scroll

HBO-programma Financieel management

1 Welkom!

Welkom bij de proefles van de opleiding HBO-programma Financieel management. Door het doen van deze proefles krijg je meer inzicht in wat je kunt verwachten van het studeren bij NTI. Wij vinden het belangrijk dat jij een weloverwogen studiekeuze maakt. In deze proefles duik je in de lesstof en zie je hoe het lesmateriaal eruit ziet. Natuurlijk kunnen we in deze proefles maar een heel klein gedeelte van de lesstof behandelen, we hopen dan ook dat dit onderwerp je aanspreekt ;-). Tijdens het doornemen van de lesstof kun je je kennis gelijk testen met de mutiple choice vragen! 

Succes met de proefles!

2 Proefles: Kort HBO-programma Financieel management

Inleiding

De opleiding HBO-programma Financieel management is opgedeeld in verschillende modules. We geven je met deze proefles zicht in de opleiding. Tijdens het lezen van de lesstof kun je jezelf testen door vragen te beantwoorden.

Start proefles

Productcalculaties

In deze proefles maak je kennis met productcalculaties.

Productcalculaties hebben betrekking op:

 • de interne analyse;
 • het formuleren van de strategische opties en het kiezen van de strategische optie.

Ad 1 Interne analyse
De interne analyse heeft betrekking op de organisatie zelf. Voor dat doel worden de verschillende onderdelen van de organisatie grondig doorgelicht. De analyse levert de sterke en zwakke punten van de organisatie (de strengths en weaknesses).

Ad 2 Strategische opties
Na uitvoering van de volledige SWOT-analyse (interne plus externe analyse) wordt een aantal strategische mogelijkheden geformuleerd. Met behulp van een aantal keuzecriteria wordt de definitieve strategie vastgesteld.

We onderscheiden vier methoden van productcalculaties, te weten:

 • de terugverdientijdmethode;
 • de netto-contantewaardemethode;
 • de portfolio-analyse van de Boston Consultancy Group;
 • de portfolio-analyse van General Electric.

De eerste twee methoden kunnen onder andere worden gebruikt om te beoordelen of de invoering van een nieuw product wel of niet verantwoord is. De beide andere methoden kunnen behulpzaam zijn bij het onderzoek naar de (on)evenwichtigheid in de mix van product/marktcombinaties (PMC's) binnen het assortiment van een onderneming. Op basis van een bepaalde verwachte ontwikkeling van de positie van de PMC's zal de onderneming per PMC besluiten om extra geld te investeren, de positie te verdedigen, te oogsten of juist te desinvesteren.

1.1 Terugverdientijdmethode

Bij de beoordeling of een project voor investering in aanmerking komt, maakt de ondernemer gebruik van een investeringsselectiemethode. Daarvan is de terugverdientijdmethode een voorbeeld. Deze methode geeft antwoord op de vraag hoeveel jaar het duurt voordat uit de cashflows (kasstromen) de investering is terugverdiend. De uitkomst wordt vervolgens getoetst aan een norm die door de bedrijfsleiding, uit een liquiditeitsoogpunt, is gesteld.

Om de methode te kunnen toepassen moet de ondernemer de beschikking hebben over de volgende gegevens:

 • het investeringsbedrag;
 • de verwachte (economische) levensduur;
 • de verwachte cashflows in elk van de jaren van de economische levensduur.

De cashflow ofwel kasstroom is gelijk aan het saldo van kasontvangsten en kasuitgaven over een bepaalde periode. De cashflow kan ook worden berekend door de winst over een jaar te vermeerderen met de afschrijvingen op duurzame productiemiddelen (afschrijvingen zijn kosten en geen uitgaven).

Voordelen van de terugverdientijdmethode zijn:

 • De methode is eenvoudig.
 • De terugverdientijd is meestal dermate kort dat risico's die aan een project zijn verbonden, zijn te overzien.

Nadelen van de terugverdientijdmethodezijn:

 • Er wordt geen rekening gehouden met cashflows na afloop van de terugverdientijd. De methode legt dus het accent op de liquiditeit en niet op de rentabiliteit (winstgevendheid).
 • Er wordt geen rekening gehouden met de tijdswaarde van het geld: een euro op dit moment wordt geacht evenveel waard te zijn als een euro over twee, drie of vijf jaar.

 

1.2 Netto-contantewaardemethode

Net als de terugverdientijdmethode is de netto-contantewaardemethode een voorbeeld van een investeringsselectiemethode. Bij deze methode wordt voor een in aanmerking komend project de netto contante waarde berekend. De netto contante waarde is het verschil tussen de contante waarde van de cashflows en het investeringsbedrag. Bij deze methode wordt nagegaan of investeringen uit rentabiliteitsoogpunt aanvaardbaar zijn. Een project is aanvaardbaar als de netto contante waarde positief is.

Bij toepassing van de netto-contantewaardemethode zijn voor elk project de volgende gegevens nodig:

 • het investeringsbedrag;
 • de economische levensduur;
 • de cashflows in elk van de jaren van de economische levensduur;
 • de minimale rendementseis, dat wil zeggen: het rentepercentage dat een ondernemer minimaal met een project wil verdienen.

Voordelen van de netto-contantewaardemethode zijn:

 • De methode houdt rekening met alle cashflows gedurende de economische levensduur. Het accent ligt dus op de rentabiliteit en niet op de liquiditeit. Ondernemingen zullen als regel meer waarde hechten aan de rentabiliteit dan aan de liquiditeit.
 • De methode houdt rekening met de tijdswaarde van het geld.

Nadeel van de netto-contantewaardemethode is:

 • Het rentepercentage waarmee de cashflowscontant worden gemaakt, kan gedurende de levensduur van het project veranderen.

Voordat we de methode verder behandelen, besteden we aandacht aan de begrippen contante waarde en contante-waardefactor. We doen dit aan de hand van een voorbeeld.
NB Met behulp van de contante-waardefactor worden toekomstige cashflows herleid naar de waarde op dit moment.

Vragen

Ben je benieuwd of je de theorie goed hebt begrepen? Maak dan de onderstaande vragen. De antwoorden komen later in de proefles terug.

Bekijk hier de antwoorden

Onderstaand kun je jouw antwoorden controleren.

Dit is het einde van het lesstof-gedeelte van de proefles. Hopelijk heb je hiermee een goed beeld gekregen van het lesmateriaal van de opleiding. Naast de literatuur studeer je bij NTI ook met allerlei online studietools. Wil je hier meer over weten? Scroll dan snel verder naar "Studeren bij NTI"!

3 Studeren bij NTI

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Boekenwurmen, nachtbrakers, ochtendmensen, carrièretijgers; iedereen is anders en iedereen studeert anders. Met FlexibelStuderen® van NTI studeer jij op een manier die echt bij jou past. Start met jouw opleiding wanneer je wilt. Bepaal zelf waar en wanneer je studeert in een online leeromgeving en met echte studieboeken. Zo kun jij een opleiding goed combineren met een drukke baan, hobby’s en gezinsleven. FlexibelStuderen® doe je bij NTI.

Studietools

Bij NTI gebruik je, afhankelijk van je opleiding, verschillende studietools. Zo ga je aan de slag in de online leeromgeving, gebruik je jouw Mijn NTI en werk je met studieboeken.

Wil je meer weten?

Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt. Onze adviseurs staan voor je klaar!

Persoonlijk studieadvies    Start een chat

Daarom FlexibelStuderen®:

 1. Erkende opleidingen, bekende naam
 2. Studeren met veel persoonlijk contact
 3. Voordelig studeren, transparant over kosten
 4. Studeren op jouw moment en jouw manier
 5. Overal studeren met onze online leeromgeving
 6. Persoonlijke begeleiding door mentoren en ervaren docenten
 7. Werkgevers zijn snel overtuigd

Direct inschrijven

Wat is jouw volgende stap?

We denken graag verder met je mee! Het starten van een studie is spannend en roept misschien nog wel meer vragen op. Maar wist je dat iets nieuws leren ook bijdraagt aan je levensgeluk? Je verder ontwikkelen is bovendien goed voor je zelfvertrouwen en je hebt natuurlijk aan de eettafel weer iets te vertellen ;-)

Klaar om te beginnen?

Schrijf je nu in

Heb je na het doen van deze proefles nog vragen? Of zijn er dingen waar je over twijfelt? Onze studieadviseurs geven je geheel vrijblijvend een persoonlijk studieadvies en beantwoorden al je vragen.

5 Ervaringen

Wat vinden onze eigen studenten van hun opleiding?

Bij NTI streven we naar kwalitatief goed onderwijs dat voor iedereen bereikbaar is. En wie kan dit beter beoordelen dan onze eigen studenten?

Chantal, 47 jaar

5star reviews

"Dit is mijn 2de studie bij de NTI en ik ben nog steeds enthousiast! Er is veel verbeterd vergeleken met mijn eerste studie en het is heel duidelijk wat je wanneer moet doen. Verder heb je veel vrijheid om zelf je tempo te bepalen en is de leerstof duidelijk aangegeven in de meeste boeken. Ik kan studeren bij de NTI van harte aanbevelen!" 

Rick

5star reviews

"Prima opleiding! Het niveau is niet te moeilijk, je kunt er lekker snel doorheen werken. Ik vind de stages die erbij horen erg leuk.. zo leer je direct in de praktijk. Over het NTI zelf, ik zou ze zeker aanraden. Contact verloopt netjes en snel, bij vragen regelen ze vrijwel direct alles voor je. Top!" 

Irene

4star.png

"Een goede ervaring over het algemeen. Het thuis studeren bevalt me erg goed en ik vind het prettig dat ik de vrijheid heb om mijn studie zo in te delen zoals het voor mij goed uitkomt."

Barbara de Loor

Vakopleiding Gewichtsconsulent

Studieadvies

studieadvies chat pop upHeb je een vraag of wil je studieadvies? Onze studieadviseurs zijn nu bereikbaar via de chat.

Start een chat