Vaccinatietraining klein 1300 NTI studenten van de opleidingen MBO Doktersassistent, Verzorgende IG en Verpleegkundige volgen de speciale vaccinatietraining voor het Covid-19 vaccin. Op voorhand waren er 40 plekken beschikbaar, maar door de grote belangstelling heeft NTI besloten deze uit te breiden naar bijna 300. De eerste trainingsdagen zijn achter de rug en de ervaringen en reacties zijn positief! Na het succesvol deelnemen aan deze dag ontvangen de studenten een certificaat als bewijs dat ze de techniek en kennis over het prikken onder de knie hebben. Student Bianca en Docent Tamara delen hun ervaringen met ons.

Vaccinatietraining klein 3Docent Tamara

Docent MBO Doktersassistente Tamara van Walsum is erg enthousiast over de bereidwilligheid van de studenten: “Het was bijzonder om te zien hoe graag ze willen helpen in deze pandemie. De studenten bleven aan het oefenen. De openheid van de studenten was ook heel mooi.

Hoe was de eerste vaccinatietraining?
"De eerste dag is goed verlopen! Iedereen heeft het certificaat gehaald. Het was een groot succes, veel blije studenten!"

Hoe zag de dag eruit?
"De dag bestond uit twee gedeelten, in de ochtend 10 mensen en in de middag ook 10 mensen. Eerst werd er een stuk theorie gegeven. Wat houden de vaccinaties in? Welke vragen zijn er bij de studenten? Er waren veel vragen die ook duidelijk in de media terugkomen en die straks ook terugkomen in de vaccinatiecentra."

Wat hebben de studenten geleerd?
"We hebben puur praktisch kunnen laten zien hoe het vaccineren gaat. En ook het proces dat daaraan vooraf gaat, het klaarmaken van de vaccinaties. Verder met welke vragen mensen bij je kunnen komen en waar je de antwoorden kunt vinden. Wat de vaccinaties inhouden, welke we nu in Nederland gebruiken en wat de verschillen zijn. Het vaccinatieschema zoals het er nu ligt en waarom het zo gemaakt is."

Met welk vaccin kunnen zij nu vaccineren?
"Zij kunnen nu vaccineren met de Pfeizer, de Moderna en de AstraZeneca."

Hoe was het om deze training te geven?
"Het was een groot plezier! We hebben naast een praktische dag ook veel gelachen en de studenten zijn nu rijker aan kennis en vaardigheden."

Hoe hebben jullie de training afgesloten?
"Alle studenten hebben het certificaat behaald. Ik hoop ook dat we deze de volgende keer echt kunnen uitreiken."

Volg ons op Instagram

Klik hier

Had jij van te voren zoveel aanmeldingen verwacht voor deze training?
"Nee absoluut niet."

Heb je een goed beeld gekregen van de studenten die zich hadden opgegeven?
"Ja, wat we aan het eind van de dag konden concluderen is dat we heel graag deze studenten in de zorg tegen zouden komen. Als doktersassistent of als verzorgende. We zouden ze graag terug zien in de zorg!"

Vaccinatietraining klein 2Student Bianca – MBO Verzorgende IG

Waarom heb je je aangemeld voor de speciale vaccinatietraining?
"Ik wilde aan deze vaccinatietraining deelnemen omdat je na het behalen van het certificaat bevoegd bent om het vaccin te mogen zetten, en zo dus een steentje kan bijdragen aan meer vaccinatiemedewerkers."

Wat heb je geleerd tijdens deze training?
"Ik heb eigenlijk alle facetten van het prikken geleerd. Ik was nog totaal onbekend hiermee, dus het was een hele leerzame dag."

Hoe en waarop heb je geoefend?
"We hebben met echte naalden en spuiten gewerkt. We hebben met flacons gewerkt, mochten ‘knutselen’, zo noemde de docent het. Dit betekent de benodigde middelen samenvoegen om een vaccin gereed te maken voor gebruik. Daarna konden we op een prikkussen prikken om ook te leren injecteren."

Is het vaccineren met het Covid-vaccin anders dan bijvoorbeeld een griepprik?
"Nee, dat komt op hetzelfde neer."

Hoe heb je deze training ervaren?
"Ik heb deze training als leerzaam ervaren. Goede duidelijke informatie, goede protocollen om mee te werken en stap voor stap het vaccin klaar te maken. Daarnaast was er van alle materialen voldoende voorhanden om goed te kunnen oefenen."

Heb je het vaccineren helemaal onder de knie?
"We hebben nu de basis geleerd van het injecteren. Deze basis heb ik onder de knie. Ik ben nu bevoegd om het vaccin te mogen zetten. Door het te gaan uitvoeren zal het steeds makkelijker en sneller gaan."

Ga je er nu ook iets mee doen?
"Jazeker. Ik zal me zeker aanmelden om te gaan vaccineren."