Een home-office klinkt trendy en leuk, maar het kan af en toe ook best lastig zijn. Zonder collega’s om je heen voel je minder druk en krijg je soms minder werk voor elkaar dan op kantoor. Misschien is je familie of huisgenoot ook thuis en kun je je daardoor niet goed concentreren. Wil je toch weer die drive vinden om thuis te werken en je productiviteit te verhogen? Lees dan onderstaande tips en vind je workflow!

carrieretijger thuiswerken

Zoek contact met je team en zorg voor structuur

Organiseer dagelijks een korte meeting met je collega's. Het is prettig om elkaar even te zien zodat je niet het idee hebt dat je alleen zit te werken. Er zijn tegenwoordig talloze mogelijkheden om online te communiceren met je team. Via bijvoorbeeld Discord, Skype of Microsoft Teams kun je videobellen met meerdere personen tegelijk. Zo kun je aan het begin van de dag met elkaar bespreken wat er allemaal moet gebeuren en wie wat gaat doen. Een gesprek met meerdere mensen is al snel chaotisch. Kies dan van tevoren een voorzitter die de leiding neemt over het gesprek. Geef ook van tevoren aan wat het belangrijkste is om te bespreken en laat elkaar uitpraten.

Richt een online koffiecorner in

Als je op afstand werkt, kun je je collega’s ook gaan missen. Op kantoor heb je naast je werk namelijk ook vaak een gezellig praatje. Via bovenstaande programma’s kun je ook een apart kanaal inrichten voor gesprekken die normaal rond het koffiezetapparaat plaatsvinden. Geef het een gezellige naam zoals “koffiecorner”. Hier kun je af en toe foto’s plaatsen van je werkplek of andere leuke informatie of artikelen delen. Houd het luchtig en praat hier niet over werk. Dit is een gezellig hoekje samen met je collega's! Tip: organiseer met zijn allen een borrel op afstand, gezellig en goed voor de sfeer.

Heb je een gezin? Communiceer dan goed met elkaar

Als jij en je partner allebei thuiswerken, of als je kinderen ook thuis zijn, is het belangrijk goed te communiceren. Spreek van tevoren af op welke tijden zij jou niet mogen storen. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je in de ochtend gaat werken en je partner dan voor de kinderen zorgt. Draai dat in de middag om. Zorg ook dat je kinderen weten wanneer ze naar je toe mogen komen en wanneer je even niet beschikbaar bent. Met kinderen kun je ook “kantoortje” spelen: geef je kind wat kantoorartikelen, terwijl jij op je laptop werkt. Zo krijg je toch nog wat voor elkaar.

Blijf in beweging

Vrije tijd als jij daar zin in hebt!

Mensen die thuiswerken bewegen vaak minder dan op kantoor. Je hoeft de deur niet uit om bijvoorbeeld te fietsen naar het station of je werk. Spreek dus met jezelf af dat je op vaste tijden even pauzeert en wat beweging opzoekt. Ga bijvoorbeeld voor je werk of tijdens je lunchpauze naar buiten en maak een wandeling. Ook kun je af en toe je stoel omwisselen met een fitnessbal of tijdens telefoongesprekken door je huis en tuin wandelen.

Ga op tijd naar bed

Een goede nachtrust is natuurlijk altijd belangrijk om productief te blijven. Maar vooral als je thuiswerkt is het verleidelijk om laat naar bed te gaan, omdat je later op kan staan. Toch is het belangrijk dat je probeert een routine aan te houden en genoeg slaap krijgt. Dus niet ’s avonds voor de televisie of tablet blijven hangen, maar op tijd naar bed gaan.

Volg ons op Instagram

Klik hier

Stream tussendoor met een collega

In het begin zal het nog wat onwennig zijn, maar in de gamewereld is het al heel normaal. Bel je collega eens voor een uur, zodat je wel in verbinding staat met elkaar zonder dat je per se iets hoeft te zeggen. Zo kun je af en toe met elkaar praten en ben je toch niet helemaal alleen.

Kies elke dag een highlight

Thuiswerken kan lastig zijn, waardoor je minder werk gedaan krijgt dan op kantoor. Verwacht daarom niet te veel en stel voor jezelf één tot drie doelen per dag. Als je deze behaald, mag je tevreden zijn en alles wat je verder nog doet is mooi meegenomen!

Creëer een fijne werkplek

Zorg voor een fijne werkplek in huis. Dit kan een speciaal kantoortje zijn of gewoon een vaste plek aan de eettafel. Als je op deze plek zit gaat je werkmodus aan en blijf je gefocust. Haal alle rommel van tafel af en houd je omgeving netjes. Denk aan de clean desk-methode.

Zorg voor structuur en routine

chaoot thuiswerken

Begin iedere dag op hetzelfde moment en houd een routine aan. Routinematige handelingen kosten minder mentale energie en zo weet je team wanneer ze jou kunnen bereiken. Stel ook aan het begin van de dag of week vast wat er moet gebeuren en wanneer je dit gaat doen. Zo houd je het overzichtelijk en ga je niet meerdere dingen door elkaar heen doen. Bespreek dit ook met je collega’s, zodat je voor jezelf een soort stok achter de deur creëert.

Tot slot, geniet ervan!

Thuiswerken kent ook vele voordelen, dus maak daar gebruik van. Las af en toe een koffiepauze in met je partner of ga even kletsen met je kinderen. Zorg voor een lekkere lunch en zet ook gezonde snacks klaar, zodat je je niet gaat overeten aan snoep. Vergeet ook niet te luisteren naar al je guilty pleasures die op kantoor echt niet kunnen. En loop ongegeneerd rond in huis met je favoriete tijgersloffen.

Met deze tips kan jij je productiviteit voor thuiswerken verhogen!