Steeds meer mensen noemen zichzelf tegenwoordig coach of counselor, zonder dat ze hiervoor een erkende opleiding hebben gevolgd. Dat komt doordat de titels Coach, Counselor en zelfs Psycholoog niet beschermd zijn. Dit is natuurlijk erg verwarrend en op de termen 'verschil coaching en counseling' wordt dan ook vaak gezocht. In deze blog proberen we het verschil uit te leggen tussen een coach en een counselor.

Verschil psycholoog en psychiaterWat is coaching?

Een coach is iemand die jou helpt bij een uitdaging of vraagstuk waarbij je zoveel mogelijk zelf tot een oplossing komt. Vergelijkbaar met een counselor, aangezien er niet een heel duidelijk verschil is tussen deze twee professies (Palmer, 2007). Door sommigen wordt gesteld dat een counselor specifiek hulpverlenend en therapeutisch werkt, waar een coach een veel breder domein beheerst. Ondersteuning voor deze aanname vinden we bijvoorbeeld alleen al in het feit dat Louis van Gaal ook coach is, maar voor zover ik weet niet zo heel therapeutisch met zijn mannen werkt.

Echter, zoals Palmer (2007) in zijn boek al stelt, is er qua uitvoering geen heel scherp contrast te vinden tussen de werkzaamheden van een coach en een counselor. Het woord coach heeft meer bekendheid en wordt vaker gebruikt. Maar tegenwoordig zijn de Counselors terrein aan het winnen. De opleidingsachtergrond van deze twee is divers. Er zijn workshops, cursussen maar ook volledig 4-jarige opleidingen tot coach/counselor.

Er zijn verschillende beroepsverenigingen, zoals de Algemene Beroepsvereniging voor Counselling (ABvC), waar alleen professionals met een erkende opleiding zich bij kunnen aansluiten. Deze counsellors mogen zich Registercounsellor® noemen. Met onze opleiding HBO Counseling kom je bijvoorbeeld in aanmerking voor deze beroepsvereniging.

Volg ons op Instagram

Klik hier

En wist je dat counseling en counselling beide correct zijn? De eerste is de Amerikaanse schrijfwijze en de tweede de Engelse. 

En psychologen en psychiaters?

Nu je meer weet over de counseling betekenis blijven er twee belangrijke beroepsgroepen over. De psycholoog en de psychiater. De ene titel is beschermd en de ander niet. In onze blog Verschil Psycholoog en Psychiater gaan we dieper in op het onderscheid tussen deze beroepsgroepen.

Zelf op zoek naar hulp?

Mocht je zelf op zoek zijn naar ondersteuning of begeleiding, zorg dan dat je de persoon in kwestie vraagt naar zijn achtergrond (opleiding) maar zeker ook lidmaatschap bij een beroepsvereniging. Dan weet je zeker dat iemand zijn vak serieus neemt, jij beschermd bent mocht er eventueel iets voorvallen én dat dat bordje op de voordeur er ook met recht hangt!

Literatuur:

Palmer, S., & Whybrow, A. (2007). Handbook of Coaching Psychology. East Sussex: Routledge Taylor and Francis Group. http://www.vandale.nl geraadpleegd op 21-07-2020