Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids binnen enkele minuten in je mailbox.

Vul postcode en huisnummer in

Er zijn geen straat en plaatsnaam gevonden voor deze postcode. Je kunt je straat en plaatsnaam handmatig aanpassen.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

Wil je werken in het onderwijs?

Heb je interesse in het beroep van onderwijsassistent, maar niet direct de mogelijkheid om een verplichte stage te doorlopen en een opleiding van 2 of 3 jaar te volgen? Dan is de mbo basisopleiding Onderwijsassistent van het NTI MBO-College een uitstekende keuze voor jou. In slechts 6 maanden leer je de belangrijkste theorie die een onderwijsassistent moet kennen. Schrijf je nu in en start morgen al!

Waarom een mbo basisopleiding?

Als je al werkt en in korte tijd meer verdieping wilt geven aan je baan, is een mbo basisopleiding ideaal voor jou. Tijdens deze opleiding hoef je namelijk geen stage te lopen. Ook is een mbo basisopleiding een uitkomst als je erachter wilt komen of een vakgebied je aantrekt. Tijdens deze opleiding leg je een klein aantal examens af waarvoor je vrijstelling kunt krijgen als je daarna doorgaat met de volledige mbo-opleiding. De voordelen van een mbo basisopleiding zijn:

 • Je ontvangt een officieel NTI-diploma;
 • Je kunt de opleiding binnen 6 maanden afronden;
 • Je hoeft geen stage te lopen;
 • Het lesgeld voor een basisopleiding is lager dan voor een mbo-opleiding.

NTI en corona: starten gewoon mogelijk

NTI is de uitvinder van FlexibelStuderen®, dat betekent dat wij veel ervaring hebben in het geven van erkende online opleidingen. Je studeert in een handige online leeromgeving met een combinatie van zelfstudie, online lessen en opdrachten. Eventuele praktijkdagen zijn tijdelijk vervangen door virtual classrooms. Zo loop je geen enkel risico en kun je met een gerust hart blijven werken aan een betere toekomst. Starten is dus gewoon mogelijk. Wil je meer weten? Lees meer over FlexibelStuderen® in de coronaperiode.

Inhoud

Wat leer ik?

De mbo basisopleiding behandelt een aantal vakken van de volledige mbo-opleiding Onderwijsassistent. Als onderwijsassistent ondersteun je in overleg met de leraar bij allerlei taken. Je hebt daarbij je eigen verantwoordelijkheden. Je neemt bijvoorbeeld toetsen af bij kinderen en je begeleidt de groep om zelfstandig te leren werken. Goed kunnen observeren en begeleiden is hierbij een belangrijke taak en één van de onderwerpen van deze basisopleiding. Ook verdiep je je in pedagogiek, didactiek (de manier van onderwijs geven) en communicatie met kinderen en ouders.

Studieprogramma

De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens de basisopleiding:

 • Didactiek
 • Pedagogiek
 • Communicatie
 • Organisatie
 • Observeren
 • Begeleiden
 • Deskundigheidsbevordering
 • Kwaliteitszorg

Uniek: studieboeken bij het lesgeld inbegrepen!

Waar andere particuliere onderwijsaanbieders gebruikmaken van losbladig en zelf ontwikkeld studiemateriaal, kiest het NTI MBO-College ervoor om te werken met de beste studieboeken. Deze zijn volledig bij je lesgeld inbegrepen. 

Toelating

Je hebt geen vooropleiding nodig

Voor de mbo basisopleiding Onderwijsassistent heb je geen vooropleiding nodig. Je hoeft ook geen stage te lopen.

Advies van onze studieadviseurs

Het kiezen van een mbo basisopleiding die bij je past is niet gemakkelijk. De studieadviseurs van het NTI kunnen je daarbij helpen. Dit kan via een vrijblijvend studieadviesgesprek bij ons op kantoor in Leiden of via de telefoon. De studieadviseurs zijn ook ’s avonds bereikbaar. Meld je direct aan voor een studieadviesgesprek. Om er samen achter te komen wat voor jou de beste opleiding is, praat de studieadviseur met je over:

 • je ambities 
 • je droombaan 
 • je vooropleiding 
 • je persoonlijke situatie

Examen

Examens van de mbo basisopleiding Onderwijsassistent

Tijdens de mbo basisopleiding Onderwijsassistent leg je theorie-examens af.

Digitale examens volgens de nieuwste mbo-norm

Het NTI MBO-college biedt de MBO Basisopleiding Onderwijsassistent aan volgens de nieuwste mbo-norm. Dat betekent dat voor deze basisopleiding nieuwe examens zijn gemaakt. De examens worden digitaal op locatie afgenomen. Dit is dagelijks mogelijk op tal van locaties door heel Nederland. Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je digitaal examen wilt doen voor de MBO Basisopleiding Onderwijsassistent. Lees meer over hoe digitaal examineren in de praktijk werkt en waar je de testcenters kunt vinden.

Ontvang een officieel NTI-diploma

Erkening-mbo-opleiding.pngNa succesvolle afronding van de mbo basisopleiding ontvang je een officieel NTI-diploma. Een waardevol diploma van een erkende onderwijsinstelling dat goed aansluit op jouw toekomstige baan!

Doorleren na een mbo basisopleiding

Na het afronden van je mbo basisopleiding Onderwijsassistent kun je doorstromen naar de volledige mbo-opleidingen Onderwijsassistent (niveau 4), Pedagogisch medewerker kinderopvang (niveau 3) en Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (niveau 4).

Examenkosten MBO Basisopleiding Onderwijsassistent

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt lesgeld en examenkosten volgens het door jou gekozen studietempo. Je krijgt vervolgens twee keer zo lang de tijd om je studie af te ronden, zonder extra kosten. Je doet dus pas examen wanneer jij er klaar voor bent.

De examenkosten bedragen € 28,33 per maand op basis van het aanbevolen studietempo.

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten

Bij het NTI MBO-College profiteer je van een uniek all-in concept, waarbij studiemateriaal, afstuderen, diplomering, reprorecht en hand-outs inbegrepen zijn. Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten en je mag dit zelfs in maandelijkse termijnen voldoen. Alle mbo basisopleidingen mag je gratis verlengen. Schrijf je nu in en profiteer tijdelijk van 25% korting!

Basisopleiding Onderwijsassistent 4 4122

Termijnen 6 Maanden * 9 Maanden
Lesgeld per termijn € 123,75 € 82,50
Nu met 25% korting € 92,81 € 61,88
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 50,-
 • 5% korting bij betaling ineens
 • * is het aanbevolen studietempo

Ontvang tot 50% van je studiekosten terug van de Belastingdienst!

Je kunt de kosten voor een opleiding die aansluit bij je (toekomstige) beroep van de belasting aftrekken. Ben jij benieuwd naar jouw belastingvoordeel voor deze opleiding? Vul dan hieronder je persoonlijke gegevens in en bereken jouw voordeel direct.

Jouw belastingvoordeel:

Over 2020 ontvang je € 194,95 aan studiekosten terug van de belasting!*

* Dit voorbeeld geldt als indicatie. Bekijk de uitgebreide informatie hier.

Korting op software, hardware en meer via Surfspot!

surfspot logoAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo kun je bijvoorbeeld 80% korting krijgen op Office, tot 50% korting op Photoshop en heb je een virusscanner vanaf €5,-. Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger.

Ervaringen

MBO Basisopleiding Onderwijsassistent

4,5 sterren - gebaseerd op 3 ervaringen
Flexibiliteit
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal
Examens

 

Ik ben heel positief over mijn opleidingen bij het NTI. Vorig jaar startte ik met de basisopleiding. Omdat mijn jongste kind nog niet naar school ging, was ik niet in de gelegenheid om stage te lopen. De basisopleiding is een uitstekende manier om toch al serieus werk te maken van je opleiding en een goede basis te leggen voor mijn stage. Ik ben na de zomervakantie gestart met de vervolgopleiding en loop nu stage en hoef nog maar 2 theorievakken. Super dat je met het NTI je studie kunt aanpassen aan je persoonlijke mogelijkheden. Waar ik helemaal lovend over ben is het digitaal examen doen: lekker dichtbij, scheelt heel veel tijd en je kunt vrij kort voor het examen nog reserveren. Dus als je zeker weet dat je het kunt. Dit in tegenstelling tot andere schriftelijke opleidingen die vaste examenrondes hanteren op een vaste locatie (meestal in de Randstad...) Ik kan het NTI van harte aanbevelen.

Ik ben pas begonnen met mijn opleiding onderwijsassistent. Ik vind het fijn dat ik lekker kan leren waar en wanneer ik wil. Met vragen kan je altijd bellen en dan worden ze snel en goed opgelost.

Bekijk alle ervaringen