Minister van Onderwijs Jet Bussemaker bij het NTI

 Behoefte aan modern en flexibel deeltijdonderwijs

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker heeft gisteren met haar ambtenaren een werkbezoek gebracht aan het NTI. Onderwerp van het werkbezoek was 'modern en flexibel onderwijs voor deeltijdstudenten'. Jeffrey van Zaalen, directeur van Hogeschool NTI, gaf een presentatie over het online onderwijsconcept van het NTI en over de manier waarop er behoefte is aan flexibilisering van het deeltijdonderwijs.

Hoogtepunt van het werkbezoek was het moment dat minister Bussemaker in gesprek ging met mbo- en hbo-studenten van het NTI om meer te weten te komen over de motieven om een opleiding op afstand te gaan volgen en over de ervaringen met het NTI-concept. Het was een geanimeerd gesprek waarbij studenten alle gelegenheid kregen om hun motivatie toe te lichten. Zo gaf een van de studenten aan: 'Ik ben alleenstaande moeder van twee kleine kinderen en ik werk; ik zou niet op een andere manier kunnen studeren. Regulier onderwijs biedt daar geen mogelijkheden voor. Als je iedere week twee avonden op school moet zijn, zou ik in mijn situatie geen studie kunnen doen.' De minister gaf aan diep respect te hebben voor studenten die ondanks de drukke combinatie van werk, gezin en sociaal leven, studeren om hun positie te verbeteren. Ook het feit dat studenten uit alle delen van het land waren gekomen, veelal vrij hadden genomen om bij dit werkbezoek aanwezig te zijn, maakte grote indruk op de minister.

Studenten konden tot slot advies geven aan de minister over wat er geregeld zou moeten worden voor deeltijdstudenten. Alle studenten hebben dit advies opgeschreven en de advieskaarten gingen mee in de werkkoffer van de minister. De minister sprak bij haar afscheid van een zeer geslaagd en verhelderend werkbezoek.