Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids als PDF binnen enkele minuten in je mailbox.

Vul postcode en huisnummer in

Er zijn geen straat en plaatsnaam gevonden voor deze postcode. Je kunt je straat en plaatsnaam handmatig aanpassen.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

HBO Pedagogiek: alles over kinderen en jongeren

Ben jij geïnteresseerd in opvoedingsvraagstukken? Kies dan voor HBO Pedagogiek en behaal een officieel hbo-diploma. Door de huidige maatschappelijke ontwikkelingen hebben veel kinderen, jongeren en hun opvoeders ondersteuning nodig van een pedagoog. Ouders weten namelijk niet altijd hoe ze op een goede manier met ontwikkelingen als social media, pesten en overgewicht om moeten gaan. De opleiding HBO Pedagogiek biedt jou een mooie toekomst, bijvoorbeeld in de jeugdzorg, de kinderopvang of het onderwijs. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

Wat kun je na HBO Pedagogiek?

Na HBO Pedagogiek weet jij alles over de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren. Je kunt adviseren, begeleiden en coachen. Daarnaast weet jij maatschappelijke problemen aan te pakken door creatieve oplossingen te bedenken. Na deze erkende hbo-opleiding kun je vele kanten op. Je kunt onder andere aan de slag bij:

 • jeugdgezondheidszorg*
 • thuiszorgorganisaties
 • consultatiebureaus
 • kinderopvang
 • pedagogische adviesbureaus

*Voor het werken in de jeugdhulp heeft de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) de volgende regels opgesteld:

 • Vanaf 1 januari 2018 dienen afgestudeerden met een diploma SPH – Jeugdzorgwerker zich te registeren bij de SKJ.
 • Tot 1 januari 2019 kunnen afgestudeerden met een HSAO-diploma (die niet de afstudeerrichting Jeugdzorgwerker hebben gevolgd maar SPH, MWD of Pedagogiek) zich laten registeren bij de SKJ, mits zij een diploma hebben dat niet ouder is dan 5 jaar en mits zij werkzaam zijn. Afhankelijk van de gevolgde opleiding, zal er nog wel een aanvullend scholingstraject gevolgd moeten worden met een maximum van 45 EC.
 • De periode van 1 januari 2018 tot 1 januari 2019 wordt gezien als een overgangsfase. Na 1 januari 2019 kunnen de eisen voor registratie bij de SKJ voor niet-Jeugdzorgwerkers aangepast worden.
 • Voor meer info zie: skjeugd.nl

Deze hbo-opleiding scoort landelijk een 8,0

logo-nse.pngIn de Nationale Studenten Enquête 2017 is de opleiding HBO Bachelor Pedagogiek van Hogeschool NTI beoordeeld met een 8,0. De beoordeling geeft aan dat het gebruik van de beste vakliteratuur, in combinatie met onze praktijkgerichte werkvormen, door onze studenten hoog wordt gewaardeerd! Lees meer over de Nationale Studenten Enquête 2017.

Kies je eigen studievariant

Bij Hogeschool NTI bepaal je zelf hoe je een opleiding volgt, flexibel of klassikaal. Studeer je het liefste zelfstandig, in het tempo dat jij prettig vindt? Dan kies je voor de flexibele variant. Je volgt enkele klassikale bijeenkomsten op een moment dat het jou uitkomt. Wil je liever vaste contactmomenten en meer klassikale bijeenkomsten? Dan kies je voor de klassikale variant.

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Enkele klassikale bijeenkomsten per jaar 

Elke dag starten

Lesgeld vanaf € 190,00 per maand 

Locaties:
Variabel

Inschrijven

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Vaste klassikale bijeenkomsten 1 of 2 keer per maand 

Start in september en maart

Lesgeld vanaf € 265,00 per maand 

Locaties:
Leiden, Rotterdam, Amsterdam, Almere, Utrecht, Zwolle, Eindhoven

Inschrijven


Heb je hulp nodig bij het maken van je keuze? Onze studieadviseurs staan voor je klaar. Vraag gratis een studieadviesgesprek aan.

Inhoud

Wat leer je tijdens HBO Pedagogiek?

Tijdens HBO Pedagogiek leg je een stevige basis op pedagogisch vakgebied. Hierdoor kun je na de opleiding direct aan de slag als pedagoog. Tijdens de Pedagogiek opleiding volg je onder andere de volgende vakken:

 • Sociale ontwikkeling van het kind
 • Opvoedingsondersteuning en coaching
 • Pedagogiek in jeugdzorg en onderwijs

Gratis: 14 praktijkbijeenkomsten HBO Pedagogiek

HBO Pedagogiek bevat interessante praktijkbijeenkomsten, verspreid over de opleiding. Tijdens deze bijeenkomsten geven topdocenten jou uitleg over de theorie. Op deze manier gaat die beter voor je leven. Daarnaast leer je samen met andere studenten van de opleiding Pedagogiek de vaardigheden die je later nodig hebt. Enkele onderwerpen die tijdens de praktijkbijeenkomsten aan bod komen zijn:

 • Gespreksvoering met kinderen en opvoeders
 • Sociale ontwikkeling van het kind
 • Waarnemen en observeren
 • Leefwerelden en diversiteit

Webinars

Naast de praktijkbijeenkomsten volg je tijdens HBO Pedagogiek ook webinars. Dit zijn online lessen waarbij de docent extra aandacht geeft aan moeilijke vraagstukken of laat zien hoe de kennis toegepast kan worden. De webinars van de opleiding Pedagogiek gaan onder andere over:

 • Inleiding pedagogiek
 • Signaleren en preventie
 • E-coaching
 • Systeem- en krachtgericht werken

Kick-off

Je start HBO Pedagogiek met een kick-off. Tijdens deze kick-off ontmoet je je medestudenten en volg je onder andere een gratis workshop snellezen van UseClark. In de workshop leer je technieken om geconcentreerd te blijven en informatie sneller te verwerken, hiermee bespaar je minstens 2 uur per dag!

Toelating

Stage

Stage tijdens HBO Pedagogiek

Tijdens HBO Pedagogiek loop je stage. Gedurende deze stage pas je alles wat je tijdens de opleiding Pedagogiek hebt geleerd toe in de praktijk. Je ervaart hoe het is om als pedagoog aan de slag te gaan.

Stageduur HBO Pedagogiek

De stageduur van HBO Pedagogiek omvat 840 uur. Hiervan loop je 700 uur daadwerkelijk stage. De resterende uren besteed je thuis aan je stageverslag en opdrachten. Je wordt tijdens de stage door een stageadviseur vanuit Hogeschool NTI begeleid. Deze persoon is tevens de contactpersoon voor het stagebedrijf.

Examen

Wettelijk erkend hbo-getuigschrift Pedagogiek

HBO Pedagogiek van Hogeschool NTI is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de meest recente kwaliteitseisen van het Ministerie van OCW. Na afronding van HBO Pedagogiek ontvang je het wettelijk erkende hbo-getuigschrift Pedagogiek. Je mag je dan Bachelor of Social Work noemen.

Examenkosten voor HBO Bachelor Pedagogiek

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt lesgeld en examenkosten volgens de door jou gekozen betaalfrequentie. Je doet pas examen wanneer jij er klaar voor bent.

De examenkosten bedragen € 76,39 per maand.

Deze kosten zijn inclusief het afstudeerexamen.

Beroepen

Waar kun je aan de slag na HBO Pedagogiek?

Heb je HBO Pedagogiek succesvol afgerond? Dan kun je direct aan de slag. Je helpt (mede)opvoeders in hun zoektocht naar wat nodig is voor het gezond en veilig ontwikkelen van het kind. Na de opleiding Pedagogiek kun je onder andere gaan werken als:

 • hbo-pedagoog;
 • opvoedkundig coach;
 • leidinggevende kinderopvang;
 • adviseur voor onderwijsinstellingen;
 • beleidsmedewerker jeugdbeleid bij gemeentes.

Doorstuderen en specialiseren

Wil je na HBO Pedagogiek graag doorstuderen? Dan kan je je specialiseren in orthopedagogiek. Orthopedagogiek is een specialisatie van pedagogiek die zich richt op het behandelen van kinderen en jongeren met een bepaalde beperking of stoornis en die zich in een problematische leer- of opvoedingssituatie bevinden. Als orthopedagoog behandel en begeleid je mensen met een ontwikkelingsproblematiek. De opleiding tot orthopedagoog is een universitaire studie.

Werkzaamheden van een hbo-pedagoog

Na afronding van de opleiding HBO Pedagogiek kun jij aan de slag als hbo-pedagoog. Je houdt je dan bezig met verschillende vraagstukken rondom kinderen en jongeren. Hierbij kun je denken aan:

 • Welke maatregelen moeten worden getroffen als een kind achter loopt op ontwikkeling?
 • Wat moet er gebeuren als een tiener wordt gepest via sociale media?
 • Hoe kun je voorkomen dat een tiener in aanraking komt met criminaliteit?

Is deze uitdagende functie iets voor jou? Start dan vandaag nog met HBO Pedagogiek!

Studieduur & lesgeld

HBO Bachelor Pedagogiek 7931

Termijnen 3 Jaar 36 Maanden *
Lesgeld per termijn € 2.166,00 € 190,00
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 75,-
 • * is het gangbare betaaltempo

Tijdelijk Acer Chromebook actie bij inschrijving

Acer Chromebook actieBij een inschrijving voor een (klassikale) hbo bacheloropleiding of volledige masteropleiding ontvang je een Acer Chromebook t.w.v. €249 voor slechts €29! Zorg dat je er op tijd bij bent, want op = op. Schrijf je snel in. Lees meer over de actie

Ontvang tot 50% van je studiekosten terug van de Belastingdienst!

Je kunt de kosten voor een opleiding die aansluit bij je (toekomstige) beroep van de belasting aftrekken. Ben jij benieuwd naar jouw belastingvoordeel voor deze opleiding? Vul dan hieronder je persoonlijke gegevens in en bereken jouw voordeel direct.

Jouw belastingvoordeel:

Over 2017 ontvang je € 1.472,99 aan studiekosten terug van de belasting!*

* Dit voorbeeld geldt als indicatie. Bekijk de uitgebreide informatie hier.

Ervaringen

HBO Bachelor Pedagogiek
4 sterren - gebaseerd op 14 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal
Examens

Het gaat tot nu toe erg goed. Het is fijn dat je je eigen schema en werktempo kunt bepalen en als de omstandigheden er om vragen je tijdelijk even minder of meer kunt doen. Ideaal voor mij omdat ik naast mijn gezin werk, sport en vrijwilliger ben.

Als alleenstaande moeder met een drukke baan in het onderwijs zie ik geen mogelijkheid om daarnaast nog naar school te gaan. Een thuisstudie via het NTI behoorde gelukkig wel tot de mogelijkheden. Het valt mij af en toe best zwaar om tijd te maken voor de studie maar omdat alles zo interessant is vind ik het nog steeds erg leuk om te doen. Ik ga er wel langer over doen dan de vier jaar die er voor staat maar dat is niet anders. Het belangrijkste is dat op deze manier mijn wens om HBO Pedagoog te worden in vervulling kan gaan en tot die tijd geniet ik van de kennis die ik opdoe en die ik in mijn werk op school direct in de praktijk kan brengen.

Bekijk alle ervaringen