What’s in a name? Psycholoog? Psychiater? Counselor? Coach?

“Kan iemand me vertellen wat in godsnaam het verschil is tussen al deze hulpverleners die allemaal lijken te werken met de psyche van de mens?” Ja! Ik ga een poging voor je wagen en jou haarfijn uitleggen wat o.a. een psycholoog is en doet.

Verschil psycholoog en psychiaterVerwarring

Als deze vraag van jou komt, is je verwarring niet gek. Het ligt niet aan jou. De titels psycholoog, counselor, coach zijn allen niet beschermd. Dat betekent dat iedereen een bordje op de voordeur mag hangen met een van deze titels zonder dat er een haan naar zal kraaien. Het roept irritatie op, dat wel, bij mensen die deze titel met eer dragen na hier een opleiding voor gevolgd te hebben. Maar het is wel toegestaan. Dus ook jij als lezer mag jezelf vanaf nu zo noemen. Al hoop ik van harte dat je dat niet zult doen zonder opleiding.

Verschil psycholoog en psychiater

De psyche van de mens is hetgene dat de vier genoemde professies met elkaar verbindt. Van oorsprong betekent het woord ´psyche´ niets anders dan ´geest´ en ´ologie´ niets anders dan de ´studie´ daarvan. Een psycholoog bestudeerde vroeger dus met name de geest, terwijl we inmiddels weten dat we die geest beter kunnen beoordelen door te kijken naar het gedrag (alhoewel we met de komst van de neuropsychologie de geest inmiddels wel beter kunnen bekijken dan voorheen!).

Volg ons op Instagram

Klik hier

Dus wat is een psycholoog? Een wetenschappelijk geschoolde beroepsbeoefenaar: ze heeft ten minste een universitaire opleiding van 4 jaar achter de rug (Bachelor én Master). Dat betekent dat zij geschoold is om ‘evidence based’ te werken: dat wat ze doen, is uit onderzoek effectief gebleken. Toegepast psychologen worden op hbo-niveau geschoold om zoveel mogelijk praktijkgericht te werken, dus direct aan de slag met de uitdagingen die er liggen. Voor hen ligt de focus minder op analyse en meer direct op oplossingsgericht werken. Volgens de van Dale is een psycholoog “een kenner, beoefenaar van de psychologie” (tsja, hoe simpel kan het zijn?!)

En wat doet een psychiater? Psychiaters zijn medische wetenschappers, geneeskundig geschoold, en daardoor mogen zij als enige van de vier professies medicijnen voorschrijven. De titel psychiater is gelukkig ook beschermd.

En Coaching en Counseling?

Coaches en counselors zijn ook bezig met de psyche van de mens, maar zij behandelen geen psychische aandoeningen. In tegenstelling tot psychologen en psychiaters. Hoe het precies met coaches en counselors leggen we je in deze blog uit.

Op zoek naar hulp?

Mocht je zelf op zoek zijn naar ondersteuning of begeleiding door een van de vier professies, zorg dan dat je de persoon in kwestie vraagt naar zijn achtergrond (opleiding) maar zeker ook lidmaatschap bij een beroepsvereniging. Dan weet je zeker dat iemand zijn vak serieus neemt, jij beschermd bent mocht er eventueel iets voorvallen én dat dat bordje op de voordeur er ook met recht hangt!

Literatuur:
Palmer, S., & Whybrow, A. (2007). Handbook of Coaching Psychology. East Sussex: Routledge Taylor and Francis Group. http://www.vandale.nl geraadpleegd op 21-07-2020