MBO Sociaal werker meest gezochte mbo-opleiding van dit jaar

In het afgelopen studiejaar zochten toekomstige mbo-studenten het vaakst op de opleiding MBO Sociaal werker. Dat blijkt uit de cijfers van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Vorig studiejaar stond MBO verpleegkundige nog bovenaan. Deze is een plaatsje gezakt naar de tweede plek. De populariteit van MBO Sociaal werker is in lijn met de alsmaar groeiende vraag naar hulpverleners in het sociale domein.

Op KiesMBO.nl, de opleidingsportaal van SBB, vinden toekomstige studenten informatie over het huidige aanbod aan erkende mbo-opleidingen. Welke opleidingen zijn er? Wat zijn de baankansen en hoe ziet het beroep eruit in de praktijk? Ook zie je als studiezoeker direct welke mbo-scholen de opleiding aanbiedt.

Populairste studierichtingen

Ieder jaar onderzoekt SBB wat de populairste opleidingen zijn. De top 5 van studierichtingen is de afgelopen jaren stabiel gebleven:

 1. Zorg  
 2. Welzijn  
 3. Communicatie, media en design  
 4. ICT  
 5. Horeca, toerisme en recreatie  

Sociaal werker het populairst

Welke opleidingen binnen die branches het meest bekeken worden, verandert ieder jaar. MBO Sociaal werker staat al een paar jaar in de top 10, en steeg ieder jaar wel enkele plekken. Dit studiejaar staat de opleiding voor het eerst bovenaan. Middels de erkende opleiding op mbo-niveau 4 leer je hoe je mensen die vragen of problemen hebben op het gebied van sociale voorzieningen kunt helpen. Denk aan problemen met huisvesting, uitkeringen, discriminatie of problemen in het gezin. De sociaal werker geeft advies en voorlichting. Daarnaast is de sociaal werker vaak ook tussenpersoon met verschillende instanties.

Top 20 mbo-opleiding

De meest gezochte mbo-opleidingen van het afgelopen studiejaar:

 1. Sociaal werker
 2. Mbo-Verpleegkundige
 3. Onderwijsassistent
 4. Software developer
 5. Mediavormgever
 6. Verzorgende individuele gezondheidszorg
 7. Pedagogisch medewerker kinderopvang
 8. Gespecialiseerd pedagogisch medewerker
 9. Interieuradviseur
 10. Fashion designer
 11. Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg
 12. Business administration & control specialist
 13. Expert IT systems and devices
 14. Doktersassistent
 15. Sport- en bewegingsleider
 16. Content creator
 17. Marketing & communication specialist
 18. Medewerker evenementenorganisatie
 19. Ruimtelijk vormgever
 20. Helpende zorg en welzijn 

Start jouw mbo-opleiding

Ben jij enthousiast geworden en wil jij een erkende mbo-opleiding volgen? NTI biedt de mbo-opleidingen aan via de derde leerweg. De derde leerweg is speciaal ontwikkeld voor mensen die willen studeren waar en wanneer ze willen en een officieel mbo-diploma willen behalen. Reguliere mbo-scholen, zoals het ROC, bieden hun mbo-opleidingen vaak in twee varianten aan: BOL- en BBL-opleidingen, waarbij je verplicht bent om 200 tot 700 uur per jaar op school te zitten. Wanneer je een gezin hebt en/of werkt, is dit vaak niet mogelijk. Een mbo-opleiding via de derde leerweg is dezelfde mbo-opleiding, maar daar zonder de urennorm van BOL- en BBL-opleidingen. Ideaal voor jou!

Kies jouw mbo-opleiding

Meer over de SBB

SBB is een organisatie in het hart van het middelbaar beroepsonderwijs en het bedrijfsleven. SBB voert taken uit in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), zoals het erkennen en begeleiden van leerbedrijven, onder andere voor stages en leerbanen.    
    
Ook ontwikkelt SBB de kwalificatiestructuur voor het mbo en levert zij stage- en arbeidsmarktinformatie. Tot slot is SBB de plek waar beroepsonderwijs en bedrijfsleven afspraken maken over de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt.