Vrouwen zijn steeds vaker hoger opgeleid

De afgelopen 40 jaar is er veel veranderd in het werk- en opleidingsniveau van vrouwen in Nederland. Daarmee is ook het gemiddelde inkomen van vrouwen enorm gestegen. Dit is sinds 1977 met wel 60% toegenomen. Meer vrouwen hebben een baan en de werkende vrouw maakt ook meer uren. En wat misschien nog wel een veel grotere rol speelt is dat vrouwen hoger opgeleid zijn. Met een hogere opleiding stijgt het salaris namelijk ook.

Jonge vrouw op een bankUit het artikel van de NOS (8 maart 2022) blijkt dat het bruto inkomen van vrouwen in 2020 rond de €34.000 lag. Nog steeds duidelijk lager dan het bruto inkomen van mannen (€52.000), maar vrouwen zijn dus bezig met een flinke inhaalslag. Het bruto inkomen van vrouwen lag in 1977 nog op €21.000. Waar vrouwen vroeger vaak thuisbleven met de kinderen is die verdeling nu heel anders. Beide ouders blijven meestal doorwerken, eventueel met minder uren, en de zorg over de kinderen is veel eerlijker verdeeld dan in de jaren 70.

Meer vrouwen studeren

Het inkomensverschil tussen vrouwen en mannen is zeker nog niet verdwenen. Volgens het CBS is er nog steeds een verschil van 14% in het uurloon van mannen en vrouwen. De stijging van het aantal hoog opgeleide vrouwen brengt hier zeker verandering in. Sinds 2008 is het percentage hoog opgeleide dertigers zelfs hoger onder vrouwen dan mannen. Met een diploma op zak is iemand meer waard op de arbeidsmarkt en kan er dus ook meer salaris worden gevraagd, ongeacht je geslacht.

Een leven lang ontwikkelen voor iedereen

Tegenwoordig is het ook heel normaal om op latere leeftijd een opleiding te volgen. Studeren is niet alleen voor de jongeren weggelegd. Ook na je dertigste is een opleiding ontzettend waardevol. Het staat goed op je cv en je hebt meer te bieden in je werkveld. Investeren in je ontwikkeling laat ook zien dat je gemotiveerd bent om nieuwe dingen te leren en dat je open staat voor verandering. Allemaal pluspunten voor je (toekomstige) baan.

Nuttige opleidingen

Een erkend diploma is veel waard op de arbeidsmarkt. Op mbo- en hbo-niveau kan je verschillende soorten opleidingen volgen die je helpen jouw doel te bereiken. Onze erkende hbo bachelors en mbo-opleidingen zijn erkend door het Ministerie van Onderwijs en Cultuur én je kunt studeren op een manier die echt bij jou past. Ook zijn er ruim 100 korte hbo-programma's, mbo basisopleidingen en mbo keuzedelen die je al binnen enkele maanden kunt afronden. Een snelle manier om je cv te boosten!

Erkende hbo bachelors

Erkende mbo-opleidingen

MBO Basisopleidingen

HBO-Programma's

 

 

Bron: https://nos.nl/artikel/2420276-gemiddelde-inkomen-van-werkende-vrouwen-steeg-afgelopen-40-jaar-met-60-procent