Verschil HBO-master en WO-master

HBO versus WO komt eigenlijk neer op het volgende: praktisch versus theoretisch. Een HBO-master is praktijk- en beroepsgericht. In een HBO-master werk je met vraagstukken uit je eigen werkpraktijk, én ontwikkel je vaardigheden die je direct kunt gebruiken in je dagelijkse beroepspraktijk. Een WO-master, daarentegen, is theoretisch en meer gericht op het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek.

Daarnaast verschillen de toelatingseisen van beide soorten masters. Als je een HBO-getuigschrift hebt en overweegt om een WO-master te volgen, is in de meeste gevallen ook een pre-master vereist. Dit is echter niet het geval bij een HBO-master. Heb je bijvoorbeeld een HBO bachelor van NTI afgerond? Dan kun je direct doorstromen naar een HBO-master van NTI.

Wat is een HBO-master?

Een HBO-master is een tweejarige opleiding bedoeld voor professionals die zich verder willen specialiseren en hun kennis direct willen toepassen in de praktijk. Elke master bestaat uit verschillende vakken, ook wel masterclasses genoemd, die je moet doorlopen gedurende je studie. Na afronding ontvang je een wettelijk erkend getuigschrift. Hiermee ben je van absolute meerwaarde op de arbeidsmarkt! Bovendien mag je een officiële titel gebruiken, waarmee iedereen in een oogopslag kan zien welke mastergraad jij hebt behaald. Lees hier verder over mastertitels.

Volg ons op Instagram

Klik hier

Solliciteren na een HBO-master

Met een afgeronde HBO-master kun je zowel naar HBO- als WO-functies solliciteren. Sommige banen vereisen specifieke academische kennis, maar vaak zijn HBO-masterstudenten ook geschikt voor WO-functies, vooral als ze ervaring hebben of extra certificaten. Werkgevers zijn namelijk over het algemeen vooral geïnteresseerd in algemene ervaring en vaardigheden, niet alleen het opleidingsniveau. Dus, ga je solliciteren? Dan is het belangrijk om goed te lezen wat er in de vacature staat en duidelijk te laten zien hoe jouw ervaring en vaardigheden passen bij wat de werkgever zoekt.

Benieuwd naar onze HBO-masters?

Zit je eraan te denken om een HBO-master te volgen van NTI? Of ben je benieuwd naar onze andere soorten masteropleidingen? Via onderstaande knop vind je een compleet overzicht van ons aanbod. Indien je met iemand wil sparren over een masteropleiding, neem dan gerust contact op met onze studieadviseurs.

Alle masteropleidingen