie zo in te delen zoals het voor mij goed uitkomt."

Sabine

Foodblogster Sabine volgt de HBO Bachelor Toegepaste Psychologie naast haar blog OhMyFoodness

Studieadvies

studieadvies chat pop upHeb je een vraag of wil je studieadvies? Onze studieadviseurs zijn nu bereikbaar via de chat.

Start een chat