Laura werkt in de kinderopvang en is nu bezig met een Associate degree. In haar werk vindt ze het belangrijk echt iets te betekenen voor kinderen en hun ouders. Nu volgt ze een opleiding die goed aansluit bij haar huidige werkveld waardoor ze al het geleerde direct kan toepassen in de praktijk. Het belangrijkste aan haar ideale baan? 'Dat ik oprecht wat voor anderen kan betekenen.'

LauraStudentWelke opleiding volg je?
Ik volg de opleiding Associate degree Jeugdwerker. Dit doe ik via de thuisstudie.

Hoe ver ben je nu met de opleiding?
Ik ben eind augustus begonnen met het eerste leerjaar en daarvan heb ik nu de eerste 4 examens ( 2 digitale examens, 1 paper & 1 portfolio) succesvol afgerond. Ik ben hierdoor ongeveer op de helft van het eerste leerjaar.

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
Ik heb voor de opleiding gekozen omdat het mooi aansluit bij het werkveld waar ik nu in werk. Ik ben al jaren werkzaam als pedagogisch medewerker in de kinderopvang. Hier werk ik in de ochtend op kantoor en 's middags sta ik voor een kleutergroep. Ik wilde al een tijdje aan een studie beginnen maar ik wist niet zo goed welke richting ik op wilde. Daarnaast wilde ik niet meer jarenlang naar school omdat ik blij ben met de carrière die ik nu al op hebt gebouwd. Ik wilde studeren, maar hierin geen stap terug doen in mijn carrière. Ook wil ik graag flexibel zijn om te kunnen reizen buiten de schoolvakanties om.

Het mensen helpen, begeleiden en tegelijkertijd coördineren op allerlei gebieden spreekt mij erg aan. In de Ad Jeugdwerker viel alles waar ik naar op zoek was in een opleiding mooi samen. Het grote voordeel van deze opleiding is dat ik na de opleiding ook allerlei kanten op kan. Ook kan ik dat wat ik leer direct in de praktijk uitvoeren waardoor ik voor mijzelf eerder resultaat zie. 

Wat ga je doen met je opleiding als je klaar bent? 
Op dit moment weet ik nog niet precies wat ik met de opleiding wil als ik afgestudeerd bent. Tijdens de opleiding leer ik elke maand meer over wat er allemaal mogelijk is. De mensen die ik geïnterviewd heb voor onder andere mijn portfolio gaven mij een breed inzicht over de mogelijkheden, zowel de voor- als nadelen. Ik weet in ieder geval zeker dat ik iets voor kinderen en ouders wil betekenen, maar op welke manier weet ik nog niet. Het CJG (Centrum Jeugd Gezin) spreekt mij ook aan, evenals organisaties als Stichting het vergeten kind. Aan de andere kant vind ik het schuldsaneringstraject ook erg interessant. Het belangrijkste dat ik in ieder geval wil bereiken is dat ik kinderen, ongeacht de leeftijd, een veilige haven kan bieden. Een plek waar iemand naar ze luistert en waar ze zich veilig en gehoord voelen.

Hoe ziet jouw ideale baan eruit?
Mijn ideale baan is er een die ik kan combineren met een gezinsleven. Het is een baan waar ik met plezier heen ga en waar ik ook met een voldaan gevoel van thuis kom. Het belangrijkste aan mijn ideale baan is dat ik oprecht wat voor anderen kan betekenen en dat ik hier ook resultaat van terug zie. Dit resultaat kan zijn een lach of een knuffel van een kind, of een oprechte dankjewel van ouders of collega’s.

Heb je  een vaste plek waar je aan het studeren bent? Hoe ziet jouw studeerplek eruit?
Mijn studeerplekken zijn flexibel en zijn een beetje afhankelijk van wat ik aan het doen ben. Als ik echt aan het stampen ben voor digitale examens ga ik naar zolder. Hier heb ik een eigen studeerhoek waar ik rustig kan leren. Als ik boeken lees doe ik dit meestal op de bank en papers schrijf ik op de computer in de woonkamer.  

Heb je een vast dagritme, of ziet bij jou iedere dag er anders uit?
Ik probeer wel een dagritme aan te houden omdat ik merk dat het lastig is om weer op te starten als ik dit loslaat. Doordat ik vier dagen werk is woensdag mijn vaste studiedag. Hier probeer ik, met pauzes tussendoor, wel de hele dag aan school te werken. Als ik veel lees of leerwerk ingepland heb gebruik ik hier ook de zondagmiddag voor.

Door corona zijn mijn huidige werkdagen iets anders waardoor ik ook op andere dagen wat probeer te doen. Mijn studie schuift hierdoor per week mee met mijn werkritme. Ik probeer wel echt de woensdag vast te houden voor school, voor de continuïteit. 

Volg ons op Instagram

Klik hier

Maak je een planning voordat je start met een nieuwe module? Hoe doe je dat?
Ik heb geen planning op papier, maar ik heb wel een vast ritme wat ik aanhoud. Ik start met het lezen van de verplichte literatuur. Tijdens het lezen schrijf ik belangrijke dingen op in mijn notitieschrift en plak ik een post-it op de bladzijde zodat het makkelijker terug te vinden is. Als ik alle literatuur gelezen heb start ik met de e-module en de memotrainer. De memotrainer is een hele fijne tool om de stof beter te onthouden en sneller te begrijpen, zeker door de drill-opties. Daarna ga ik aan de slag met de paper of de digitale examens. Ik neem ongeveer een maand de tijd voor een module. Als het lukt om eerder klaar te zijn is het mooi meegenomen en start ik eerder met de volgende. 

Hoe motiveer jij jezelf om te gaan studeren? 
Ik motiveer mijzelf door het opleggen van deadlines en beloningen. Ik heb mijzelf voorgenomen om eind maart, maar eventueel eind april klaar te zijn met het eerste leerjaar. Daarnaast beloon ik mijzelf door na elk geslaagd examen iets leuks ertegenover te zetten om samen te doen met mijn partner. Dit kan bijvoorbeeld een etentje zijn. 

Is het studeren te combineren met je baan in de kinderopvang?
Op dit moment gaat het combineren erg goed. Dit komt ook doordat ik de ruimte heb om vrij te nemen als er examens of lesdagen zijn. Mijn collega’s helpen mij ook als ik ergens tegenaan loop, waardoor ik daar voldoende steun in krijg. Bijvoorbeeld door met mij mee te kijken of ik echt alles goed in een paper heb verwerkt, door mijn taken waar te nemen zodat ik rustig naar een examen toe kan of simpelweg door naar mijn gemopper te luisteren als ik een slecht gevoel heb bij examens. Deze steun werkt ook als een goede extra motivatie.  

De coronatijd maakt het combineren van werken in de kinderopvang en studeren aan de ene kant makkelijker omdat ik meer tijd heb nu. Aan de andere kant is het lastiger omdat je vaste wekelijkse werkritme verschoven is. Het grootste voordeel van de combinatie van mijn studie en mijn baan in de kinderopvang is dat ik dat wat ik leer direct in de praktijk kan toepassen. Sommige collega’s geven ook aan dat ze nu zien dat ik (na het examen gespreksvoering met kinderen en opvoeders) ineens dingen anders overbreng en uit op een pedagogisch verantwoorde manier. Dit geeft ook aan dat ik op de goede weg ben en de stof goed door heb, wat voor mij bevestigt dat dit een goede opleiding is voor mij.

Heb je al examens afgelegd? Hoe ging dat?
De digitale examens vond ik erg lastig. Dat is meer omdat het voor mijn gevoel heel veel informatie was om te onthouden waardoor het lastig is om in te schatten wat belangrijk is en wat minder. Ik moet wel zeggen dat de praktijkdagen heel fijn zijn voor de voorbereiding van een digitaal examen. Tijdens de praktijkdagen was er ruimte om vragen te stellen zodat het duidelijker werd wat er verwacht werd. De eerste keer had ik veel zenuwen voor het digitale examen omdat ik ook niet goed wist hoe alles zou gaan. Waar is het examen centrum? Hoe werkt het als ik daar binnen kom? De tweede keer ging dit veel makkelijker omdat de ruimte al bekend was. De papers en portfolio’s vind ik makkelijker om te maken omdat je dit online in kan leveren. De reactietijd van docenten is tot nu toe ook erg vlot met hele duidelijke feedback. Al blijft het wachten op een reactie erg vervelend en lastig af en toe.

Hoe ervaar je het flexibel studeren van NTI?
Het flexibele studeren is heel fijn, en ook één van de redenen waarom ik voor NTI heb gekozen. Door de flexibiliteit kan ik verder studeren zonder dat ik daar mijn huidige carrière voor hoef op te geven. Ook de mogelijkheid tot Whatsapp-contact is heel erg fijn.

Zitten er voordelen aan dat je nu (tijdens corona) bij NTI studeert?
Het grootste voordeel dat ik ervaar is dat de praktijkdagen en digitale examens gewoon door kunnen gaan. Het was aan het begin even wennen om digitaal les te krijgen, maar het is wel heel fijn dat er op deze manier geen achterstand ontstaat. Bij kennissen die ergens anders studeren merk ik dat er nu wel een achterstand ontstaat door de coronamaatregelen en dat is zonde en kan demotiverend werken.

Welk van de volgende types ben jij? Chaoot, Ochtendmens, Nachtbraker, Carrièretijger, Master, Dromer, Boekenwurm of Party animal?
Oei dit verschilt echt per keer haha. Meestal ben ik een chaoot. Mijn studeer-/werkplek ligt altijd helemaal vol met verschillende boeken en notities. Tijdens het inleveren van papers vergroot dit zich. Ik check alles minstens drie keer terwijl de tafel vol ligt met boeken en aantekeningen. Naast een chaoot ben ik vooral een dromer. Ik denk graag na over de toekomst en de dingen die ik wil bereiken, ook al zijn mijn dromen lang niet altijd realistisch. Soms maakt dit mij een naïeve dromer, met een flinke dosis enthousiasme over de mogelijkheden die er zijn.


Meer weten over de opleiding van Laura?

BEKIJK DE HBO ASSOCIATE DEGREE JEUGDWERKER