Vanaf vandaag, maandag 15 november, tot en met vrijdag 19 november is het de week van de werkstress 2021. Het doel hiervan is om werknemers en -gevers bewust te maken van hun eigen mentale kracht. In deze blog leggen we uit hoe je werkstress signaleert en geven we een aantal tips over hoe je werkstress kan verminderen.

Mentale kracht is belangrijk om goed voorbereid te zijn op dreigende stress of tegenslagen. Een mentaal sterke organisatie of werknemer houdt zich op die manier staande in plotselinge wisselende en stressvolle omstandigheden. De coronacrisis was voor veel mensen en organisaties een absolute stresstest. Door de crisis werd meer dan ooit gevraagd om een ijzersterke mentale kracht van werknemers en organisaties. Het was noodzakelijk om vanuit huis te werken en werkdagen anders in te richten, nieuwe vormen van samenwerking toe te passen en misschien wel een nieuwe leiderschapsstijl aan te nemen. Een thuiskantoor kan ook nadelig zijn voor je concentratie: er hangt een mindere werksfeer, je hebt misschien kleine kinderen die aandacht nodig hebben en er zijn veel meer factoren ten opzichte van werken op kantoor die je kunnen afleiden.

Wanneer heb je werkstress?
Een beetje stress op de werkvloer is altijd gezond en houdt je scherp, maar teveel belasting kan leiden tot de volgende klachten: een continu gespannen gevoel, niet kunnen stoppen met werken, vermoeidheid, besluiteloosheid en/of slaap- en concentratieproblemen. Dit zijn allemaal signalen van een te hoge werkstress. Als je hier langdurig mee rond blijft lopen, kan dit schadelijk zijn voor je mentale en fysieke gezondheid en verslechteren je werkprestaties. Zeker als je je drukke baan combineert met een studie, kan dit mentaal extra belastend zijn. Hoe langer je hier niets aan doet, des te langer je lichaam hiervan moet herstellen. In de volgende alinea lees je wat je het beste kunt doen tegen deze symptomen.

Hoe kan je werkstress verminderen?
Als je werkstress ervaart, kunnen de volgende tips jouw werkstress verminderen:

  1. Kom in beweging. Als je de hele dag moet zitten voor je werk, is het belangrijk voor je mentale (en fysieke) gezondheid om af en toe even te bewegen. Loop even rond door het kantoor of gebouw, haal een kopje koffie of maak een wandeling tijdens de pauze.
  2. Zorg voor een realistische en overzichtelijke planning. Planningen zijn een belangrijke factor in het voorkomen van werkstress. Het geeft je overzicht en structuur, waardoor je nooit voor verrassingen komt te staan.
  3. Luister muziek wanneer dat kan. Als je muziek mag luisteren tijdens werktijd, is dat rustgevend. Muziek zorgt voor minder focus op stressfactoren, zeker als je lekker je eigen nummers afspeelt, waardoor je je beter kan concentreren op je werk.
  4. Ken jezelf en de organisatie. Leer jezelf en de organisatie goed kennen, dan weet je hoe je moet omgaan met werkstress en wat voor jou het beste werkt in drastisch veranderende of onvoorziene situaties.
  5. Neem op tijd pauze. Neem goed gebruik van je pauze en laat al je werkzaamheden even liggen. Juist in drukke en stressvolle tijden is dit belangrijk.

Wij hopen dat dit jou helpt en bewust maakt van jouw eigen invloed op werkstress!

Lees ook onze blog over hoe je het beste werk en privé gescheiden houdt.

Volg ons op Instagram

Klik hier