ChaootVind jij het ook zo lastig om je tijd goed in te delen en efficiënt te studeren? Dat snappen we helemaal! Daarom helpen we je bij NTI graag op weg. In deze blog hebben we de beste tips en tricks om efficiënter te studeren voor jou verzameld.  Wat voor type student je ook bent, met deze tips ga jij als een speer door je studie.

Efficiënt studeren begint bij concentratie

Zorg voor een opgeruimde studieplek waar jij je goed kunt concentreren. Waar dat is, is heel persoonlijk. De één zit het liefst aan de keukentafel, een ander werkt liever in een aparte studiekamer. Probeer uit wat voor jou werkt.

KoffiemomentNeem regelmatig korte pauzes

Ken je dat? Je hebt urenlang hard gestudeerd en toch blijft er weinig hangen. Zonde van al die geïnvesteerde tijd! Hoe kun je efficiënter studeren en zorgen dat je de stof wél onthoudt? Neem vaker pauze!

Mensen kunnen zich ongeveer drie kwartier goed concentreren. Daarna is een korte pauze nodig. Gun jezelf dus even dat moment van rust. Zet een bakje koffie, loop een paar keer de trap op en af of kijk gewoon even lekker rustig uit het raam. Na zo’n minipauze kun je je weer volop concentreren. Zo studeer je veel effectiever. 

Efficiënter studeren? Wissel activiteiten af

Zorg dat je niet te lang met hetzelfde bezig bent. Afwisseling bij het studeren houdt je scherp en zorgt dat je de stof beter opneemt. Wissel het lezen van de stof dus af met bijvoorbeeld het maken van een samenvatting of een opdracht.

Leg verbanden tussen verschillende onderdelen

Probeer tijdens het studeren actief verbanden te leggen tussen verschillende delen van de stof. Wat heeft het hoofdstuk dat je nu leest te maken met wat je al eerder hebt geleerd? Hiermee maak je het studeren niet alleen interessanter, het zorgt er ook voor dat je de stof beter begrijpt én makkelijker onthoudt.

Volg ons op Instagram

Klik hier

Gebruik verschillende zintuigen

Je onthoudt de stof beter en sneller als je hem op verschillende manieren tot je neemt. Heb je een hoofdstuk gelezen? Laat iemand de stof de volgende keer dan eens voorlezen terwijl jij aandachtig luistert. Of probeer de stof in beelden voor je te zien. Ook het maken van gebaren terwijl je de stof hardop leest kan helpen. Het is misschien even wennen, maar je zult merken dat het werkt.

Herhaal de stof regelmatig

Misschien weet het je nog van de middelbare school. Die Franse woordjes iedere dag even kort herhalen werkte veel beter dan een dag lang stampen. Een strategie die ook nu nog steeds werkt! Door de stof regelmatig (kort) te herhalen, sla je kennis namelijk op in je langetermijngeheugen. Zo zorg je er in relatief weinig tijd voor dat je de stof goed onthoudt. Ook dat is efficiënt studeren!

Weg met die telefoon

Je studeert het best als je niet wordt afgeleid. Dat spreekt natuurlijk voor zich, maar is vaak moeilijker dan je denkt. Even het laatste nieuws lezen of je Insta checken… het blijft verleidelijk. Ongemerkt kost het je veel tijd. En het haalt je ook nog eens uit je concentratie. Wees dus streng voor jezelf en leg die telefoon echt weg, bijvoorbeeld in een andere kamer. 

Hardlopen

Beweeg!

Blijf je urenlang achter je bureau zitten omdat je per se dat ene hoofdstuk uit wilt hebben? Geen goed idee! Het werkt veel beter om tussendoor even in actie te komen. Beweging verbetert namelijk je geheugen. En als je het in de buitenlucht doet, kom je ook nog eens met een fris hoofd terug aan je bureau. Dat half uurtje wandelen heb je dus zo terugverdiend! 

Tot slot: vergeet niet te ontspannen

Hoofdstuk uit? Opdracht af? Top! Je hebt alle reden om trots op jezelf te zijn. Door op een slimme manier aan de slag te gaan heb je een mooi resultaat bereikt. Hoogste tijd om even wat anders te gaan doen. Efficiënt studeren is fantastisch,  maar ontspanning is ook belangrijk! Meer tips nodig? Check ons advies over studeren en werken vanuit je huis.