Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids als PDF binnen enkele minuten in je mailbox.

Vul postcode en huisnummer in

Er zijn geen straat en plaatsnaam gevonden voor deze postcode. Je kunt je straat en plaatsnaam handmatig aanpassen.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

HBO Pedagogiek: alles over kinderen en jongeren

Ben jij geïnteresseerd in opvoedingsvraagstukken? Kies dan voor HBO Pedagogiek en behaal een officieel hbo-diploma. Door de huidige maatschappelijke ontwikkelingen hebben veel kinderen, jongeren en hun opvoeders ondersteuning nodig van een pedagoog. Ouders weten namelijk niet altijd hoe ze op een goede manier met ontwikkelingen als social media, pesten en overgewicht om moeten gaan. De opleiding HBO Pedagogiek biedt jou een mooie toekomst, bijvoorbeeld in de jeugdzorg, de kinderopvang of het onderwijs. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

Wat kun je na HBO Pedagogiek?

Na HBO Pedagogiek weet jij alles over de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren. Je kunt adviseren, begeleiden en coachen. Daarnaast weet jij maatschappelijke problemen aan te pakken door creatieve oplossingen te bedenken. Na deze erkende hbo-opleiding kun je vele kanten op. Je kunt onder andere aan de slag bij:

Studeren op jouw moment

Starten wanneer je wilt. Studeren waar en wanneer het jou schikt. Even stoppen als dat nodig is, of harder gaan dan je dacht. Online, met inspirerende boeken, via E-modules, of juist in een echte klas. Dat kan allemaal bij NTI. Deze NTI-studenten leggen je graag uit hoe dit in zijn werk gaat.

Wij snappen als geen ander dat er meer is dan studeren. Dat je rekening wilt houden met je baan, met je kinderen, je sport, of met dat familielid dat aandacht nodig heeft. Of dat het even niet uitkomt met de feestdagen of tijdens die verbouwing. Maar als het dan zover is, zorgen we er ook voor dat elke seconde telt. Dat het helemaal jouw moment is.

Online leeromgeving

Bij NTI studeer je in een online leeromgeving. Hier kun je leerstof interactief oefenen met Memotrainers en proeftentamens, E-modules volgen en kennisclips bekijken. Je vindt er alles wat je nodig hebt om flexibel te studeren.

Lees meer

Inclusief vakliteratuur

Geweldig natuurlijk, zo’n online leeromgeving, maar je wilt soms ook gewoon een echt studieboek uit je kast kunnen halen en een onderwerp erop naslaan als dat nodig is. Je vakbibliotheek wil ook wat. Bij NTI is je lesgeld inclusief vakliteratuur. Je betaalt dus niets extra en bespaart hierdoor veel geld.

Deze hbo-opleiding scoort landelijk een 8,0

logo-nse.pngIn de Nationale Studenten Enquête 2017 is de opleiding HBO Bachelor Pedagogiek van Hogeschool NTI beoordeeld met een 8,0. De beoordeling geeft aan dat het gebruik van de beste vakliteratuur, in combinatie met onze praktijkgerichte werkvormen, door onze studenten hoog wordt gewaardeerd! Lees meer over de Nationale Studenten Enquête 2017.

Kies je eigen studievariant

Bij Hogeschool NTI bepaal je zelf hoe je een opleiding volgt, flexibel of klassikaal. Studeer je het liefste zelfstandig, in het tempo dat jij prettig vindt? Dan kies je voor de flexibele variant. Je volgt enkele klassikale bijeenkomsten op een moment dat het jou uitkomt. Wil je liever vaste contactmomenten en meer klassikale bijeenkomsten? Dan kies je voor de klassikale variant.

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Enkele klassikale bijeenkomsten per jaar 

Elke dag starten

Lesgeld vanaf € 190,00 per maand 

Locaties:
Variabel

Inschrijven

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Vaste klassikale bijeenkomsten 1 of 2 keer per maand 

Start in september en maart

Lesgeld vanaf € 265,00 per maand 

Locaties:
Leiden, Rotterdam, Amsterdam, Almere, Utrecht, Zwolle, Eindhoven

Inschrijven


Heb je hulp nodig bij het maken van je keuze? Onze studieadviseurs staan voor je klaar. Vraag gratis een studieadviesgesprek aan.

Inhoud

Het studieprogramma

In het studieprogramma kun je zien uit welke modules de opleiding bestaat. De studiepunten geven een indicatie van de omvang per vak. De studiepunten zijn vermeld volgens de Europese standaard (EC's of ECTS).

HBO Bachelor Pedagogiek 7931

Bij deze opleiding kun je 240 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:

Jaar 1

In het eerste studiejaar van HBO Pedagogiek maak je kennis met het beroep en het werkveld van een hbo-pedagoog. Ook ga je aan de slag met vaardigheden die onmisbaar zijn in dit vakgebied.

Inleidende fase
 • Startbijeenkomst (introductie)
  0 EC
 • Inleiding Pedagogiek
  8 EC
 • Gespreksvoering met kinderen en opvoeders
  8 EC
 • Sociale ontwikkeling van het kind
  8 EC
 • Portfolio-opdracht 1.1 Werkveld pedagogiek
  6 EC
 • Onderzoeken en rapporteren in de hulpverlening
  8 EC
 • Waarnemen en observeren
  8 EC
 • Signaleren en preventie
  8 EC
 • Portfolio-opdracht 1.2 T en K in soc.ag. werk
  6 EC

Jaar 2

Jaar 2 van HBO Pedagogiek heeft een verdiepend karakter. Jouw communicatieve vaardigheden worden in dit jaar versterkt.
Bekijk het studieprogramma van jaar 2

Jaar 3/4

Het professionele handelen van een pedagoog staat in het 3de/4de studiejaar van HBO Pedagogiek centraal. Je rondt de opleiding Pedagogiek af met een stage en een afstudeeronderzoek.
Bekijk het studieprogramma van jaar 3/4

Wat leer je tijdens HBO Pedagogiek?

Tijdens HBO Pedagogiek leg je een stevige basis op pedagogisch vakgebied. Hierdoor kun je na de opleiding direct aan de slag als pedagoog. Tijdens de Pedagogiek opleiding volg je onder andere de volgende vakken:

 • Sociale ontwikkeling van het kind
 • Opvoedingsondersteuning en coaching
 • Pedagogiek in jeugdzorg en onderwijs

Gratis: 14 praktijkbijeenkomsten HBO Pedagogiek

HBO Pedagogiek bevat interessante praktijkbijeenkomsten, verspreid over de opleiding. Tijdens deze bijeenkomsten geven topdocenten jou uitleg over de theorie. Op deze manier gaat die beter voor je leven. Daarnaast leer je samen met andere studenten van de opleiding Pedagogiek de vaardigheden die je later nodig hebt. Enkele onderwerpen die tijdens de praktijkbijeenkomsten aan bod komen zijn:

 • Gespreksvoering met kinderen en opvoeders
 • Sociale ontwikkeling van het kind
 • Waarnemen en observeren
 • Leefwerelden en diversiteit

Webinars

Naast de praktijkbijeenkomsten volg je tijdens HBO Pedagogiek ook webinars. Dit zijn online lessen waarbij de docent extra aandacht geeft aan moeilijke vraagstukken of laat zien hoe de kennis toegepast kan worden. De webinars van de opleiding Pedagogiek gaan onder andere over:

 • Inleiding pedagogiek
 • Signaleren en preventie
 • E-coaching
 • Systeem- en krachtgericht werken

Persoonlijke begeleiding

"Je staat er niet alleen voor tijdens je studie, je kunt altijd met ons, de mentoren, bellen, appen of mailen. Wij helpen je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie en denken mee over oplossingen".

Lees meer

Kick-off

Je start HBO Pedagogiek met een kick-off. Tijdens deze kick-off ontmoet je je medestudenten en volg je onder andere een gratis workshop snellezen van UseClark. In de workshop leer je technieken om geconcentreerd te blijven en informatie sneller te verwerken, hiermee bespaar je minstens 2 uur per dag!

Toelating

Toelatingseisen

Je kunt direct starten met de opleiding HBO Bachelor Pedagogiek als je een van de volgende diploma's hebt:

 • havo-diploma
 • vwo-diploma
 • mbo-diploma (niveau 4)

Heb je een ander diploma en twijfel je of dat voldoet? Neem contact op met een studieadviseur voor een gratis studieadviesgesprek

Voldoe je niet aan de toelatingseis en ben je 21 jaar of ouder?

Dan kun je de 21+-toets doen. Wie slaagt voor de 21+-toets kan direct starten met een hbo-opleiding van Hogeschool NTI. Het doel van deze toets is vaststellen of je een goede kans hebt om deze hbo-opleiding succesvol af te ronden. De toets kost € 75,-. Dit bedrag krijg je terug wanneer je je binnen 14 dagen na de uitslag van de toets bij ons inschrijft voor een hbo-opleiding. Lees hoe je je kunt voorbereiden of meld je aan voor de 21+-toets.

Heb je een vraag? Een hbo-studieadviseur helpt je graag!

Hogeschool NTI heeft een team van professionele hbo-studieadviseurs. Zij kunnen je helpen bij jouw studiekeuze. Zij staan voor je klaar en beantwoorden al je vragen. Je kunt vrijblijvend een studieadviesgesprek aanvragen. Dit gesprek kan plaatsvinden op onze hoofdlocatie in Leiden, maar ook telefonisch. Vraag direct een gratis studieadviesgesprek aan.

Met vrijstellingen studeer je sneller en voordeliger!

Vrijstellingen bieden je de mogelijkheid je studie nog sneller en voordeliger te volgen. Als je vrijstelling krijgt voor een module, hoef je geen examen te doen. Daarnaast ontvang je een korting van € 12,50 per EC-punt op het lesgeld. Lees hier meer over vrijstellingen.

Stage

Stage tijdens HBO Pedagogiek

Tijdens HBO Pedagogiek loop je stage. Gedurende deze stage pas je alles wat je tijdens de opleiding Pedagogiek hebt geleerd toe in de praktijk. Je ervaart hoe het is om als pedagoog aan de slag te gaan.

Stageplaats

Tijdens de opleiding HBO Bachelor Pedagogiek mag je de stageplaats zelf uitkiezen. Heb je een baan in het vakgebied van je studie? Dan kun je die voordragen als stageplaats. De stageplaats wordt vooraf eerst goedgekeurd en erkend door een vakdeskundige. Hierdoor weet je zeker dat de stageplek aansluit bij jouw opleiding.

Een leuke stageplek vinden via Stage Instituut
Om het jou makkelijker te maken bij het vinden van een stageplek, hebben we een exclusieve overeenkomst met een stagebemiddelingsbureau: het Stage Instituut. Als student van Hogeschool NTI kun je op de website van het Stage Instituut gratis zoeken naar een stage die past bij jouw opleiding en solliciteren op vacatures. Dit maakt het zoeken naar een stageplek leuker en makkelijker! Bekijk hier de website van het Stage Instituut.

Stageduur HBO Pedagogiek

De stageduur van HBO Pedagogiek omvat 840 uur. Hiervan loop je 700 uur daadwerkelijk stage. De resterende uren besteed je thuis aan je stageverslag en opdrachten. Je wordt tijdens de stage door een stageadviseur vanuit Hogeschool NTI begeleid. Deze persoon is tevens de contactpersoon voor het stagebedrijf.

Personenregister kinderopvang

Per 1 maart 2018 gaat het personenregister kinderopvang van start. In het kader van je stage heb je een verklaring omtrent gedrag (VOG) nodig. Verder meld je je aan bij het personenregister kinderopvang via duo.nl/personenregisterkinderopvang. Je vindt daar ook aanvullende informatie.

Niet in staat om stage te lopen?

Ben je niet in staat om stage te lopen tijdens de opleiding HBO Bachelor Pedagogiek, omdat je hier bijvoorbeeld geen tijd voor hebt door je werk? Dan raden wij je aan om voor een hbo-programma te kiezen in plaats van voor de volledige bacheloropleiding. Een hbo-programma is een korte opleiding op hbo-niveau waarbij je geen stage hoeft te lopen.

Examen

Wettelijk erkend hbo-getuigschrift Pedagogiek

Erkening-hbo-opleiding.pngHBO Pedagogiek van Hogeschool NTI is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de meest recente kwaliteitseisen van het Ministerie van OCW. Na afronding van HBO Pedagogiek ontvang je het wettelijk erkende hbo-getuigschrift Pedagogiek. Je mag je dan Bachelor of Arts noemen.

Examens

Tijdens HBO Bachelor Pedagogiek heb je alle vrijheid om je examens flexibel in te plannen. De examens zijn vaak een combinatie van digitale examens, portfolio-opdrachten en papers. De papers kun je thuis in je eigen tempo maken en kun je dagelijks inleveren in de online leeromgeving. Digitale examens kun je op tal van locaties in Nederland doen.

Elke dag digitaal examen doen

Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je examen wilt doen voor de opleiding HBO Bachelor Pedagogiek. Het merendeel van de examens bij Hogeschool NTI wordt dagelijks digitaal op tal van locaties door heel Nederland afgenomen. En als je een keer niet direct voor je examen slaagt, kun je snel weer een herexamen inplannen. Dit biedt jou optimale flexibiliteit! Lees hier meer over de digitale examens.

Examenkosten voor HBO Bachelor Pedagogiek

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt lesgeld en examenkosten volgens de door jou gekozen betaalfrequentie. Je doet pas examen wanneer jij er klaar voor bent.

De examenkosten bedragen € 76,39 per maand.

Deze kosten zijn inclusief het afstudeerexamen.

Beroepen

Waar kun je aan de slag na HBO Pedagogiek?

Heb je HBO Pedagogiek succesvol afgerond? Dan kun je direct aan de slag. Je helpt (mede)opvoeders in hun zoektocht naar wat nodig is voor het gezond en veilig ontwikkelen van het kind. Na de opleiding Pedagogiek kun je onder andere gaan werken als:

 • hbo-pedagoog;
 • opvoedkundig coach;
 • leidinggevende kinderopvang;
 • adviseur voor onderwijsinstellingen;
 • beleidsmedewerker jeugdbeleid bij gemeentes.

Doorstuderen en specialiseren

Wil je na HBO Pedagogiek graag doorstuderen? Dan kan je je specialiseren in orthopedagogiek. Orthopedagogiek is een specialisatie van pedagogiek die zich richt op het behandelen van kinderen en jongeren met een bepaalde beperking of stoornis en die zich in een problematische leer- of opvoedingssituatie bevinden. Als orthopedagoog behandel en begeleid je mensen met een ontwikkelingsproblematiek. De opleiding tot orthopedagoog is een universitaire studie.

Werkzaamheden van een hbo-pedagoog

Na afronding van de opleiding HBO Pedagogiek kun jij aan de slag als hbo-pedagoog. Je houdt je dan bezig met verschillende vraagstukken rondom kinderen en jongeren. Hierbij kun je denken aan:

 • Welke maatregelen moeten worden getroffen als een kind achter loopt op ontwikkeling?
 • Wat moet er gebeuren als een tiener wordt gepest via sociale media?
 • Hoe kun je voorkomen dat een tiener in aanraking komt met criminaliteit?

Is deze uitdagende functie iets voor jou? Start dan vandaag nog met HBO Pedagogiek!

Studieduur & lesgeld

Voor een 4-jarige HBO Bachelor betaal je maar 3 jaar

Bij NTI betaal je geen kosten voor vakliteratuur, studiemateriaal en reprorecht. Wij hanteren een all-in concept, waarbij je alleen lesgeld en examenkosten betaalt. Hierdoor ben jij bij ons een stuk voordeliger uit dan bij reguliere hogescholen. Bacheloropleidingen hebben een wettelijke duur van 4 jaar. Bij ons bepaal jij echter zelf het tempo waarin je je deeltijdopleiding doorloopt. Je betaalt bij Hogeschool NTI alleen in de eerste drie studiejaren. En heb je langer nodig, dan kun je tot 6 jaar over je studie doen zonder dat er extra kosten in rekening worden gebracht.

Levenlanglerenkrediet: leen bij DUO tegen gunstige voorwaarden

Lenen via DUO mogelijk stickerBen je jonger dan 55 jaar en betaal je zelf het college- of lesgeld? Dan kun jij het les- en examengeld van deze opleiding lenen via DUO tegen zeer gunstige voorwaarden. Lees meer over dit Levenlanglerenkrediet.

HBO Bachelor Pedagogiek 7931

Termijnen 3 Jaar 36 Maanden *
Lesgeld per termijn € 2.166,00 € 190,00
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 75,-
 • * is het gangbare betaaltempo

Tijdelijk Acer Laptop actie bij inschrijving

Acer Laptop actieBij een inschrijving voor een (klassikale) hbo bacheloropleiding of volledige masteropleiding ontvang je een Acer Laptop t.w.v. €249 voor slechts €29! Zorg dat je er op tijd bij bent, want op = op. Schrijf je snel in. Lees meer over de actie

Ontvang tot 50% van je studiekosten terug van de Belastingdienst!

Je kunt de kosten voor een opleiding die aansluit bij je (toekomstige) beroep van de belasting aftrekken. Ben jij benieuwd naar jouw belastingvoordeel voor deze opleiding? Vul dan hieronder je persoonlijke gegevens in en bereken jouw voordeel direct.

Jouw belastingvoordeel:

Over 2018 ontvang je € 1.472,99 aan studiekosten terug van de belasting!*

* Dit voorbeeld geldt als indicatie. Bekijk de uitgebreide informatie hier.

Je gaat bij Hogeschool NTI geen langdurige verplichting aan

Tijdens je studie is het mogelijk om aan het eind van ieder studiejaar de opleiding te beëindigen. Je gaat dus nooit een langdurige verplichting aan.

Voordelig doorstuderen

Het volgen van een tweede studie is (in het regulier onderwijs) duurder geworden. Hierdoor kunnen de kosten van zo’n tweede studie oplopen tot wel € 15.000,- per jaar. Bij Hogeschool NTI is dit niet het geval! Je betaalt in geen enkel geval extra kosten. Indien je ook je eerste studie bij het NTI hebt afgerond, krijg je zelfs 15% korting.

Laat je werkgever profiteren van een fiscaal voordeel

Veel werkgevers stimuleren werknemers om een opleiding te volgen en zijn daarom bereid jouw studiekosten voor hun rekening te nemen. Je werkgever heeft direct profijt van jouw kennis en vaardigheden. Bovendien zijn er een aantal subsidies beschikbaar en kan jouw werkgever profiteren van fiscale voordelen.

Lees meer over subsidies en fiscale voordelen voor werkgevers.

Ervaringen

HBO Bachelor Pedagogiek
4 sterren - gebaseerd op 14 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal
Examens

Het gaat tot nu toe erg goed. Het is fijn dat je je eigen schema en werktempo kunt bepalen en als de omstandigheden er om vragen je tijdelijk even minder of meer kunt doen. Ideaal voor mij omdat ik naast mijn gezin werk, sport en vrijwilliger ben.

Als alleenstaande moeder met een drukke baan in het onderwijs zie ik geen mogelijkheid om daarnaast nog naar school te gaan. Een thuisstudie via het NTI behoorde gelukkig wel tot de mogelijkheden. Het valt mij af en toe best zwaar om tijd te maken voor de studie maar omdat alles zo interessant is vind ik het nog steeds erg leuk om te doen. Ik ga er wel langer over doen dan de vier jaar die er voor staat maar dat is niet anders. Het belangrijkste is dat op deze manier mijn wens om HBO Pedagoog te worden in vervulling kan gaan en tot die tijd geniet ik van de kennis die ik opdoe en die ik in mijn werk op school direct in de praktijk kan brengen.

Bekijk alle ervaringen