Omschrijving

Behaal jouw MBO-certificaat in de zorg!

Wil jij snel aan de slag in de zorg? En wil jij graag mensen helpen het leven prettiger te maken? Volg dan de opleiding Individuele Basiszorg Verlenen Niveau 2! Deze opleiding bieden wij in samenwerking met de Nationale Zorgklas en levert jou binnen 4 maanden een erkend mbo-certificaat op. Tijdens de opleiding ga je aan de slag met het afwisselende werk van een basiszorg verlener. Je helpt actief mee bij ondersteunende taken in de zorg. Je begeleidt en verzorgt cliënten, schenkt koffie in en maakt een praatje, bereidt en serveert maaltijden en ondersteunt bij de persoonlijke verzorging. Dankzij jou blijft de zorgorganisatie draaien! Kies voor een dankbare baan die geen dag hetzelfde is.

Hulp bij studiekeuze

Twijfel jij of deze studie bij je past?
Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs:

ma-vr (09:00-17:00)

Is deze opleiding iets voor mij?

Dit mbo-certificaat is interessant voor iedereen die snel aan de slag wilt in de zorg. Ook voor zij-instromers en doorstromers in de zorg is deze opleiding waardevol. Na de opleiding kan jij collega's ontlasten en ondersteuning bieden in zorginstanties. Heb je de examens succesvol afgerond? Dan ontvang je een officieel erkend mbo-certificaat.

Nationale Zorgklas

Deze opleiding wordt aangeboden in samenwerking met de Nationale Zorgklas. Nederland heeft dringend extra handen nodig in de zorgsector. Daarom heeft de Nationale Zorgklas speciale mbo-certificaten ontwikkeld die het makkelijker maken om in de zorg te werken. Binnen 4 maanden word jij opgeleid tot individuele basiszorg verlener.

Inhoud

Wat leer je?

In het studieprogramma hieronder vind je een aantal onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen. 

Studieprogramma

Kennis van ziektebeelden

 • Dementie
 • Reuma
 • CVA, hart- en vaatziekten
 • Astma, COPD en diabetes mellitus
 • Depressie en delier

Specifieke werkzaamheden

 • Handen wassen volgens protocol
 • Tandenpoetsen en gebitsverzorging
 • Scheren
 • Bed opmaken met en zonder zorgvrager
 • Transfer, houdingen, in en uit bed
 • Ondersteunen bij mobiliteit (gebruik rolstoel)
 • Aan- en uitkleden van de zorgvrager
 • Wassen van de zorgvrager (bed, wastafel, douche)
 • Hulpmiddelen in de zorg, o.a. glijzeil
 • Ondersteunen bij uitscheiding (inclusief gebruik van po/urinaal/schuitje)
 • Eten geven (slikken/verslikken)
 • Steunkousen aan- en uittrekken

Doe veel praktijkervaring op tijdens de stage

De opleiding is erop gericht om zo snel mogelijk in de praktijk aan de slag te gaan. Daarom staat de dagelijkse werkpraktijk in de zorg centraal en loop je tijdens de opleiding stage. Je kunt stagelopen op een flexibele manier: halve dagen of hele dagen, één of meerdere dagen per week. Zo kan jij de geleerde stof direct toepassen in het echte leven!

Persoonlijke begeleiding

Je staat er niet alleen voor tijdens je opleiding, je kunt altijd met vragen terecht bij jouw mentor of docent. Jouw mentor helpt je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie, zoals het maken van een studieplanning, en denkt mee over oplossingen. Bij je docent kun je terecht voor alle vakinhoudelijke vragen. Lees meer over de begeleiding.

Studeren bij NTI

Wil jij studeren op een manier die echt bij jou past? Kies dan voor FlexibelStuderen® van NTI. Want met de flexibele opleidingen van NTI kan iedereen, overal studeren. Je kiest zelf je startmoment en bepaalt je eigen tempo. Met FlexibelStuderen® heb je de regie zelf in handen.

Bekijk de voordelen van FlexibelStuderen®

Studeren via jouw online leeromgeving

Krijg feedback van je docent

FlexibelStuderen®

Examen doen als jij er klaar voor bent

Vrije tijd als jij daar zin in hebt

€1.000 subsidie op jouw studie?

Studeren met het STAP-budget

Goed nieuws! Voor de opleiding MBO Certificaat Individuele Basiszorg Verlenen niveau 2 kun je het STAP-budget aanvragen. Dat betekent dat je deze opleiding bijna kosteloos kunt volgen. Het STAP-budget is een subsidie waarmee je jaarlijks tot €1.000 opleidingstegoed kunt aanvragen bij UWV. Per jaar zijn er meerdere aanvraagrondes. De volgende ronde start binnenkort dus wees er snel bij!

Om in aanmerking te komen voor het STAP-budget dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Ook geldt voor iedere STAP-opleiding een voortgangseis.

Meer over STAP

Veelgestelde vragen over STAP

Wat is het STAP-budget?

Het STAP-budget is een subsidie voor het volgen van een opleiding. Tijdens een van de aanvraagrondes kan je deze subsidie aanvragen bij UWV. Per jaar mag je één opleiding volgen met het STAP-budget, waarvoor je maximaal €1.000 subsidie kan krijgen. Met €1.000 STAP-budget kan je een opleiding bij NTI extra voordelig of soms zelfs geheel kosteloos volgen. Check hier of jij in aanmerking komt voor het STAP-budget. De aanvraagrondes bij UWV in 2023 starten op 3 juli, 4 september en 1 november.

Kom ik in aanmerking voor het STAP-budget?

Als je voldoet aan een van onderstaande beschrijvingen kan je de STAP-subsidie aanvragen:

 • Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd.
 • Je bent in loondienst of ondernemer of je hebt momenteel geen werk.
 • Je ontvangt geen studiefinanciering, tegemoetkoming onderwijsbijdrage of andere publieke onderwijs financiering (met uitzondering van het Levenlanglerenkrediet).
 • Je opleiding start binnen 3 maanden na het einde van het aanvraagtijdvak bij UWV.
 • Je hebt dit kalenderjaar nog geen STAP-subsidie gekregen en er is nog budget beschikbaar.

Kan ik voor deze opleiding het STAP-budget gebruiken?

Ja, voor de opleiding MBO Certificaat Individuele Basiszorg Verlenen niveau 2 kun je het STAP-budget aanvragen! Dat betekent dat je deze opleiding bijna kosteloos kunt volgen.

Wat houdt de voortgangseis van STAP in?

Aan het STAP-budget hangt een studievoortgangseis. Dit betekent dat je moet kunnen aantonen dat je actief met de opleiding bezig bent. Je kunt dit aantonen met een diploma, certificaat of een bewijs dat je ten minste 80% van de tijd aanwezig bent geweest. Wanneer je de opleiding start en deze niet afmaakt of niet genoeg aanwezig bent, ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van de opleiding. Meer over de voortgangseis vind je hier.

Toelating

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de opleiding Individuele Basiszorg Verlenen niveau 2 dien je in het bezit te zijn van de volgende diploma's of bewijzen:

 • mbo niveau 2 of 3
 • vmbo (K, G, T)
 • diploma lbo, vbo met 3 vakken op b-niveau en 3 vakken op c-niveau waaronder Nederlands
 • mavo, mavo-vbo, havo of vwo
 • overgangsbewijs havo of vwo naar het 4e leerjaar

Voorwaarden werkgever

 • Je bent ten minste twee weken in dienst bij een werkgever in de zorg, of werkzaam als stagiair of vrijwilliger.
 • Tijdens de opleiding krijg je een werkbegeleider toegewezen vanuit jouw werkgever.
 • Jouw werkgever meldt je aan bij de Nationale Zorgklas.

Examen

Ontvang een officieel erkend mbo-certificaat

Deze opleiding is wettelijk erkend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Dit betekent dat je een officieel  erkend mbo-certificaat ontvangt als je de opleiding afrondt.

ministerie OCW logo 250pxbmbo crebo erkend 250pxb

Examens

Deze opleiding bevat één examen en de proeve van bekwaamheid. Na succesvolle afronding van de opleiding ontvang je het erkende mbo-certificaat. De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. De examenkosten bedragen € 85,00.

Herexamens en inhalen

Voor eventuele herexamens en het inhalen van gemiste praktijkdagen bij NTI worden aanvullende kosten gerekend.

Studieduur & lesgeld

Word zorgverlener in 4 maanden

De opleiding duurt ca. 3 tot 4 maanden. Tijdens deze periode behandel je tien thema's. Daarnaast besteed je tijd aan huiswerkopdrachten en maak je drie praktijkopdrachten onder begeleiding van jouw werkbegeleider. Houd daarom rekening met een gemiddelde studiebelasting van 20 uur per week.

Kosten Individuele Basiszorg Verlenen 6612

Het lesgeld is inclusief
 • Alle benodigde studieboeken
 • Eventuele praktijkdagen
 • Begeleiding tijdens je hele studie
 • Toegang tot je online leeromgeving
 • Gratis verlenging van je studieduur

Tijdelijk bijna kosteloos met het STAP-budget twv €1.000

Voor de opleiding MBO Certificaat Individuele Basiszorg Verlenen niveau 2 kun je het STAP-budget aanvragen. Dat betekent dat je deze opleiding bijna kosteloos kunt volgen. Het STAP-budget is een subsidie waarmee je jaarlijks tot €1.000 opleidingstegoed kunt aanvragen bij UWV. De volgende aanvraagronde start binnenkort dus wees er snel bij!

Bijna kosteloos met STAP-budget

Korting op software, hardware en meer via Surfspot!

logo Surfspot transparantAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo kun je bijvoorbeeld 80% korting krijgen op Office, tot 50% korting op Photoshop en heb je een virusscanner vanaf €5,-. Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger.

Voordelig studeren met speciale regelingen

Voor de kosten van een opleiding kun je in sommige gevallen gebruikmaken van subsidies. Een van die regelingen is het nieuwe STAP-budget. In de loop van 2022 maakt de overheid meer bekend over deze regeling. Meld je aan voor onze nieuwsbrief om als eerste op de hoogte gehouden te worden over STAP en andere nieuwe regelingen.

Ervaringen met NTI

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten. Je kunt hieronder wel zien hoe de NTI-opleidingen gemiddeld scoren op basis van alle ervaringen.

8,1 sterren - gebaseerd op 1588 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal

Kunnen wij je verder helpen?

We zijn benieuwd of alles duidelijk voor je is. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. Of ben je klaar om de volgende stap te zetten? Je kunt zelf je startdatum kiezen mocht je je binnen 14 dagen toch nog bedenken, dan kun je je studie weer stopzetten; even goede vrienden.

Trots op onze studenten

Studenten van NTI zijn geen doorsnee studenten. Ze volgen een studie naast hun volle leven; hun baan, gezin, hobby’s en vrienden. Ze bepalen hun eigen weg, gaan ook buiten de gebaande paden en studeren op de raarste momenten en vreemdste plekken. Ze zijn doorzetters, vol motivatie. Omdat ze hun droom volgen, stappen zetten, de regie in eigen hand nemen. Ze mogen trots op zichzelf zijn. Wij zijn het in ieder geval.

Bekijk de Wall of Fame