Vind je het lastig om een opleiding te kiezen? Geen stress! In deze blog hebben we de beste studiekeuze tips voor je op een rijtje gezet. Of je nu geen idee hebt waar je moet beginnen, of twijfelt welke opleiding jou bij je doel brengt… Met deze tips wordt kiezen een makkie.

Studiekeuze tip 1: Begin bij jezelf

Heb je nog geen idee wat je wilt? Begin dan bij jezelf. Pak een groot vel papier, een mooi opschrijfboekje of gewoon je laptop. Waar het om gaat, is dat je gaat brainstormen en alles opschrijft wat er in je opkomt. Wie ben jij? Wat vind je leuk? Waar word je blij van? Waar ben je goed in? Wat zijn je dromen en ambities? Waar zie je jezelf over vijf of tien jaar? Laat je daarbij niet afremmen door eventuele praktische bezwaren. Het gaat erom dat je in kaart brengt wie je bent en waar je naar toe wilt. Al brainstormend zal je ongetwijfeld een lijn ontdekken.

Studiekeuze tip 2: Bedenk wat je doel is

Weet je wat je aanspreekt? Mooi! Dan wordt het tijd om een plan te maken. Ga niet zomaar opleidingen bekijken, maar bedenk eerst wat je met je opleiding wilt bereiken. Wat is je doel? Misschien heb je extra kennis nodig omdat je werk veranderd is, of wil je een nieuwe vaardigheid leren. Misschien vind je het tijd voor een volgende stap in je loopbaan of zelfs een volledige carrièreswitch. Het kan ook helpen om je doel op te delen in kleinere stappen. Die hogere managementfunctie is misschien nog ver weg, maar wat is je eerste stap op weg daar naar toe?

Studiekeuze tip 3: Stel je eigen criteria op

Een opleiding moet bij jou passen en niet andersom. Stel daarom criteria op voordat je opleidingen gaat bekijken. Hoe lang mag de opleiding duren? Wil je studeren op mbo-niveau of op hbo-niveau? Hoeveel flexibiliteit wil je? Wanneer wil je beginnen? En wil je een thuisstudie volgen, of toch liever af en toe naar school? Welke criteria belangrijk zijn, is natuurlijk heel persoonlijk. Waar het om gaat is dat je een opleiding vindt die past bij jouw wensen.

Volg ons op Instagram

Klik hier

Studiekeuze tip 4: Doe een proefles

Heb je een opleiding voor ogen, maar twijfel je nog? Geen nood! Bij vrijwel alle NTI-opleidingen kun je een gratis proefles doen. Je krijgt zo een goed beeld van wat je kunt verwachten en je kunt alvast door een deel van het lesmateriaal bladeren. Ook krijg je een voorproefje van de online leeromgeving, daar ga je immers straks mee werken. In een proefles zie je bovendien meteen wat andere studenten van de opleiding vinden. Handig! Wil je eerst weten of je een opleiding op mbo-niveau of hbo-niveau aankunt? Doe dan de mbo toelatingstoets of de hbo toelatingstoets van NTI.

Studiekeuzetip 5: Doe een studiekeuzetest

Of je nu op mbo-niveau of op hbo-niveau wilt studeren, een studiekeuzetest is een goede manier om je interesses in kaart te brengen. In de NTI studiekeuzetest krijg je een aantal uitspraken voorgelegd. Door aan te geven in hoeverre deze bij je passen, ontstaat een goed beeld van je interesses en je mogelijkheden. En dat helpt je weer om de opleiding te vinden die daarbij past. Doen dus!

Studiekeuze tip 6: Vraag studieadvies van een expert

Soms kom je er gewoon niet uit. Dan is het goed om te weten dat er een heel team experts klaar zit om jou te adviseren. Onze adviseurs kunnen al je vragen beantwoorden en geven je graag een persoonlijk studieadvies. Bel gerust 071 750 10 10 of plan een studieadviesgesprek in.