Docent Anna
Welkom bij de Proefles. In deze stories starten we met wat uitleg over FlexibelStuderen® bij NTI!
Bij NTI studeer je waar en wanneer jou dat uitkomt. Je werkt met de nieuwste lesmethodes.
En je oefent in jouw persoonlijke online leeromgeving, met handige studietools.
Bij vragen staan jouw docenten en mentoren voor je klaar. Zo sta je er niet alleen voor tijdens je studie.
Start wanneer het jou uitkomt, want bij NTI kun je meteen aan de slag.
We willen je graag laten zien hoe ons lesmateriaal eruit ziet.
Scroll naar beneden om jouw proefles te starten! ⇩
scroll

Allround copywriter

1 Welkom!

Welkom bij de proefles van de opleiding Allround copywriter. Door het doen van deze proefles krijg je meer inzicht in wat je kunt verwachten van het studeren bij NTI. Wij vinden het belangrijk dat jij een weloverwogen studiekeuze maakt. In deze proefles duik je in de lesstof en zie je hoe het lesmateriaal eruitziet. Natuurlijk kunnen we in deze proefles maar een heel klein gedeelte van de lesstof behandelen, we hopen dan ook dat dit onderwerp je aanspreekt ;-). Tijdens het doornemen van de lesstof kun je jouw kennis gelijk testen met de meerkeuzevragen! 

Succes met de proefles!

2 Proefles Allround copywriter

Inleiding

Nieuwsgierig naar de beroepsopleiding Allround copywriter? Tijdens deze proefles krijg je een voorproefje van de inhoud van de opleiding. Je verkent het studiemateriaal en hebt de mogelijkheid oefenvragen te maken. Bovendien ontdek je de mogelijkheden van FlexibelStuderen®. We starten de proefles met een overzicht van de opbouw van jouw opleiding. Veel plezier!

Studieprogramma

Wanneer je toe bent aan een nieuwe carrière of juist een diploma wilt behalen om jouw werk nog beter te kunnen doen, dan is een beroepsopleiding van NTI de perfecte keuze. Tijdens een beroepsopleiding specialiseer jij je in korte tijd in een specifieke skill of vakgebied naar keuze. Je verdiept je in de nodige literatuur. De opleiding Allround copywriter is opgebouwd uit meerdere modules. Hieronder kun je zien welke onderwerpen aan bod komen:

Studieprogramma

Tijdens de opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:

Basismodule copywriting

  • Blogs, advertenties, nieuwsbrieven, posters
  • Doelstelling: overtuigen, informeren, entertainen
  • Doelgroep, tone of voice
  • Stijl


Reclame copywriting

  • Briefing analyseren
  • Campagne-concept ontwikkelen, uitwerken en presenteren
  • (Neuro)marketing
  • Pay-off's, campagnethema en bodycopy


Online copywriting

  • Schrijven voor diverse online media
  • Contentstrategie bepalen
  • SEO-teksten schrijven

Search Engine Optimization

  • Contentaanpassingen
  • Technische aanpassingen
  • Linkbuilding
  • Stylesheets
  • Google Analytics account en property opzetten

Studiemateriaal

NTI biedt je verschillende studietools aan. Gedurende jouw opleiding ga je aan de slag in een online leeromgeving en maak je gebruik van Mijn NTI. Hierin vind je lesmateriaal en handige opdrachten die je kunt maken.

Meer weten over het lesmateriaal van NTI? Kijk hier.

Neem een kijkje in de opleiding

Deze theorie komt rechtstreeks uit het het studiemateriaal van jouw opleiding. Lees de tekst goed door en test jouw kennis met de volgende vragen!

Het schrijfproces

De definitie van copywriting is het schrijven van wervende, overtuigende teksten voor commerciële doeleinden. Een copywriter is dus een schrijver die gespecialiseerd is in commerciële teksten. Denk hierbij aan onder meer webteksten, folders en slogans. Het doel van dergelijke teksten is de lezer ervan te overtuigen een product of dienst aan te schaffen, een bepaalde actie uit te voeren of een mening aan te nemen. Een copywriter werkt voornamelijk bij reclame-, marketing- en communicatiebureaus.

Copywriting leert u niet ván papier, maar óp papier. U krijgt het vak het beste onder de knie door zelf teksten te schrijven en concepten te ontwikkelen. In dit hoofdstuk leert u daarom alles over het schrijfproces, tekststructuren, schrijfstijl en -regels en hoe u die in uw teksten kunt toepassen.

Structuur: de opbouw van een tekst

Een goede tekst vormt één geheel, het is een lopend verhaal. Een goede opbouw en logische structuur zorgen ervoor dat een lezer de draad niet kwijtraakt. Bovendien is structuur voor uzelf hard nodig: het voorkomt dat u tijdens het schrijven van de hak op de tak springt en dat u zelf onderweg de draad kwijt bent.

Een zakelijke tekst, zoals een nieuwsverslag, artikel of brief heeft vaak een vaste indeling, namelijk:

  • inleiding (of lead)
  • middenstuk (of kern)
  • slot (of punchline, conclusie, samenvatting).

Elk deel heeft een specifieke functie. Het middenstuk bestaat meestal uit verschillende alinea’s, inleiding en slot vaak uit één, heel soms twee alinea’s.

Inleiding

De inleiding of lead van een artikel is pakkend als u begint met een sprekend voorbeeld of anekdote. Zo betrekt u de lezer al snel bij het onderwerp. Dit onderwerp krijgt in de inleiding ook zijn introductie. Soms wordt er een vraagstelling neergelegd. In de inleiding kunnen ook de deelonderwerpen van het artikel aan bod komen.

Middenstuk

In het middenstuk van een artikel verwerkt u de hoofdgedachte, de daadwerkelijk inhoud van uw artikel. Elk deelonderwerp krijgt zijn eigen alinea. alinea de aankondiging van het deelonderwerp. Tussen de alinea’s zit standaard een witregel.

Slot

In het slot van uw artikel geeft u een samenvatting of conclusie over het onderwerp. Ook is het mogelijk om een bepaalde aanbeveling te doen, een oproep of een aanzet tot actie.

Rode draad in een tekst

U kunt het bijna fysiek voor u zien: de rode draad die naadloos de inleiding, het middenstuk en het slot aan elkaar verbindt, als het garen dat de boord, voor- en achterpand en mouwen van een trui aan elkaar maakt. De rode draad in een tekst is een element dat telkens terugkeert en dat alle elementen binnen een tekst met elkaar verbindt. Een rode draad zorgt voor een logische structuur én is een herkenbaar element voor de lezer. U vindt deze in zowel inleiding, middenstuk als slot terug.

Zie bijvoorbeeld deze inleidende alinea en de slotalinea van een artikel over wat u moet regelen als u gaat samenwonen. Hierin wordt een voorbeeld uit de lead in het slot nogmaals aangehaald.

Slim samenwonen
Love is in the air … Dolgelukkig hebben jullie samen jullie eerste huis gekocht en geheel naar smaak ingericht. Als laatste nog het naambordje op de deur schroeven en dan is het alleen nog maar genieten. Maar vergeet vooral niet om de zaken rondom het samenwonen goed te regelen! Zo gaan jullie er financieel en juridisch niet op achteruit.

Samenlevingscontract, testament, pensioen, fiscaal partnerschap: door al deze punten samen door te nemen, komen jullie niet voor verrassingen te staan. Het laatste wat je wilt, is om na zes maanden de schroefmachine ter hand nemen om het naambordje van de deur te schroeven.

Tekst rond maken

Een slot leent zich er ook goed voor om een tekst ‘rond’ te maken. In de inleiding hebt u een onderwerp, voorbeeld of anekdote aangehaald. Deze laat u in het slot nogmaals terugkomen of u refereert eraan. Wanneer kiest u er nu voor om een verhaal rond te maken? Met name om te zorgen dat de inhoud de lezer bijblijft, ook als de lezer het verhaal, de krant etc. heeft weggelegd. Zie het als een echte uitsmijter van het verhaal.

Voorbeelden van tekststructuren

De inleiding, het middenstuk en het slot hebben alle drie hun eigen functie. Afhankelijk van de tekststructuur kunnen deze drie delen wel anders worden ingevuld. Enkele voorbeelden van tekststructuren:

Tekststructuur verleden/heden/toekomst

  • Inleiding: geeft een introductie op het onderwerp.
  • Middenstuk: schetst de situatie van vroeger en van nu.
  • Slot: geeft een vooruitblik op de toekomst.

Tekststructuur argumentatie

  • Inleiding: toont het standpunt.
  • Middenstuk: geeft de argumenten voor uw standpunt en weerlegt de tegenargu- menten.
  • Slot: geeft een herhaling van het standpunt.

Tekststructuur probleem/oplossing

  • Inleiding: schetst het probleem.
  • Middenstuk: geeft een overzicht van de oorzaken, gevolgen en mogelijke oplos- singen.
  • Slot: presenteert de beste oplossing.

Wat is de tekststructuur van onderstaande tekst?

Telkens wanneer ik naar school fietste, ging mijn fietsketting kapot. Daardoor kwam ik elke keer te laat aan. Inmiddels heb ik een nieuwe fiets gekocht. Voor mij is dat een uitkomst, want nu kom ik altijd op tijd!

Alinea’s: de bouwstenen van een tekst

Niet woorden of zinnen, maar alinea’s zijn de bouwstenen van uw tekst. Meestal bestaat een alinea uit enkele samenhangende zinnen met vaak één kernzin en zinnen die de aanloop daarop zijn. Dit wordt ook wel de piramidealinea genoemd. Staat de belang- rijkste informatie in de laatste zin? Dan spreekt men over een trechteralinea.

Hapklare brokken

Zie alinea’s als hapklare brokken die u uw lezer voorschotelt. Ze kunnen de tekst zo in delen en eenvoudig tot zich nemen.

Voor de lezer van uw tekst is het prettig als de alinea’s in evenwicht zijn. Dit houdt in dat alle alinea’s ongeveer even lang zijn en gelijkwaardig zijn opgebouwd. Meestal ligt de lengte van een alinea tussen de vier en acht zinnen. Wilt u ergens de nadruk op leggen? Dan kunt u bijvoorbeeld wel kiezen voor een alinea van één zin. Columnisten gebruiken deze stijl vaak.

Alinea’s moeten logisch op elkaar aansluiten en samenhangen. Een handigheidje hierbij is: geef elke alinea een functie. Denk aan:

  • de alinea waarin het onderwerp wordt geïntroduceerd
  • de alinea waarin de oorzaak wordt benoemd
  • de alinea met een tegenstelling
  • de voorbeeldalinea.

Daarnaast geven signaalwoorden een aanwijzing voor de logica in een tekst.

Koppen boven alinea’s

Om structuur aan te brengen in het middenstuk en aan te geven waar een alinea over gaat, zijn tussenkopjes belangrijk. Een tussenkopje geeft een korte samenvatting (informatief) of een teaser (wervend) over de desbetreffende alinea. Tussenkopjes zijn erg handig als een lezer de tekst scannend leest. Zo ziet hij in één oogopslag waar een alinea over gaat.

Tussenkopjes mogen zonder lidwoorden worden geschreven en ze hebben geen punt aan het einde (het is geen volledige zin).

Is onderstaande tussenkop (in cursief) wervend of informatief?

De meerwaarde van de Klusservice voor u
Waarom u zou moeten kiezen voor de Klusservice?

  • alle klussen snel uitgevoerd
  • fijne contacten in de buurt
  • kosteloos.

Studieplanning

De opleiding Allround copywriter strekt zich uit over een periode van 10 maanden. Gedurende jouw opleiding kan je steunen op een studieplanning. Hieronder vind je een voorbeeldplanning, gemaakt voor de module Copywriting - Basis. Wil je liever een ander studieschema volgen? Dat kan! Je kan deze planning natuurlijk anders indelen indien je minder tijd hebt om te studeren. Wil je een vak sneller afronden? Dat kan natuurlijk ook. Je hebt zelf de regie in handen!

Studieplanning

Allround copywriter

Week 1 – Datum: bijv. 01.03 t/m 07.03
 Thema 1: het beroep copywriter

 

Taak: 

Afgerond:

Voorbereiden: opdracht

Lezen: studiemateriaal

Bekijken: video's

Week 2 – Datum:
Thema 2: soorten teksten

 

Voorbereiden: opdracht

 

Lezen: studiemateriaal

 

Maken: oefenopgaven

 

Maken: Inleveropdracht 1

 

Week 3 – Datum:
Thema 3: 

 

Heb je nog vragen? Of twijfel je over jouw opleiding?

Neem gerust contact met ons! Onze adviseurs staan voor je klaar!

Persoonlijk studieadvies    Start een chat

3 Studeren bij NTI

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Ben jij een vroege vogel, of duik jij liever ‘s avonds laat de boeken in? Met de flexibele opleidingen van NTI kan iedereen, overal studeren. Je kiest zelf je startmoment en bepaalt je eigen tempo. Je krijgt les van topdocenten en wordt tijdens je opleiding begeleid door een mentor. Met jouw online leeromgeving en échte studieboeken studeer je op jouw manier. FlexibelStuderen® doe je bij NTI.

Studietools

Bij NTI gebruik je, afhankelijk van je opleiding, verschillende studietools. Zo ga je aan de slag in de online leeromgeving, gebruik je jouw Mijn NTI en werk je met studieboeken.

Demo online leeromgeving

De online leeromgeving is beschikbaar waar en wanneer je wilt en geeft jou alle benodigde tools tijdens jouw studie. Om een indruk te krijgen van de online leeromgeving kun je een gratis demo volgen. Hier leggen we overzichtelijk uit welke handige hulpmiddelen er tijdens het studeren voor jou klaar staan.

Ben je benieuwd hoe onze online leeromgeving eruit ziet?

Neem een kijkje in de gratis demo

Daarom FlexibelStuderen®:

  1. Erkende opleidingen, bekende naam
  2. Studeren met veel persoonlijk contact
  3. Voordelig studeren, transparant over kosten
  4. Studeren op jouw moment en jouw manier
  5. Overal studeren met onze online leeromgeving
  6. Persoonlijke begeleiding door mentoren en ervaren docenten
  7. Werkgevers zijn snel overtuigd

Direct inschrijven

Wij zijn trots op onze studenten

Studenten van NTI zijn geen doorsnee studenten. Ze volgen een studie naast hun volle leven; hun baan, gezin, hobby’s en vrienden. Ze bepalen hun eigen weg, gaan ook buiten de gebaande paden en studeren op de raarste momenten en vreemdste plekken. Het zijn doorzetters, vol motivatie. Omdat ze hun droom volgen, stappen zetten, de regie in eigen hand nemen. Ze mogen trots op zichzelf zijn. Wij zijn het in ieder geval.

Lees hier de verhalen van onze studenten

Wat is jouw volgende stap?

We denken graag verder met je mee! Het starten van een studie is spannend en roept misschien nog wel meer vragen op. Maar wist je dat iets nieuws leren ook bijdraagt aan je levensgeluk? Je verder ontwikkelen is bovendien goed voor je zelfvertrouwen en je hebt natuurlijk aan de eettafel weer iets te vertellen ;-)

Klaar om te beginnen?

Schrijf je nu in

Heb je na het doen van deze proefles nog vragen? Of zijn er dingen waar je over twijfelt? Onze studieadviseurs geven je geheel vrijblijvend een persoonlijk studieadvies en beantwoorden al je vragen.

5 Ervaringen

Wat vinden onze eigen studenten van hun opleiding?

Bij NTI streven we naar kwalitatief goed onderwijs dat voor iedereen bereikbaar is. En wie kan dit beter beoordelen dan onze eigen studenten?

Chantal, 47 jaar

5star reviews

"Dit is mijn 2de studie bij de NTI en ik ben nog steeds enthousiast! Er is veel verbeterd vergeleken met mijn eerste studie en het is heel duidelijk wat je wanneer moet doen. Verder heb je veel vrijheid om zelf je tempo te bepalen en is de leerstof duidelijk aangegeven in de meeste boeken. Ik kan studeren bij de NTI van harte aanbevelen!" 

Rick

5star reviews

"Prima opleiding! Het niveau is niet te moeilijk, je kunt er lekker snel doorheen werken. Ik vind de stages die erbij horen erg leuk.. zo leer je direct in de praktijk. Over het NTI zelf, ik zou ze zeker aanraden. Contact verloopt netjes en snel, bij vragen regelen ze vrijwel direct alles voor je. Top!" 

Irene

4star.png

"Een goede ervaring over het algemeen. Het thuis studeren bevalt me erg goed en ik vind het prettig dat ik de vrijheid heb om mijn studie zo in te delen zoals het voor mij goed uitkomt."

Sabine

Foodblogster Sabine volgt de HBO Bachelor Toegepaste Psychologie naast haar blog OhMyFoodness