Woordjes stampen terwijl de lasagne in de oven staat, een opdracht maken als de kinderen in bed liggen…flexibel studeren is superhandig als je een druk leven hebt. Maar eerlijk is eerlijk …. thuis studeren kan ook best pittig zijn. Soms is die nieuwe Netflix-serie gewoon té verleidelijk. Of zie je steeds die was staan die nog gedaan moet worden. Wil je toch weer die drive vinden en je productiviteit verhogen? Lees dan onze tips om thuis te studeren en vind je flow!

Thuis studeren tip 1: Zoek een maatje

Ga op zoek naar een studiemaatje. Dat kan een studiegenoot zijn die je via een praktijkdag hebt leren kennen, maar ook iemand uit je eigen omgeving. Bijvoorbeeld een vriendin of collega die ook een opleiding volgt. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat jullie elkaar iedere week even appen of (video)bellen om te checken hoe het gaat. Dit werkt niet alleen als een stok achter de deur, maar geeft je ook de kans om tips uit te wisselen.

Thuis studeren tip 2: Communiceer goed met je huisgenoten

Als jij en je partner allebei thuis werken of studeren, of als je kinderen ook thuis zijn, is het belangrijk goed te communiceren. Spreek van tevoren af op welke tijden zij jou niet mogen storen. Met jongere kinderen kun je ook afspreken om ”samen te studeren”: je kind maakt zijn of haar huiswerk (of een mooie tekening), terwijl jij aan je studie zit. Na een uurtje neem je gezellig even samen pauze. Deel je een huis of appartement met leeftijdgenoten? Maak ook dan goede afspraken! Studeren terwijl je huisgenoot meeblèrt met haar favoriete playlist, dat werkt nou eenmaal niet. Bouw je na het studeren lekker samen een feestje.

Thuis studeren tip 3: Creëer een fijne studieplek

Zorg voor een fijne studieplek in huis. Dit kan een apart kamertje zijn of gewoon een vaste plek aan de eettafel. Als je op deze plek zit gaat je studiemodus aan en blijf je gefocust. Haal alle rommel van tafel af en houd je omgeving netjes. Denk aan de clean desk-methode.

Thuis studeren tip 4: Maak een realistische planning

Een goede planning biedt veel houvast. Maar een te ambitieuze planning geeft vooral stress en werkt demotiverend. Zorg dus voor een planning die haalbaar is. Het behalen van een doel geeft je niet alleen een goed gevoel over jezelf, het motiveert je ook om de volgende keer weer lekker aan de slag te gaan. Dubbel winst dus! Wat ook goed werkt: maak je planning en je vorderingen inzichtelijk. Hang je planning aan de muur en vink af of kleur in wat je al gedaan hebt. Je hebt alle reden om trots te zijn!

Volg ons op Instagram

Klik hier

Thuis studeren tip 5: Productief studeren? Kies jouw moment

Wanneer ben jij het meest productief? NTI-opleidingen zijn geschikt voor elk type student. Of je nu een ochtendmens bent of een nachtbraker. Jij weet zelf het beste wat voor jou werkt. Dus of je nu je studieboeken openslaat terwijl je nog aan je ontbijt zit, of ’s nachts om 2 uur dat webinar bekijkt... Het maakt niet uit, als het maar bij jou past.

Thuis studeren tip 6: Blijf in beweging

Mensen die thuiswerken of thuis studeren, bewegen vaak minder. Logisch! Je hoeft niet te rennen voor de trein of de bus. En je collega’s? Die spreek je wel via Teams. Lekker relaxt natuurlijk, maar niet erg gezond. En ook je energie zakt snel omlaag. Spreek dus met jezelf af dat je op vaste tijden even pauzeert en wat beweging opzoekt. Loop even een rondje buiten, doe een paar yoga-oefeningen of koop een sporthoelahoep en probeer je record te verbeteren.

Tot slot, geniet ervan!

Thuis studeren kent vele voordelen, dus maak daar gebruik van. Verschuif je studiemoment als dat beter uitkomt, las af en toe een koffiepauze in met je partner of ga even kletsen met je kinderen. Zorg voor een lekkere lunch en zet ook gezonde snacks klaar, zodat je je niet gaat overeten aan snoep. En achter je bureau in een onesie en je favoriete tijgersloffen? Dat mag best!

Ontdek alle voordelen van Flexibelstuderen®

Op zoek naar tips voor thuiswerken?

De tips in deze blog helpen je om thuis productief te studeren. Maar natuurlijk zijn het net zo goed tips om thuis te werken. Ook als je thuis werkt wil je er voor zorgen dat je voldoende gedaan krijgt, goede resultaten haalt en het thuis gezellig houdt. Doe er dus je voordeel mee!