Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids als PDF binnen enkele minuten in je mailbox.

Vul postcode en huisnummer in

Er zijn geen straat en plaatsnaam gevonden voor deze postcode. Je kunt je straat en plaatsnaam handmatig aanpassen.

Veel gevraagd: een voedingsdeskundige

We zijn ons steeds bewuster van het belang van een gezonde levensstijl. In de media wordt voortdurend gesproken over de impact van gezonde voeding. Hierdoor hebben veel mensen behoefte aan informatie op het gebied van voeding, gezondheid en ziekte. Wil jij inspelen op deze groeiende behoefte en als voedingsconsulent mensen advies geven over hun levensstijl? Volg dan de opleiding HBO Voeding en diëtetiek en wordt een professioneel voedingsdeskundige!

Wat kun je na HBO Voeding en diëtetiek?

Na de opleiding HBO Voeding en dietetiek kun jij direct aan de slag als dietiste, voedingsdeskundige, consulent, adviseur of voorlichter. Je informeert mensen over de impact van een gezonde levensstijl op hun lichaam. Met jouw diëtiste opleiding kun je invloed uitoefenen op problemen als overgewicht, diabetes en ondergewicht. Doordat e-health momenteel een trend is, kun je na de opleiding HBO Voeding en diëtetiek zowel face-to-face als op afstand werken. Je kunt bij veel organisaties terecht, zoals:

 • advies- en voorlichtingsbureaus 
 • voedingsmiddelenbedrijven 
 • thuiszorgorganisaties 
 • psychiatrische inrichtingen 
 • sportorganisaties

Studeren op jouw moment

Starten wanneer je wilt. Studeren waar en wanneer het jou schikt. Even stoppen als dat nodig is, of harder gaan dan je dacht. Online, met inspirerende boeken, via E-colleges, of juist in een echte klas. Dat kan allemaal bij NTI. Deze NTI-studenten leggen je graag uit hoe dit in zijn werk gaat.

Wij snappen als geen ander dat er meer is dan studeren. Dat je rekening wilt houden met je baan, met je kinderen, je sport, of met dat familielid dat aandacht nodig heeft. Of dat het even niet uitkomt met de feestdagen of tijdens die verbouwing. Maar als het dan zover is, zorgen we er ook voor dat elke seconde telt. Dat het helemaal jouw moment is.

Deze hbo-opleiding is landelijk als beste beoordeeld op inhoud

logo-nse.pngIn de Nationale Studenten Enquête 2017 is de opleiding HBO Bachelor Voeding en diëtetiek van Hogeschool NTI inhoudelijk als beste van heel Nederland beoordeeld. Dit is voor jou het bewijs dat studenten de combinatie van de beste vakliteratuur, begeleiding door topdocenten en (online) studiemogelijkheden hoog waarderen. Lees meer over de Nationale Studenten Enquête 2017.

Kies je eigen studievariant

Bij Hogeschool NTI bepaal je zelf hoe je een opleiding volgt, flexibel of klassikaal. Studeer je het liefste zelfstandig, in het tempo dat jij prettig vindt? Dan kies je voor de flexibele variant. Je volgt enkele klassikale bijeenkomsten op een moment dat het jou uitkomt. Wil je liever vaste contactmomenten en meer klassikale bijeenkomsten? Dan kies je voor de klassikale variant.

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Enkele klassikale bijeenkomsten per jaar 

Elke dag starten

36 maanden looptijd 

Lesgeld vanaf € 195,00 per maand 

Locaties:
Variabel

Inschrijven

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Vaste klassikale bijeenkomsten 1 of 2 keer per maand 

Start in september en maart

36 maanden looptijd 

Lesgeld vanaf € 269,50 per maand 

Locaties:
Utrecht

Inschrijven


Heb je hulp nodig bij het maken van je keuze? Onze studieadviseurs staan voor je klaar. Vraag gratis een studieadviesgesprek aan.

Inhoud

Wat leer je tijdens HBO Voeding en dietetiek?

Tijdens de opleiding HBO Voeding en dietetiek word je breed opgeleid. Je legt een stevige basis met kennis en vaardigheden op het gebied van dietetiek. Het studieprogramma sluit goed aan bij actuele thema’s uit de beroepspraktijk. Hierdoor kun je na de diëtiste opleiding direct aan de slag als dietiste, voedingsconsulent of -deskundige. Tijdens HBO Voeding en dietetiek staan onder andere de volgende thema’s centraal:

 • Oriëntatie 
 • Voeding en gezondheid 
 • Werken met en voor cliënten 
 • Gezondheidsbevordering en leefstijl

Gratis: 14 praktijkbijeenkomsten waarin je de beroepsvaardigheden leert

Tijdens de opleiding HBO Voeding en dietetiek volg je 14 interessante praktijkbijeenkomsten verspreid over de opleiding. Topdocenten geven deze praktijkbijeenkomsten. Je leert samen met andere studenten in een kleine groep de vaardigheden van een voedingsdeskundige. Daarnaast wordt de theorie ook behandeld. Onderwerpen die aanbod komen zijn:

 • Adviesvaardigheden 
 • Voedingsleer en receptenleer 
 • Motivational interviewing 
 • Diëtistische diagnose en behandelplan 
 • Praktijkvoering & verdieping e-health

Je start HBO Bachelor Voeding en diëtetiek met een kick-off. Tijdens deze kick-off ontmoet je je medestudenten en volg je onder andere een gratis workshop snellezen van UseClark. Tijdens deze leuke workshop leer je technieken om geconcentreerd te blijven en informatie sneller te verwerken, hiermee bespaar je minstens 2 uur per dag!

Docent Jacqueline over HBO Voeding en diëtetiek

Toelating

Toelatingseisen voor de HBO-opleiding Voeding en diëtetiek

Om toegelaten te worden tot deze HBO-opleiding moet je in het bezit zijn van een van de volgende diploma's:

 • HAVO-diploma
 • VWO-diploma
 • MBO-diploma (niveau 4)

Voor de opleiding HBO Voeding en dietiek heb je kennis nodig van de Engelse taal. Daarnaast is kennis van scheikunde en biologie gewenst, maar het is geen instroomeis. Heb je deze kennis niet? Dan kun je eventueel de snelcursus Havo Biologie en Havo Scheikunde volgen.

Stage

Stage tijdens HBO Voeding en dietetiek

Tijdens je stage van de opleiding HBO Voeding en dietetiek pas je de kennis en vaardigheden toe in de praktijk. Je loopt aan het eind van de opleiding Voeding en diëtetiek een paramedische stage van een halfjaar om je specifieke beroepscompetenties verder te ontwikkelen. Je ervaart hoe het is om als specialist te werken. Als je als student als dietiste wilt werken, dan moet je stage aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je stage moet paramedisch zijn, dus bij een dietiste en onder toezicht van een dietiste;
 • Tijdens de stage werk je mee in de praktijk en behandel je daadwerkelijk cliënten.

Stageduur HBO Voeding en diëtetiek

De stageduur van de opleiding HBO Voeding en dietetiek heeft een omvang van 840 uur. Hiervan loop je 700 uur daadwerkelijk stage. De resterende uren besteed je aan je stageverslag en opdrachten. Je wordt tijdens de stage vanuit Hogeschool NTI begeleid door een stageadviseur. Deze persoon is tevens de contactpersoon voor het stagebedrijf.

Examen

Wettelijk hbo-getuigschrift Voeding en diëtetiek

Erkenning hbo-opleidingDeze opleiding is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de hoogste kwaliteitseisen. Je ontvangt het wettelijk erkende HBO-getuigschrift 'HBO Voeding en Diëtetiek'. Je mag je dan Bachelor of Science (BSc) noemen. Dit getuigschrift wordt afgegeven door Hogeschool NTI. Hogeschool NTI is in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) bevoegd om graden (Bachelor/Master) te verlenen.

Examenkosten voor HBO Bachelor Voeding en diëtetiek

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt lesgeld en examenkosten volgens de door jou gekozen betaalfrequentie. Je doet pas examen wanneer jij er klaar voor bent.

De examenkosten bedragen € 56,53 per maand.

Deze kosten zijn inclusief het afstudeerexamen.

Beroepen

Waar kun je aan de slag na HBO Voeding en dietetiek?

Na de opleiding HBO Voeding en dietiek kun je direct aan de slag. Je bent een specialist op het gebied van voedsel en gezondheid. Omdat je breed bent opgeleid kun je vele kanten op. Je kunt werken in de gezondheidzorg, bij de overheid of in het bedrijfsleven. Je kunt verschillende functies vervullen, zoals:

 • coach 
 • dietiste/voedingsdeskundige 
 • adviseur 
 • onderzoeker 
 • voorlichter

Werkzaamheden van een dietist/voedingsdeskundige

Als dietiste of voedingsdeskundige ligt de nadruk op voedingsadvies, zowel voor groepen als voor individuen. Ook kun je als diëtise of voedingskundige een eigen onderneming starten. Je legt daarbij een accent op het ontwikkelen en aanbieden van diensten, zoals:

 • het analyseren van gezondheidssituaties en voedingsbehoeftes;
 • het ontwikkelen en het implementeren van dieetplannen; 
 • adviezen geven over voeding en gezondheid.
Wil jij anderen helpen met een gezonde levensstijl? Kies dan nu voor HBO Voeding en dietetiek!

Studieduur & lesgeld

HBO Bachelor Voeding en diëtetiek 7555

Termijnen 3 Jaar 36 Maanden *
Lesgeld per termijn € 2.250,00 € 195,00
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 75,-
 • * is het aanbevolen studietempo

Nog 6 dagen Acer Chromebook actie bij inschrijving

Acer Chromebook actieBij een inschrijving voor een (klassikale) hbo bacheloropleiding of volledige masteropleiding ontvang je een Acer Chromebook t.w.v. €249 voor slechts €29! Zorg dat je er op tijd bij bent, want op = op. Schrijf je snel in. Lees meer over de actie

Ontvang tot 50% van je studiekosten terug van de Belastingdienst!

Je kunt de kosten voor een opleiding die aansluit bij je (toekomstige) beroep van de belasting aftrekken. Ben jij benieuwd naar jouw belastingvoordeel voor deze opleiding? Vul dan hieronder je persoonlijke gegevens in en bereken jouw voordeel direct.

Jouw belastingvoordeel:

Over 2017 ontvang je € 1.392,73 aan studiekosten terug van de belasting!*

* Dit voorbeeld geldt als indicatie. Bekijk de uitgebreide informatie hier.

Ervaringen

HBO Bachelor Voeding en diëtetiek
4 sterren - gebaseerd op 2 ervaringen
Flexibiliteit
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal

Op zich zit de studie goed in elkaar, maar ik merk dat het een studie is, die dit jaar nieuw is begonnen. Zo zitten er nog de nodige foutjes in het studiemateriaal. Daarnaast zijn het ontbreken van een leraar voor een bepaald vak en het lange wachten op tentamencijfers enkele minpunten. Pluspunten vind ik dat docenten/mentoren snel op vragen antwoorden en de studie prima vanuit huis te doen is.

Handig om je eigen tempo te bepalen en door te gaan!

Bekijk alle ervaringen