AfgestudeerdMijn naam is Miranda Kalksma. Ik ben 41 jaar, getrouwd en moeder van twee kinderen. Ik volgde, naast mijn parttime baan, de studie Toegepaste Psychologie. Het studeren was iets wat ik in het begin weer moest leren en het kostte mij veel discipline. De meeste vakken vond ik zeer interessant en dat maakte het leren makkelijker. Na jaren van leerwerk, praktijkdagen en de stage stond ik voor de laatste uitdaging van mijn studie; het afstuderen.

Plan van aanpak

Ik had mezelf tijdens mijn stage hier al op georiënteerd, want het leek mij handig als ik bij mijn stagebedrijf ook kon afstuderen. Als stagiaire kwam ik al diverse vraagstukken tegen die mij de moeite waard leken om te onderzoeken. Aan het eind van mijn stage had ik mijn afstudeeropdracht binnen en kon ik beginnen aan mijn plan van aanpak. Het klinkt nogal luchtig, maar achteraf gezien vond ik het plan van aanpak schrijven het lastigst. Je schrijft een plan dat is gebaseerd op een onderzoeksvraag en informatie die je hier en daar bij elkaar hebt gesprokkeld. Na het schrijven en schaven heb ik het dan maar ingeleverd. Gelukkig was ik al goed op weg en hoefde ik het plan nog maar twee keer op enkele punten aan te passen, voor ik akkoord kreeg om aan mijn daadwerkelijke onderzoek te beginnen.

Scriptiebegeleiding tijdens het afstuderen

Ik kreeg Mariska Prevaes als scriptiebegeleidster; zij is ook docente binnen de studie Toegepaste Psychologie. Zij heeft mij vooral in het begin en tijdens het schrijven van mijn scriptie begeleid. Met haar kritische vragen, waarvan ik wel eens wanhopig werd, heeft zij ervoor gezorgd dat mijn focus bleef op wat ik wilde onderzoeken. Het afbakenen van het onderzoeksgebied is belangrijk, want je hebt momenten dat je ineens alles belangrijk vindt en schrappen dan onmogelijk lijkt. Af en toe afstand nemen van je onderzoek is dan echt even nodig. Dat is sowieso een tip; doe tussendoor eens totaal iets anders, dan ben je weer meer gemotiveerd om verder te gaan.

Volg ons op Instagram

Klik hier

Een intensief praktijkonderzoek

Het praktijkonderzoek uitvoeren was intensief, maar ook erg leuk. Mensen praten graag over hun eigen werk, dus bij interviews heb ik gebruik gemaakt van een voice-recorder. Het uitwerken van alle resultaten vereiste veel concentratie en was een tijdrovend werk. Ik heb hier avond aan avond aan gezeten, elke keer weer nagaan of ik alles juist had genoteerd. Boos op mijzelf worden was in deze periode meer regel dan uitzondering, vooral als ik net van alles had ingevoerd en ik vergat het op te slaan!

Het omzetten van alle informatie die ik had gevonden in de literatuur en mijn eigen bevindingen tot een antwoord op mijn onderzoeksvraag was een pittige klus. Dit was een periode van bloed, zweet en soms letterlijk tranen. Ik heb ongeveer drie maanden gedaan om de scriptie te schrijven, te herschrijven, te schrappen, opnieuw in te delen etc. Ik heb iemand gevraagd om de scriptie te controleren op vorm- en grammaticafouten.

Mijn product wordt toegepast in hun beleid

De organisatie waarvan ik de opdracht had gekregen, was heel tevreden met het resultaat en dat was voor mij al een winst. Ik had een product opgeleverd dat zij gingen toepassen in hun beleid. Toen ik hoorde van het afstudeerbureau dat ik mijn scriptie mocht verdedigen, was ik opgelucht: in één keer goedgekeurd. Voorafgaand aan het gesprek was ik erg zenuwachtig, maar tijdens mijn presentatie viel alle spanning van mij af. Ik vond het prettig dat de examencommissie bestond uit de twee hoofddocenten van de studie Toegepaste Psychologie.

Bachelor of Applied Psychology

Het resultaat heb ik nu thuis liggen. Mijn getuigschrift voor de studie HBO Toegepaste Psychologie. Ik mag mij nu Bachelor of Applied Psychology noemen. Hier heb ik al die jaren voor gestudeerd en wist ik weer waarom ik mijn studie soms voorrang heb gegeven boven andere leuke dingen. Het was zeker zwaar en veel, maar met zelfdiscipline, doorzettingsvermogen, een realistische planning, maar vooral met veel plezier, heb ik mijn doel gehaald.