Als je lang niet gestudeerd hebt is het soms best lastig om weer met een studie te starten. Student Fatma worstelde hier ook mee. Moeder van twee kinderen, manager in de kinderopvang én een droom om psycholoog te worden. Ze stelde het jarenlang uit, steeds kwam het niet uit en vroegen andere dingen haar aandacht. En toen, in 2021, waagde ze de sprong en startte ze met de opleiding HBO Toegepaste psychologie bij NTI. Ze heeft haar propedeuse al gehaald en straalt: ‘Ik ben héél erg trots op mezelf, zeker weten.

Student Fatma schoolfoto voor blauw doekAls we Fatma spreken over haar eerste studiejaar is te merken dat ze er nog steeds een beetje versteld van staat. ‘Ik zat in een sneltrein en alles verliep gewoon vlekkeloos. Ik had elke keer bij een examen het idee dat ik het niet ging halen. Maar ik heb alles in één keer gehaald. Dat heeft mij echt wel een kick gegeven.’ Zeker iets om trots op te zijn! En het helpt natuurlijk dat het vak psychologie haar heel erg interesseert.

Zeven jaar gewacht

Fatma droomde er al heel lang van om de kant van de psychologie in te gaan. In haar eigen woorden: ‘Psychologie is echt mijn ding. En ik ga deze opleiding halen. Dat zit in mijn hoofd, in mijn hart, het is echt mijn droom.’ Ze trouwde, had twee kinderen thuis en werkte zich op naar manager in de kinderopvang. De tijd vloog voorbij en steeds werd die droom om weer te gaan studeren weggeschoven. Als alleenstaande moeder van twee kinderen met een drukke baan leek het haar lastig om daar nog een studie aan toe te voegen. ‘Ik vond het een hele spannende stap. Ik had wel een beetje angst, naast een pittige baan in de kinderopvang.’ Ze heeft daarom eerst veel onderzoek gedaan en gekeken wat bij haar past. Ze had verschillende voorwaarden. ‘In de avonden wilde ik niet naar school. Dan wil ik gewoon thuis zijn, bij mijn kinderen lekker op de bank. Daar kan ik ook gewoon studeren, maar dan ben ik wel thuis.’ Na lang zoeken was daar de oplossing: ‘Toen kwam ik nti tegen. En toen dacht ik: hé, wacht eens even, dat past in mijn leven.’

De gouden tip

Studeren met een vol leven vraagt om een goede planning. De opleidingen bij NTI zijn flexibel te volgen dus je kunt het studeren, de tentamens en de praktijkdagen plannen wanneer het voor jou uitkomt. Fatma's gouden tip is het maken van een goede planning. En verandert er iets in je planning? ‘Pas deze dan hierop aan en ga gewoon door.’ Wat ook werkt voor haar is het afronden van één module voordat ze een andere opstart. ‘Zo kan ik geconcentreerd te werk gaan.

Ze noemt haar leven op dit moment enorm gestructureerd. Ze heeft een vast ritme zoals veel ouders: ochtendchaos, naar je werk, thuiskomen, eten maken, kind naar bed, voorlezen. ‘De jongste vraagt natuurlijk veel aandacht. Nadat ik hem een boekje heb voorgelezen en in bed heb gestopt is het tijd om te leren. En dan ben ik eigenlijk al moe. Maar ik dwing mezelf om toch te leren.

Student Fatma studeert aan haar bureau

Wat haar enorm helpt in haar studie zijn de mensen om haar heen. Als rots in de branding noemt ze haar familie en haar werkgever. ‘Op het werk geven ze me veel ruimte zodat ik soms vanuit huis kan werken en het zo beter kan combineren met studeren.’ Ook haar beste vriendin speelt een belangrijke rol in haar leven. ‘Als er iets is kan ik altijd naar haar toe. Ook als ik mijn verhalen wel tien keer vertel, ze zegt geen één keer dat ik dat al verteld heb. Ze luistert gewoon. Ze geeft me energie.’

Volg ons op Instagram

Klik hier

Op naar de toekomst

Student Fatma poseert in de gangNa het afronden van de bachelor wil Fatma uiteindelijk als psycholoog aan de slag. Tijdens de opleiding gaat ze zich specialiseren in een bepaalde richting. Ze twijfelt hier nog wel over: ‘Het is toch wel een belangrijke keuze omdat je op je cv kan zetten dat je je daarin hebt gespecialiseerd én daarin stage hebt gelopen. Dat zegt toch iets over je interesses, kennis en kunde.’ In de opleiding Toegepaste psychologie kan je je specialiseren in Jeugd- en kinderpsychologie, Psychologie en gezondheid, Arbeids- en organisatiepsychologie of Coaching. Veel keuze en genoeg ruimte om je passie te volgen!

Fatma twijfelt overigens ook nog of ze de Master wil volgen. ‘Als ik zo gezond blijf en alles onder controle houd én ik heb de opleiding afgerond, dan wil ik heel graag de master doen. Maar of ik hierna nog de puf en energie heb, dat weet ik niet. Misschien neem ik een tussenjaar.’

Dankbaar

Wij zijn enorm trots op student Fatma. Ze durfde die stap te zetten en maakt nu haar droom waar. We zijn trots dat we haar op deze manier kunnen ondersteunen. En haar woorden aan het eind van ons gesprek raken ons daarom des te meer.

Fatma: ‘Ik wil nti heel erg bedanken dat ik gewoon een opleiding kan volgen naast mijn baan en gezin. En ook gewoon in mijn eigen tempo. Kom het even niet uit dan kun je gewoon schuiven. Het is gewoon heel flexibel. Als dat er niet was, had ik geen opleiding kunnen doen.’


>> Check de opleiding van Fatma HBO Toegepaste psychologie

Kies ook voor FlexibelStuderen®. Welke opleiding wil jij volgen?

Vind jouw opleiding