DoktersassistentHet beroep van de doktersassistente

In Nederland zijn er ongeveer 24.000 mensen werkzaam als doktersassistente. Twee derde hiervan werkt als doktersassistente in de huisartsenzorg. Daarnaast werken doktersassistenten in poliklinieken, gezondheidscentra, de sociale gezondheidszorg en de jeugdgezondheidszorg.

Doktersassistent betekent letterlijk het assisteren en ondersteunen van de behandelaar. Het beroep van een doktersassistent is echter veel complexer en uitgebreider. De doktersassistente heeft een eigen, herkenbare bijdrage in de gezondheidszorg en is een professionele en deskundige beroepsbeoefenaar.

 

Volg ons op Instagram

Klik hier

Welke competenties moet je in huis hebben?

Je bent als doktersassistente vaak het eerste aanspreekpunt van patiënten, aan de telefoon of achter de balie. Je staat patiënten vriendelijk en rustig te woord en stelt hen gerust als dat nodig is, bijvoorbeeld wanneer een patiënt bang is of opziet tegen een onderzoek. Om je in anderen te kunnen verplaatsen, beschik je als doktersassistente over een flinke portie inlevingsvermogen. Je voelt je betrokken bij de patiënten, maar kunt daarnaast ook afstand bewaren tot (emotionele) problemen die zich kunnen voordoen.

Je hebt als doktersassistente te maken met uitgebreide voorschriften en protocollen. Op drukke momenten moet je veel dingen tegelijk doen en lang achter elkaar door kunnen werken zonder fouten te maken. Dat vergt concentratie, maar ook organisatietalent.

Je moet snel kunnen schakelen van de ene (soms spoedeisende) situatie naar de andere. Ook moet je kunnen werken onder tijdsdruk en het niet erg vinden om soms wat langer door te werken. Kennis van behandelingen, ziekten en geneesmiddelen is belangrijk in een functie als doktersassistente. Om je deskundigheid op peil te houden en uit te breiden, lees je vakliteratuur en volg je cursussen. Je werkt vaak samen in een team van collega-doktersassistenten, artsen en andere zorgverleners.

Je deelt zelfstandig je werkzaamheden in en voert deze ook zelfstandig uit volgens bepaalde protocollen en richtlijnen. Je hebt veelvuldig te maken met privacygevoelige informatie van patiënten en gaat daar correct mee om.

Lijkt jou het werk van een doktersassistent interessant? Schrijf je nu snel in voor de opleiding Doktersassistente, tijdelijk met 25% korting!

Hoe houd je je vakkennis bij als doktersassistent? Een doktersassistent houdt haar vakkennis bij door het lezen van vakbladen zoals ‘De Doktersassistent’, uitgegeven door de NVDA. Recente artikelen over actuele onderwerpen van het afgelopen jaar zijn zeker de moeite waard om te lezen. Denk hierbij aan het onderzoek SCOPE. Dit gaat over het verbeteren van patiëntveiligheid. Tevens is het artikel over kindermishandeling en scholing over dit onderwerp interessant (de POH-GGZ in de huisartsenpraktijk, transitie; zorg om de zorg) en een artikel over de doktersassistente Tuitjenhorn.