scroll

Nederlands foutloos schrijven en spreken

1 Welkom!

Welkom bij de proefles van de opleiding Nederlands foutloos schrijven en spreken. Door het doen van deze proefles krijg je meer inzicht in wat je kunt verwachten van het studeren bij NTI. Wij vinden het belangrijk dat jij een weloverwogen studiekeuze maakt. In deze proefles duik je in de lesstof en zie je hoe het lesmateriaal eruit ziet. Natuurlijk kunnen we in deze proefles maar een heel klein gedeelte van de lesstof behandelen, we hopen dan ook dat dit onderwerp je aanspreekt ;-). Tijdens het doornemen van de lesstof kun je je kennis gelijk testen met de mutiple choice vragen! 

Succes met de proefles!

2 Proefles: Nederlandse taal foutloos schrijven en spreken

Inleiding

Met deze proefles krijg je een indruk van de taalcursus: Nederlandse taal foutloos schrijven en spreken van NTI. Je krijgt inzicht in de lesstof. Je kunt ook alvast een paar oefeningen doen. Tijdens het lezen van de lesstof kun je jezelf testen door vragen te beantwoorden. 

Start proefles

Schrijven is voor de één een ramp, voor de ander een makkie. De één zit uren te piekeren om iets behoorlijks op papier te krijgen, anderen kunnen hun gedachten vlot in woorden omzetten.

Schrijven is niet altijd een brief schrijven; ook het maken van een verslagje voor bijvoorbeeld het jaarboek van jouw vereniging of de notulen van een vergadering horen erbij. Om een beetje te wennen aan het schrijven, beginnen we in deze proefles met een eenvoudige oefening.

Oefening 1
Schrijf een stukje over minstens een van de volgende onderwerpen. Het hoeft niet lang te zijn. Bekommer je niet te veel om mogelijke schrijf- of taalfouten. Maak het niet te ingewikkeld of te moeilijk.

 1. Veel mensen ervaren de zondag als een vervelende dag. Voor anderen is het een feestdag. Hoe denk je erover? Hoe vul je die dag in?
 2. Voor velen is hun huis een tweede huid. U kunt zich er prettig in voelen of niet. Wat vind je van jouw woning? Moet er iets veranderen.?
 3. Welke weekbladen lees je? Waarom? Wat vind je er goed aan, wat niet?
 4. Beschrijf de sport die je beoefent. Wat vind je er leuk aan?
 5. Je bent deze cursus met een bepaald doel voor ogen begonnen. Waarom ben je eraan begonnen? Wat verwacht je ervan?

Oefening 2
Het weekblad Vrij Nederland heeft eens een oproep aan zijn lezers gedaan om korte stukjes in te zenden onder het motto: ‘Het moet er nu maar eens uit zijn!’

De bedoeling was dat de lezers uitingen gaven aan datgene wat hen het meest ergerde in het dagelijks leven. Dat varieerde van die echtgenoot die altijd naar sport kijkt op de tv, tot de overdreven aandacht voor de computer en de algemene verering van de hond, tot overlast van de buren.

Schrijf een stukje waarin je jouw uiting geeft aan jouw dagelijkse ergernis. Begin met een uitgesproken mening. Eindig met een conclusie. Gebruik niet meer dan 750 woorden.

Deftig is niet duidelijk

Veel taalgebruikers die niet dagelijks schrijven, hebben de neiging zinnen lang en ingewikkeld te maken. Bovendien willen ze graag ‘dure’ woorden en uitdrukkingen gebruiken, omdat ze denken dat ze op die manier indruk maken op de mensen die hun geschriften lezen. Maar ze vergeten vaak het doel van hun schrijfsel. Houd daarom zakelijke mededelingen zo kort en eenvoudig mogelijk.

Dus niet: Tot onze oprechte spijt zal onze dochter Lia wegens ziekte niet in staat zijn morgen de school te bezoeken.
Maar: Lia komt vandaag wegens ziekte niet op school.

Oefening 3
Herschrijf de volgende zinnen in goed en duidelijk Nederlands.

 1. Zou u zo goed willen zijn bijgaand formulier per omgaande door u ondertekend aan ons retour te zenden?
 2. Voor een nadere toelichting over de invulling van deze dag verwijs ik u graag naar de gespreksleider, de heer P. Drenth.
 3. Ik zou nogmaals willen beklemtonen dat u mij en uw medecursisten een groot genoegen doet door voortaan tijdig present te zijn.
 4. De aanvoerder van De Treffers gelieve zich vergezeld van zijn trainer na afloop van de wedstrijd te vervoegen bij de afgevaardigde van de KNVB.
 5. Het is de wandelaars niet toegestaan zich buiten de paden te begeven en zich op de gazons te bevinden.

Stelling: het is verstandig om zakelijke mededelingen lang en ingewikkeld te maken.

De brief

Als je een brief moet schrijven aan een bedrijf, is het verstandig te houden aan bepaalde afspraken wat betreft de indeling. Een correct ingedeelde brief wordt serieuzer genomen dan een brief met slordige indeling. Natuurlijk is niet alleen de indeling van belang, de wijze waarop je de mededeling onder woorden brengt is minstens net zo belangrijk. Maar daarover later. Eerst zullen we de vorm, de indeling van een min of meer officiële brief, ook wel zakelijke brief genoemd, onder de loep nemen.

Indeling van de brief
Er zijn een paar mogelijkheden voor de indeling. In het bedrijfsleven waar de meeste brieven getypt worden, is het volgende model het meest gebruikte.

(1) De afzender. Vermeld jouw volledige naam en adres. Eventueel zet je jouw telefoonnummer erbij. Schrijf de plaatsnaam altijd voluit, dus niet R’dam, H’loo, en dergelijke (nu volgt een witregel).

(2) Plaats en datum. Plaatsnaam en datum voluit schrijven, dus niet: Hulsterloo, 20-2-06. Vergeet niet de komma achter de plaatsnaam.

(3) De geadresseerde. Ook hier het volledige adres vermelden. Dit volledige adres is hetzelfde als op de envelop. Richt je jouw brief aan iemand binnen een instantie, dan zet je in het adres de naam of de functie van die persoon:

 • t.a.v. (ter attentie van) de heer Van der Putten
 • t.a.v. de redacteur van de vakgroep Nederlands. 

Soms moet je de functie en de naam van degene aan wie u de brief richt in de adressering vermelden:

 • de rector van de scholengemeenschap Hulsterloo, de heer drs. B. van Wijk

(4) De aanhef. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Is de naam van de persoon aan wie je de brief richt bekend, dan kun je die vermelden, zoals in het voorbeeld is gedaan. Andere mogelijkheden:

 • Geachte mevrouw, Geacht bestuur, Geacht college, Geachte dames en heren

Als je niet weet of je jouw brief aan een man of een vrouw moet richten, neem dan het zekere voor het onzekere en zet in de aanhef

 • Geacht heer, mevrouw. (Let weer op de komma achter de aanhef!)

(5), (6), (7) De alinea’s van jouw brief. Sla na iedere alinea een regel over. Zorg er altijd voor dat de laatste zin eindigt met een punt.

(8) De slotformule. Hoogachtend is inmiddels een lege formule geworden. Vrijwel niemand voelt meer dat de geadresseerde ‘hooggeacht’ wordt. Tegenwoordig wordt ook Met vriendelijke groet(en) veel gebruikt. Als je echter in jouw brief een klacht uit, is Met vriendelijke groet(en) op z’n minst een beetje vreemd.

(9) De handtekening. Desnoods noteer je hier nog eens jouw naam en eventueel de functie die je bekleedt. Dus:

B. van Tholen,
Secretaris toneelvereniging

Dit is het einde van het lesstof-gedeelte van de proefles. Hopelijk heb je hiermee een goed beeld gekregen van het lesmateriaal van de opleiding. Naast de literatuur studeer je bij NTI ook met allerlei online studietools. Wil je hier meer over weten? Scroll dan snel verder naar "Studeren bij NTI"!

3 Studeren bij NTI

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Boekenwurmen, nachtbrakers, ochtendmensen, carrièretijgers; iedereen is anders en iedereen studeert anders. Met FlexibelStuderen® van NTI studeer jij op een manier die echt bij jou past. Start met jouw opleiding wanneer je wilt. Bepaal zelf waar en wanneer je studeert in een online leeromgeving en met echte studieboeken. Zo kun jij een opleiding goed combineren met een drukke baan, hobby’s en gezinsleven. FlexibelStuderen® doe je bij NTI.

Studietools

Bij NTI gebruik je, afhankelijk van je opleiding, verschillende studietools. Zo ga je aan de slag in de online leeromgeving, gebruik je jouw Mijn NTI en werk je met studieboeken.

Wil je meer weten?

Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt. Onze adviseurs staan voor je klaar!

Persoonlijk studieadvies    Start een chat

Daarom FlexibelStuderen®:

 1. Erkende opleidingen, bekende naam
 2. Studeren met veel persoonlijk contact
 3. Voordelig studeren, transparant over kosten
 4. Studeren op jouw moment en jouw manier
 5. Overal studeren met onze online leeromgeving
 6. Persoonlijke begeleiding door mentoren en ervaren docenten
 7. Werkgevers zijn snel overtuigd

Direct inschrijven

Wat is jouw volgende stap?

We denken graag verder met je mee! Het starten van een studie is spannend en roept misschien nog wel meer vragen op. Maar wist je dat iets nieuws leren ook bijdraagt aan je levensgeluk? Je verder ontwikkelen is bovendien goed voor je zelfvertrouwen en je hebt natuurlijk aan de eettafel weer iets te vertellen ;-)

Klaar om te beginnen?

Schrijf je nu in

Heb je na het doen van deze proefles nog vragen? Of zijn er dingen waar je over twijfelt? Onze studieadviseurs geven je geheel vrijblijvend een persoonlijk studieadvies en beantwoorden al je vragen.

5 Ervaringen

Wat vinden onze eigen studenten van hun opleiding?

Bij NTI streven we naar kwalitatief goed onderwijs dat voor iedereen bereikbaar is. En wie kan dit beter beoordelen dan onze eigen studenten?

Chantal, 47 jaar

5star reviews

"Dit is mijn 2de studie bij de NTI en ik ben nog steeds enthousiast! Er is veel verbeterd vergeleken met mijn eerste studie en het is heel duidelijk wat je wanneer moet doen. Verder heb je veel vrijheid om zelf je tempo te bepalen en is de leerstof duidelijk aangegeven in de meeste boeken. Ik kan studeren bij de NTI van harte aanbevelen!" 

Rick

5star reviews

"Prima opleiding! Het niveau is niet te moeilijk, je kunt er lekker snel doorheen werken. Ik vind de stages die erbij horen erg leuk.. zo leer je direct in de praktijk. Over het NTI zelf, ik zou ze zeker aanraden. Contact verloopt netjes en snel, bij vragen regelen ze vrijwel direct alles voor je. Top!" 

Irene

4star.png

"Een goede ervaring over het algemeen. Het thuis studeren bevalt me erg goed en ik vind het prettig dat ik de vrijheid heb om mijn studie zo in te delen zoals het voor mij goed uitkomt."

Barbara de Loor

Vakopleiding Gewichtsconsulent

Studieadvies

studieadvies chat pop upHeb je een vraag of wil je studieadvies? Onze studieadviseurs zijn nu bereikbaar via de chat.

Start een chat