Het is donderdagochtend. Samantha van Diemen (20) zit in de auto op weg naar een lunchafspraak met haar management. Ze heeft een vrije dag, wat zeldzaam is zo tussen de bedrijven door. Als Oranjespeler is Samantha namelijk vaak druk in de weer. ‘Deze week heb ik nog een aantal inhaalwedstrijden op de planning staan en volgende week reis ik met mijn team af naar Spanje'. Een volle agenda weerhoudt haar er echter niet van om te beginnen met een opleiding Journalistiek. Wat een mooie uitdaging en dat vinden haar teamgenoten ook. Sterker nog, zij juichen haar alleen maar toe.  

Het leven van een topsporter 

Als kind heeft de Leidse Samantha eigenlijk een hekel aan school. Niet omdat ze moeite heeft met leren, maar omdat het in de weg staat van datgene waar haar hart ligt: voetballen. Hier heeft ze talent voor. 'Op mijn vierde speelde ik al mee met de voetbaltrainingen en –wedstrijden van mijn oudere zussen en later mocht ik meevoetballen met een jongensteam bij UVS Leiden’, vertelt ze. Wanneer ze echter samen met een vriendin wordt ontdekt bij een talentendag van de KNVB, verdwijnt school al helemaal naar de achtergrond. Haar voetbalcarrière neemt een grote vlucht en binnen de kortste keren voetbalt ze professioneel voor diverse clubs, zoals Ajax en Feyenoord. Tegenwoordig speelt Samantha in het vrouwenteam van Fortuna Sittard en vertegenwoordigt ze ook haar land bij de nationale jeugdelftallen. 

Waarom studeren bij NTI? 

Ondanks dat ze prioriteit geeft aan voetbal boven school, komt Samantha juist door voetbal weer in aanraking met studeren. Een aantal van haar teamgenoten van Fortuna Sittard volgen namelijk een opleiding bij NTI en dit spreekt haar aan. Ze besluit om ook aan de slag te gaan. ‘Sinds begin januari dit jaar volg ik een opleiding bij NTI, ik ben dus echt een kersverse student. Tot nu toe gaat het goed. Afgelopen zaterdag had ik mijn eerste praktijkdag, waarbij ik voor het eerst weer een schools gevoel ervaarde. Dat was wel even wennen, samen met een klas een online les volgen. Maar het was leuk!’ Samantha vindt studeren bij NTI ideaal, omdat ze haar studie kan plannen om haar drukke leven heen. Ze bepaalt zelf wanneer ze met een module begint of een paper inlevert. Haar voetbalcarrière hoeft daar niet onder te lijden. Daarnaast houdt ze ook nog genoeg ruimte over om te ontspannen. Ofwel, lekker bankhangen voor de tv en afspreken met vrienden. 

Alle ballen en boeken hooghouden 

Wel vraagt de combinatie van profvoetballen en studeren om een goede tijdsindeling. Op de vraag of de boeken al klaarliggen in de kleedkamers moet Samantha lachen. ‘Nee hoor', vertelt ze, ‘dat nog net niet. Maar wanneer we drie uur in de bus zitten op weg naar een uitwedstrijd, dan komen de schriften wel tevoorschijn. Ook studeer ik regelmatig samen met vier à vijf teamgenoten na onze voetbaltrainingen in Sittard. We trainen vijf keer per week en zijn rond 13:00 klaar, waarna we een cafeetje opzoeken en met z'n allen in de boeken duiken voor ongeveer twee uur.’  

Wat leuk is, is dat de spelers elkaar niet alleen ondersteunen op het voetbalveld. Ook in de studie helpen ze elkaar en hieruit haalt Samantha veel motivatie. ‘Ik ben niet altijd in de stemming om te studeren, maar gelukkig trekken mijn teamgenoten zich daar niets van aan. Ze proberen me altijd te pushen om mee te gaan, omdat ze me goed kennen en weten dat school nooit echt mij ding is geweest. Ik ben echt blij dat ze me hierin zo aansporen.’ 

Volg ons op Instagram

Klik hier

Wat zijn Samantha's toekomstplannen? 

Voorlopig staat het leven van de topsporter nog volop in het teken van voetbal. Haar carrière is pas net begonnen, maar Samantha heeft duidelijke ambities in het profvoetbal. Ook kijkt Samantha al uit naar de toekomst. Ze hoopt op een gegeven moment een entree te kunnen maken in de televisiewereld. ‘Je ziet vaak dat in de sport mensen op een later moment gaan werken voor de tv. Dat is iets wat ik mezelf ook zie doen', vertelt ze. ‘Ik heb altijd geweten dat ik in de sportwereld wil werken, maar niet langs de lijn als voetbaltrainer- of coach. Het lijkt me juist heel leuk om voor voetbalgerelateerde tv-programma's te werken, bijvoorbeeld als sportanalist of als presentatrice.’ De opleiding HBO Journalistiek leent zich goed voor dit doel. Het is een brede studie, waarmee je alle tools krijgt aangereikt die een professionele journalist nodig heeft. Zo ontwikkel je een analytisch denkvermogen en een kritische blik op de actualiteit, zodat je uiteindelijk succesvol kan werken voor diverse (online) platforms. 

Of de profvoetbalster trots is op zichzelf? Dat vindt ze nog moeilijk te zeggen. ‘Zo heb ik het nog niet eerder bekeken!’ lacht ze. ‘Ik hoop op z'n minst dat ik mijn studie ga halen.’ Wij, NTI, hebben in ieder geval al het vertrouwen in Samantha en bewonderen haar doorzettingsvermogen. Ze begint opnieuw met studeren en volgt tegelijkertijd haar droom. Dat is iets waar ze zeker trots op mag zijn!  


>> Check de beroepsopleiding Journalistiek schrijven of Journalistiek en nieuwe media

 

Kies ook voor FlexibelStuderen®. Welke opleiding wil jij volgen?

Vind jouw opleiding