
Nederlands foutloos schrijven en spreken
1 Welkom!
Welkom bij de proefles van de opleiding Nederlands foutloos schrijven en spreken. Door het doen van deze proefles krijg je meer inzicht in wat je kunt verwachten van het studeren bij NTI. Wij vinden het belangrijk dat jij een weloverwogen studiekeuze maakt. In deze proefles duik je in de lesstof en zie je hoe het lesmateriaal eruitziet. Natuurlijk kunnen we in deze proefles maar een heel klein gedeelte van de lesstof behandelen, we hopen dan ook dat dit onderwerp je aanspreekt ;-). Tijdens het doornemen van de lesstof kun je jouw kennis gelijk testen met de meerkeuzevragen!
Succes met de proefles!
2 Proefles: Nederlandse taal foutloos schrijven en spreken
Inleiding
Met deze proefles krijg je een indruk van de taalcursus: Nederlandse taal foutloos schrijven en spreken van NTI. Je krijgt inzicht in de lesstof. Je kunt ook alvast een paar oefeningen doen. Tijdens het lezen van de lesstof kun je jezelf testen door vragen te beantwoorden.
Start proefles
Schrijven is voor de één een ramp, voor de ander een makkie. De één zit uren te piekeren om iets behoorlijks op papier te krijgen, anderen kunnen hun gedachten vlot in woorden omzetten.
Schrijven is niet altijd een brief schrijven; ook het maken van een verslagje voor bijvoorbeeld het jaarboek van jouw vereniging of de notulen van een vergadering horen erbij. Om een beetje te wennen aan het schrijven, beginnen we in deze proefles met een eenvoudige oefening.
Oefening 1
Schrijf een stukje over minstens een van de volgende onderwerpen. Het hoeft niet lang te zijn. Bekommer je niet te veel om mogelijke schrijf- of taalfouten. Maak het niet te ingewikkeld of te moeilijk.
- Veel mensen ervaren de zondag als een vervelende dag. Voor anderen is het een feestdag. Hoe denk je erover? Hoe vul je die dag in?
- Voor velen is hun huis een tweede huid. U kunt zich er prettig in voelen of niet. Wat vind je van jouw woning? Moet er iets veranderen.?
- Welke weekbladen lees je? Waarom? Wat vind je er goed aan, wat niet?
- Beschrijf de sport die je beoefent. Wat vind je er leuk aan?
- Je bent deze cursus met een bepaald doel voor ogen begonnen. Waarom ben je eraan begonnen? Wat verwacht je ervan?
Oefening 2
Het weekblad Vrij Nederland heeft eens een oproep aan zijn lezers gedaan om korte stukjes in te zenden onder het motto: ‘Het moet er nu maar eens uit zijn!’
De bedoeling was dat de lezers uitingen gaven aan datgene wat hen het meest ergerde in het dagelijks leven. Dat varieerde van die echtgenoot die altijd naar sport kijkt op de tv, tot de overdreven aandacht voor de computer en de algemene verering van de hond, tot overlast van de buren.
Schrijf een stukje waarin je jouw uiting geeft aan jouw dagelijkse ergernis. Begin met een uitgesproken mening. Eindig met een conclusie. Gebruik niet meer dan 750 woorden.
Deftig is niet duidelijk
Veel taalgebruikers die niet dagelijks schrijven, hebben de neiging zinnen lang en ingewikkeld te maken. Bovendien willen ze graag ‘dure’ woorden en uitdrukkingen gebruiken, omdat ze denken dat ze op die manier indruk maken op de mensen die hun geschriften lezen. Maar ze vergeten vaak het doel van hun schrijfsel. Houd daarom zakelijke mededelingen zo kort en eenvoudig mogelijk.
Dus niet: Tot onze oprechte spijt zal onze dochter Lia wegens ziekte niet in staat zijn morgen de school te bezoeken.
Maar: Lia komt vandaag wegens ziekte niet op school.
Oefening 3
Herschrijf de volgende zinnen in goed en duidelijk Nederlands.
- Zou u zo goed willen zijn bijgaand formulier per omgaande door u ondertekend aan ons retour te zenden?
- Voor een nadere toelichting over de invulling van deze dag verwijs ik u graag naar de gespreksleider, de heer P. Drenth.
- Ik zou nogmaals willen beklemtonen dat u mij en uw medecursisten een groot genoegen doet door voortaan tijdig present te zijn.
- De aanvoerder van De Treffers gelieve zich vergezeld van zijn trainer na afloop van de wedstrijd te vervoegen bij de afgevaardigde van de KNVB.
- Het is de wandelaars niet toegestaan zich buiten de paden te begeven en zich op de gazons te bevinden.
De brief
Als je een brief moet schrijven aan een bedrijf, is het verstandig te houden aan bepaalde afspraken wat betreft de indeling. Een correct ingedeelde brief wordt serieuzer genomen dan een brief met slordige indeling. Natuurlijk is niet alleen de indeling van belang, de wijze waarop je de mededeling onder woorden brengt is minstens net zo belangrijk. Maar daarover later. Eerst zullen we de vorm, de indeling van een min of meer officiële brief, ook wel zakelijke brief genoemd, onder de loep nemen.
Indeling van de brief
Er zijn een paar mogelijkheden voor de indeling. In het bedrijfsleven waar de meeste brieven getypt worden, is het volgende model het meest gebruikte.
(1) De afzender. Vermeld jouw volledige naam en adres. Eventueel zet je jouw telefoonnummer erbij. Schrijf de plaatsnaam altijd voluit, dus niet R’dam, H’loo, en dergelijke (nu volgt een witregel).
(2) Plaats en datum. Plaatsnaam en datum voluit schrijven, dus niet: Hulsterloo, 20-2-06. Vergeet niet de komma achter de plaatsnaam.
(3) De geadresseerde. Ook hier het volledige adres vermelden. Dit volledige adres is hetzelfde als op de envelop. Richt je jouw brief aan iemand binnen een instantie, dan zet je in het adres de naam of de functie van die persoon:
- t.a.v. (ter attentie van) de heer Van der Putten
- t.a.v. de redacteur van de vakgroep Nederlands.
Wat is de juiste volgorde voor de aanhef van een zakelijke brief?
Soms moet je de functie en de naam van degene aan wie u de brief richt in de adressering vermelden:
- de rector van de scholengemeenschap Hulsterloo, de heer drs. B. van Wijk
(4) De aanhef. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Is de naam van de persoon aan wie je de brief richt bekend, dan kun je die vermelden, zoals in het voorbeeld is gedaan. Andere mogelijkheden:
- Geachte mevrouw, Geacht bestuur, Geacht college, Geachte dames en heren
Als je niet weet of je jouw brief aan een man of een vrouw moet richten, neem dan het zekere voor het onzekere en zet in de aanhef
- Geacht heer, mevrouw. (Let weer op de komma achter de aanhef!)
(5), (6), (7) De alinea’s van jouw brief. Sla na iedere alinea een regel over. Zorg er altijd voor dat de laatste zin eindigt met een punt.
(8) De slotformule. Hoogachtend is inmiddels een lege formule geworden. Vrijwel niemand voelt meer dat de geadresseerde ‘hooggeacht’ wordt. Tegenwoordig wordt ook Met vriendelijke groet(en) veel gebruikt. Als je echter in jouw brief een klacht uit, is Met vriendelijke groet(en) op z’n minst een beetje vreemd.
Welke plaats en datum is juist geschreven?
(9) De handtekening. Desnoods noteer je hier nog eens jouw naam en eventueel de functie die je bekleedt. Dus:
B. van Tholen,
Secretaris toneelvereniging
Dit is het einde van het lesstof-gedeelte van de proefles. Hopelijk heb je hiermee een goed beeld gekregen van het lesmateriaal van de opleiding. Naast de literatuur studeer je bij NTI ook met allerlei online studietools. Wil je hier meer over weten? Scroll dan snel verder naar "Studeren bij NTI"!
3 Studeren bij NTI
FlexibelStuderen® doe je bij NTI
Ben jij een vroege vogel, of duik jij liever ‘s avonds laat de boeken in? Met de flexibele opleidingen van NTI kan iedereen, overal studeren. Je kiest zelf je startmoment en bepaalt je eigen tempo. Je krijgt les van topdocenten en wordt tijdens je opleiding begeleid door een mentor. Met jouw online leeromgeving en échte studieboeken studeer je op jouw manier. FlexibelStuderen® doe je bij NTI.
Studietools
Bij NTI gebruik je, afhankelijk van je opleiding, verschillende studietools. Zo ga je aan de slag in de online leeromgeving, gebruik je jouw Mijn NTI en werk je met studieboeken.
Demo online leeromgeving
De online leeromgeving is beschikbaar waar en wanneer je wilt en geeft jou alle benodigde tools tijdens jouw studie. Om een indruk te krijgen van de online leeromgeving kun je een gratis demo volgen. Hier leggen we overzichtelijk uit welke handige hulpmiddelen er tijdens het studeren voor jou klaar staan.
Ben je benieuwd hoe onze online leeromgeving eruit ziet?
Neem een kijkje in de gratis demo
Daarom FlexibelStuderen®:
- Erkende opleidingen, bekende naam
- Studeren met veel persoonlijk contact
- Voordelig studeren, transparant over kosten
- Studeren op jouw moment en jouw manier
- Overal studeren met onze online leeromgeving
- Persoonlijke begeleiding door mentoren en ervaren docenten
- Werkgevers zijn snel overtuigd
Wij zijn trots op onze studenten
Studenten van NTI zijn geen doorsnee studenten. Ze volgen een studie naast hun volle leven; hun baan, gezin, hobby’s en vrienden. Ze bepalen hun eigen weg, gaan ook buiten de gebaande paden en studeren op de raarste momenten en vreemdste plekken. Het zijn doorzetters, vol motivatie. Omdat ze hun droom volgen, stappen zetten, de regie in eigen hand nemen. Ze mogen trots op zichzelf zijn. Wij zijn het in ieder geval.

Wat is jouw volgende stap?
We denken graag verder met je mee! Het starten van een studie is spannend en roept misschien nog wel meer vragen op. Maar wist je dat iets nieuws leren ook bijdraagt aan je levensgeluk? Je verder ontwikkelen is bovendien goed voor je zelfvertrouwen en je hebt natuurlijk aan de eettafel weer iets te vertellen ;-)
Klaar om te beginnen?
Heb je na het doen van deze proefles nog vragen? Of zijn er dingen waar je over twijfelt? Onze studieadviseurs geven je geheel vrijblijvend een persoonlijk studieadvies en beantwoorden al je vragen.
5 Ervaringen
Wat vinden onze eigen studenten van hun opleiding?
Bij NTI streven we naar kwalitatief goed onderwijs dat voor iedereen bereikbaar is. En wie kan dit beter beoordelen dan onze eigen studenten?
Chantal, 47 jaar
"Dit is mijn 2de studie bij de NTI en ik ben nog steeds enthousiast! Er is veel verbeterd vergeleken met mijn eerste studie en het is heel duidelijk wat je wanneer moet doen. Verder heb je veel vrijheid om zelf je tempo te bepalen en is de leerstof duidelijk aangegeven in de meeste boeken. Ik kan studeren bij de NTI van harte aanbevelen!"
Rick
"Prima opleiding! Het niveau is niet te moeilijk, je kunt er lekker snel doorheen werken. Ik vind de stages die erbij horen erg leuk.. zo leer je direct in de praktijk. Over het NTI zelf, ik zou ze zeker aanraden. Contact verloopt netjes en snel, bij vragen regelen ze vrijwel direct alles voor je. Top!"
Irene
"Een goede ervaring over het algemeen. Het thuis studeren bevalt me erg goed en ik vind het prettig dat ik de vrijheid heb om mijn studie zo in te delen zoals het voor mij goed uitkomt."
Sabine